منابع مختلف میگویند که آدرس IP سایت یکی از عوامل تعیین رتبه در گوگل است اما این ادعا چقدر صحت دارد؟ آیا تاثیر آدرس IP بر سئو و رتبه بندی سایت به میزانی می باشد که برای آن اقدامی انجام شود یا خیر؟
طبق ادعای برخی سایتهای تحلیلی، گوگل از آدرس IP به عنوان فاکتوری برای رتبه بندی استفاده میکند. با این حال آیا آدرس IP میتواند در رتبه بندی سایت تاثیرگذار باشد؟
آدرس IP دقیقا چیست؟
IP به Internet Protocol یا "پروتکل اینترنت" اشاره دارد و دامنهها نیز با استفاده از IP ها، کاربران را به سمت اطلاعات سایت هدایت میکنند. همچنین لازم به ذکر است که برای شناسایی IP ها، از DNS استفاده میشود.
سیستم DNS را یک منبع عظیم در نظر بگیرید که نام تمام دامنهها و آدرسهای IP مرتبط با آنها را ذخیره میکند. سیستم DNS به گونهای طراحی شده است که کار را برای افراد آسانتر کند. این سیستم، کاربران را قادر میسازد تا به جای آدرس IP، یک نام برای وبسایت خود انتخاب کنند.
در این شرایط، دیگر نیازی نیست یک رشته اعداد طولانی را به خاطر بسپارید. از طریق سیستم DNS، به جای تایپ "125.241.68.201" میتوانید با تایپ آدرس "google.com" به گوگل دسترسی پیدا کنید.
تاریخچه آدرسهای IP
پروتکل اینترنت ورژن 4 (IPv4) اولین نسخه از آدرسهای IP میباشد که هر کدام نیز با استفاده از یک رشته 32 بیتی، در این پروتکل تعریف شدهاند. نسخه بعدی، معروف به پروتکل اینترنت نسخه 6 (IPv6) در سال 1995 ایجاد و همچنان در حال بروزرسانی است. این پروتکل، آدرسهای IP را به صورت یک رشته 128 بیتی ایجاد میکند. آخرین بروزرسانی این پروتکل در سال 2017 منتشر شد و هنوز در حال استفاده است.
آیا تاثیر آدرس IP بر سئو و رتبه بندی سایت مشهود است؟
آدرس IP تاثیر مستقیمی روی سئو سایت ندارد. پیش از این تصور میشد که استفاده از یک آدرس IP مشترک با سایتهای نامعتبر، میتواند سبب جریمه شدن سایت توسط گوگل شود و تاثیر آدرس IP بر سئو و رتبه بندی سایت در صورت استفاده از IP اشتراکی منفی خواهد بود.
آیا گوگل میتواند اطلاعات آدرسهای IP را جمع آوری کند؟
در واقع هر وبسایتی که از آن بازدید مینمایید مانند google.com، میتواند اطلاعاتی در مورد موقعیت جغرافیایی شما به دست آورد. گوگل نیز مانند بسیاری از سرویسهای اینترنتی دیگر، میتواند از اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی تقریبی IP، برای ارائه برخی از خدمات پایه استفاده کند.
مزایای استفاده از آدرس IP اختصاصی
استفاده از آدرس IP اختصاصی برای سایتهای پرترافیک، گزینه بسیار مناسبی است. زیرا آدرس IP هاست اشتراکی، توسط چندین وبسایت دیگر استفاده شده و میتواند منجر به مشکلات متعددی شود.
لزوم داشتن گواهینامه SSL
گوگل استفاده از گواهی SSL را به عنوان معیاری برای رتبهبندی سایتها تعیین کرده است. خزندههای گوگل طوری برنامه ریزی شدهاند تا سایتهای دارای گواهینامه SSL که از HTTPS استفاده میکنند را در اولویت بالاتری قرار دهند.
بنابراین استفاده از گواهی SSL و پروتکل امنیتی HTTPS، جهت ایندکس شدن سایت و قرار گرفتن در رتبههای بالای نتایج جستجوی گوگل، بسیار حائز اهمیت میباشد.
آیا آدرس IP سایت یکی از عوامل رتبهبندی است؟
تصویر(1)
در سطح اینترنت، مقالات متعددی از سایتهای بازاریابی معتبر موجود است که ادعا میکنند گوگل بیش از 200 فاکتور رتبهبندی شناخته شده دارد. این مقالات، اغلب به آدرسهای IP مشخصی از کلاس C اشاره میکنند که بر رتبهبندی یا افزایش اعتبار لینکها، تاثیر بیشتری میگذارند.
این مقالات موجب پرسش کاربران زیادی از کارمندان گوگل در مورد تاثیر آدرس IP بر سئو و رتبه بندی سایت شد.
شواهدی علیه ادعای تاثیر آدرس IP بر سئو و رتبه بندی سایت
تصویر(2)
در سال 2010، از مت کاتز، رئیس سابق تیم اسپم گوگل سوال شد که آیا رتبه وبسایت تحت تاثیر وبسایتهای اسپم موجود در همان سرور قرار میگیرد؟ او در پاسخ گفته است:
"با توجه به اینکه اغلب سایتها از میزبانی وب اشتراکی استفاده میکنند، IP جز مواردی نیست که اهمیت بالایی داشته باشد. شما نمیتوانید کنترل کنید که چه سایتهایی تحت آن آدرس IP وجود دارند."
همچنین، با توجه به اینکه اسپمرها امکان تغییر آدرس IP خود را دارند، گوگل تصمیم گرفت آدرس IP یا زیرشبکه کلاس C را نادیده بگیرد. با این حال، این موضوع کارآمدترین روش برای مقابله با آنها نیست.
مت کاتز به استثنای خاصی نیز اشاره کرد. او افزود که یک آدرس IP حدود 26000 سایت اسپم و یک سایت غیر اسپم داشت و لازم بود تا دقیقتر بررسی شود. با این حال تکرار کرد که این یک مورد بسیار خاص بود.
در سال 2011، کاسپر زیمانسکی یکی دیگر از اعضای سابق تیم اسپم گوگل، اشاره کرد که گوگل میتواند علیه هاستهای رایگان با تعداد سایتهای اسپم بالا، اقدام کند و بر تاثیر آدرس IP بر سئو و رتبه بندی سایت صحه گذاشت.
تصویر(3)
در سال 2016، از جان مولر مسئول بخش جستجو در گوگل سوال شد که آیا راهاندازی تمام وب سایتهای یک دستهبندی تحت آدرس IP یکسان، مشکلی ایجاد میکند؟ پاسخ او، این چنین بوده است:
"خیر، بلکه کاملاً خوب است. بنابراین نیازی نیست اقدام به تهیه آدرس IP نمایید. مخصوصا اگر از CDN استفاده میکنید، یک آدرس IP مشترک با شرکتهای دیگر خواهید داشت. در صورت راه اندازی سایت در هاستهای اشتراکی نیز این اتفاق رخ میدهد و نیازی نیست اقدامی انجام دهید."
در مارس 2018، از مولر پرسیده شد که آیا تغییر به یک IP با موقعیت جغرافیایی متفاوت، روی SEO تاثیر میگذارد؟ او در پاسخ به این سوال گفت:
"معمولا خیر. تیم گوگل برای مشخص کردن مکان جغرافیایی هدف، از تنظیمات TLD و هدفگذاری جغرافیایی در سرچ کنسول، اطلاعات کافی را دریافت میکند."
تصویر(4)
نحوه یافتن آدرس IP وب سایت
برای یافتن آدرس IP سایت، روشهای متعددی وجود دارند که یکی از آنها استفاده از دستورات cmd ویندوز میباشد.
در cmd ویندوز، دستور ping و سپس نام دامنه وب سایت تان را وارد کنید. پس از اجرای این دستور میتوانید آدرس IP وب سایت خود را مشاهده نمایید.
تصویر(5)
همچنین میتوانید آدرس IP سایت خود را با استفاده از یک سرویس آنلاین مانند dnschecker.org نیز بررسی نمایید.
پس از ورود به سایت، نام دامنه خود را وارد کنید تا IP وب سایت را نمایش دهد.
تصویر(6)
همچنین میتوانید برای یافتن آدرس IP وبسایت خود، وارد حساب کاربری شرکت هاستینگ خود شوید. اکثر شرکتهای میزبانی وب، این اطلاعات را در کنترل پنل خود نمایش میدهند.
جهت این مورد، در سرویسهای سیپنل و دایرکتادمین میهن وب هاست، بخشی با نام "اطلاعات و مشخصات موردنیاز" در کنترل پنل هاست تعبیه شده است. در این بخش به راحتی می توانید IP سرور میزبان سایت خود را مشاهده نمایید.
انتخاب مناسب ترین آدرس IP
در مجموع، آدرس IP سایت اعم از اختصاصی یا اشتراکی، تاثیری بر سئوی سایت نخواهد داشت. معمولا استفاده از آدرس IP اختصاصی به جهت بهبود عملکرد و امنیت سایت، پیشنهاد میشود. با این حال، چنانچه تمایل به استفاده از IP اشتراکی دارید، بهتر است شرکت میزبانی را انتخاب نمایید که تعداد یوزرهای سرورهای آن، پایین باشد.
نتیجه گیری
تاثیر آدرس IP بر سئو و رتبه بندی سایت آنچنان مهم نیست. آیپی ها فقط یک آدرس برای شناسایی سرور میزبان سایتها هستند. آنها به دلیل وابستگی جغرافیایی خود، تأثیر کمی بر رتبه بندی سایتها دارند. از سوی دیگر، سئوی محلی و کمپینهای ایمیل، تنها مواردی هستند که ممکن است آدرس IP یک وبسایت بر دسترسی به آنها تأثیر بگذارد.