زمانی که می خواهید یک "دیتاسنتر" یا "اتاق سرور" طراحی و راه اندازی نمایید، به خاطر داشته باشید که انتخاب نوع رک و نحوه استقرار آنها را در ابتدای چک لیست خود قرار دهید. انتخاب رک برای راه اندازی دیتاسنتر، همانند انتخاب سطحی است که می خواهید یک خانه را روی آن بنا کنید. کیفیت زیرساخت مورد استفاده شما مرز بین موفقیت و شکست را تعیین خواهد کرد به همین دلیل شناخت انواع رک شبکه یکی از مستلزمات شروع کار در دیتاسنتر می باشد.
رک ها، تجهیزات حوزه فناوری اطلاعات را سازماندهی می کنند. آنها با استاندارد سازی نحوه قرارگیری سرورها و سوئیچ های شبکه، موجب بالا رفتن بهره وری از فضا و منابع موجود می شوند. با توجه به آپشن هایی که برای رک ها انتخاب می کنید، آنها می توانند باعث بهبود مقاومت در برابر الکتریسیته، خنک سازی، مدیریت کابل ها، مدیریت دستگاه ها، امنیت فیزیکی و قابلیت جابجایی در دیتاسنتر شوند. انتخاب رک مناسب و کانفیگ آن برای دستیابی به نیازهای خود، می تواند این اطمینان را ایجاد کند که تجهیزات شما به درستی و با کارایی بالا، عمل خواهند کرد. با انتخاب درست، سازمان خود را از خرابی های پر هزینه دور خواهید کرد و سایر هزینه های غیر ضروری را تا حد زیادی کاهش می دهید.
تصویر(1)
رک چیست و چه کاری انجام می دهد ؟
رک ها تجهیزاتی مانند سرور و سوئیچ را در یک ساختار منظم قرار داده و باعث بهره وری بالا از فضای موجود می شوند. در ابتدایی ترین سطح، رک یک قفسه است که دارای دو یا چهار ستون نصب عمودی می باشد. چارچوب در انواع رک شبکه معمولا از آلومینیوم یا آهن ساخته می شود زیرا یک رک باید بتواند وزن چند صد کیلویی تجهیزات را تحمل کند. ستون های موجود در رک معمولا سوراخ های مربعی یا گرد دارند که به شما اجازه می دهد تجهیزات را به کمک پیچ و مهره در داخل آن ها قرار دهید. برخی از تجهیزات مانند سرورها، ممکن است به همراه خود ابزار مخصوص رک داشته باشند. مانند ریل کیت ها که در رک نصب شده و کارایی بیشتری به رک می دهند.
استانداردهای انواع رک شبکه
استاندارد هایی برای طول و عرض ستون ها و فاصله عمودی و افقی سوراخ های نصب تجهیزات در انواع رک شبکه وجود دارد. این موضوع باعث می شود که تجهیزات استاندارد با رک های استاندارد، سازگاری داشته باشند. بیشتر تجهیزات IT، دارای عرض 19 اینچی هستند و استاندارد های Electronics Industry Alliance یا به اختصار EIA که امروزه توسط سازمان Electronic Components Industry Association یا به اختصار ECIA اداره می شود را رعایت می کنند. استاندارد 19 اینچی، به اختصار EIA-310-E نیز نامیده شده است و در برخی از کشورها با عنوان IEC-60297-3-100 یا DIN 41494 شناخته می شود. البته استاندارد 23 اینچی نیز برای تجهیزات مخابراتی وجود دارد اما استاندارد 19 اینچی، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
تصویر(2)
واحد رک
رک های 19 اینچی دارای عرض یکسان هستند اما ارتفاع و عمق متفاوتی دارند. معمولا عمق یک رک تا حدی قابل تغییر است. ارتفاع رک ها به بخش های استاندارد شده ای به نام Unit یا "واحد" تقسیم بندی می شوند. هر Unit دارای ارتفاع 1.75 اینچی می باشد. از این رو، واحد سنجش ارتفاع رک ها بر اساس Unit شکل گرفته است و به اختصار از "U" برای آن استفاده می شود. برای مثال 42U به معنی امکان میزبانی از 42 یونیت از تجهیزات استاندارد می باشد.
تصویر(3)
البته این بدان معنی نیست که یک رک 42U دقیقا ارتفاعی معادل 42*1.75 اینچ دارد. زیرا در دو بخش کف و سقف رک ها، معمولا فضای خالی وجود خواهد داشت. در واقع 42U به این معنی است که آن رک می تواند ترکیبی معادل 42 یونیت از تجهیزات استاندارد را میزبانی کند. به عنوان مثال، رک 42Unit می تواند شامل 42 عدد سوئیچ شبکه تک Unit، چهارده سرور 3Unit یا 21 سوئیچ تک Unit به همراه 7 سرور سه Unit و دیگر ترکیب های ممکن باشد. باید توجه داشته باشید که رک انتخابی، عمق کافی را برای تجهیزات موردنظر شما فراهم کرده و وزن تجهیزات را تحمل نماید.
انواع رک شبکه
سه دسته بندی اصلی برای انواع رک شبکه وجود دارد که در ادامه به شرح ویژگی آنها پرداخته شده است.
رک open frame: این نوع از رک ها صرفا چارچوبی برای ریل ها دارند و فاقد درب و دیواره رک هستند. این نوع رک ها برای مکان هایی استفاده می شوند که جهت کنترل جریان هوای ورودی آن، نگرانی وجود ندارد و نیازی به فراهم کردن امنیت فیزیکی تجهیزات درون آن دیده نمی شود.
این نوع رک ها بهترین انتخاب برای میزبانی از تجهیزات شبکه ای هستند که کابل های فراوانی دارند. به دلیل وجود فضای دسترسی زیاد به تجهیزات داخل این نوع رک ها، دسته بندی و اتصال آنها با تراکم کابل بالا نیز به راحتی قابل انجام خواهد بود. این نوع رک ها می توانند دو یا چهار ستون نصب عمودی داشته باشند که به آن ها "post" نیز گفته می شود. رک های two-post (دو ستونه) عمق کمتری در مقایسه با رک های four-post (چهار ستونه) نیاز دارند، البته وزن کمتری از تجهیزات را نیز تحمل خواهند کرد.
رک enclosure: این نوع از رک ها امکان جداسازی درب جلو و دیواره های کناری را دارند و چهار ستون عمودی (post) قابل تنظیم نیز در آنها قرار گرفته است. این نوع از رک ها برای پیاده سازی تجهیزاتی که دارای وزن بالایی هستند، گرمایش زیادی تولید می کنند و مصرف برق بالایی نیز دارند، بسیار ایده آل می باشند. از طرف دیگر، وجود درب در این نوع رک ها، باعث افزایش سطح امنیت فیزیکی تجهیزات موجود در رک نیز می شود. رک های Enclosure جزء پرکاربرد ترین نوع رک ها برای دیتاسنتر های با تراکم بالا و اتاق های سرور می باشند. رک های Enclosure در مقایسه با Open frame، فضای کمتری برای کابل کشی تجهیزات دارند اما رک های Enclosure دارای عمق بیشتری بوده و گنجایش بیشتری خواهند داشت. همچنین می توان از Enclosure های بدون درب، برای تجهیزات بسیار سنگین استفاده نمود. علاوه بر این، رک های Enclosure اغلب دارای ریل های اضافی برای نصب لوازم جانبی دیگر همچون پریزهای توزیع برق و تجهیزات مدیریت کابل نیز هستند.
تصویر(4)
رک Wall-mount: این نوع رک ها برای اتصال به دیوار طراحی شده اند و مزیت استفاده از آنها نیز در صرفه جویی فضای سطح اتاق است. این رک ها می توانند به صورت Open frame (بدون درب و جداره های کناری) و هم Enclosed cabinet (همراه با درب و جداره های کناری) استفاده شوند. رک های wall-mount معمولا کوچک هستند و در مقایسه با دو رک قبلی ابعاد کوچکتری دارند، از همین رو، وزن کمتری از تجهیزات را تحمل می نمایند. البته می توان با افزودن چرخ های غلطکی، این نوع رک ها را برای قرار گرفتن روی زمین نیز آماده سازی کرد و به عنوان یک رک ایستاده کوچک، از آنها استفاده نمود. در برخی منابع به این نوع رک ها transport رک گفته می شود.
جمع بندی
در شناخت انواع رک شبکه توجه نمایید اگر برای کسب و کار خود نیاز به تجهیزات شبکه محور همچون سوئیچ و روتر دارید که کابل های بسیاری به آنها متصل می شود، انتخاب رک open frame می تواند بهترین گزینه باشد. در مقابل چنانچه سازمان شما نیاز به چند روتر در ساختمان های مختلف برای گسترش محدوده شبکه داخلی دارد، این روتر ها را در رک های Wall-mount قرار دهید زیرا برای این کار کاملا بهینه شده اند. برای نگهداری از تعداد زیادی سرور نیز بهترین گزینه رک های enclosure هستند.