در این مقاله به بررسی AI Overviews و بهینه سازی استراتژی های سئو (SEO) بر اساس رتبه بندی جدید جستجو که مبتنی بر هوش مصنوعی است، پرداخته می شود.
یکی از بحث برانگیزترین موضوعات حوزه سئو، AI Overviews یا همان "خلاصه های هوش مصنوعی" می باشد که در صدر نتایج جستجو قرار می گیرد. مسیر پیشرفت و توسعه این فناوری پر چالش بوده است.
انواع AI Overviews
به طور کلی سه نوع AI Overviews در نتایج جستجو قابل مشاهده است که شامل اطلاعاتی (Informational)، خرید (Shopping) و محلی (Local) می شود.
بخش اطلاعاتی AI Overviews شامل فرمت های مختلفی است به عنوان مثال می تواند شامل پاراگراف ها، بخش های جداگانه، فهرست، نقل قول و حتی ویدئو باشد. قابل ذکر است این موارد در تمامی AI Overview ها وجود ندارند و گوگل تصمیم می گیرد که بهترین حالت جهت نمایش اطلاعات به چه صورت است.
هدف بخش خرید در AI Overviews ارائه محصولات مرتبط برای جستجو هایی با نیت تجاری می باشد. در این نوع خلاصه ها شما می توانید طیف گسترده ای از محصولات مانند پیشنهادات سایت های بررسی محصول و برچسب های مرتبط با جستجوی خود را مشاهده نمایید.
بخش محلی بسیار شبیه local pack (باکس نتایج جستجوی محلی) می باشد که شامل مجموعه ای از ارجاعات، لیست ها و نقشه ها می شود، با این تفاوت که بخش محلی توسط هوش مصنوعی ارائه می گردد.
تصویر(1)
AI Overviews چگونه کار می کند؟
گوگل از الگوریتم جستجوی پایه استفاده می کند، به این معنا که ابتدا پرسش را دریافت و سپس در کل نتایج، جستجو می نماید تا به اطلاعات موردنظر دست یابد. سپس هوش مصنوعی یک خلاصه ایجاد می کند که مهمترین بخش های موضوع را پوشش می دهد و شامل مواردی مانند نظرات یا توصیف های دقیق نیز خواهد بود. بدین معنا که گوگل با استفاده از این اطلاعات و لینک ها نسخه جدید محتوا را تولید، سپس توسط AI Overviews ارائه می دهد.
تمامی مراحل گفته شده هم اکنون به سرعت انجام می شوند اما در ابتدا این مورد یک دقیقه طول می کشید و نگرانی هایی وجود داشت که آیا کاربران به آن اهمیت خواهند داد یا AI Overviews را نادیده می گیرند. به نظر می رسد در این فرایند از الگوریتم جستجوی معمولی استفاده نمی شود. در جستجوی معمولی، عواملی مانند اعتبار و لینک ها مورد توجه قرار می گیرند اما AI Overviews تنها به ارتباط محتوا با پرسش کاربر اهمیت می دهد.
میتوانید از ابزارهایی مانند AI Overviews Visualizer استفاده نمایید تا میزان ارتباط محتوای خود با پرسشهای هدف را بررسی کنید. در این ابزار می توانید با وارد نمودن پرسش خود درصد مرتبط بودن را دریافت نمایید.
تصویر(2)
نحوه بهینه سازی برای AI Overviews
می توانید از نقل قول ها، آمار و لحن قاطع در محتوای خود استفاده نمایید. تحقیقات نشان می دهد که احتمال نمایش این موارد در خروجی مدل های زبانی بزرگ، بیشتر است.
جستجوهای خرید متمرکز بر اطلاعاتی می باشند که می توان توسط آنها محصولات را به مشتریان معرفی نمود. اطلاعاتی که شامل نقد و بررسی محصولات، زیرمجموعه هایی مانند ردیت، فروم ها و مقاله های تبلیغاتی می شود. به این ترتیب محصول شما شانس بیشتری جهت نمایش در نتایج جستجو خواهد داشت.
برای بهبود رتبه جستجوهای محلی، تمرکز روی لیست های منطقهای، اطمینان از بروزرسانی اطلاعات محلی و مشارکت در جوامع آنلاین مهم خواهد بود.
تصویر(3)
محدودیت های بهینه سازی برای AI Overviews
هدف از بهینه سازی برای AI Overviews نمایش اطلاعات شما در بخش های خاص صفحه نتایج جستجو می باشد اما این تلاش ممکن است باعث شود اطلاعات شما در جستجوهای معمولی به پایین ترین قسمت منتقل گردد. اگر محتوا بیش از حد خلاصه و ساده باشد می تواند رتبه سایت در جستجوها را کاهش دهد.
در ابتدا گوگل تمامی نتایج هوش مصنوعی را به صورت گسترده نمایش داد که برخی از آنها ناقص، نادرست و گمراه کننده بودند. این مسئله باعث نگرانی و سردرگمی کاربران شد که در نهایت مشکلاتی به وجود آورد.
هم اکنون گوگل این ویژگی را محدود نموده است و تنها در 1 درصد از جستجوها استفاده می شود. به مرور زمان این قابلیت گسترش بیشتری خواهد داشت اما هم اکنون به صورت گسترده در دسترس نیست و نمی توان روی این بخش از نتایج حساب باز کرد.
مورد بعدی محدودیت در میزان نمایش است. همانطور که توضیح داده شد این نوع نتایج تنها در 1 درصد از جستجوها نمایش داده می شوند. اینکه آیا ارزش دارد زمان خود را برای بهینه سازی آن صرف کنید یا خیر، بستگی به استراتژی سئو و اهمیت کلمات کلیدی در کسب و کار شما دارد. برای مثال اگر هنگام رقابت با برندهای بزرگ نمی توانید به رتبه های برتر دست یابید استفاده از این قابلیت می تواند فرصت مناسبی جهت نمایش در نتایج جستجو ارائه دهد.
نکته بعدی که می بایست مد نظر قرار داد تغییر ویژگی ها می باشد. به عنوان مثال گوگل یک ویژگی با نام سوالات تکمیلی (follow-up questions) داشت که به کاربران این قابلیت را میداد تا پس از دریافت پاسخ اولین سوال، بتوانند سوالات مرتبط دیگری بپرسند و اطلاعات بیشتری به دست آورند. این ویژگی در حال حاضر حذف شده است.
این تغییرات نشان می دهد که بهینه سازی برای موتورهای جستجو همواره می بایست انعطاف پذیر باشد.
جمع بندی
AI Overviews می تواند برای متخصصان سئو چالش برانگیز باشد. هدف اصلی کسب و کارها، دسترسی به نتایج برتر در جستجو و معرفی موثر برند است اما باید توجه داشته باشید که تلاش برای بهینه سازی این نوع نتایج می تواند به رتبه کلی سایت آسیب بزند. نتایج می توانند به صورت مداوم تغییر یافته و حتی حذف شوند.
در نهایت اینکه آیا ارزش دارد وقت و منابع خود را صرف بهینه سازی آن نمایید یا خیر، به شما بستگی دارد. بهتر است مزایا و معایب این روش را به درستی بسنجید تا مطمئن شوید که با اهداف کلی کسب و کار شما همسو می باشد.