بررسی نحوه کارکرد وب سرور
مقالات تخصصی IT و هاستینگ

وب سرور چیست و نحوه کارکرد وب سرور چگونه است

وب سرور رایانه ای است که فایل های وب سایت را ذخیره، پردازش و به مرورگرها تحویل می دهد. وب سرورها متشکل از سخت افزار و نرم افزاری بوده که از پروتکل انتقال ابرمتن (HTTP) برای پاسخگویی به درخواست های کاربران از طریق شبکه جهانی وب (World Wide Web)، استفاده می کنند.

در نحوه کارکرد وب سرور از طریق این فرآیند، وب سرورها صفحه درخواست شده را لود کرده و به عنوان مثال به کاربر مرورگر گوگل کروم تحویل می دهند. وب سرورها از پروتکل انتقال ایمیل ساده (Simple Mail Transfer Protocol یا SMTP) و پروتکل انتقال فایل (File Transfer Protocol یا FTP)، برای پردازش فایل ها هنگام ارسال ایمیل یا ذخیره سازی، استفاده می کنند.

بنابراین این سوال مطرح می شود که وب سرور از چه اجزایی ساخته شده است؟ در بخش سخت افزاری، وب سرور به اینترنت متصل می شود که به آن امکان می دهد داده ها یا فایل ها را بین سایر دستگاه هایی که به همین ترتیب متصل هستند، مبادله نماید. این داده‌ها می‌توانند به اشکال مختلف مانند فایل‌های HTML، تصاویر، فایل‌های جاوا اسکریپت یا CSS ارائه شوند. سخت افزار وب سرور، نرم افزار مرتبط با آن را نیز ذخیره می کند.

نرم افزار وب سرور، نحوه دسترسی کاربران به فایل های میزبانی شده را کنترل می نماید. این نرم افزار از چندین مولفه تشکیل شده که حداقل یک سرور HTTP را در خود جای داده است. سرور HTTP، نرم افزاری می باشد که می تواند درخواست ها و URL های HTTP را درک کند.

در این مقاله توضیح داده خواهد شد که نحوه کارکرد وب سرور به چه شکلی است، چرا به آن نیاز دارید و چگونه به پیشبرد اهداف دیتاسنترها کمک می نمایند.

نحوه کارکرد وب سرور چگونه است؟

آشنایی با نحوه کارکرد وب سرور

تصویر(1)

نحوه کارکرد وب سرور به گونه ای است که از مدل کلاینت-سرور پیروی می کند. در این ساختار، یک نرم افزار که به عنوان کلاینت شناخته می شود، از نرم افزار دیگری در سرور، منبع یا سرویسی را درخواست می کند.

برای پردازش درخواست های کلاینت، وب سرورها چند مرحله را دنبال می کنند:

  1. هنگامی که یک کاربر می خواهد محتوای وب سایتی را لود نماید، مرورگر او اجازه دسترسی از طریق اینترنت را درخواست می کند که یک "درخواست HTTP" نامیده می شود.
    مرورگر، آدرس IP وب سایت درخواستی را با ترجمه URL صفحات وب از طریق DNS سرور یا حافظه کش، جستجو می کند. طی این فرآیند، وب سروری را که فایل های سایت در آن میزبانی می شوند، مکان یابی می نماید.
  2. وب سرور درخواست HTTP را دریافت کرده و آن را از طریق سرور HTTP خود پردازش می کند.
    هنگامی که سرور HTTP، آن درخواست را بپذیرد، در فایل های سرور جستجو می کند تا داده های مربوطه را به دست آورد.
  3. پس از آن، وب سرور فایل های سایت را به مرورگری که درخواست ارسال کرده است برمی گرداند و کاربر محتوای وب سایت را مشاهده می کند.

در خصوص نحوه کارکرد وب سرور باید در نظر داشته باشید که اگر سرور HTTP نتواند فایل های درخواستی را بیابد یا پردازش کند، از طریق یک پیغام خطا به مرورگر پاسخ می دهد. یکی از رایج ترین آنها، خطای 404 می باشد اما در صورت وجود مشکلات دسترسی ممکن است خطای 403 نیز ظاهر گردد.

بررسی نحوه کارکرد وب سرور

تصویر(2)

مقایسه وب سرور استاتیک در مقابل وب سرور پویا

وب سرورها می توانند محتوای ایستا یا پویا ارائه دهند. وب سرور استاتیک از یک کامپیوتر و نرم افزار HTTP تشکیل شده است و فایل های یک وب سایت را بدون هیچ تغییری به مرورگر ارسال می کند. وب سرور پویا از یک وب سروراستاتیک و نرم افزار تشکیل شده است. این نرم افزار معمولاً شامل یک سرور  برای اپلیکیشن و پایگاه داده می شود. وب سرورهای پویا اساساً فایل های میزبانی شده را قبل از تحویل آنها، از طریق سرور HTTP بروز می کنند. این بروزرسانی به آنها امکان می دهد تا محتوای پویا تولید کرده و به مرورگر ارسال کند.

ویژگی های وب سرور

به جز پشتیبانی از پروتکل های HTTP برای پردازش درخواست ها و پاسخ های دریافتی، اکثر وب سرورها ویژگی های استاندارد زیر را نیز ارائه می دهند که برای آشنایی با نحوه کارکرد وب سرور، باید آنها را در نظر داشته باشید:

  • فایل گزارش. فایل‌های گزارش یا log، رویدادها یا فعالیت‌هایی را که وب سرورها انجام می‌دهند، مانند درخواست‌ها، امنیت و گزارش‌های خطا را مستند می کنند. هر بار که یک وب سرور درخواست جدیدی دریافت می کند، یک خط به فایل گزارش اضافه می گردد.
  • احراز هویت. بسیاری از سرورها این ویژگی را پیش از ارائه دسترسی جزئی یا کامل به منابع وب سایت ارائه می دهند. ویژگی‌های احراز هویت اغلب شامل درخواست برای دسترسی می‌شوند، مانند زمانی که نام کاربری و رمز عبور مورد نیاز است.
  • محدود کردن پهنای باند. پهنای باند یک وب سرور، مقدار داده ای است که می تواند در هر ثانیه منتقل یا پردازش کند. محدود کردن پهنای باند، سرعت پاسخ دهی را کنترل می‌کند تا اطمینان حاصل شود که شبکه بیش از حد اشباع نشده و می‌تواند فایل‌ها را به تدریج تحویل دهد.
  • فضای ذخیره سازی. این مورد به مقدار فضای دیسک موجود برای ذخیره فایل ها اشاره دارد که می تواند توانایی یک وب سرور جهت میزبانی از یک وب سایت تعیین کند.

یک وب سرور شامل سایر عناصر ضروری نیز می باشد، مانند:

  • زبان برنامه نویسی. زبان برنامه نویسی وب سرور، نوعی از کد بوده که برای توسعه نرم افزارهایی که توسط سرور پشتیبانی می شوند، مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین به عنوان زبان های برنامه نویسی سمت سرور نیز شناخته می شوند. نمونه هایی از زبان های برنامه نویسی محبوب PHP و Python هستند.
  • آپتایم. آپتایم سرور به مدت زمانی که یک وب سرور روشن است و می تواند درخواست ها را پردازش کرده یا فایل ها را تحویل دهد، گفته می شود. مدت زمان فعال بودن سرور، بر مدت زمانی که یک وب‌سایت قابل استفاده است نیز تأثیر می‌گذارد و استاندارد آن 99.9% می باشد.

نحوه کارکرد وب سرور به چه شکلی است

تصویر(3)

چرا از وب سرور استفاده می شود؟

وب سرورها سه کاربرد اصلی دارند:

  1. می توانید میزبان چندین وب سایت یا نرم افزار تحت وب باشید.
  2. قادر خواهید بود درخواست های پروتکل FTP را پردازش کنید.
  3. می توانید ارسال و دریافت ایمیل داشته باشید.

در خصوص نحوه کارکرد وب سرور، باید بدانید که وب سرورها از سایت ها میزبانی می کنند تا از طریق اینترنت در دسترس باشند. به همین دلیل ویژگی ها و عملکردهای یک وب سرور بر ایجاد و حفظ یک محیط هاستینگ یا میزبانی وب، متمرکز است. اگر می خواهید یک وب سایت ایجاد و منتشر کنید، باید به یک وب سرور دسترسی داشته باشید. راحت ترین راه برای انجام این کار استفاده از میزبانی وب می باشد.

نقش یک ارائه دهنده میزبانی وب نیز در راستای اجرای یکپارچه سرورها بسیار حائز اهمیت است. وظایف ارائه دهنده میزبانی شامل پشتیبان گیری، ذخیره کش، نظارت بر امنیت و نگهداری کلی سرور می باشد.

برخی از مزایای اصلی یک سرویس دهنده مناسب میزبانی وب و وب سروری که وب سایت شما در آن میزبانی می شود، عبارتند از:

  • آپتایم و عملکرد بهینه: یک میزبانی وب از سخت افزار مراقبت کرده و بروزرسانی نرم افزار را به صورت مداوم انجام می دهد که به بهبود عملکرد وب سایت کمک می نماید.
  • سرورهای امن: شرکت های هاستینگ پروتکل های امنیتی موثری برای کاهش آسیب پذیری و محافظت از وب سایت های میزبانی شده در برابر بدافزار یا حملات سایبری، پیاده سازی می کنند.
  • پلن های مختلف برای میزبانی: صاحبان سایت می توانند بسته به نیاز خود یک پلن هاست با ویژگی ها و عملکردهای متفاوت انتخاب کنند.
  • مقرون به صرفه: صاحبان سایت نیازی به استفاده از سرور اختصاصی ندارند و می توانند یک پلن هاست که مقدار لازم از منابع سرور را در اختیارشان قرار می دهد، انتخاب کنند.
  • انعطاف پذیری: میزبانی های وب، پلن های متفاوتی را در اختیار کاربران ارائه می دهند، بنابراین صاحبان وب سایت می توانند در صورت نیاز، منابع اضافی مانند فضای ذخیره سازی یا پهنای باند تهیه نمایند.

نحوه کارکرد وب سرور در دیتاسنتر

تصویر(4)

برخی از محبوب ترین نمونه های وب سرورها عبارتند از:

حال که با نحوه کارکرد وب سرور آشنا شدید، باید با انواع آن نیز آشنا باشید:

  • سرور HTTP آپاچی: یک وب سرور رایگان و متن باز بوده که برای بسیاری از سیستم عامل ها از جمله ویندوز، لینوکس و Mac OS X قابل استفاده است. Apache قدیمی ترین نرم افزار وب سرور و یکی از نرم افزارهای متداول برای صاحبان وب سایت ها، توسعه دهندگان و ارائه دهندگان هاست می باشد و بیش از 31 درصد از سهم بازار را در اختیار دارد.
  • NGINX: یک نرم افزار وب سرور متن باز و شناخته شده است که در ابتدا صرفا برای سرویس دهی HTTP کار می کرد. اکنون به عنوان یک "reverse proxy" یا "پروکسی معکوس"، بهبود دهنده لود HTTP و پروکسی ایمیل نیز استفاده می شود. NGINX به سرعت و توانایی مدیریت چندین اتصال، معروف بوده و به همین دلیل است که بسیاری از وب سایت های پربازدید از خدمات آن استفاده می کنند.
  • خدمات اطلاعات اینترنتی (Internet Information Services یا IIS) مایکروسافت: IIS یک نرم افزار وب سرور بسته بوده که توسط مایکروسافت در سیستم عامل های ویندوز استفاده می شود.
  • Lighttpd: یک نرم‌افزاروب سرور رایگان و متن باز می باشد که به دلیل سرعت بالا شناخته شده است و به قدرت CPU کمتری نیاز دارد. Lighttpd به دلیل استفاده کم از مموری، محبوب می باشد.

ارائه دهندگان میزبانی وب، وب سرورهای متفاوتی را در اختیار کاربران خود قرار می دهند. در میهن وب هاست نیز وب سرورهای آپاچی،NGINX و لایت اسپید ارائه می شود.

نتیجه

وب سرور رایانه ای است که فایل های وب سایت را ذخیره، پردازش و ارائه می دهد. نحوه کارکرد وب سروربه این شکل است که شامل دو بخش سخت افزار و نرم افزار بوده و هر کدام نقش مشخصی در پردازش فایل ها ایفا می کنند.

وب سرورها می توانند محتوای پویا یا استاتیک را به مرورگر ارائه دهند. صرف نظر از نوع آنها، وب سرورها دارای برخی از ویژگی های استاندارد هستند، از جمله:

  • فایل گزارش یا log
  • احراز هویت
  • محدود کردن پهنای باند
  • فضای ذخیره سازی

وظیفه اصلی وب سرورها، میزبانی وب سایت ها، پردازش درخواست های HTTP و ارائه محتوای وب به کاربران است. بنابراین، برای دسترسی آنلاین به وب سایت خود، سرور یا میزبانی وب موردنیاز خواهد بود. میزبانی وب مسئولیت سرور را بر عهده خواهد داشت و امنیت و عملکرد آن را تضمین می کند. انجام این کار به شما زمان بیشتری برای تمرکز بر سایر جنبه های تجارت و رشد وب سایت می دهد.

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *