DDNS یا DNS پویا چیست و چگونه کار می کند؟
مقاله

DDNS یا DNS پویا چیست و چگونه کار می کند؟

DDNS که بیشتر با نام Dynamic DNS شناخته می شود، یک روش خودکار برای بروزرسانی یک Name Server (نیم سرورها امکان استفاده از نام دامنه به جای IP را فراهم می سازند) است. این روش می تواند به صورت پویا، رکوردهای DNS را بدون دخالت کاربر، بروز کند. هنگامی که سرور میزبان، آدرس IP خود را تغییر دهد، این روش برای بروز رسانی رکوردهای A و AAAA بسیار کاربرد دارد.

فرض کنید شما یک سرور در دفتر خود دارید و خدماتی را به کارمندان ارائه می دهید. عملا شما از یک اینترنت استاندارد در سطح کاربر که از یک ISP (ارائه دهنده خدمات اینترنتی) تهیه شده، استفاده می نمایید. در این وضعیت یک آدرس IP موقت دریافت خواهید کرد که می‌تواند در هر بار اتصال، به طور خودکار تغییر کند. برای ارائه خدمات، 3 گزینه خواهید داشت:

  1. استفاده از یک آدرس IP ثابت که می تواند گران باشد.
  2. هر بار که آدرس IP تغییر می کند به صورت دستی آن را تغییر دهید.
  3. بروزرسانی خودکار آدرس‌های IP به روش DDNS یا DNS پویا

DDNS سرویسی است که به‌طور خودکار و دوره‌ای، رکوردهای A (IPv4) یا AAAA (IPv6) مربوط به DNS را هنگام تغییر آدرس IP، بروزرسانی می‌کند. این تغییر IP توسط ارائه دهنده خدمات اینترنت انجام می شود. با استفاده از DDNS، جای نگرانی در مورد تغییر آدرس های IP نخواهد بود!

DDNS چگونه کار می کند؟

سرویس دهنده DDNS، دائما آدرس IP را برای تغییرات احتمالی، بررسی می کند. هنگامی که IP تغییر نمود سرویس DDNS یا DNS پویا، آدرس IP شما را بروز خواهد کرد. برای مثال، تصور کنید شما مالک یک سرور متصل به اینترنت هستید و تمایل دارید سرویسی را از طریق آن، به اشتراک بگذارید.

این سرور به شبکه داخلی متصل است و از طریق روتر NAT (Network Address Translation یا مترجم آدرس شبکه) با اینترنت ارتباط برقرار می کند. روتر NAT یک آدرس IP داخلی را از طریق DHCP، به سرور اختصاص می دهد. برای اینکه سرور از طریق شبکه خارجی در دسترس قرار گیرد، لازم است تا Port Forwarding (روشی است که به افراد از طریق اینترنت امکان می دهد به شما متصل شوند) پورت خارجی (Portex) و آدرس IP خارجی (IPex)، تنظیم گردد. اکنون سرویسی که تمایل دارید به اشتراک گذاشته شود، از طریق IPex و Portex در دسترس است و افراد می توانند از آن استفاده کنند. مشکل زمانی به وجود می آید که این IP تغییر کند.

برای رفع مشکل، ابتدا باید در یک سرویس دهنده DDNS ثبت نام کنید و نرم افزار سمت کاربر را روی سرور خود راه اندازی نمایید. در تنظیمات DNS پویا، باید یک نام یکتا به سرور اختصاص داده شود. IPex را وارد نموده سپس NAT را طوری تنظیم کنید که به صورت خودکار آن را بروز کرده و برای DNS سرور ارسال کند. در ادامه، سرویس دهنده DDNS، اطلاعات مورد نیاز را در تنظیمات NAT قرار خواهد داد.

روش DDNS یا DNS پویا چیست و چگونه عمل میکند

تصویر(1)

DDNS یا DNS پویا برای چه مواردی کاربرد دارد

این روش می تواند برای افرادی که می خواهند وب سایت خود را در سرور شخصی میزبانی کنند یا به دوربین های مدار بسته، VPN، برنامه یا سرور بازی های ویدیویی از رایانه خانگی خود دسترسی داشته باشند، بسیار مفید واقع شود. روش DDNS یا DNS پویا، ارزان‌تر از داشتن یک IP عمومی ثابت است و با تنظیم آن، هر زمان که IP شما به صورت دستی تغییر کند، بروزرسانی تمام رکوردها نیاز نیست. همچنین، آدرس IP ثابت همیشه ارائه نمی شود و بستگی به ارائه دهنده خدمات اینترنت شما دارد.

DDNS یک گزینه بسیار انعطاف پذیر است و به دستگاه های متصل، این امکان را می دهد تا DNS سرور را برای بروزرسانی خودکار مطلع کنند و در کنار آن، تنظیمات DNS فعلی، آدرس های IP، نام سرور تنظیم شده و برخی اطلاعات دیگر نیز بروز گردد. این امر موجب می شود که برای ایجاد تغییرات، نیازی به یک مدیر نداشته باشید.

مزایای استفاده از DDNS یا DNS پویا:

همانطور که در این مقاله مطالعه نمودید، DDNS یک روش بسیار مناسب می باشد. مزایای مختلفی نیز دارد که اصلی ترین آنها عبارتند از:

  • دسترسی: می توانید بدون نگرانی به وب سایت یا سرور خود دسترسی پیدا کنید. IP تغییر خواهد کرد اما این کار هیچ یک از فعالیت های شما را متوقف نمی کند.
  • عملی بودن: نیازی به مدیر شبکه نخواهید داشت که تنظیمات شما را بررسی و مجددا پیکربندی کند.
  • اقتصادی: DDNS یا DNS پویا، هزینه ها را کاهش می دهد. در صورتی که آدرس های IP زیادی داشته باشید، تداخلی بین آنها نخواهید داشت و همزمان از آنها استفاده می شود.

مزایای بسیار دیگری نیز وجود دارند و احتمالاً می خواهید بدانید که چگونه از DDNS استفاده کنید. خوشبختانه سرویس دهنده های DDNS رایگانی وجود دارد (برای مثال Dynu و afraid.org) که به راحتی می توانید از آنها بهره ببرید. در ادامه به برخی از سوالات رایج در مورد این سرویس، پاسخ داده شده است.

تفاوت بین DDNS و DNS چیست؟

Dynamic DNS یکی از ویژگی های DNS است. سیستم‌های DNS اولیه ثابت بودند و آدرس‌های IP به صورت دستی وارد می شدند اما Dynamic DNS به طور خودکار IP را بروزرسانی می‌کند.

آیا DDNS همان port forwarding است؟

خیر، Port Forwarding یک سرویس را از طریق آدرس اینترنتی (آدرس خارجی)، در دسترس قرار می دهد. DDNS یک نام به این آدرس خارجی اختصاص داده و در صورت تغییر آدرس IP، آن را بروز می کند.

آیا Dynamic DNS از همان پورت DNS استفاده می کند؟

بله از پورت 53 پروتکل های UDP یا TCP استفاده می شود.

نتیجه گیری

اگر نیاز دارید به خدمات شبکه داخلی از سراسر اینترنت دسترسی داشته باشید، DNS پویا بسیار مفید خواهد بود. لازم به ذکر است که این روش برای میزبانی وب سایت های تجاری طراحی نشده و برای این نوع سایت ها به یک هاستینگ استاندارد نیاز خواهید داشت.

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *