احتمالا تا کنون در زمان گشت و گذار در وب با اصطلاح "NFT" یا "دامنه های NFT" برخورد داشته اید و به دنبال مفهوم و معنای آن بوده اید. Non-fungible tokens (توکنهای غیرقابل تعویض) یا NFT، داراییهای دیجیتال منحصربهفردی هستند که میتوان آنها را معامله کرد و مالکیتشان را به دست آورد. به عنوان مثال انواع هنر دیجیتال، آیتم های بازی های ویدئویی، آواتارها و کلکسیون ها نمونه هایی از NFT هستند.
اصطلاح non-fungible یا "غیر قابل تعویض" به این معنی است که NFT ها قابل تعویض نیستند. ارز سنتی قابل تعویض می باشد زیرا یک دلار را می توان با دلار دیگری مبادله کرد و ارزش آنها دقیقاً یکسان است. در هنر، این موضوع تفاوت داشته و دو تابلوی ون گوگ ارزش و قیمت متفاوتی دارند حتی اگر هر دو اثر ون گوگ باشند. بنابراین، برای مثال نمی توانید معامله ای با قیمت یکسان بین دو اثر The Starry Night با Sunflowers انجام دهید.
تصویر(1)
هر NFT منحصربهفرد است و همه آنها روی بلاک چینی که مشابه ارزهای دیجیتال عمل می کند، مدیریت میشوند. در واقع بسیاری از NFT ها با استفاده از ارزهای رمزنگاری شده (به ویژه اتریوم) معامله می گردند. در حالی که آثار هنری دیجیتال و کلکسیون ها برخی از اشکال محبوب NFT ها هستند اما تعداد کمی از مردم اطلاع دارند که دامنه های وب سایت نیز می توانند به توکن تبدیل و معامله شوند.
نام دامنه چگونه کار می کند؟
قبل از اینکه به دامنه های NFT پرداخته شود، ابتدا تعریف سنتی نام های دامنه بررسی می گردد. نام های دامنه اسم یا آدرس وب سایت ها هستند. در واقع همان عبارتی است که در مرورگر تایپ میکنید تا وارد یک وبسایت خاص شوید. (به عنوان مثال، example.com)
در حقیقت، آدرس هر وب سایت رشته ای از کاراکترهای عددی است که آدرس IP (پروتکل اینترنت) نامیده می شود. سیستم نام دامنه یا DNS، جهت راحت تر به خاطر سپردن آدرسهای اینترنتی برای کاربران نهایی ایجاد شده است. سرورهای DNS همانند دفترچه تلفن عمل میکنند و نام دامنه را به آدرسهای IP ترجمه می نمایند، به طوری که وقتی نام وبسایتی را در مرورگر وارد میکنید، سرور مقصد دقیقاً میداند که چه دادههایی را درخواست کرده اید و آنها را ارسال میکند. در این مورد، وبسایتی است که قصد بازدید از آن را دارید.
این نامهای دامنه توسط یک سازمان غیرانتفاعی آمریکایی به نام Internet Corporation for Assigned Names and Numbers یا ICANN مدیریت میشوند. جهت استفاده از نام دامنه برای وب سایت خود، باید آن را از یک ثبت کننده، مانند میهن وب هاست خریداری کنید. با این حال، خرید نام دامنه به این معنی نیست که شما مالک آن هستید بلکه صرفا حق استفاده از آن در وب را خریداری می کنید. در واقع بیشتر شبیه به قرض گرفتن یا اجاره نام است.
به همین دلیل، ثبتکنندگان برای دامنه ها هزینه سالانه دریافت میکنند و برای استفاده از آنها مدت زمان مشخصی تعیین می نمایند. هنگامی که کاربر هزینه تمدید دامنه را پرداخت نمی کند یا قرارداد منقضی می شود، نام دامنه به بازار باز می گردد و هر شخصی که ابتدا آن را ثبت کند می تواند از دامنه استفاده نماید. متجاوزان سایبری، با نظارت بر نامهای دامنهای که در شرف انقضا هستند، از سیستم سوء استفاده میکنند و بلافاصله پس از آزاد شدن دامنه، آنها را خریداری می نمایند. سپس نام دامنه را با قیمتی بسیار بالاتر به مالک اصلی می فروشند یا آن را در بازار آزاد به فروش می گذارند تا به بالاترین قیمت پیشنهادی واگذار شود.
