ایجاد یک وب سایت حرفه ای برای مشتری دارای پیچیدگی ها و حساسیت خاصی می باشد. اگر در ابتدای کار خود هستید یا در یک مکان جدید فعالیت می کنید، اهمیت این مورد دو چندان می شود. مشتری شما یکی از بزرگترین دارایی های بازاریابی خود را به شما می سپارد. خروجی طراحی شما می تواند باعث افزایش فروش و موفقیت مشتری شود و یا به شکست بیانجامد.
خوشبختانه اقدامات مطلوب و عملی وجود دارد که می توانید به کمک آنها اطمینان حاصل کنید وب سایتی موفق و بدون نقص به مشتری ارائه دهید. با برنامه ریزی و هماهنگی با مشتری و دریافت نظرات وی، می توانید وب سایتی را تحویل دهید که انتظارات او را برآورده کند.
در این مقاله، توضیح داده خواهد شد که چگونه در هشت مرحله عملی یک وب سایت موفق برای مشتری خود طراحی کنید.
1. مشتری را بشناسید و اهداف وب سایت وی را بدانید
این مرحله اولین قدم برای شروع طراحی سایت بوده و بسیار مهم می باشد. ابتدا در خصوص نیازها و انتظارات کاربر اطلاعات کسب کنید. به صورت کامل به صحبت های کاربر گوش داده و حتما آنها را یادداشت کنید تا در فرآیند طراحی سایت بتوانید از آن ها استفاده نمایید. برخی از مشتریان ممکن است مطمئن نباشند که دقیقاً الزاماتشان چیست، می توانید با طرح سوالاتی از انتظارات کاربر آگاه شوید. نیازی نیست به صورت فنی و پیچیده در خصوص نحوه طراحی سایت به مشتری توضیح دهید. البته اگر مشتری شما با بحث طراحی سایت آشنایی مختصری دارد حتما در خصوص جزئیات با وی صحبت کنید.
هدف شما در این مرحله جمع آوری و شفاف سازی اطلاعات است. در مرحله بعد، شما فرصتی برای پیشنهاد راه حل و ارائه ایده ها و خدمات خود خواهید داشت. با این حال مهم است که با طرح سوالات زیاد، نیازهای مشتری را شناسایی کنید تا خروجی پروژه با انتظارات مشتری مطابقت داشته باشد.
پیشنهاد می شود یک پرسشنامه قبل از شروع طراحی سایت آماده کنید و سوالات خود را در آن بگنجانید. در ادامه می توانید به عنوان بخشی از روند کار خود، از این پرسشنامه استفاده کنید. برخی از سوالات قابل بررسی عبارتند از:
- مشتری شما چه کاری انجام می دهد؟
- سرویس ارائه شده توسط مشتری شما چه تفاوتی با رقبا دارد؟
- سرویس و محصول ارائه شده دارای چه امتیازاتی است؟
- چگونه برند خود را تعریف می کنند؟
- تجارت شما در آینده نزدیک و سالهای بعد به کجا می انجامد؟ این اهداف چگونه بر وب سایت شما تأثیر می گذارد؟
- چرا شما در حال حاضر قصد دارید وب سایتی راه اندازی کرده و یا وب سایت خود را مجدد طراحی کنید؟
- شما می خواهید در وب سایتشان چه کاری انجام دهید؟
- آیا شما ایده خاصی برای وب سایت خود دارید؟
- بازه زمانی برای تکمیل پروژه چقدر است؟
- آیا شما قبلا دامنه ای انتخاب کرده اید؟ هاست خریداری کرده اید؟ (شما می توانید به حساب میزبانی هاست و احتمالاً ثبت کننده دامنه خود دسترسی داشته باشید؟)
- شما چگونه میخواهید از رسانه های اجتماعی استفاده کنید و کدام پلتفرم ها را بیشتر میپسندید؟
- آیا شما به سرویس ایمیل احتیاج دارید؟
- آیا موارد دیگری وجود دارد که ممکن است به آنها نیاز داشته باشید؟
- در مورد نگهداری مداوم سایت وضع به چه شکلی است؟ آیا کسی در تیم شما به این مسئله رسیدگی می کند یا اینکه برای نگهداری مداوم قرارداد ماهیانه یا ساعتی امضا خواهد شد؟
- چه کسی مسئول و تصمیم گیرنده پروژه خواهد بود؟
- شما ترجیح می دهید از چه پلتفرمی برای طراحی وب سایت استفاده کنید؟
حتماً جزئیات مهم را گوش کنید و یادداشت برداری نمایید. سپس می توانید در مواردی که نیاز به توضیح بیشتر دارید، سوالات بعدی را مطرح کنید.
نزدیک به پایان جلسه، لحظه ای وقت بگذارید تا یادداشت های خود را مرور کرده و اطلاعات مهم را جمع بندی کنید تا مطمئن شوید نکاتی را که برای مشتری مهم است، از دست نداده اید.
در پایان جلسه به مشتری اطلاع دهید که مراحل بعدی چیست، شما نیازهای پروژه او را بررسی کرده و گزارش کار را ارائه می دهید.
2. پلتفرمی را برای ساخت وب سایت انتخاب کنید
پلتفرم های طراحی وب سایت می توانند چندین جنبه از پروژه از جمله میزبانی، قیمت گذاری، عملکرد و جدول زمانی برای اتمام طراحی سایت را تحت تأثیر قرار دهند. تصمیم گیری در مورد پلتفرمی که استفاده می کنید در ابتدای کار بسیار مهم است، زیرا پلتفرم پایه و اساس پروژه طراحی سایت شما می باشد.
وب سایت مشتری شما به یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) نیاز دارد و چندین گزینه در دسترس است. هر کدام مزایای خاص خود را دارند. هنگامی که نیازهای مشتری خود را درک کردید، می توانید تصمیم بگیرید که کدام CMS را می توانید انتخاب کنید.
در اینجا چند CMS معرفی شده است:
WordPress
تصویر(1)
وردپرس رایگان و منبع باز است و دارای افزونه های زیادی برای افزایش عملکرد سایت شما است. دارای یک انجمن پشتیبانی گسترده می باشد، یادگیری و استفاده از آن نیز برای تمامی کاربران آسان است. وردپرس ایمن و ارزان بوده و ارتقا به نسخه های جدید نیز به سادگی یک کلیک است.
Drupal
تصویر(2)
دروپال یکی دیگر از گزینه های رایگان و منبع باز است که تعداد زیادی ماژول برای شخصی سازی در اختیار شما قرار می دهد. این برنامه برای توسعه دهندگان ایجاد شده است، بنابراین به دانش بالاتری نیاز دارد. دروپال در خصوص کنترل و دسترسی به سایت، از برتری برخوردار است و عملکرد چند زبانه بخشی از هسته اصلی آن می باشد (بنابراین نیازی به نصب افزونه ندارید). هزینه و نگهداری پروژه معمولاً بیشتر از سایر سیستمهای مدیریت محتوا است. به روزرسانی به نسخه های جدید نیز پیچیده تر است.
Joomla
تصویر(3)
مانند دو گزینه قبلی، جوملا رایگان و متن باز است. این سیستم مدیریت محتوا با تعداد زیادی ماژول قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارد. در مورد پیچیدگی، یادگیری جوملا به آسانی وردپرس نیست، اما به تخصص کمتری نسبت به دروپال نیاز دارد. جوملا گزینه های بیشتری نسبت به وردپرس به کاربر ارائه می دهد و می توانید از پوسته های مختلف برای بخش های مختلف سایت استفاده کنید (در حالی که وردپرس شما را به یک پوسته محدود می کند).
Shopify
تصویر(4)
Shopify یک بستر برای راه اندازی سایت تجارت الکترونیکی برای خرده فروشان آنلاین است. استفاده از آن آسان می باشد، اما دارای برخی از انعطاف پذیری ها و گزینه های سفارشی کمتر است. Shopify به اشتراک ماهیانه با شروع ماهانه 29 دلار نیاز دارد. توجه داشته باشید که می توانید هنگام استفاده از CMS دیگری مانند WordPress یا Drupal (و سایر پلتفرم های تجارت الکترونیکی)، Shopify را به عنوان یک پلاگین یا ماژول پیاده سازی کنید.
