هوش مصنوعی لامدا (LaMDA) گوگل چیست و چرا مهندسان گوگل آن را دارای قدرت درک می دانند؟
مقالات تخصصی IT و هاستینگ

هوش مصنوعی لامدا (LaMDA) گوگل چیست و چرا مهندسان گوگل آن را دارای قدرت درک می دانند؟

یک مهندس ارشد در گوگل، ادعا کرده است که هوش مصنوعی لامدا (LaMDA) این شرکت دارای قدرت درک می باشد. این نکته چه نگران‌کننده باشد و چه هیجان‌انگیز، ادعایی جسورانه بوده و حتی اگر کاملاً درست باشد، اثبات آن سخت است.

LaMDA چیست؟

LaMDA مخفف عبارت Language Model for Dialog Application می باشد. به زبان ساده تر، یک مدل یادگیری ماشینی زبان بوده که به طور خاص برای ایجاد گفتگوی طبیعی طراحی شده است. روش های یادگیری ماشینی، به رایانه ها این اجازه را می دهند تا الگوها و روابط موجود در داده ها را کشف کنند. به عنوان مثال، می توانید یک الگوریتم یادگیری ماشین مانند GPT-3 را توسط آثار شکسپیر آموزش دهید تا متونی تولید کند که مانند آثار او باشند.

Sundar Pichai (مدیر عامل گوگل) در مصاحبه ای با Yahoo Finance، مدل لمدا (LaMDA) را سیستمی متفاوت توصیف کرده، زیرا به طور خاص برای گفتگو آموزش دیده است. این مدل به سیستم‌های Google این امکان را می دهد تا با انسان ها گفتگویی بدون وقفه داشته باشند.

هوش مصنوعی لامدا (LaMDA) چیست و چه قابلیت هایی دارد

تصویر(1)

به عبارت دیگر، افرادی که از محصولات Google برای موارد خاص استفاده می کنند، مجبور نیستند طرز فکر یا نحوه صحبت کردن خود را تغییر دهند. آنها می توانند با سیستم رایانه ای به همان روشی که با شخص دیگری در تعامل هستند، برخورد داشته باشند.

در پشت ماجرا، تمامی مدل های یادگیری ماشینی فعلی، در واقع محاسبات پیشرفته ریاضی و آماری هستند. آنها الگوریتم هایی را بر اساس الگوهای کشف شده در داده ها، تولید می کنند. کافی است به آنها داده هایی با کیفیت بالا ارائه دهید تا الگوریتم ها در انجام کارهایی که فقط انسان یا سایر هوشهای طبیعی قادر به انجام آن بوده اند، مهارت حیرت انگیز خود را نمایش دهند.

چرا یکی از مهندسان Google معتقد است که LaMDA دارای قدرک درک می باشد؟

هوش مصنوعی لامدا (LaMDA) چگونه باعث تحول بشریت خواهد شد

تصویر(2)

مهندس مورد نظر Blake Lemoine است. او یک مصاحبه بین خود و Lamda به عنوان دلیلی برای این که چرا Lamda می تواند دارای قدرت درک باشد، منتشر کرد. Lemoine ماه ها در گفتگو با نرم افزار، از آن سوالاتی می پرسید. به سختی می توان باور کرد که پاسخ های پیچیده و مناسب آن محصول هر شی دیگری غیر از یک موجود دارای درک باشد.

شایان ذکر است که هدف اصلی طراحی Lamda ایجاد یک گفتگوی طبیعی و باورپذیر می باشد. بنابراین می توان گفت که گوگل در ایجاد مکالمه دارای درک، به موفقیت چشمگیری رسیده است. یکی از مواردی که به طور خاص برای طراحی در نظر گرفته می شود این خواهد بود که سیستم هوش مصنوعی بتواند انسان را متقاعد کند که دارای قدرت درک می باشد. مشکل این است که قدرت درک به دلایل علمی و فلسفی قابل آزمایش نیست. برای یافتن دلیل این موضوع، می بایست ابتدا معنای "قدرت درک" را بدانید.

احساس یا درک چیست؟

کلمه "درک" اساساً بدان معنی است که شی یا انسان، توانایی حس کردن موضوعات را خواهد داشت. این کلمه ریشه یکسانی با "احساس" یا "عاطفه" دارد. ترموستات با وجود توانایی اعلام دما، دارای درک نیست. احتمالاً منظور لیموین از کلمه "درک"، مفاهیمی همچون دانایی، هوش و آگاهی می باشد. بنابراین مناسب ترین تفسیر این است که Lemoine فکر می کند که LaMDA یک موجود خود آگاه بوده و قادر به درک موضوعات و حفظ اعتقادات می باشد.

درک و آگاهی در وهله اول 

فناوری یادگیری ماشینی ممکن است در نهایت به افراد کمک کند تا برخی از اسرار مربوط به ذهن خود و اسراری که در آن وجود دارند را کشف کنند. درک و احساس از تعامل بسیاری از زیرسیستم‌های عصبی مختلف ایجاد می‌شوند، که هیچ کدام مستقل از دیگری عمل نمی کنند. هوش مصنوعی پیچیده، از مدل های یادگیری ماشینی ساده تری تشکیل شده که برای ایجاد محصول نهایی یکدیگر را تغذیه می کنند. پیچیدگی ناشی از تعامل سیستم‌های ساده‌تر، موضوعی است که در دنیای هوش مصنوعی، اغلب با آن مواجه می‌شوید، اگرچه ممکن است درک بسیار خوبی از نحوه عملکرد هر یک از اجزای فرعی داشته باشید اما نتایج نهایی معمولاً غیرقابل پیش‌بینی هستند.

آیا افراد می توانند قدرت درک را در هوش مصنوعی تشخیص دهند؟

هوش مصنوعی لامدا (LaMDA) برای تقلید و پیش‌بینی الگوهای گفتگوی انسان طراحی شده است، بنابراین وقتی صحبت از راه‌اندازی سیستمی مشابه هوش انسان می شود، زمینه بحث بسیار گسترده خواهد بود. یک هوش مصنوعی با قدرت درک، ممکن است آنقدر پیچیده باشد که افراد متوجه آن نشوند. شاید تصور اینکه ترکیب مناسب داده ها و زیرسیستم های هوش مصنوعی که به روشی صحیح با هم ترکیب شده اند، بتواند سیستمی دارای قدرت درک ایجاد کند، دشوار نباشد اما از طرفی ممکن است مورد توجه قرار نگیرد زیرا توسط انسان قابل فهم نیست.

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *