اگر به فکر تغییر دیتابیس سایت از MySQL به MariaDB هستید، مطمئنا یک دلیل قوی برای انجام آن دارید. به عنوان یکی از اولین سیستم های مدیریت پایگاه داده (DBMS)، صنعت وب برای مدت طولانی تحت سلطه MySQL قرار داشته است. با این حال، سازمان ها به دلیل پردازش کندتر و ناکارآمدی آن در مدیریت داده های پیچیده، به آرامی از MySQL دور می شوند. بسیاری از این سازمان ها به MariaDB روی می آورند.
MariaDB یک DBMS جدید و سریعتر است که عملکرد بهبود یافته، ویژگی های پیشرفته تر و ظرفیت بیشتری برای مدیریت مجموعه داده های پیچیده ارائه می دهد. MariaDB در مقایسه با MySQL، دارای جامعه توسعه دهندگان فعالتری است که مخزن عمومی خود را بروز نگه داشته و تغییرات خلاقانه ای ایجاد می کنند.
نحوه تغییر دیتابیس سایت از MySQL به MariaDB
مهاجرت از MySQL به MariaDB بسیار آسان است. می توان کل فرآیند را به دو مرحله مهم تقسیم کرد:
- از دیتابیس خود یک بکاپ با پسوند sql تهیه کنید
- وارد MariaDB شده و فایل بکاپ را درون ریزی نمایید
MariaDB با MySQL سازگار می باشد، بنابراین در مهاجرت پایگاه داده خود معمولا مشکلی نخواهید داشت. پس از انتقال پایگاه داده خود از MySQL به MariaDB و بررسی انتقال صحیح جداول، می توان وب سایت را بروز کرد تا به جای MySQL، داده ها را از MariaDB فراخوانی نماید.
نیازمندیها
برای تهیه بک آپ می توان از phpMyAdmin که یک ابزار منبع باز برای ایجاد و مدیریت دیتابیس ها است، استفاده نمود. طبیعتاً باید یک MariaDB نصب و آماده اجرا نیز داشته باشید. phpMyAdmin به شما امکان می دهد پایگاه های داده MySQL و MariaDB را با استفاده از یک مرورگر وب، مدیریت کنید.
تصویر(1)
اگر در سیستم شخصی قصد انجام این آموزش را دارید، می بایست یکی از شبیه سازهای وب سرور، مانند xampp یا wamp را نصب کرده باشید. این نرم افزارها به صورت پیش فرض یک نسخه از phpmyadmin ،MySQL و MariaDB را با خود دارند. البته برای افرادی که به phpmyadmin دسترسی ندارند، دستورات معادل ترمینال، در ادامه ذکر خواهد شد.
تهیه بکاپ در MySQL
جهت شروع فرایند تغییر دیتابیس سایت از MySQL به MariaDB باید ابتدا از دیتابیس در MySQL مبدا بکاپ تهیه گردد. بدین منظور MySQL را اجرا کرده سپس وارد محیط phpmyadmin شوید. چنانچه در حال کار با wamp یا xampp باشید، آدرس دسترسی بدین صورت می باشد:
http://localhost/phpMyAdmin
تصویر(2)
زمانی که وارد محیط phpmyadmin شدید، دیتابیس مورد نظر را با کلیک روی آن، انتخاب نمایید. اگر دیتابیس مربوط به سایت وردپرسی باشد با صفحه ای مشابه تصویر(3) روبرو خواهید شد.
تصویر(3)
مانند تصویر(4) در تب های بالای صفحه روی گزینه "Export" کلیک کرده و در بخش "Format" گزینه "SQL" را انتخاب نمایید.
