خرید SSD مناسب برای کامپیوتر و لپ تاپ
مقالات تخصصی IT و هاستینگ

راهنمای خرید SSD مناسب و اشتباهاتی که باید از آنها اجتناب نمایید

تهیه حافظه حالت جامد (Solid-state drive یا SSD) یکی از بهترین ارتقاهایی است که می توانید برای رایانه خود انجام دهید. حافظه های SSD نسبت به هارد دیسک های سنتی (HDD) عملکرد سریع تر، مصرف انرژی کمتر و عملکرد بهتر را ارائه می دهند. با این حال، تمام درایوهای SSD یکسان ساخته نمی‌شوند. به همین دلیل لازم است عوامل متعددی را قبل از خرید SSD در نظر بگیرید. در این پست اطلاعات لازم برای فرآیند انتخاب بهترین حافظه SSD بر اساس نیازهای شما ارائه می شود.

انواع حافظه های SSD

SSD ها در شکل ها، اندازه ها و رابط های متفاوتی عرضه می شوند. رایج ترین انواع آن عبارتند از:

1. درایوهای 2.5 اینچی SSD ساتا: این نوع SSD ها هم اندازه و هم شکل هارد دیسک‌های HDD هستند و از رابط SATA برای اتصال به مادربرد استفاده می‌کنند. آنها با اکثر دسکتاپ ها و لپ تاپ ها سازگار هستند و به راحتی نصب می شوند اما توسط رابط SATA که حداکثر سرعت انتقال داده آن 600 مگابایت بر ثانیه می باشد، محدود شده اند. در واقع باید بدانید که حتی سریعترین SSD های 2.5 اینچی SATA نمی توانند به پتانسیل کامل خود برسند و نسبت به سایر انواع SSD کندتر هستند.

2. M.2 SATA SSD: حافظه های کوچک و نازکی هستند که از رابط SATA استفاده می کنند. آنها به گونه ای طراحی شده اند که در یک شکاف روی مادربرد قرار می گیرند و معمولاً در لپ تاپ ها و اولترابوک ها یافت می شوند. این نوع حافظه ها عملکرد و محدودیت هایی مشابه SSD های 2.5 اینچی SATA دارند اما فضای کمتری را اشغال می کنند و انرژی کمتری مصرف می نمایند.

3. M.2 NVMe SSD: این SSD ها نیز کوچک و نازک هستند و به جای SATA از پروتكل NVMe و رابط PCIe استفاده می کنند. NVMe مخفف Non-Volatile Memory Express است و پروتکلی می باشد که به طور خاص برای SSD طراحی شده است تا عملکرد و کارایی آنها را بهینه کند. PCIe مخفف Peripheral Component Interconnect Express است و یک رابط پرسرعت می باشد که دستگاه ها را مستقیماً به CPU متصل می کند. SSD های M.2 NVMe می توانند به سرعت انتقال داده بسیار بالاتری نسبت به SSD های SATA دست یابند. بیان شده که آنها می توانند تا سرعت 7000 مگابایت بر ثانیه با آخرین استاندارد PCIe 4.0 داده ها را جابجا نمایند. با این حال، این حافظه های SSD به یک مادربرد و CPU سازگار نیاز دارند که از NVMe و PCIe 4.0 پشتیبانی کند.

4. SSD های PCIe: این نمونه ها SSD هایی هستند که از رابط PCIe استفاده می کنند. آنها معمولا بزرگتر و گرانتر از M.2 NVMe SSD می باشند و برای دسکتاپ ها و دستگاه های پیشرفته طراحی شده اند. این حافظه ها می توانند عملکرد و ظرفیت بالاتری نسبت به SSD های M.2 NVMe ارائه دهند. آنها به مادربرد و CPU سازگار نیز نیاز دارند و ممکن است فضای بیشتری را نسبت به سایر انواع SSD اشغال کنند.

نحوه خرید SSD مناسب برای کامپیوتر خود

نوع SSD که باید انتخاب کنید به مشخصات کامپیوتر، بودجه و نیاز شما بستگی دارد. در ادامه چند نکته ذکر شده است که به شما در تصمیم گیری کمک می کند:

1. راهنمای مادربرد را بررسی کنید تا متوجه شوید از چه نوع SSD پشتیبانی می کند. اگر دارای اسلات M.2 است، پشتیبانی از SATA ، NVMe یا هر دو را  مورد بررسی قرار دهید. چنانچه اسلات PCIe داشت، قابلیت استفاده از PCIe 3.0 یا 4.0 را چک کنید. اگر مادربرد فقط دارای پورت های SATA باشد، می توانید از SSD های 2.5 اینچی SATA یا M.2 SATA SSD بهره ببرید.

راهنمای خرید SSD

تصویر(1)

2. راهنمای CPU خود را نیز بررسی کنید. اگر از PCIe 4.0 پشتیبانی می نماید، می توانید از سریع ترین SSD های M.2 NVMe یا SSD های PCIe استفاده کنید. اگر فقط از PCIe 3.0 پشتیبانی می نماید، می توانید از SSD های M.2 NVMe یا SSD های PCIe بهره ببرید اما این گزینه ها با حداکثر سرعت خود کار نمی کنند. اگر از NVMe پشتیبانی نمی کند، صرفا می توانید از SATA SSD استفاده نمایید.

3. بودجه و نیازهای خود را در نظر بگیرید. اگر می خواهید بهترین عملکرد را داشته باشید و مادربرد و CPU سازگار خرید کنید، باید به سراغ M.2 NVMe SSD یا PCIe SSD بروید. این موارد گران ترین انواع SSD هستند و ممکن است برای کارهای روزمره خود به چنین سرعت بالایی نیاز نداشته باشید. اگر می‌خواهید بین عملکرد و قیمت تعادل برقرار کنید، باید به سراغ SSD 2.5 اینچی SATA یا M.2 SATA SSD بروید. این حافظه ها هنوز هم بسیار سریعتر از HDD ها هستند و مقرون به صرفه تر از SSD های NVMe می باشند. اگر ارزان ترین گزینه را می خواهید و فضا یا قدرت محدودی دارید، باید به سراغ M.2 SATA SSD بروید. این حافظه ها کوچکترین و کم مصرف ترین انواع SSD های موجود هستند اما کندترین نمونه ها نیز محسوب می شوند.

 اشتباهات خرید SSD

تصویر(2)

هنگام خرید SSD چه چالش هایی وجود دارد؟

در ادامه به چالش های خرید SSD اشاره می شود تا از آنها اجتناب کنید:

  • خرید SSD بدون DRAM

DRAM مخفف Dynamic Random Access Memory بوده و نوعی حافظه است که SSD ها برای ذخیره جدول داده ها روی فلش مموری استفاده می کنند. این مورد به حافظه SSD کمک می کند تا سریعتر و کارآمدتر به داده ها دسترسی پیدا نماید و همچنین طول عمر فلش مموری را افزایش می دهد. با این حال، برخی از SSD ها DRAM ندارند و برای ذخیره جدول به حافظه فلش یا CPU متکی هستند. این مورد باعث می شود SSD کندتر باشد. شما باید از خرید SSD بدون DRAM خودداری کنید و به دنبال SSD باشید که دارای DRAM است.

  • خرید QLC SSD

QLC مخفف Quad-Level Cell است و نوعی حافظه فلش می باشد که حافظه های SSD برای ذخیره داده ها از آن استفاده می کنند. فلش مموری QLC می تواند چهار بیت داده در هر سلول ذخیره کند، به این معنی که قادر است ظرفیت بالاتر و هزینه کمتری نسبت به سایر انواع فلش مموری مانند SLC، MLC یا TLC داشته باشد. با این حال، فلش مموری QLC نسبت به انواع دیگر فلش مموری ها، عملکرد و مقاومت کمتری نیز دارد. شما باید از خرید QLC SSD اجتناب کنید و به دنبال SSD هایی باشید که از حافظه فلش SLC، MLC یا TLC استفاده می کنند.

خرید SSD مناسب

تصویر(3)

  • خرید SSD با استقامت کم

استقامت معیاری است که نشان می دهد یک SSD قبل از فرسودگی چه مقدار داده می تواند در خود ذخیره نماید. SSD ها تعداد محدودی چرخه نوشتن دارند. با این توضیح هر بار که داده ها را روی SSD می نویسید، طول عمر آن را کاهش می دهید. استقامت یک SSD معمولاً بر حسب TBW یا DWPD بیان می‌شود که نشان می‌دهد چه مقدار داده می‌توانید در طول عمر SSD یا در روز، روی آن بنویسید. باید از خرید SSD با استقامت کم خودداری کنید و به دنبال SSD باشید که استقامت بالایی داشته باشد. می توانید مشخصات SSD را بررسی کنید تا رتبه استقامت آن را متوجه شوید. همچنین می‌توانید نیازهای استقامتی خود را با ضرب کردن میانگین روزانه داده‌هایی که نوشته می شوند در تعداد سال‌هایی که قصد استفاده از SSD را دارید، تخمین بزنید و با رتبه TBW مقایسه نمایید.

نتیجه گیری

استفاده از حافظه های SSD راه بسیار خوبی برای بهبود عملکرد کامپیوتر شما است اما باید گزینه مناسب را براساس نیاز خود انتخاب کنید و از برخی اشتباهات رایج اجتناب نمایید. قبل از خرید SSD باید نوع، عملکرد، ظرفیت، استقامت و قیمت آن را در نظر بگیرید و مدل ها و برندهای مختلف را با هم مقایسه کنید. همچنین باید سازگاری SSD با مادربرد و CPU خود را بررسی نمایید و مطمئن شوید که ابزارها و کابل های مناسب برای نصب آن را در اختیار دارید. با رعایت این نکات، می‌توانید بهترین SSD را انتخاب کنید و از تجربه پردازشی سریع‌تر و روان‌تر لذت ببرید.

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *