راه اندازی یک وبسایت آسان نیست اما سیستمهای مدیریت محتوای (CMS) مدرن مانند وردپرس، روشی را برای مدیریت آسان وبسایت ارائه کرده اند. Headless CMS یک گام فراتر میرود و بکاند محتوای وبسایت را از قسمت فرانت جدا میکند. این کار باعث میشود که سایتها سریعتر، ایمنتر باشند. آیا سیستم مدیریت محتوای Headless بهتر از روشهای سنتی است؟ با تجزیه و تحلیل تفاوتهای آنها، می توانید گزینه بهتری را برای پروژه خود انتخاب نمایید.
Headless CMS چیست؟
Headless CMS یا سیستم مدیریت محتوای بدون سر، نوعی از سیستم مدیریت محتوا است که مخزن محتوا ("body") را از لایه نمایش ("head") جدا می کند. برخلاف CMS های سنتی، Headless CMS ها نحوه نمایش محتوا را به بازدیدکنندگان وب سایت دیکته نمی کنند. در مقابل، محتوا را از طریق GraphQL یا RESTful API برای نمایش در هر دستگاهی سازگار می کنند. به زبان ساده، این بدان معنا است که شما می توانید محتوا را در یک مکان مدیریت کرده و آن را به هر شکلی که دوست دارید به کار ببرید. این کار به شما امکان میدهد که بهترین فناوری و فریم ورک ممکن را برای فرانت سایت انتخاب و آن را براساس سلیقه و نیازهای خاص خود، شخصی سازی کنید.
تصویر(1)
چرا باید از Headless CMS استفاده کنید؟
یکی از بزرگترین مزایای سیستم مدیریت محتوای Headless، انعطاف پذیری است. Headless CMS به نحوه و مکان نمایش محتوای شما اهمیتی نمی دهد. در مقابل، بر ذخیره و ارائه محتوای ساختاریافته تمرکز می کند و به کاربران وب سایت اجازه می دهد تا محتوای وب سایت را تولید و مدیریت نمایند. با جدا کردن بخش بک اند از فرانت، بخش فرانت به سادگی میتواند تغییر کرده یا بازطراحی شود. این کار به شما امکان میدهد بدون توجه به فناوری مورد استفاده برای توسعه وبسایت، به راحتی محتوا را ایجاد و مدیریت کنید.
Headless CMS ها، برای وبسایتهای سازمانی با استراتژیهای مختلف بسیار مناسب هستند. این سیستم به شما اجازه میدهد تا محتوا را از منابع مختلف با یک رابط کاربری یکپارچه یا هر سیستم، نرمافزار یا وبسایت دیگر، ادغام کنید. این کار صرفا با استفاده از فراخوانی رابطهای برنامهنویسی (APIs) که Headless CMS ارائه میدهد، امکان پذیر می باشد. در نهایت استفاده از Headless CMS باعث بهبود بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO)، عملکرد و تجربه کاربری میشود.
آیا Headless CMS ها امن است؟
اکثر توسعه دهندگان استدلال می کنند که محیط های Headless CMS امن تر هستند. زیرا محتوا در سرور مختص به خود قرار دارد و از قسمت فرانت جدا شده است. در نتیجه سطح حملات را کاهش میدهد و یک محیط امنتر ایجاد میکند. برخلاف CMS های سنتی که ده ها درخواست را از افزونه ها و اجزای مختلف به پایگاه داده محتوا ارسال می کنند، در Headless CMS تنها یک نقطه اتصال برای دسترسی به داده ها وجود دارد. شایان ذکر است که رابطهای برنامهنویسی (APIs) باید از استانداردها و بهترین شیوههای امنیتی پیروی کنند تا از این مزایا بهره مند شوند. توسعهدهندگان باید اطمینان حاصل کنند که زیرساخت موجود از بهترین شیوههای امنیتی استفاده میکند.
تصویر(2)
اشکالات استفاده از Headless CMS چیست؟
استفاده از Headless CMS میتواند برخی از نقاط ضعف سیستمهای مدیریت محتوای سنتی را رفع کند اما راهاندازی و نگهداری آن همچنان چالشهای خود را دارد. ممکن است پیچیدگی ها و مشکلات یکپارچهسازی برای مدیران سایتهایی که دانش کمی دارند، به وجود آورد.
در ابتدا، ممکن است این گونه به نظر برسد که تبدیل محتوای خود به دادههای خام و قابل استفاده توسط تمامی پلتفرمها، روشی ساده و جذاب باشد اما مسئله این است که Headless CMS در واقع پیچیدگی را حل نمیکند، بلکه آن را به مکان دیگری منتقل خواهد کرد. برای راهاندازی یک Headless CMS، نیاز به سطح مناسبی از دانش فنی دارید تا بخش نمایش روی صفحه وبسایت خود را به درستی ایجاد و نگهداری کنید. کاربران مبتدی ممکن است به فردی با تجربه نیاز داشته باشند تا به آنها کمک کند.
یکی دیگر از ایرادهای استفاده از Headless CMS، کمبود امکانات همراه آن است. Headless CMS ها ساده و سبک هستند بنابراین با امکاناتی که CMS های سنتی در اختیار شما قرار میدهند، ارائه نمیشوند. این امر میتواند برای کاربران مبتدی تا متوسط، استفاده حداکثری از Headless CMS را دشوار کرده و در انتخابهای خود احساس محدودیت داشته باشند. بنابراین برای پروژههای ساده، مانند وبلاگ یا کسبوکارهای کوچک، مزایای یک CMS سنتی میتواند از معایب راهاندازی Headless CMS بیشتر باشد.
آیا باید به سیستم مدیریت محتوای بدون سر سوئیچ کنید؟
هیچ رویکردی برای همه موارد مناسب نیست. انتخاب سیستم مدیریت محتوا بسیار وابسته به استراتژی محتوا، بودجه، تجربه فنی و منابع موجود خواهد بود. برای کمک به تصمیمگیری، برخی از مواردی که در انتخاب بین CMS سنتی و Headless CMS مهم هستند در ادامه توضیح داده شده اند.
CMS سنتی را انتخاب کنید اگر:
- قابلیت مقیاسپذیری و سرعت عمل برای پروژههای شما عوامل کلیدی نیستند.
- اصلیترین محتواهایی که میخواهید ایجاد کنید، متن، تصویر و ویدئو است.
- تمایل دارید بدون نیاز به دانش برنامهنویسی بالا، محتوا را ایجاد و ویرایش کنید.
- منابع برنامه نویسی را در اختیار نداشته و در این زمینه تجربه حداقلی دارید.
- میخواهید از افزونهها و ابزارهای واسط برای عضویت، فروش آنلاین یا ویژگیهای دیگر استفاده کنید و نمیخواهید خودتان آنها را طراحی نمایید.
Headless CMS ممکن است برای شما مناسب باشد اگر:
- منابع توسعه Frontend برای اتصال Headless API به ابزارهای انتشار در دسترس باشند.
- به دنبال انعطافپذیری برای استفاده از فریم ورک ها و زبانهای مورد علاقه خود هستید.
- پروژه شما چند زبانه بوده و باید روی چندین دستگاه نمایش داده شود.
- مجموعه ای متنوع از پلتفرم ها را در اختیار داشته و برای دریافت داده ها به یک بخش مرکزی نیاز دارید.
تصویر(3)
نتیجه گیری نهایی
توانایی انتشار و دریافت محتوا از طریق کانالهای مختلف، یکی از دلایل اصلی به کارگیری سیستمهای مدیریت محتوای بدون سر یا Headless CMS در وبسایتها است. با این حال، تمامی وبسایت ها نیاز ندارند تا محتوا را در کانالهای متنوع منتشر یا از آنها دریافت کنند. اکثر وبسایتهای کوچک با استفاده از یک سیستم مدیریت محتوای سنتی به خوبی میتوانند راه اندازی و مدیریت شوند، مگر آنکه قصد داشته باشند به پلتفرمهای مختلفی متصل گردند. به طور خلاصه، توانایی ارسال و دریافت محتوا از طریق کانالهای مختلف، عاملی است که تعداد زیادی از وبسایتها را به سمت استفاده از Headless CMS، سوق میدهد.
صرف نظر از نوع CMS شما، امنیت وب سایت برای حضور آنلاین موفق بسیار مهم است. Headless CMS و سنتی را می توان با انواع روشهای امنیتی مانند فایروال اپلیکیشن های تحت وب، حفاظت از DDoS و نظارت بر امنیت وب سایت برای جلوگیری از حملات، ادغام کرد.