تصویر(4)
در انتهای صفحه، روی دکمه Go کلیک کنید تا فایل بکاپ با فرمت sql دانلود شود. در صورتی که به phpmyadmin دسترسی ندارید، برای تهیه بکاپ از دیتابیس خود می توانید دستور زیر را در ترمینال اجرا کنید:
$ mysqldump --user=example-name --password="example-pass" example-db > example.sql
در دستور بالا، می بایست بخش های example-name، example-pass و example-db را با "نام دیتابیس"، "نام یوزر دیتابیس" و "گذرواژه" خود جایگزین نمایید. نتیجه اجرای دستور نیز یک فایل به نام example.sql خواهد بود.
انتقال به Mariadb
در ادامه روند تغییر دیتابیس سایت از MySQL به MariaDB ابتدا mysql را از طریق پنل مدیریت سرور غیرفعال نمایید. سپس وارد phpmyadmin شده و مانند تصویر(5) گزینه "Server choice" را روی "MariaDB" قرار دهید و وارد محیط phpmyadmin شوید.
تصویر(5)
یک دیتابیس جدید بسازید. سپس روی نام دیتابیس کلیک کرده و به تب Import در بالای صفحه مراجعه نمایید. در ادامه لازم است روی گزینه "Choose File" کلیک کرده و فایل دیتابیس را انتخاب کنید.
تصویر(6)
در نهایت باید روی گزینه Go کلیک نمایید تا عملیات درون ریزی دیتابیس آغاز گردد. در صورتی که مشکلی در انتقال وجود نداشته باشد با پیام موفقیت آمیز بودن فرایند بازگردانی دیتابیس، روبرو خواهید شد و عملیات تغییر دیتابیس سایت از MySQL به MariaDB را به درستی انجام داده اید. در صورتی که تمایل داشته باشید عملیات انتقال دیتابیس را از طریق ترمینال انجام دهید، می توانید ابتدا دستور زیر را اجرا نمایید:
$ mysql --user=example-name --password="example-pass" -e "CREATE DATABASE example-db";
لازم است بخش های example-name، example-pass و example-db را با "نام دیتابیس"، "نام یوزر دیتابیس" و "گذرواژه" خود جایگزین نمایید. سپس برای لود فایل، دستور زیر را اجرا کنید:
$ mysql --user=example-name --password="example-pass" --database=example-db < example.sql
زمانی که انتقال به پایان برسد، نشانگر موجود در ترمینال، مجددا فعال خواهد شد.
بروز کردن تنظیمات وردپرس جهت اتصال به MariaDB
پس از انتقال دیتابیس از MySQl به MariaDB باید تنظیمات وردپرس را جهت اتصال به MariaDB اصلاح نمایید. جهت انجام تغییرات، فایل wp-config.php را باز نموده و اطلاعات دیتابیس جدید را درج نمایید:
define('DB_NAME', 'database_name_here');
define('DB_USER', 'database_username_here');
define('DB_PASSWORD', 'database_password_here');
define('DB_HOST', 'localhost');
define('DB_CHARSET', 'utf8');
/** The Database Collate type. Don't change this if in doubt. */
define('DB_COLLATE', '');
می بایست بخش های 'database_username_here'، 'database_password_here' و 'database_name_here' را با "نام دیتابیس"، "نام یوزر دیتابیس" و "گذرواژه" خود جایگزین نمایید. پس از ذخیره سازی فایل wp-config.php، وردپرس به MariaDB متصل خواهد شد.
جمع بندی
تغییر دیتابیس سایت از MySQL به MariaDB یک فرایند ساده است. به طور خلاصه، شما باید از پایگاه داده خود پشتیبان گیری کنید، سپس MariaDB را نصب کرده و پشتیبان پایگاه داده خود را در دیتابیس جدید import نمایید. به یاد داشته باشید که ممکن است هنگام مهاجرت از MySQL به MariaDB با مشکلاتی مواجه شوید. به عنوان مثال، این احتمال وجود دارد که خطایی مانند عدم سازگاری schema در MySQL و MariaDB را مشاهده نمایید. همچنین، در بیشتر موارد، راه حل مشکلاتی که در هنگام مهاجرت رخ می دهد این است که هر دو پایگاه داده را به آخرین نسخه های خود ارتقا دهید.