چرا موتور جستجوی OpenAI معرفی شد و آیا چالشی واقعی برای گوگل خواهد بود؟ گزارش شده است که OpenAI در حال کار روی یک موتور جستجو می باشد تا مستقیماً گوگل را به چالش بکشد اما جزئیات مبهم در گزارش، این سوال را مطرح می نماید که آیا OpenAI یک موتور جستجوی مستقل ایجاد میکند یا دلیل دیگری برای این اطلاعیه وجود دارد.
تصویر(1)
گزارش موتور جستجوی OpenAI
گزارشی در نشریه The Information منتشر شده است و ادعا می کند OpenAI در حال توسعه محصولی برای جستجوی وب است که به طور مستقیم با گوگل رقابت خواهد کرد. یکی از جزئیات کلیدی گزارش این می باشد که محصول ذکر شده تا حدی توسط Bing، موتور جستجوی مایکروسافت، پشتیبانی خواهد شد. جزئیات دیگری مانند اینکه آیا محصول جدید یک موتور جستجوی مستقل خواهد بود یا با ChatGPT ادغام می شود، هم اکنون در دسترس نیست.
تمام گزارشها اشاره میکنند که این یک چالش مستقیم برای Google خواهد بود، در ادامه توضیحات بیشتری ارائه می شود.
1. آیا موتور جستجوی OpenAI به رقیبی برای گوگل تبدیل می شود؟
گزارش شده که OpenAI در حال استفاده از موتور جستجوی Bing در موتور جستجوی خود است، ترکیبی از GPT-4 با Bing Search که در نهایت تبدیل به یک رقیب جدی برای گوگل می شود. در این سناریو، OpenAI به جای توسعه فناوری فهرستبندی جستجوی خود، از Bing استفاده میکند. بنابراین کاری که برای OpenAI باقی میماند این است که نحوه تعامل رابط جستجو با GPT-4 و Bing را طراحی نماید.
این مشکلی است که Bing قبلا با استفاده «لایه ارکستراسیون» حل کرده است. چت بینگ از retrieval-augmented generation (RAG) استفاده میکند تا با افزودن دادههای جستجوی وب، پاسخهای ارائه شده توسط GPT-4 را بهبود بخشد. اگر OpenAI در حال به چالش کشیدن جستجوی گوگل می باشد، پس دقیقاً چه کاری برای OpenAI باقی مانده که مایکروسافت با Bing Chat انجام نداده است؟ بینگ یک فناوری جستجوی با تجربه و بالغ است، تخصصي که OpenAI ندارد.
تصویر(2)
2. آیا موتور جستجوی OpenAI توانایی به چالش کشیدن گوگل را دارد؟
اگرچه ChatGPT با ۱۸۰ میلیون کاربر، سریعترین برنامه در حال رشد تاریخ است (رکوردی که دستیابی به آن برای غولهایی مانند فیسبوک و توییتر سالها طول کشید) اما همچنان فاصله زیادی با گوگل دارد. فراموش نکنید که گوگل دارای ۳ تا ۴ میلیارد کاربر در سراسر جهان می باشد که به طور کامل جمعیت کاربران OpenAI را تحت الشعاع قرار میدهد.
حتی با فرض اینکه هر ۱۸۰ میلیون کاربر OpenAI روزانه به طور متوسط ۴ جستجو انجام دهند، تعداد جستجوهای روزانه آنها تنها به ۷۲۰ میلیون می رسد. در عین حال آمار Statista حدود ۶.۳ میلیون جستجو در هر دقیقه با موتور جستجوی گوگل را نشان می دهد که معادل بیش از ۹ میلیارد جستجو در روز میشود.
برای اینکه موتور جستجوی OpenAI بتواند در رقابت موفق باشد، باید محصولی کاربردی را با دلایلی چشمگیر جهت استفاده ارائه دهد. برای مثال، گوگل و اپل دارای اکوسیستم گسترده در حوزه دستگاههای موبایل می باشند که با زندگی روزمره کاربران چه در محل کار و خانه آمیخته شده اند. بنابراین صرفا راهاندازی یک موتور جستجو، برای رقابت کافی نیست.
باید واقعبینانه نگاه کنید، OpenAI چگونه میتواند به آن سطح از همهگیری و سودمندی دست یابد؟ آنها نه تنها با گوگل بلکه در مقابل مایکروسافت و اپل نیز نبردی سخت خواهد داشت و اگر برنامهها و لوازم خانگی مبتنی بر اینترنت اشیا را هم در نظر بگیرید، باید آمازون را نیز به این لیست رقبا با میلیاردها کاربر روزانه اضافه کنید. OpenAI به دلیل نداشتن اکوسیستمی جهت پشتیبانی از ادغام با زندگی کاربران، نمیتواند با قدرت کافی برای رقابت با گوگل وارد عرصه موتورهای جستجو شود.
3. آیا موتور جستجوی OpenAI فاقد تخصص بازیابی اطلاعات است؟
جستجو در مقالات تحقیقاتی و ثبت اختراعات به طور رسمی با عنوان Information Retrieval یا به اختصار IR شناخته می شود. جستجو در مخزن مقالات تحقیقاتی Arxiv.org هیچ مقاله ای را که توسط محققان OpenAI در رابطه با بازیابی اطلاعات نوشته شده باشد، نشان نخواهد داد. در مورد جستجوی ثبت اختراعات مرتبط با بازیابی اطلاعات (IR) نیز همینطور است. همچنین فهرست مقالات تحقیقاتی OpenAI فاقد مطالعات مرتبط با IR می باشد.
اینطور نیست که OpenAI پنهان کاری کند. آنها سابقه طولانی در انتشار مقالات تحقیقاتی در مورد فناوری هایی که توسعه می دهند دارند اما تحقیقی در مورد IR وجود ندارد. بنابراین، اگر OpenAI واقعاً قصد دارد گوگل را به چالش بکشد، این ادعا از کجا نشأت گرفته است؟
حدس معقول این خواهد بود که موتور جستجو فعلاً چیزی نیست که OpenAI در حال توسعه آن باشد.
4. آیا موتور جستجوی OpenAI پروژهای از مایکروسافت است؟
شواهد قابلتوجهی وجود دارد که مایکروسافت بهطور جدی در حال تحقیق جهت استفاده از مدلهای زبان بزرگ (LLM) در موتورهای جستجو است.
تمام مقالات تحقیقاتی زیر در حوزههای بازیابی اطلاعات (جستجو)، هوش مصنوعی و پردازش زبان طبیعی طبقهبندی میشوند. چند نمونه از مقالات تحقیقاتی آنها فقط در سال ۲۰۲۴ عبارتند از:
- Enhancing human annotation: Leveraging large language models and efficient batch processing
این مقاله در مورد استفاده از هوش مصنوعی برای دستهبندی کوئری های جستجو است.
- Structured Entity Extraction Using Large Language Models
این مقاله راهی برای استخراج اطلاعات ساختاریافته از متن بدون ساختار (مانند صفحات وب) ارائه میدهد. این کار مانند تبدیل یک صفحه وب (داده بدون ساختار) به فرمتی است که برای ماشین قابل درک باشد (داده ساختاریافته).
- Improving Text Embeddings with Large Language Models (PDF version here)
این مقاله درباره روشی برای دستیابی به جاگذاری متن "text embeddings" با کیفیت بالا بحث میکند که جهت بازیابی اطلاعات (IR) قابل استفاده باشد. text embeddings فرآیندی است که طی آن، متن به گونهای نمایش داده میشود که الگوریتمها بتوانند معنای کلمات و ارتباط بین آنها را درک کنند.
تحقیقات بیشتری توسط مایکروسافت وجود دارد که در خصوص جستجو است اما این موارد بهطور خاص با جستجو از طریق مدلهای زبان بزرگ (مانند GPT-4.5) مرتبط هستند.
تصویر(3)
5. آیا شایعه موتور جستجوی OpenAI برای تحتالشعاع قرار دادن Gemini منتشر شده است؟
شایعه راهاندازی یک موتور جستجوی رقیب توسط OpenAI، در ۱۴ فوریه منتشر شد. روز بعد، در ۱۵ فوریه، گوگل پس از اعلام راهاندازی "Gemini Advanced" در ۸ فوریه، از عرضه "Gemini ۱.۵" خبر داد. آیا انتشار خبر موتور جستجوی OpenAI در زمان رونمایی از نسخه جدید "Gemini" صرفا جهت تحت الشعاع قرار دادن گوگل بوده است؟ زمانبندی این اتفاق بسیار جالب می باشد. در حال حاضر، موتور جستجوی OpenAI فقط یک شایعه است.
سخن پایانی
OpenAI به طور رسمی هدف خود از ساخت موتور جستجو را اعلام نکرده است. با این حال، برخی از کارشناسان معتقدند OpenAI به دنبال ایجاد موتور جستجویی است که از هوش مصنوعی برای ارائه نتایج جستجوی دقیقتر و مرتبطتر به کاربران استفاده کند. البته تمامی موارد ذکر شده در این مقاله صرفا شایعه بوده و می بایست گزارش ها و خبرهای تکمیلی جهت اطمینان از این موضوع دریافت شود.