سایر موارد در هنگام انتخاب CMS عبارتند از:
- در گذشته از کدام CMS برای توسعه سایت استفاده کرده اید و تجربه شما با هر کدام چقدر است؟
- ویژگی های مدنظر مشتری. آنها ممکن است کارکنانی با تجربه در پلتفرم های خاص داشته باشند، یا شاید یک همکار CMS خاصی را توصیه کرده باشد.
- نیازمندی های پروژه. کدام سیستم مدیریت محتوا پاسخگوی نیازهای کاربر است؟
- فراموش نکنید که مقیاس پذیری را برای توسعه وب سایت و گسترش کسب و کار در آینده در نظر بگیرید.
هنگام انتخاب CMS، اطمینان حاصل کنید که سایت خود را بر روی یک بستر امن و پایدار بنا نهاده اید که پشتیبانی مداوم برای آینده را فراهم می کند. انتخاب گزینه ای که بهترین نتیجه را برای هر پروژه، تأمین نیازهای مشتری شما و هماهنگ با تخصص شما فراهم کند، مهم است.
3. پروپوزال را بنویسید و محدوده پروژه را تعیین کنید
هنگامی که تمام اطلاعات مربوط به پروژه را جمع آوری کردید، وقت آن است که یک پروپوزال تهیه کنید. این سند به طور صریح موارد قابل تحویل، از جمله هزینه های پروژه را مشخص می کند. این مورد یک فرصت برای شما است تا به مشتری نشان دهید که نیازهای وی را درک کرده اید و می توانید در زمان مشخصی پروژه را تحویل دهید.
درج اطلاعات کافی برای پوشش تمام موارد ضروری مهم است. شما می توانید جزئیات بیشتری را در زمینه انجام صحیح پروژه در فرم محدوده کار وارد کنید. در فرم محدوده کار الزامات پروژه مشتری و راه حل پیشنهادی خود، از جمله هزینه پروژه را بیان کنید.
پس از تأیید پیشنهاد، می توانید از آن برای ایجاد جزئیات دقیق تری استفاده کنید که پروژه را به طور کامل بیان کند. این سند، کار شما و ارتباط شما با مشتری را به سمت تحویل پروژه رضایت بخش هدایت می کند.
یک فرم محدوده کار خوب می تواند استرس شما را کم کرده و در وقت و هزینه ای که صرف می کنید، صرفه جویی کند. موارد مهمی که در قراردارد میتوانید درج کنید عبارتند از:
- مقیاس وب سایت. آیا این یک وب سایت 10 صفحه ای است یا یک فروشگاه آنلاین با 35 محصول برای فروش؟
- زمان سنجی. جدول زمانی چیست؟ آیا مشتری شما تاریخ راه اندازی سختی را که باید ملاقات کنند ، دارد؟ آیا مراحل آن مراحل وجود دارد؟
- روند. گردش کار و مصوبات را وارد کنید. روند تأیید آنها چگونه خواهد بود؟
- دسترسی. مجوزهای دسترسی به پنل هاست و دامنه به چه صورت خواهد بود.
- مخاطب. چه کسی نقطه تماس شما خواهد بود و آیا آنها تصمیم گیرنده نهایی هستند؟
- پلتفرم. از کدام CMS برای ساخت سایت استفاده می شود؟
- دسترسی. مشخص کنید چه دسترسی هایی در وب سایت تعبیه شده است.
- پشتیبان گیری. آیا افزونه ای برای اجرای خودکار بکاپ در نظر خواهید گرفت؟
- امنیت. در خصوص گواهینامه SSL با مشتری صحبت کنید و مشخص کنید که اقدامات امنیتی را اعمال خواهید کرد. حتماً از قبل درباره پروتکل های امنیتی استاندارد در خصوص کسب و کار مشتری تحقیق کنید. به عنوان مثال، اگر در حال ساخت وب سایتی هستید که اطلاعات محافظت شده بهداشتی (PHI) در آن جمع آوری می شود (مانند مشتری پزشکی)، مطمئن شوید که از فرم های سازگار با HIPAA و اقدامات امنیتی توصیه شده استفاده می کنید.
هنگامی که در زمینه کاری به توافق رسیدید، تهیه یک قرارداد رسمی که هر دو طرف می توانند امضا کنند، روش خوبی است. این قرارداد تعهدی را برای شما و مشتری ایجاد می کند و دو طرف قرارداد ملزم به رعایت تمامی مفاد درج شده در قرارداد هستند. حتی اگر پروژه شما کوچک باشد، لازم است به وضوح مشخص کنید که چه کسی مسئول چه چیزی است.
4. ایجاد یک نقشه برای سایت و چیدمان تصویری (Wireframe)
هر طراحی خوبی با طرح اولیه شروع می شود. در این مرحله شما چیدمان و تجربه کاربری وب سایت را با یک نقشه سایت و در قالب یک طرح گرافیکی ارائه می دهید.
برای ساختن نقشه سایت می توانید از ابزارهای آنلاین مانند Octopus.do استفاده کنید:
تصویر(5)
به صورت اختیاری، می توانید از یک برنامه کامپیوتری مانند Sketch برای Wireframe استفاده کنید:
تصویر(6)
برای ترسیم این تصاویر می توانید از کاغذ و مداد نیز استفاده کنید. برای اتمام این مرحله نگران نباشید. طراحی مجدد یک عنصر بسیار آسان تر از طراحی مجدد یک صفحه وب سایت است. با استفاده از نقشه سایت و طرح اولیه صفحه سایت، ظاهر و طراحی کلی سایت را تعیین کنید، از جمله:
- رنگها
- تایپوگرافی
- تصاویر
- سلسله مراتب بصری (Visual hierarchy)
برای کمک به مشتری خود در تجسم مفهوم وب سایت، ممکن است بخواهید یک مدل مفهومی ایجاد کنید. مدل مفهومی با اطمینان از همخوانی انتظارات مشتری با ظاهر و احساس کلی در خصوص طراحی که قرار است انجام شود، در وقت شما و مشتری صرفه جویی می کند. در غیر اینصورت ممکن است بعداً در مراحل طراحی مجبور شوید در طراحی خود تجدید نظر کنید.
به خاطر داشته باشید که در این مرحله اغلب به محدوده کار خود مراجعه کنید تا مطمئن شوید که تمام نکات تعیین شده را پوشش می دهید. اگر موضوعاتی در پروژه به وجود آمد که باعث ایجاد چالش می شوند، می توانید بلافاصله نگرانی خود را به مشتری بیان کرده و جلسه ای را برای ارزیابی و تصمیم گیری درباره رفع چالش اتخاذ نمایید. هر کاری خارج از محدوده کار باید توسط مشتری امضا شود.
5. محتوای وب سایت را جمع آوری یا ایجاد کنید
در این مرحله شما باید یک پلن کاملاً مشخص برای تهیه محتوا سایت داشته باشید، باید بدانید چه کسی مسئول تهیه محتوا است و نحوه قرارگیری محتوا در بخش های مختلف سایت را مشخص نمایید. باید مطمئن باشید که همه چیز برای راه اندازی اولیه سایت آماده است و منابع کافی برای هر صفحه سایت در اختیار دارید.
می توانید با جمع آوری عناصر محتوای صفحات سایت - مانند کپی، Calls to Action (CTAs)، فیلم، پیوند و تصاویر شروع کنید. محتوای وب سایت ارائه شده توسط مشتری را مرور کرده و بخش هایی را که ممکن است به بهینه سازی نیاز داشته باشند، را اصلاح کنید. ابزارهای مفیدی مانند Google Docs یا Dropbox می توانند اشتراک اطلاعات را آسانتر کند.
به عنوان مثال، مشتری شما ممکن است اهمیت کلمات کلیدی یا بهینه سازی موتور جستجو (SEO) را درک نکند، بنابراین شما ممکن است برخی از کلمات کلیدی با کیفیت را برای تولید محتوای آنها در نظر بگیرید. بخشی از موفقیت پروژه به ویژه در دراز مدت به داشتن محتوای هدفمند بستگی خواهد داشت.
برخی از ابزارهایی که می توانید برای یافتن کلمات کلیدی از آنها استفاده کنید:
Google Keyword Planner
Google Trends
تصویر(7)
می توانید این موارد را با مشتری خود به اشتراک بگذارید تا به آنها کمک کنید تا محتوای بهینه شده را به شما ارائه دهند.
6. وب سایت را طراحی و آن را تست کنید
این مرحله بسیار مهم است، زیرا تلاش شما را برای طراحی سایت به مشتری نشان می دهد. هنگام طراحی صفحات سایت، ابتدا محتوای آنها را در نظر بگیرید. سعی کنید از محتوای واقعی استفاده نمایید.
می توانید تمپلت کلی صفحه را ایجاد کرده و از آنها برای حفظ ثبات در وب سایت و سرعت بخشیدن به روند کار خود استفاده کنید. اطمینان حاصل کنید که در مرحله طراحی به استایل و عناصر بصری توافق شده خود پایبند باشید.
با شکل گیری اولیه وب سایت، به مشتری فرصت دهید تا بازخورد خود را در خصوص طرح اولیه سایت بیان کند. گاهی اوقات مشتری با مشاهده طرح اولیه سایت ممکن است سوالاتی از شما داشته باشد که می بایست به تمامی سوالات مشتری به صورت واضح و دقیق پاسخ دهید تا ابهامات برطرف شود.
تعیین موارد مربوط به تجدید نظر در طراحی مفید است: یعنی مشتری در چه مرحله ای می تواند بازخورد خود را از سایت ارائه کند و چه تعداد بازبینی بدون دریافت هزینه انجام می شود؟ گنجاندن این اطلاعات در دامنه کار به عادی سازی روند بازنگری نیز کمک می کند، بنابراین در صورت نیاز به تغییرات، نیاز نیست درگیر مسائل مختلف شوید.
پس از نهایی شدن طراحی سایت، می توانید یک چک لیست آماده کنید که شامل موارد زیر باشد:
- در حال بررسی مطالب برای اشتباه تایپی.
- تأیید صحت عملکرد همه پیوندها و دکمه ها.
- آزمایش همه فرم ها و اطمینان از اینکه اعلان ها به درستی نمایش داده می شوند.
- آزمایش معاملات آنلاین و عملکرد سبد خرید (در صورت وجود).
- بررسی سایت در چندین دستگاه و مرورگر برای ریسپانسیو بودن و قابلیت دسترسی.
پس از تکمیل چک لیست، زمان راه اندازی است.
7. سایت را با اعتماد به نفس راه اندازی کنید
جنبه های فنی این مرحله بسته به نوع توسعه سایت متفاوت خواهد بود. چه از یک محیط توسعه محلی استفاده کرده باشید و چه سایت را روی سرور طراحی کرده باشید، بهتر است یک چک لیست ساده جهت راه اندازی و استقرار سایت در سرور اصلی ایجاد کنید.
وقتی سایت آماده شد، صفحات و پیوندهای داخل را بررسی کنید تا اطمینان حاصل نمایید که همه چیز به درستی کار می کند. ممکن است بخواهید راه اندازی را در آخر هفته، شب یا زمان دیگری که بازدید سایت کم است، انجام دهید. اطمینان حاصل کنید که در صورت بروز هرگونه مشکل در دسترس خواهید بود.
اگر در فرآیند راه اندازی سایت مشکلی بوجود آمد، بسیار مهم است که فعال باشید و آنها را در اسرع وقت و به صورت حرفه ای حل کنید. همچنین بهتر است به هر گونه اشکال یا مسئله ای که در این مرحله به وجود می آید توجه داشته باشید. می توانید از تجربیات خود برای پروژه های آینده نیز استفاده کنید.
همچنین ممکن است بخواهید اطلاعات تماس میزبان وب و همچنین سایر شرکای فنی دیگری را که با آنها کار می کنید در دسترس داشته باشید. اگر با مشکلی روبرو شدید، با آنها تماس بگیرید.
کم پیش می آید که مشکل ایجاد شده صرفا مربوط به سایت شما باشد و دیگران با موارد مشابهی روبرو نشده باشند. می توانید برای رفع مشکلات اینچنینی با دوستان خود نیز مشورت کنید.
بعد از اینکه راه اندازی سایت به پایان رسید، فراموش نکنید که برای ورود به سیستم و بروزرسانی آن، اطلاعات مدیریت سایت را به مشتری تحویل دهید. ممکن است توصیه کنید که آنها در ابتدا از یک نقش کاربری با مجوزهای محدود استفاده کنند، خصوصاً تا زمانی که با نحوه کار وب سایت آشنا شوند.
این نیز یک فرصت عالی برای ارائه خدمات آموزشی است. شما ممکن است بخواهید برخی از آموزش های رایگان را در پکیج طراحی سایت خود قرار دهید، اما می توانید آموزش طولانی را به عنوان یک سرویس ویژه در اختیار مشتری قرار دهید.
8. خود را با خدمات مشتری Stellar جدا کنید
شما به عنوان پلی حیاتی بین مشتری و جنبه های فنی وب سایت هستید. بنابراین می بایست گزینه های پشتیبانی به مشتری ارائه کنید. ممکن است در طی سی روز اول پشتیبانی رایگان داشته باشید یا بسته پشتیبانی اضافی را بصورت ماهیانه (یا سالانه با تخفیف) ارائه دهید.
تحویل وب سایت به مشتری خود مانند تحویل کلیدهای خودرو است. به خاطر داشته باشید که مشتری شما ممکن است مهارت رانندگی نداشته باشد و در اولین ورود به مدیریت سایت بخش هایی از سایت را دچار مشکل کند.
هنگامی که مشتری شما از وب سایت جدید خود راضی شد، زمان آن فرا رسیده است که درخواست کنید مشتری سایت را به صورت کامل بررسی کند. به یاد داشته باشید که این فرآیند را برای مشتری خود تا حد ممکن آسان کنید.
پس از آن می توانید یک توافق شفاهی با مشتری داشته باشید تا در صورت لزوم جهت ارائه برخی توضیحات با شما تماس بگیرید. اینها ممکن است فرصتهایی را برای کارهای آینده فراهم کنند. به علاوه، این تماس ها نشان دهنده مسئولیت پذیری و پشتیبانی مطلوب شما است و باعث می شود مشتری فعلی، شما را به چند مشتری دیگری متصل نماید.
نتیجه گیری نهایی
طراحی یک وب سایت موفق فرایند پیچیده ای است، اما می توان با تقسیم مرحله به مرحله کار، انجام پروژه را ساده کرد. با دنبال کردن چند مرحله مهم، می توانید پروژه را به صورت حرفه ای مدیریت کرده و آن را برای مشتری و خود (یا تیم خود) لذت بخش کنید.
در این مقاله هشت مرحله برای ایجاد یک وب سایت موفق به اشتراک گذاشته شد:
- مشتری را بشناسید و اهداف وب سایت وی را مشخص کنید.
- پلتفرمی را برای ساخت سایت انتخاب کنید.
- محدوده پروژه را مشخص کنید.
- یک نقشه سایت و طرح بصری ایجاد کنید.
- محتوای وب سایت را جمع آوری یا ایجاد کنید.
- وب سایت را طراحی کنید و آن را تست نمایید.
- با اعتماد به نفس سایت راه اندازی کنید.
- با ارائه خدمات عالی به مشتری، فرصت های شغلی آینده را تضمین کنید
این مراحل را دنبال کنید تا در طراحی سایت و ارائه آن به مشتری موفق باشید و مشتری نیز از سایت خود لذت ببرد.