نقشه سایت، به گوگل کمک میکند تا معماری وب سایت شما را درک نماید. به کمک این مقاله میتوانید تصمیم بگیرید که کدام نقشه سایت بر اساس نیازهای شما می تواند پاسخگو باشد. احتمالا با اصطلاح نقشه سایت آشنا هستید یا نام آن را در دنیای وب شنیده اید، اما می دانید که چه مفهومی دارد؟ آیا به آن نیاز دارید؟ چگونه میتوانید یکی از آنها را ایجاد کنید؟ در ادامه مقاله، نقشه سایت به صورت کامل بررسی خواهد شد تا بتوانید پاسخهای موردنیاز و مطمئنی را دریافت کنید و یاد بگیرید شخصا اقدام به ایجاد نقشه سایت نمایید.
نقشه سایت چیست؟
تصویر(1)
ایجاد نقشه سایت به دلایل مختلفی ضرورت دارد. در این مقاله، دو نوع اصلی از نقشه های سایت که در سئوی فنی کاربرد دارند، بررسی خواهند شد:
- نقشه سایت XML
- نقشه سایت HTML
نقشه سایت XML
نقشه سایت XML، فایلی است که صفحات، ویدیوها و سایر فایلهای مهم وبسایت را در اختیار گوگل قرار میدهد تا هنگام خزیدن در سایت، آنها را بررسی کند. نقشه سایت نه تنها اطلاعات ذکر شده را نمایش میدهد بلکه میتواند جزئیات بیشتری را نیز برای گوگل فراهم نماید. به عنوان مثال، آخرین باری که صفحات بروزرسانی شده اند را مشخص میکند.
با توجه به راهنمای نقشه سایت گوگل، میتوان موارد زیر را در نقشه مذکور قرار داد:
- نقشه سایت ویدیو، میتواند مدت زمان اجرای ویدیو، رتبهبندی و… را مشخص کند.
- نقشه سایت تصویر، مکان تصاویر موجود در یک صفحه را شامل میشود.
- نقشه سایت اخبار، شامل عنوان مقاله و تاریخ انتشار آن میباشد.
نقشه سایت HTML
هدف اصلی نقشه سایت HTML، کاربران سایت شما است. این صفحه شامل لینکهایی به صفحات دیگر وبسایت شما میباشد و در برخی موارد، توضیحات مختصری در مورد آن صفحه ارائه میدهد.
گوگل در این باره اشاره میکند که باید یک سلسله مراتب مشخص و واضح در نقشه سایت HTML ایجاد کنید. اگرچه هدف نقشه سایت HTML این نیست اما میتواند به ایندکس شدن آن کمک کند. شما میتوانید نقشه سایت HTML را مانند یک دایرکتوری در نظر بگیرید. کاربران میتوانند از آن برای جستجو در سایت شما و یافتن آنچه که نیاز دارند، استفاده کنند. نقشه سایت HTML نباید به عنوان جایگزینی برای صفحات مهم سایت در منوی ناوبری در نظر گرفته شود.
مقایسه نقشه سایت XML و HTML
تفاوتهای کلیدی بین این دو نوع نقشه سایت، در ادامه ذکر شده اند.
XML
- هدف آن گوگل و ربات های دیگر است.
- سلسله مراتبی وجود ندارد.
- در وهله اول، برای ایندکس شدن استفاده میشود.
- میتوانید آن را از طریق Search Console، به گوگل معرفی کنید.
HTML
- هدف آن کاربران است.
- باید از سلسله مراتب استفاده کرد.
- امکان ثبت آن از طریق Search Console وجود ندارد.
آیا به نقشه سایت نیاز دارید؟
در پاسخ به این سوال که آیا به نقشه سایت XML نیاز دارید یا خیر لازم است تا ابتدا به پرسش های زیر پاسخ دهید:
- وسعت سایت شما چقدر است؟ آیا به اندازهای بزرگ میباشد که گوگل هنگام خزیدن، محتوای بروز شده را از دست بدهد؟
- آیا سایت شما نسبتا جدید است؟ اگر چنین باشد، احتمالا در اینترنت لینک های خارجی زیادی به سایت شما وجود ندارند تا در یافتن آن به گوگل کمک کنند. حتی اگر سایت شما جدید نیست اما لینکهای خارجی ندارید، این موضوع در مورد شما صدق خواهد کرد.
- آیا محتوای سایت شما سنگین است؟ آیا عکس، فیلم، محتوای خبری و غیره زیادی دارید؟
- آیا سایت شما به معماری بهتری نیاز دارد تا صفحاتی که به شکلی نامناسب لینک داده شدهاند را بهبود دهد؟ این موضوع میتواند در مورد صفحاتی که نادیده گرفته شده اند و تمایل دارید ایندکس شوند نیز صادق باشد.
اگر به هر یک از سؤالات بالا پاسخ مثبت داده اید، بهترین روش برای رفع آنها، نقشه سایت XML است. چنانچه به همه موارد بالا پاسخ منفی دادهاید، باز هم استفاده از نقشه سایت XML توصیه میشود. زیرا اگر سایت شما رشد کند و گسترش یابد، نقشه سایت بسیار مفید خواهد بود.
نقشه سایت HTML به عنوان یک مفهوم قدیمی شناخته میشود اما این بدان معنا نیست که نباید آن را داشته باشید. نقشه سایت XML، شامل داده های موردنیاز گوگل برای خزیدن، ایندکس و سایر اطلاعات مهم صفحات است. با این حال، نقشه سایت XML مانند نقشه سایت HTML، سلسله مراتب را نمایش نمی دهد. گوگل، لینکهای سایت شما را میخزد و نقشه سایت HTML به آن اجازه میدهد تا معماری و لینکهای مرتبط سایت شما را بهتر درک کند. این ویژگی برای سایتهایی که تعداد صفحات بسیار زیادی دارند، مفیدتر خواهد بود. با این حال، داشتن یک نقشه سایت HTML ضروری نیست. همچنین برای یک وب سایت با معماری ضعیف و تودرتو، روش مناسبی نخواهد بود. در حالی که نقشه سایت HTML یک عنصر حیاتی برای موفقیت نیست اما مزایایی را به همراه دارد که داشتن آن خالی از لطف نخواهد بود.
نحوه ایجاد نقشه سایت XML
در این بخش از مقاله ابتدا نحوه ایجاد دستی نقشه سایت بررسی شده و سپس به ابزارهایی که میتوانند در انجام این کار کمک کنند، پرداخته میشود. برای اینکه نقشههای سایت XML معتبر باشند، به چارچوب خاصی نیاز دارند.
تصویر(2)
در لیست زیر چند مورد از الزامات خاص برای ایجاد نقشه سایت XML، آورده شده است:
- با تگ <urlset> شروع نموده و توسط تگ <urlset/> آن را پایان دهید.
- پروتکل مورد استفاده خود را در تگ <urlset> تعریف کنید.
- هر کدام از URL ها باید در یک تگ <url> به عنوان تگ XML والد، قرار گیرند.
- یک تگ <loc> زیرمجموعه یا فرزند برای هر تگ والد <url> ایجاد کنید.
- هر نقشه سایت میتواند صرفا تا 50000 آدرس و 50 مگابایت را پشتیبانی کند.
- باید دارای کد UTF باشد.
بهترین روش های ایجاد نقشه سایت XML
در ادامه، برخی از بهترین روشهای ایجاد نقشههای سایت XML، مورد بررسی قرار میگیرد:
- صرفا URL هایی که تمایل به ایندکس شدن آنها دارید، باید در نقشه سایت وجود داشته باشند. این بدان معنا خواهد بود که هیچ آدرس ریدایرکت شده، غیر متعارف یا صفحهای با مقدار noindex، نباید در آن مشاهده شود.
- از شناسه سشن ها استفاده نکنید.
- اگر سایت شما دو نسخه مختلف برای موبایل و دسکتاپ دارد، صرفا آدرسهای نسخه اصلی را وارد کنید.
- شامل فایلهای رسانهای مانند ویدیوها، تصاویر و اخبار نیز باشد.
- از ویژگی hreflang جهت معرفی زبان های دیگر وب سایت به گوگل، استفاده نمایید.
- گوگل URL های شما را به ترتیبی که در فهرست قرار گرفتهاند نمی خزد و ایندکس شدن را نیز تضمین نمی کند.
- نقشه سایت شما باید به طور منظم (خودکار یا دستی) بروز شود. در غیر این صورت گوگل به آن اعتماد نخواهد کرد.
اگر این الزامات اولیه گیج کننده هستند، ابزارهایی وجود دارند که جهت رسیدن به نتایج دلخواه، به شما کمک خواهند کرد. در ادامه این مقاله، برخی از آنها بررسی خواهند شد. نسخه اصلاح شده تصویر قبلی، به صورت زیر است:
تصویر(3)
نحوه ایجاد نقشه سایت HTML
هنگام ایجاد نقشه سایت HTML، به یاد داشته باشید که هدف آن ارائه خدمات به کاربر و همچنین کمک به گوگل جهت درک سلسله مراتب وب سایت شما است. نباید از ایندکس شدن این صفحه توسط گوگل جلوگیری کرد. از قرار دادن هزاران لینک در صفحه نقشه سایت HTML بدون سازماندهی، خودداری نمایید. زیرا در این صورت به هیچ کس از جمله ربات های خزنده، کمک نخواهد کرد.
تصویر(4)
نکات ایجاد نقشه سایت HTML
جهت ایجاد نقشه سایت HTML، چند نکته را مد نظر داشته باشید:
- ساختار صفحه را به گونهای تنظیم کنید که با ساختار وبسایت شما هماهنگ باشد. سلسله مراتب آن باید به راحتی درک شود.
- نقشه سایت HTML باید در جایی قرار گیرد که کاربر به راحتی آن را پیدا کند. اغلب آن را در بین لینک های فوتر وب سایت، مشاهده خواهید کرد.
- از anchor text مناسب استفاده کنید.
ابزارهای ایجاد نقشه سایت
چندین ابزار وجود دارند که می توانند به شما در ایجاد انواع مختلف نقشه سایت، کمک کنند. در ادامه به چند مورد از آنها اشاره شده است:
ابزارهای ایجاد نقشه سایت XML
- Screaming Frog – این نرمافزار، یک ابزار عالی برای ایجاد نقشه سایت است، به خصوص اگر میخواهید پس از بررسی تمامی URL های خود، نقشه سایت را ایجاد کنید. اگر کمتر از 1000 لینک دارید، Screaming Frog به صورت رایگان این کار را انجام میدهد اما اگر بیشتر از این تعداد است، باید لایسنس آن را خریداری نمایید.
- XML-Sitemaps.com – این اپلیکیشن تحت وب، به شما امکان میدهد تا با وارد نمودن URL وب سایت خود، یک نقشه سایت XML دریافت نمایید. این ابزار حداکثر 500 لینک را به صورت رایگان ایجاد می کند.
با توجه به اینکه از کدام CMS استفاده میکنید، هزاران افزونه تولید نقشه سایت XML نیز موجود است. با این حال مراقب باشید، زیرا حتی بهترین ابزارها نیز محدودیتهای خود را دارند. بنابراین حتماً خروجی آنها را مجددا بررسی کنید. در ادامه چند افزونه محبوب تولید نقشه سایت XML برای وردپرس، آورده شده است:
- Yoast SEO
- All in One SEO
- Google XML Sitemaps
ابزارهای ایجاد نقشه سایت HTML
- com: یک ابزار آنلاین رایگان است که از طریق آن میتوانید URL وبسایت خود را اسکن نموده یا یک فایل متنی را برای ایجاد نقشه سایت HTML، آپلود کنید.
- Crawler: اگر یک سایت بزرگ دارید و در حال حاضر از خزندههایی مانند OnCrawl، DeepCrawl، Screaming Frog یا SiteBulb استفاده میکنید، میتوانید از خروجی آنها جهت تولید نقشه سایت HTML بهره ببرید.
مانند نقشه سایت XML، افزونههای مختلفی نیز برای ایجاد نقشه سایت HTML وجود دارند. در زیر به چند مورد از افزونه های وردپرسی، اشاره شده است:
- Simple Sitemap
- All in One SEO (می تواند هر دو نوع نقشه سایت XML و HTML را ایجاد کند)
- Companion Sitemap Generator
نتیجه گیری
در دنیای سئو، نقشه سایت جهت کمک به موتورهای جستجو در راستای کشف و خزیدن وب سایت ها استفاده میشود. در حالی که ایجاد نقشه سایت برای تمامی سایتها ضروری نیست اما مطمئناً ضرری ندارد.