انواع رمزنگاری و امنیت شبکه
مقاله

رمزنگاری و امنیت شبکه: چرا به آنها نیاز دارید؟

در گذشته متخصصان رمزنگاری و امنیت شبکه بر این باور بودند که تنها راهکار برای حفظ امنیت داده‌ها، قرار دادن آنها در یک دستگاه و سپس قطع برق و اینترنت است. البته حتی در این صورت نیز امنیت اطلاعات به صورت کامل تضمین نمی شود.

تنها روش منطقی برای حفظ اطلاعات، استفاده از رمزنگاری یا Cryptography است. رمزنگاری به بررسی و استفاده از راهکارهایی گفته می‌شود که ارتباطات را امن می‌کند و صرفا فرد مقصد می تواند محتوای پیام را متوجه شود. یکی از قدیمی ترین رمزنگاری ها، Caesar cipher یا "رمز سزار" نامیده شده است زیرا ژولیوس سزار (ژنرال و دولتمرد رومی پیش از تاریخ میلادی) از آن برای مکاتبات محرمانه خود استفاده می کرد.

رمزنگاری و امنیت شبکه یک روش پرکاربرد است که به طور گسترده در ارتباط بین وب سرورها و کلاینت‌هایی که به آنها متصل هستند، استفاده می‌شود. بدین منظور می توانید پروتکل های SSL و TLS را به کار ببرید. در ادامه مقاله به بررسی امنیت شبکه، رمزنگاری، مزایا و کاربردهای آن پرداخته می شود.

رمزنگاری و امنیت شبکه جهت امنیت ارتباط بین وب سرورها و کلاینت‌ ها کاربرد دارد

تصویر(1)

امنیت شبکه چیست؟ 

امنیت شبکه به طور عمده به مجموعه‌ای از تدابیر اطلاق می‌شود که برای حفاظت از شبکه و اطلاعات سازمان اتخاذ می گردد. برای رمزنگاری و امنیت شبکه های کامپیوتری، قوانین، تجهیزات و فناوری‌ها زیادی طراحی شده اند. ساختار شبکه‌های امروزی پیچیده است و به همین دلیل، از برنامه‌ها و سیستم‌های مدیریت امنیت شبکه زیادی استفاده می‌شود که برای پاسخگویی به مسائل، قوانین و تهدیدات خاص طراحی شده‌اند.

رمزنگاری و امنیت شبکه چیست و ارتباط آنها با یکدیگر چگونه است؟ 

رمزنگاری یا Cryptography از دسترسی به اطلاعات حساس بلا استفاده یا در حال تبادل، بدون داشتن کلید صحیح، جلوگیری می‌کند و برای محافظت از انتقال داده‌ها در شبکه استفاده می‌شود. این رمزگذاری تضمین می‌کند که تنها افراد دارای کلید، امکان دسترسی به داده‌های رمزنگاری شده را داشته باشند.

رمزنگاری و امنیت شبکه، از دسترسی به اطلاعات حساس بدون داشتن کلید صحیح، جلوگیری می‌کند

تصویر(2)

هر سیستم رمزنگاری، شامل دو عنصر الگوریتم و کلید است. در واقع حتی اگر همه چیز جز کلید، به صورت عمومی در دسترس باشد، باز هم سیستم باید امن بماند. شما می‌توانید نیازهای رمزنگاری و امنیت شبکه سازمان خود را براساس ساختار، تدابیر امنیتی موجود و سیاست کلی تعریف کنید.

مانند برق، شبکه‌های کامپیوتری نیز همه جا هستند و اتصال به آنها کار سختی نیست. بعد از اتصال به یک شبکه، می‌توانید به تمام پیام هایی که در حال انتقال هستند دسترسی پیدا کنید.

انواع رمزنگاری

اگرچه انواع مختلفی از الگوریتم های رمزنگاری مورد استفاده قرار می گیرد اما می توان همه آنها را به سه گروه تقسیم کرد:

1. رمزنگاری متقارن 

فرستنده و گیرنده از یک کلید یکسان برای رمزنگاری و رمزگشایی پیام‌ها استفاده می‌کنند. یکی از کاربردهای معمول رمزنگاری متقارن، حفظ امنیت هارد دیسک است. معمولاً کاربرانی که اطلاعات را روی هارد دیسک ذخیره می‌کنند و آن را می خوانند، یک کلید مشترک را برای رمزنگاری و رمزگشایی پیام‌ها به کار می برند.

2. رمزنگاری نامتقارن

رمزنگاری نامتقارن که به عنوان رمزنگاری کلید عمومی شناخته می‌شود، بدین معنا است که هر شخص دخیل در تبادل اطلاعات، یک کلید عمومی و یک کلید خصوصی دارد. کلید عمومی با دیگران به اشتراک گذاشته می شود این در حالی است که کلید خصوصی باید مخفی بماند.

3. استفاده از توابع هش در رمزنگاری و امنیت شبکه

شما می‌توانید از توابع هش استفاده نمایید تا هر نوع پیامی را به یک متن رمزگذاری شده با طول ثابت تبدیل کنید. یکی از ویژگی‌های مهم توابع هش این است که نمی‌توان به راحتی از رشته رمزگذاری شده به پیام اصلی رسید و آن را بازسازی کرد. به عبارت دیگر، توابع هش یک‌طرفه هستند و قابلیت رمزگشایی را ندارند.

در رمزنگاری و امنیت شبکه توسط توابع هش، رمزگذاری یک طرفه انجام می شود

تصویر(3)

مزایای رمزنگاری چیست؟ 

  • ارتباط امن: رمزنگاری و امنیت شبکه به شما این امکان را می‌دهد تا داده های حساس مانند اطلاعات شخصی، جزئیات بانکی، رمزهای عبور و سایر اطلاعات حساس را از طریق اینترنت انتقال دهید. علاوه بر پروتکل‌های SSL و TLS که در اکثر سازمان ها استفاده می‌شوند، سایت‌های ایمن از پروتکل HTTPS برای ایجاد ارتباط امن و حفاظت در برابر حملات DNS Spoofing (جعل DNS) استفاده می کنند.
  • محافظت در برابر حملات: شما می‌توانید در برابر حملات سایبری مانند Man-in-the-Middle ایمن شوید. حفظ اطلاعات شخصی مشتریان و کاربران به عنوان جنبه‌های حیاتی حفاظت از کسب و کار محسوب می شود.
  • کنترل دسترسی: با استفاده از رمزنگاری و امنیت شبکه، فقط افرادی که دارای مجوز مناسب هستند، به یک منبع دسترسی خواهند داشت.
  • تطابق قانونی: به کسب و کارها کمک می‌کند تا با قوانین مختلف مانند حفاظت از داده‌ها و حفظ حریم خصوصی، سازگاری داشته باشند. 

چند کاربرد رایج رمزنگاری

در ادامه به بررسی چند کاربرد رایج رمزنگاری جهت پیاده سازی یک روش جامع در امنیت شبکه، پرداخته می شود. 

رمزنگاری دستگاه BYOD

اکثر محیط‌ های کاری به کارمندان خود امکان استفاده از اینترنت بی‌سیم رایگان را می‌دهند. به این سیاست bring your own device یا BYOD گفته می شود. کارمندان نیز به طور منظم دستگاه‌های شخصی خود مانند تلفن همراه یا کامپیوتر را به شبکه شرکت متصل می‌کنند. با توجه به اینکه دورکاری هنوز یک روش رایج می باشد، محیط‌های اداری باید در نظر داشته باشند که بهتر است به شبکه امنیتی خود رمزنگاری BYOD را اضافه نمایند. 

امضای دیجیتال 

با ترکیب رمزنگاری کلید عمومی و توابع هش، می‌توانید تقریباً به هر داده‌ای که در شبکه خود ایجاد یا به اشتراک می‌گذارید، یک نوع امضای دیجیتال اضافه کنید. این روش یک تکنیک عالی برای ایجاد یکپارچگی، رمزنگاری و امنیت شبکه است.

امضای دیجیتال یک تکنیک عالی جهت رمزنگاری و امنیت شبکه محسوب می شود

تصویر(4)

جمع بندی 

صرفا تعداد کمی از الگوریتم‌های رمزنگاری شکست ناپذیر هستند یا امکان اجرای مهندسی معکوس روی آنها وجود ندارد. برای رمزنگاری و امنیت شبکه خود همواره پیشرفت تکنولوژی را در نظر بگیرید. با معماری و ابزارهای مناسب سیستم ها، حفظ امنیت شبکه‌ حتی در آینده‌ای که رایانه‌ها می‌توانند بیش از تریلیون‌ها عملیات شناور را در هر ثانیه انجام دهند، غیر ممکن نخواهد بود.

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *