آرچ لینوکس یک توزیع مستقل لینوکسی است که بر اصول سادگی، مدرنیته، عملگرایی، مرکزیت کاربر و تطبیقپذیری پایبند می باشد. این توزیع، مینیمال، سبک و بروز است. آرچ لینوکس، کاربران حرفهای GNU/Linux را هدف قرار داده و برخلاف بسیاری از توزیعات دیگر، اولویت آن جذب تعداد کاربران بیشتر نمی باشد. آرچ در حال ترویج نگرش DIY (مخفف do-it-yourself به معنای خودت انجام بده) بین کاربران خود است و به شما در تغییر سیستم مطابق با نیازهایتان آزادی عمل می دهد.
مزایای آرچ لینوکس
آرچ پیشرو و بروز است
آرچ از سیستم انتشار آپدیت پیوسته (rolling) استفاده می کند و اساسا به این معنا است که شما ویژگی های جدید را به محض انتشار دریافت خواهید کرد.
تصویر(1)
بروزرسانی سیستم عامل نیز تنها به دستور ساده زیر ختم می شود:
pacman -Syu
آرچ همان چیزی است که از آن انتظار دارید
آرچ لینوکس امکان شخصی سازی کامل را برای کاربرانش فراهم میکند. به همراه این سیستم عامل هیچ محیط دسکتاپ یا Window Manager پیش فرضی نصب نمیشود. در واقع این اختیار به کاربر داده شده است تا سیستم خود را از ابتدا به صورت دلخواه پیکربندی کند. این رویکرد باعث میشود آرچ لینوکس بسیار سبک و انعطاف پذیر باشد زیرا هیچ برنامه پیشفرضی نصب نشده است. کاربران Arch Linux در فرآیند نصب پکیج ها آزادی عمل کامل دارند.
مخزن کاربران آرچ (AUR)
یک ویژگی منحصر به فرد که آرچ را از سایر توزیعها متمایز میکند، AUR است. AUR که مخفف Arch User Repository می باشد یک مخزن جامعه محور برای پکیج های لینوکس می باشد و توسط کاربران توسعه یافته است. در این مخزن، شما میتوانید با استفاده از توضیحات پکیجها (PKGBUILD)، یک پکیج را از منبع توسط makepkg کامپایل کرده و سپس آن را از طریق pacman نصب نمایید. AUR برای سازماندهی و اشتراک گذاری پکیج های جدیدی که توسط جامعه کاربری طراحی شده و همچنین تسریع فرایند اضافه شدن پکیج های محبوب به مخزن جامعه کاربری، ایجاد شده است. AUR مجموعه به مراتب گسترده تری از نرمافزارها را نسبت به مخزن رسمی آرچ ارائه می دهد.
Arch Wiki
آرچ لینوکس اگر مستندترین توزیع لینوکس نباشد بدون شک یکی از بهترین ها در این زمینه است. Arch Wiki، به عنوان منبعی بسیار معتبر برای علاقمندان به لینوکس شناخته میشود. Arch Wiki بسیار دقیق و جامع است و گاهی اوقات به مباحثی فراتر از خود آرچ لینوکس میپردازد. اگر با مشکلی در سیستم خود مواجه شدهاید، احتمالاً راه حل آن از قبل در Arch Wiki وجود دارد.
به عنوان یک واسطه عمل می کند
پکیج منیجر آرچ لینوکس، pacman است که بسیار منحصر به فرد می باشد. این پکیج منیجر به شما امکان میدهد به آسانی بستههای باینری را از مخزن آرچ نصب کنید. همچنین باینریهایی که از منبع توسط makepkg کامپایل شدهاند را نیز پشتیبانی میکند. pacman در واقع آرچ را به واسطی بین توزیع هایی که فقط امکان نصب بستههای باینری را از طریق سیستمهای مدیریت پکیج دارند و توزیع هایی که به شما امکان می دهند باینری ها را از منبع با پیکربندی های متغیر کامپایل کنید، تبدیل کرده است.
آرچ درک شما از لینوکس را افزایش می دهد
تصویر(2)
نصب آرچ به صورت clean installation (در این حالت اطلاعات پارتیشن حذف می شود) یک تجربه ارزشمند به شمار می رود. فرایند نصب پیچیده است زیرا اکثر مراحل نصب فاقد رابط گرافیکی هستند و شما باید از دستورات خط فرمان (CLI) استفاده نمایید. اگرچه این نوع پیچیدگی ممکن است برای کاربران جدید ترسناک به نظر برسد اما مزایای خودش را دارد. فرایند نصب موجب می شود که نحوه کارکرد لینوکس را بیاموزید که این مورد با اینستالر (نصب کننده) های گرافیکی اتفاق نمی افتد. شما با مفاهیمی مانند display manager، chroot، پیکربندی شبکه و… در طی فرایند نصب آشنا خواهید شد.
توجه: آرچ لینوکس دارای اینستالر گرافیکی نیز می باشد و کاربران مبتدی لینوکس که آمادگی انجام فرایند نصب به روش فوق را ندارند، می توانند از آن استفاده کنند.
سیستم عامل Black Arch
تصویر(3)
اگر به امنیت سایبری علاقهمند هستید، حتماً در مورد توزیع Black Arch شنیدهاید. مخزن Black Arch شامل لیست بلندی از ابزارهای امنیتی برای تست کنندگان نفوذ و پژوهشگران امنیت می باشد. از معایب نصب سیستم عامل Black Arch می توان به حجم بسیار بالای آن اشاره کرد زیرا تمامی ابزارها را شامل می شود و ممکن است برخی از آنها هرگز توسط کاربران استفاده نگردد. خبر خوب این است که میتوانید مخزن Black Arch را با سیستم آرچ خود یکپارچه سازی نموده و در صورت نیاز، ابزارهای مورد نظر خود را از مخزن دریافت کنید.
توزیعهای لینوکسی محبوب دیگر که بر پایه آرچ هستند عبارتند از:
- Manjaro Linux
- ArcoLinux
- EndeavourOS
- RebornOS
معایب آرچ لینوکس
یک توزیع پیشرفته است
- اگرچه ممکن است آرچ توزیع پیشرفته و قدرتمندی به نظر برسد اما نیاز به یادآوری است که توزیع آرچ به هیچ وجه برای کاربران مبتدی مناسب نیست و به کاربران تازهکار لینوکس پیشنهاد نمی شود که این توزیع را امتحان نمایند. با توجه به قابلیت های سفارشیسازی آرچ، این احتمال وجود دارد که کاربر جدید با پیکربندی اشتباه موجب خرابی سیستم خود شود. اگر تمایل دارید آرچ را امتحان کنید اما از مهارتهای لینوکس خود اطمینان ندارید، بهتر است ابتدا نصب آن را در یک ماشین مجازی بررسی کنید و پس از کسب اطمینان کافی، روی یک سیستم واقعی نصب را انجام دهید.
- جامعه کاربری آن نسبت به سایر توزیع ها کوچکتر است.
- در صورت وقوع هرگونه خرابی، به راحتی قابل تعمیر نیست.
چه تفاوتی بین لینوکس و آرچ لینوکس وجود دارد؟
لینوکس یک هسته سیستمی متنباز است که خدمات پایه را برای اجرای برنامهها در یک کامپیوتر فراهم میکند اما سیستم عامل Arch Linux یک توزیع سبک با قابلیت سفارشیسازی بالا از لینوکس می باشد.
آرچ لینوکس عمدتا توسط کاربران حرفه ای استفاده میشود که میخواهند بیشترین کنترل را روی سیستم خود داشته باشند. در این توزیع، کاربران به راحتی میتوانند بستههای نرمافزاری را با استفاده از پکیج منیجری به نام Pacman نصب و مدیریت نمایند. آرچ لینوکس از مدل انتشار پیوسته (rolling) استفاده میکند و به طور مداوم بروزرسانی میشود.
به طور کلی، لینوکس دارای توزیعهای مختلف است که هر یک دارای نرمافزارهای از پیشنصب شده مخصوص خودشان هستند اما در سیستم عامل Arch Linux کاربران بر اساس نیازهای خود اقدام به پیکربندی و بهینهسازی سیستم عامل میکنند. بنابراین میتوان گفت Arch Linux یک توزیع خاص است که به دلیل قابلیت سفارشیسازی و سبک بودن شناخته میشود.
آرچ لینوکس برای چه کاربرانی مناسب است؟
تصویر(4)
آرچ لینوکس مناسبترین گزینه برای کاربرانی است که میخواهند کنترل کاملی روی سیستم خود داشته باشند. همچنین برای کاربرانی که به دنبال یک سیستم عامل سبک، بروز و با قابلیت شخصی سازی بالا هستند مناسب می باشد زیرا آرچ لینوکس از مدل انتشار پیوسته استفاده کرده و به طور مداوم بروزرسانی دریافت می کند. همچنین، سرعت و بازدهی بالای آرچ لینوکس نیز شهرت دارد.
آرچ لینوکس به چقدر مقدار رم نیاز دارد؟
ارائه پاسخ دقیق در خصوص میزان حافظه RAM موردنیاز برای این سیستم عامل امکان پذیر نیست زیرا این مورد به عوامل مختلفی مانند مشخصات سختافزاری کامپیوتر، نوع رابط گرافیکی دسکتاپ و برنامههای مورد استفاده بستگی دارد. با این حال، جهت اجرای آن حداقل به ۲۰۰ تا ۴۰۰ مگابایت حافظه RAM نیاز خواهید داشت.
آیا آرچ لینوکس بدون رابط گرافیکی کاربری است؟
نصب آرچ لینوکس بدون رابط گرافیکی کاربری (GUI) امکانپذیر است. همانطور که در مقاله تشریح شد، آرچ لینوکس انعطافپذیر بوده و قابلیت شخصی سازی دارد. کاربران میتوانند بر اساس نیازهای خود آن را پیکربندی کنند. بسیاری از کاربران آرچ لینوکس ترجیح می دهند که آن را بدون رابط گرافیکی نصب نمایند.
جمع بندی
سیستم عامل Arch Linux یک توزیع لینوکسی قدرتمند برای کاربران حرفه ای می باشد. این توزیع با بهرهگیری از سیستم Rolling و مدیریت پکیج Pacman، فرایند بروزرسانی را تسهیل نموده است. همچنین امکانات شخصیسازی بالا در آرچ لینوکس، به کاربران امکان میدهد تا سیستم را بر اساس نیازهای خود تغییر دهند.