چرا به دامنه های غیرمتمرکز نیاز است؟
برای کاربر معمولی اینترنت، بسیاری از لایههای پیچیده که تضمین میکنند وبسایتها و فعالیتهای آنلاین به خوبی اجرا میشوند، تا حد زیادی نامرئی هستند. از آنجایی که صدها میلیون نام دامنه ثبت شده وجود دارد، بدون سیستم ها و سایر فرآیندهایی که برای حفظ عملکرد صحیح اینترنت Web 2.0 وجود دارند، ICANN کارهای زیادی برای انجام خواهد داشت. Internet Assigned Numbers Authority (مرجع اختصاص اعداد در اینترنت) یا IANA بخشی از ICANN است که ثبت دامنه ها را مدیریت می کند. ثبت کننده دامنه ها (Domain registries)، شرکت های بزرگ و خصوصی هستند که نام های دامنه و رکوردهای آنها را اداره و مدیریت می نمایند. این گونه شرکت ها با registrars که فروش تجاری نام های دامنه را انجام می دهند، متفاوت هستند و می توان آنها را به عنوان یک عامل واسط در نظر گرفت.
چرا دامنه های NFT متفاوت هستند؟
تصویر(2)
اگر درباره NFT ها مطالعه کرده باشید، می دانید که آنها مالکیت دارایی دیجیتال مربوطه را به خریدار می دهند. بنابراین افراد دیگر ممکن است یک اثر هنری را به صورت آنلاین مشاهده کنند اما فقط صاحب NFT، نسخه اصلی و گواهی اصالت را دارد. به همین ترتیب، با خرید دامنه NFT به جای اینکه صرفاً آن را برای مدتی اجاره کنید، مالکیت نام دامنه به شما منتقل می گردد.
دامنه های NFT سیستم ثبت دامنه را غیرمتمرکز می کنند. پیرو موارد ذکر شده در بالا، نام دامنه های سنتی که به عنوان دامنههای Web 2.0 نیز شناخته میشوند، توسط یک شرکت مدیریت شده و چندین لایه مدیریت اضافی در بین آنها وجود دارند. این همان اینترنت است که با آن آشنایی دارید. اینترنت Web 2.0 متمرکز تر است و توسط شرکت های خصوصی مانند گوگل و متا که خدمات وب را در ازای دریافت داده های شخصی، ارائه می دهند، اداره و مدیریت می شود. از سوی دیگر، دامنه های Web 3.0 غیرمتمرکز هستند و مالکیت و کنترل نام دامنه به هر شخصی که NFT را خریداری می کند، می رسد.
دامنه های NFT چه کاری می توانند انجام دهند؟
اگر با ارزهای رمزنگاری شده آشنایی داشته باشید، می دانید که به یک کیف پول سازگار نیاز است تا توکن های ارزهای دیجیتال خود را در آن ذخیره کنید. دامنه های NFT، کاربردهای بیشتری نسبت به آدرس وبسایت دارند. همچنین می توانند به عنوان کیف پول های رمزنگاری شده مورد استفاده قرار گیرند و به این دلیل که NFT هستند، می توانید آنها را همانند NFT های معمولی، بخرید، بفروشید و ذخیره کنید.
میتوانید از آن برای وب سایت نیز استفاده نمایید و با تایپ نام دامنه NFT خود در یک مرورگر سازگار، مشابه دامنههای Web 2.0 مانند .com و .org، وبسایت خود را به کاربران نمایش دهید. در عین حال، می توانید از همان نام دامنه به عنوان یک کیف پول رمزنگاری شده، برای ارسال و دریافت ارزهای دیجیتال سازگار، استفاده کنید. دامنه های مبتنی بر بلاک چین شامل دامنه های سطح بالا (TLD) می شوند که با TLD های Web 2.0 متفاوت هستند و همگی تحت مدیریت ICANN قرار دارند. از آنجایی که NFT ها غیرمتمرکز و جدا از وب 2.0 هستند، TLD های متفاوتی را ارائه می دهند:
- nft.
- crypto.
- bitcoin.
- x.
- blockchain.
در میان این پسوندهای محبوب، دامنه های NFT. و .crypto گرانتر از بقیه هستند.
مزایا و معایب دامنه های NFT
تمامی NFT ها، مالکیت و اصالت یک دارایی دیجیتال منحصر به فرد را نشان می دهند. برای دامنه ها، این بدان معنا خواهد بود که برای خرید حق استفاده از آنها، به registrars یا ثبت کنندگان دامنه متکی نیستید. لایههای متعدد سلسله مراتبی در Web 2.0 موجب می شوند تا شرکت های ثبت کننده بتوانند بر کارهایی که با نام دامنه انجام میدهید کنترل داشته باشند. به همین دلیل قدرت سانسور شما را خواهند داشت. علاوه بر این، این شرکت ها هزینه های زیادی را دریافت می کنند که شما به عنوان کاربر نهایی، باید متحمل شوید.
منحصر به فرد بودن، یکی دیگر از مزایای دامنه NFT را نشان می دهد. برای دامنه های NFT، صرفا یک بار نیاز به پرداخت هزینه خواهید داشت و جهت استفاده از آن، نیازی به پرداخت اجاره سالانه نیست. پس از ثبت نام و پرداخت هزینه، دامنه برای همیشه متعلق به شما خواهد بود (یا تا زمانی که تصمیم بگیرید آن را به شخص دیگری بفروشید). در دامنه های NFT تهدید مهاجمان سایبری برای خرید دامنه پس از انقضای آن، دیگر وجود نخواهد داشت.
همچنین می توانید وب سایت خود را با استفاده از نام دامنه NFT به طور مستقل با اینترنت وب 2.0 میزبانی کنید. علاوه بر این، می توانید به سایر برنامه های غیرمتمرکز که با نام DApps شناخته می شوند نیز دسترسی داشته باشید. همچنین به عنوان یک کیف پول رمزنگاری شده، شما را از به خاطر سپردن آدرس رمزنگاری، بی نیاز می کند و در نتیجه خطر تایپ اشتباه و ارسال ارز دیجیتال ارزشمند به کیف پول دیگر را کاهش می دهد.
از سوی دیگر، با توجه به اینکه که دامنه های NFT هنوز در مرحله ابتدایی و تا حدودی آزمایشی هستند، همه مرورگرها به آنها دسترسی نخواهند داشت و احتمالا برای مشاهده آن نیاز به افزونه باشد. دامنه های بلاک چین تحت کنترل ICANN قرار ندارند، بنابراین هیچ اجباری برای پشتیبانی از نام های دامنه Web 3.0 وجود ندارد. برخی از مرورگرها مانند Brave از دامنه های NFT پشتیبانی می کنند. این مسئله نیاز به زمان دارد تا مرورگرهای بیشتری از این روند پیروی نمایند.
تصویر(3)
علاوه بر این، در حالی که بلاک چین تغییرناپذیر بوده و هک آن تقریبا غیرممکن است اما هنوز نگرانی های امنیتی وجود دارند. مهمترین آنها اشکالاتی هستند که هنوز هم می توانند باعث آسیب به بازارهای NFT شوند و کاربران را تحت تأثیر قرار دهند. متأسفانه، هنگامی که یک NFT به سرقت رفته یا از بین می رود، بازگرداندن آن نسبتاً دشوار است. در نتیجه برای ارتقا امنیت و محافظت از داراییهای دیجیتال خود، به قابلیت های امنیتی بیشتری نیاز دارید.
فقدان یک سازمان مرکزی جهت مدیریت ثبت و استفاده از NFT ها ممکن است هنگام بروز اختلاف یا درگیری، مشکل ایجاد کند. در دامنه های سنتی، ICANN میتواند وارد عمل شود و اختلافات را حل نماید. برای NFT ها، اگر برندی متوجه شود که شخص دیگری قبلاً یک دامنه NFT با نام برند آنها را خریداری کرده است، هیچ مرجع رسمی برای مدیریت و حل اختلاف وجود نخواهد داشت.
چگونه می توان یک نام دامنه NFT خریداری کرد؟
خرید دامنه NFT بیشتر شبیه خرید NFT های دیگر است. نام دامنه مدنظر را می توان از طریق بازارهای NFT خریداری و ثبت کرد. اکثر دامنه های NFT با استفاده از ارزهای رمزنگاری شده معامله می شوند اما ارائه دهندگانی هستند که ارزهای رسمی را نیز می پذیرند. ثبت نام دامنه NFT ساده تر از آن چیزی است که فکر می کنید.
1. به دنبال یک بازار معتبر و قابل اعتماد برای دامنه NFT باشید. از فروشندگان مطرح در این حوزه می توان به Unstoppable Domains و Ethereum Name Service اشاره کرد. همچنین میتوانید بازارهای محبوب NFT مانند OpenSea و Rarible که توسط مالکان دامنه های NFT برای فروش گذاشته شده اند را بررسی کنید.
2. نام دامنه دلخواه خود را تایپ نموده و سپس از بین پسوندهای موجود (nft.، .crypto، .bitcoin، و غیره) یک مورد را انتخاب کنید. TLD های مختلف قیمت های متفاوتی خواهند داشت.
3. هزینه مربوط به نام انتخابی خود را بپردازید. با توجه به فروشنده، ممکن است چند گزینه برای پرداخت وجود داشته باشد. شما می توانید هزینه را با ارز دیجیتال، کارت اعتباری و حتی پی پال پرداخت کنید.
4. مرحله نهایی، دریافت مالکیت دامنه است. بلاک چین تشخیص می دهد که شما صاحب نام دامنه هستید. پس از دریافت مالکیت، اکنون شما صاحب گواهی نام دامنه خود هستید. نه تنها یک NFT دارید که می توانید آن را ذخیره کنید یا به دیگران بفروشید بلکه یک آدرس وب سایت و یک کیف پول رمزنگاری نیز خواهید داشت. از آنجایی که NFT یک توکن غیرقابل تعویض است، حتما نام دامنه خود را در کیف پول ذخیره کنید.
تصویر(4)
جمع بندی: آینده دامنه های NFT و Web 3.0
وب 3.0 هنوز برای اکثر کاربران اینترنت در حاشیه قرار دارد. وب 2.0 در حال حاضر رونق داشته و به دلیل صنعت چندین میلیارد دلاری اینترنت، سازمان ها و شرکت هایی که از آن سود می برند تمایل ندارند همه چیز را متمرکز کنند. خبر خوب این است که دانش فناوری بلاک چین در حال گسترش است و توسعه دهندگان به طور مداوم در مورد راه های تبدیل اینترنت به فضایی بهتر و امن تر، تحقیق می کنند.
در حال حاضر، محدودیت های وب 3.0 را می توان به این واقعیت نسبت داد که نسخه ای جدید از اینترنتی است که همه به آن عادت کرده اند. از آنجایی که این مورد در مراحل اولیه قرار دارد، طبیعی است که توسعه دهندگان برای کار با آن مشکلاتی داشته باشند. برخی از این مشکلات، نحوه دسترسی (همانطور که قبلاً اشاره شد، دسترسی به دامنه های NFT از طریق مرورگرهای رایج دشوار است)، هزینه، مقیاس پذیری و تجربه کاربری هستند. برای کاربران معمولی اینترنت، وجود مراحل اضافی و افزونه ها جهت اجرای برنامه ها و نرم افزارهای Web 3.0، چندان مناسب نخواهند بود. از آنجایی که فناوریهایی مانند یادگیری ماشین و هوش مصنوعی، اجزای مهم اپلیکیشن های هوشمند Web 3.0 هستند و به پیشرفت خود ادامه میدهند، ممکن است به زودی بتوانید نسخه اصلی وب 3.0، ارزهای دیجیتال و NFT را مشاهده کنید.