آیا وبسایت شما حتی بعد از پاکسازی، مدام هک میشود؟ ممکن است ساعتها وقت صرف تعمیر کنید اما مشکل مجددا برگردد، مانند مهمانی ناخوانده که تمایلی به رفتن ندارد. وبسایتتان کند شده، تبلیغات مزاحم مدام ظاهر میشوند، تغییراتی غیرمنتظره ایجاد میگردد و شما دلیل آنها را نمی دانید و هک شدن سایت مشکل بزرگی برای تان ایجاد کرده است.
اینها ممکن است نشانهای از یک مشکل پنهان به نام درب پشتی سایت باشند و در این جا اهمیت بررسی سوال بکدور سایت چیست مشخص می گردد. ۳۰ درصد از تمام وبسایتها به دلیل درب های پشتی و آسیبپذیریهای دیگر هک میشوند. این وضعیت مشابه یک کلید پنهان است که در اختیار مهاجمان سایبری قرار می گیرد تا بتوانند بهطور غیرمجاز به سیستم نفوذ کرده، خسارات جبرانناپذیری وارد آورند و اطلاعات محرمانه را سرقت نمایند.
چنانچه فردی بدون اجازه به وبسایتتان دسترسی پیدا کند، نگرانکننده خواهد بود، بهخصوص اگر دانش فنی زیادی نداشته باشید اما جای نگرانی نیست. در این مقاله، تمامی مواردی که باید درباره درب پشتی سایت بدانید، همچنین مراحل عملی برای از بین بردن آنها و ایمنسازی و جلوگیری از هک شدن سایت توضیح داده می شود.
تصویر(1)
بکدور سایت چیست؟
بک دور سایت راههای پنهانی است که هکرها برای نفوذ به وبسایت شما از آنها استفاده میکنند. بکدورها میتوانند به شکلهای مختلفی ظاهر شوند، از جمله قطعه کدها و فایلهای مخرب، حسابهای کاربری (با دسترسی بالا) هک شده یا حتی تنظیمات سطح دسترسی فایل ها که به صورت عمدی توسط هکرها تغییر داده شدهاند. به طور خلاصه، هر چیزی که به مهاجمان اجازه دهد از راه دور به وبسایت شما دسترسی داشته باشند و آن را کنترل کنند، میتواند یک بکدور در نظر گرفته شود و در نتیجه باعث هک شدن سایت شما گردد.
مشکل اصلی، تشخیص بک دور سایت می باشد که بسیار دشوار است زیرا آنها اغلب شبیه به فایلهای معمولی هستند. حتی اگر بدافزار اصلی را از سیستم خود حذف کنید، ممکن است بکدور همچنان پنهان بماند و منتظر فرصتی باشد تا مجددا به سیستم نفوذ کند. این کار مانند پیدا کردن یک سوزن در انبار کاه می باشد. به همین دلیل، پاکسازی کامل بکدورها چالشبرانگیز است زیرا آنها بسیار مخفیانه عمل میکنند و به راحتی از بین نمیروند.
مرحله 1: شناسایی بک دور سایت
اگر به وجود بکدور در سایت تان مشکوک شوید، باید شک خود را به یقین تبدیل نمایید. در ادامه برخی از نشانههای کلیدی و روشهایی برای شناسایی درب پشتی سایت معرفی شده اند:
انجام اسکن امنیتی: برای شروع شناسایی بک دور سایت، یک اسکن جامع از سایت خود توسط افزونههای امنیتی انجام دهید. تمامی اسکنرهای بدافزار، نمیتوانند درب پشتی سایت را پیدا کنند، بنابراین به دنبال افزونه ای باشید که چنین امکانی را در اختیار شما قرار دهد.
نظارت بر رفتار غیرمعمول سایت: آیا وبسایت به طور ناگهانی کند شده، خراب میشود یا رفتار غیرمنتظرهای دارد؟ کند شدن غیرقابل توضیح یا خرابیهای مکرر میتواند نشان دهنده این باشد که یک بکدور در حال فعالیت است و به آرامی تغییراتی در سایت انجام می دهد و در آینده باعث هک شدن سایت خواهد شد.
به دنبال محتوای ناخواسته یا غیرمنتظره باشید: مراقب محتوای عجیبی باشید که توسط شما در سایت قرار داده نشده است. تبلیغات غیرمنتظره، لینکهای اسپم، صفحات جدید تصادفی یا هر محتوای دیگری که نمیشناسید، علائم هشدار دهنده برای وجود درب پشتی سایت هستند. هکرها از بکدورها برای تزریق چنین محتواهای ناخواستهای استفاده میکنند، همچنین اغلب تلاش می نمایند تا بازدیدکنندگان سایت شما را به سایتهای مخرب هدایت کنند و این موارد نشان دهنده هک شدن سایت شما می باشد.
تصویر(2)
حسابهای کاربری جدید و ناآشنا نشان دهنده هک شدن سایت: بک دور سایت دسترسی لازم جهت ایجاد حسابهای کاربری جدید در سایت را به هکرها می دهد. به همین دلیل نیز است تا حسابهای کاربری خود را به طور منظم بررسی کنید. اگر حسابهای جدیدی پیدا کردید که توسط شما ایجاد نشده اند، میتواند نشان دهنده دسترسی هکر به سایت و استفاده از این حسابها جهت ادامه کنترل بر سایت باشد.
مشاهده هشدارها در نتایج جستجو: مشاهده هشدارهایی مانند "این سایت ممکن است به رایانه شما آسیب برساند" در نتایج جستجو (برای سایت شما)، یک زنگ خطر بزرگ است. چنین هشدارهایی نشان میدهند موتورهای جستجو فعالیت مخرب در سایت تشخیص دادهاند که اغلب به بکدورها یا سایر بدافزارها مرتبط است.
فایلهایی که تغییر کردهاند را بررسی کنید: سلامت فایل بسیار مهم است. اگر فایلهایی را کشف کردید که نمیشناسید یا متوجه شدید فایلها بدون اطلاع شما اخیراً اصلاح شدهاند، می تواند یک نشانه قوی از وجود بک دور سایت باشد. به طور منظم دایرکتوریهای فایل خود را برای هر چیز غیرمعمولی بررسی کنید تا از وجود یا عدم وجود درب پشتی سایت آگاه شوید .
بک دور سایت و مشاهده فعالیتهای مشکوک در لاگهای سایت: درب پشتی سایت و تلاش جهت هک کردن سایت را می توانید با بررسی لاگ های سایت شناسایی نمایید. لاگهای سایت، جزئیات دقیقی از درخواستهای کاربران، خطاها، رویدادهای امنیتی و سایر فعالیتهای سایت را ثبت میکنند. به دنبال فعالیتهای مشکوک مانند تلاشهای مکرر برای ورود، دسترسی غیرمجاز به حساب های کاربری مدیریت یا هرگونه ناهنجاری دیگر باشید. هر الگوی غیرمعمول میتواند به یک بک دور سایت شما اشاره کند.
الگوهای غیرمعمول ترافیک نشان دهنده وجود درب پشتی سایت: روی ترافیک سایت خود نظارت و آن را تجزیه و تحلیل نمایید. اگر متوجه ترافیک از آدرسهای IP ناشناخته، افزایش غیرمنتظره بازدیدها یا نرخ پرش بالا شدید، میتوانند نشانههایی باشند که هکرها از یک بکدور برای دستکاری سایت شما استفاده میکنند.
اکنون که پاسخ سوال بکدور سایت چیست را می دانید و تشخیص دادهاید سایت شما به یک بکدور آلوده شده است، هم اکنون می بایست اقدامات لازم برای پاکسازی آن را انجام دهید. در ادامه، مراحل گامبهگام برای ایمنسازی سایت و دفع کامل تهدیدات سایبری و حذف فایل های مرتبط با هک شدن سایت ارائه شده است.
تصویر(3)
مرحله 2: اسکن سایت برای بدافزار پس از شناسایی بک دور سایت
ابتدا سایت خود را به طور کامل اسکن کنید. از یک افزونه امنیتی برای اجرای این اسکن استفاده نمایید. اغلب افزونه های امنیتی معتبر، عمیقا در فایلهای سایت و پایگاه داده جستجو میکنند تا حتی بدترین بدافزارها را شناسایی نمایند. این اسکن جامع، تهدیدات پنهانی را که ممکن است در سیستم شما مخفی شده باشند، شناسایی میکنند. با اسکن کامل سایت خود، تصویری واضح از تمام آسیبپذیریها و کدهای مخرب موجود به دست میآورید که برای اطمینان از یک پاکسازی کامل، بسیار مهم است.
اگر سایت شما در میهن وب هاست میزبانی می شود، به طور پیشفرض راهکارهای امنیتی زیادی برای هاست ها در نظر گرفته شده که می توانند اکثر فعالیت های مخرب را شناسایی و از بین ببرند.
مرحله 3: پاکسازی بدافزار پس از هک شدن سایت
بک دور سایت را شناسایی و فایل های مخرب را با استفاده از اسکن پیدا نموده اید و حال زمان حذف فایل های مخرب می باشد. پس از تکمیل اسکن، زمان پاکسازی بدافزار شناسایی شده فرا رسیده است. افزونه های امنیتی ضمن شناسایی فایل های مخرب قادر هستند با ارائه راهکارهای مناسب، آنها را به طور کامل حذف کنند.
تصویر(4)
پس از حذف بدافزار، در صورت لزوم فایل های آسیب دیده را توسط یک نسخه پشتیبان بدون مشکل، جایگزین نمایید. با پاکسازی کامل تمام بدافزارها، میتوانید از پاک بودن و امنیت وبسایت خود اطمینان حاصل نمایید و در ادامه می توانید اقدامات پیشگیرانه ای جهت جلوگیری از نفوذهای آینده و هک شدن سایت انجام دهید.
مرحله 4: بررسی نهایی پس از پاکسازی و جلوگیری از هک شدن سایت
پس از حذف بدافزار، ضروری می باشد تا اطمینان حاصل نمایید سایت به طور کامل ایمن شده و هیچ تهدیدی باقی نمانده است. چکلیست زیر کمک میکند تا با بررسی دقیق، امنیت سایت خود را بالا برده و از وقوع حملات بعدی و هک شدن سایت جلوگیری نمایید.
- تغییر تمامی رمزهای عبور و جلوگیری از ایجاد بک دور سایت
بک دور سایت می بایست مورد بررسی قرار گیرد و در این مرحله می بایست برای حفظ امنیت اطلاعاتتان، فورا تمام رمزهای عبور خود را تغییر دهید. هکرها ممکن است از اطلاعات قدیمی برای ورود مجدد به حسابهای شما استفاده کنند. در ادامه اقداماتی که باید انجام دهید لیست شده اند:
- رمزهای عبور حساب کاربری مدیر را تغییر دهید: مطمئن شوید که رمزهای عبور جدید قوی و منحصر به فرد هستند. از یک نرم افزار مدیریت رمزعبور برای کمک به ایجاد و ذخیره آنها استفاده کنید.
- به کاربران خود اطلاع دهید: از تمام کاربرانی که به سایت دسترسی دارند، بخواهید رمزهای عبور خود را بازنشانی کنند. اهمیت انتخاب رمزهای عبور قوی و پیچیده را برای جلوگیری از نفوذهای آینده و هک شدن سایت، به آنها اطلاع دهید.
- بروزرسانی فوری نرمافزارها جهت حذف درب پشتی سایت
در ادامه پاسخ به سوال بکدور سایت چیست و راه های دسترسی به سایت می توان به قدیمی بودن نسخه نرم افزارهای مورد استفاده اشاره کرد. نرمافزارهای قدیمی، دروازه ورود هکرها به سایت هستند. حتماً تمام نرمافزارهای سایت خود، از جمله هسته سیستم مدیریت محتوا، افزونهها و قالبها را به آخرین نسخه بروزرسانی کنید. با پچ شدن آسیبپذیریهای شناختهشده، امنیت سایت شما به طور قابل توجهی افزایش مییابد و از هک شدن سایت شما جلوگیری می کند.
نکته: پچ یا Patch در دنیای فناوری اطلاعات، به قطعه کوچک از کد یا نرمافزار گفته میشود که برای رفع یک مشکل یا آسیبپذیری خاص در نرمافزار بزرگتر طراحی شده است.
تصویر(5)
- تقویت اقدامات امنیتی در سایت و جلوگیری از هک شدن سایت
اقدامات امنیتی اضافی برای محافظت از سایت خود، مانند موارد زیر را اجرا کنید:
- نصب یک فایروال وباپلیکیشن (WAF): بک دور سایت خود را با نصب نرم افزارهای امنیتی کاهش دهید. ابزار WAF میتواند سایت را از ترافیک مخرب محافظت کرده و تلاشها برای بهرهبرداری از آسیبپذیریها را مسدود کند. اگر از سرویس های میهن وب هاست استفاده می نمایید، فایروال امنیتی قدرتمند در سمت سرور فعال است که به طور هوشمند سایت ها را محافظت میکند و احتمال هک شدن سایت را کاهش می دهد.
- محدود کردن تلاشهای ورود: تعداد تلاشهای ناموفق ورود را محدود نمایید تا از حملات بروت فورس و هک شدن سایت جلوگیری کنید.
تصویر(6)
- اجرای احراز هویت دو مرحلهای (2FA): فعال کردن 2FA یک لایه امنیتی اضافی به فرآیند ورود شما اضافه میکند تا دسترسی کاربران غیرمجاز را به طور قابل توجهی دشوارتر نماید.
مرحله 5: جلوگیری از ایجاد مجدد درب پشتی سایت
دربهای پشتی را بستهاید اما چگونه باید اطمینان حاصل کنید که مجدداً باز نخواهند شد؟ کلید این موضوع، اتخاذ اقدامات پیشگیرانه است. در ادامه، روشهایی جامع برای ایمنسازی پایدار وبسایت جهت مقابله با درب های پشتی ارائه شده اند.
از افزونه امنیتی استفاده نمایید: با نصب یک افزونه امنیتی، محافظت شبانهروزی برای وبسایت خود فراهم کنید. این افزونه ها به طور مداوم سایت را اسکن میکنند تا هرگونه آسیبپذیری یا بدافزار را شناسایی و حذف نمایند.
از فایروال وباپلیکیشن (WAF) استفاده کنید: با نصب WAF، یک حصار محکم دور وبسایت خود ایجاد نمایید. WAF ترافیک ورودی را فیلتر کرده و از حملات مخرب جلوگیری میکند. مانند نگهبان درب ورودی ساختمان که اجازه ورود به افراد ناشناس را نمیدهد.
همه چیز را بروز نگه دارید: بروزرسانیهای نرمافزاری مانند واکسن برای سایت شما هستند. با بروزرسانی منظم، آسیبپذیریهای جدید را برطرف کرده و از نفوذ هکرها جلوگیری میکنید.
از رمزهای عبور قوی استفاده نمایید: رمزهای عبور قوی مانند قفلهای محکمی هستند که از ورود افراد متفرقه به حساب شما جلوگیری میکنند. از رمزهای عبور قوی (ترکیبی از حروف بزرگ و کوچک، اعداد و نمادها) استفاده نمایید و آنها را به طور مرتب تغییر دهید.
احراز هویت دو مرحلهای (2FA) را فعال کنید: 2FA مانند داشتن یک کلید اضافی برای باز کردن درب است. با فعال کردن 2FA، حتی اگر رمز عبور تشخیص داده شود، هکرها نمیتوانند به حساب شما دسترسی پیدا کنند.
از سایت خود نسخه پشتیبان تهیه کنید: تهیه نسخه پشتیبان مانند داشتن یک بیمه نامه برای وبسایت است. در صورت بروز هرگونه مشکل، میتوانید به راحتی سایت خود را بازیابی کنید.
لاگهای سایت را به طور منظم بررسی نمایید: بررسی لاگها مانند چک کردن دوربینهای مداربسته است. با بررسی منظم لاگها، میتوانید فعالیتهای مشکوک را شناسایی کرده و از وقوع حملات جلوگیری نمایید.
به کاربران خود آموزش دهید: آموزش کاربران در خصوص روشهای رایج مهندسی اجتماعی و حملات فیشینگ، یکی از موثرترین راهکارها برای کاهش سطح آسیبپذیری وبسایت است. با آگاهسازی کاربران، میتوانید از آنها به عنوان یک خط دفاعی انسانی در برابر تهدیدات سایبری بهرهمند شوید.
سطح دسترسی فایلها را به دقت تنظیم کنید: با تنظیم صحیح سطح دسترسی فایلها، میتوانید به طور دقیق مشخص نمایید که هر کاربر چه دسترسیهایی به فایلهای سایت شما دارد. رعایت اصل حداقل امتیاز و صرفا اعطای مجوزهای ضروری به کاربران، از سوءاستفادههای احتمالی جلوگیری کرده و امنیت سایت را افزایش میدهد.
تصویر(7)
به طور مرتب حسابهای کاربری را بررسی کنید: به منظور ارتقای سطح امنیت، نظارت منظم بر کاربران و نقشهای آنها را در دستور کار قرار دهید. با بررسی دقیق حسابهای کاربری و سطوح دسترسی، از عدم وجود امتیازات اضافی اطمینان حاصل کرده و حسابهای غیرفعال یا ناشناخته را حذف نمایید. این اقدام، سطح دسترسیهای غیرمجاز را کاهش داده و از نفوذ احتمالی مهاجمان جلوگیری میکند.
بکدورهای وبسایت چگونه نصب میشوند؟
تا اینجا تلاش شد بیان شود که بکدور سایت چیست. ممکن است تعجب کنید که این بکدورهای مخفی چگونه در وب سایت شما قرار داده می شوند. هکرها چند ترفند در اختیار دارند. در ادامه رایجترین روشهای ایجاد بکدور درون سایت معرفی می شوند:
افزونهها و پوستههای آسیبپذیر: افزونهها و پوستهها عملکرد و طراحی جذاب به وبسایت اضافه میکنند اما اگر مراقب نباشید، میتوانند بهترین ابزار جهت ایجاد یک بکدور نیز باشند. افزونهها و پوستههای با کدنویسی ضعیف اغلب حاوی آسیبپذیریهای امنیتی هستند. هکرها میتوانند از این نقاط ضعف برای نصب کد مخرب و دسترسی به سایت شما، بهرهبرداری نمایند.
مهاجمان از نرمافزارهای قدیمی سوءاستفاده میکنند: استفاده از نرمافزارهای قدیمی مانند باز گذاشتن درب ورودی خانه است. هکرها به دنبال سایتهایی هستند که از نسخههای قدیمی CMS، PHP یا سایر اجزای نرمافزاری استفاده میکنند. این نسخههای قدیمی اغلب آسیبپذیریهای شناخته شدهای دارند که اهداف آسانی هستند.
رمزهای عبور ضعیف: رمزهای عبور ساده و قابل حدس، باعث می شوند تا هکرها به بخش مدیریت سایت شما دسترسی پیدا کنند. بنابراین اکیدا از "password123" یا "9876543210" استفاده نکنید. علاوه بر این، کاربران فراموش میکنند که رمزهای عبور پیشفرض را تغییر دهند. هنوز سایت های زیادی هستند که از "root" به عنوان رمز عبور phpMyAdmin خود استفاده میکنند.
مهندسی اجتماعی: گاهی اوقات، هکرها نیازی به شناسایی آسیبپذیریهای فنی ندارند. ترفندهای مهندسی اجتماعی، مانند ایمیلهای فیشینگ، میتوانند شما یا تیمی که با آنها همکاری دارید را فریب دهند تا اطلاعات حساس را فاش کنید. ایمیلی به ظاهر بدون مشکل، ممکن است شما را فریب دهد تا روی یک لینک مخرب کلیک نمایید یا اطلاعات ورود سیستم خود را به اشتراک بگذارید.
آسیبپذیریهای آپلود فایل: برخی از مدیران به کاربران اجازه میدهند تا فایلهای خود (تصویر، رزومه، مدارک شخصی و…) را در سایت آپلود کنند. اگر عملکردهای مربوط به آپلود فایل ایمن نباشند، میتوانند راهی برای هکرها فراهم کنند تا اسکریپتهای مخرب را در فایلهای به ظاهر سالم، پنهان نمایند.
آسیبپذیریهای سرور: محیط میزبانی وب نیز نقش مهمی در امنیت دارد. سرورهایی که پیکربندی نادرست دارند یا از امنیت کمی برخوردار هستند، میتوانند سایت را در معرض خطر قرار دهند.
چرا بکدورهای وبسایت خطرناک هستند؟
حال که آموختید بکدور سایت چیست، باید این مورد را هم در نظر داشته باشید که این موارد خطرناک هستند. بکدورهای وبسایت تهدیدی جدی برای امنیت و سلامت آنلاین شما می باشند. این دربهای پشتی مخفی میتوانند خسارات جبرانناپذیری به بار آورند. در ادامه به برخی از خطرات جدی که بکدورها ایجاد میکنند اشاره می شود:
انتشار بدافزار: هکرها از طریق این دربهای پشتی میتوانند بدافزارهای مخربی را به وبسایت تزریق کنند و از آن بهعنوان پایگاهی برای آلوده کردن سایر کاربران استفاده نمایند. این کار مانند انتشار ویروسی است که با سرعت گسترش مییابد و به سیستمهای مختلف آسیب میرساند.
سرقت اطلاعات حساس: بکدورها به هکرها اجازه میدهند تا مخفیانه به داده های حساس شما مانند اطلاعات شخصی کاربران، فایل های مالی و محرمانه کسبوکار دسترسی پیدا کنند. این اطلاعات میتوانند برای اهداف مخرب مختلفی مورد استفاده قرار گیرند.
خرابکاری در وبسایت: هکرها میتوانند با استفاده از بکدورها، ظاهر و محتوای وبسایت را دستکاری کنند یا حتی آن را از دسترس خارج نمایند. این امر باعث میشود که اعتبار و اعتماد کاربران به وبسایت شما، خدشهدار گردد.
کاهش سرعت و عملکرد وبسایت: فعالیتهای مخرب هکرها از طریق بکدورها میتواند باعث مصرف بیش از حد منابع سرور شده و در نتیجه سرعت و عملکرد وبسایت را کاهش دهد. این امر تجربه کاربری بسیار بدی را برای بازدیدکنندگان ایجاد میکند.
از دست دادن اعتماد کاربران: هنگامی که کاربران متوجه شوند وبسایت هک شده است، اعتماد خود را به شما از دست میدهند. بازگرداندن اعتماد از دست رفته بسیار دشوار است و میتواند به کسبوکار شما آسیب جدی وارد کند.
هزینههای سنگین: مقابله با حملات سایبری و پاکسازی وبسایت از بدافزارها هزینههای زیادی را به همراه دارد. علاوه بر این، ممکن است مجبور شوید برای جبران خسارات وارده به کاربران، غرامت پرداخت کنید.
سخن پایانی
حفظ امنیت وبسایت در برابر بکدورها برای داشتن یک تجربه آنلاین بیدردسر ضروری است. بکدورها مانند دربهای پشتی مخفی هستند که هکرها از آنها برای نفوذ به سیستم استفاده میکنند. بدون اینکه شما متوجه شوید، آنها میتوانند تغییراتی در وبسایت ایجاد کرده و به اطلاعات حساس دسترسی پیدا کنند. در این مقاله تلاش شد تا به این سوال پاسخ داده شود که بکدور سایت چیست. با یادگیری نحوه تشخیص نشانههای یک سایت به خطر افتاده، استفاده از ابزارهای مفید برای تشخیص عوامل مخرب و انجام صحیح مراحل پاکسازی، میتوانید سایت خود را ایمن نگه دارید. بروزرسانیهای منظم، رمزهای عبور قوی و روال های امنیتی مناسب، می توانند باعث ایمن شدن سایت شوند.