آینده تجارت الکترونیک با ابهاماتی روبرو است. خردهفروشان در جستجوی فرصتهای جدید و بازنگری رویکردهای خود نسبت به کسبوکار آنلاین هستند اما چرا این اتفاق در حال رخ دادن است؟
چالشهای پیش روی تجارت الکترونیک:
1. فشارهای تورم جهانی: تورم جهانی ظرفیت کسبوکارها را برای گسترش محدود میکند و بر تصمیمات احتمالی مشتریان تأثیر میگذارد. حتی برندهای برتر تجارت الکترونیک نیز از این چالشها در امان نیستند و در پیشبرد اهداف خود با مشکلاتی روبرو میشوند.
2. افزایش هزینه مواد اولیه: با افزایش هزینه مواد اولیه، چارهای جز بالا بردن قیمتها ندارید اما چگونه باید مشتریان دائمی خود را حفظ کنید و مشتریان جدیدی را جذب نمایید؟ در حالی که بحران جهانی بر آنها نیز تأثیر میگذارد؟
قدرت نهفته در تجارت الکترونیک:
با وجود چالشها، تجارت الکترونیک همچنان دارای قدرت مقاومت است و از شرایط بازار در جهت خلق فرصتهای هیجانانگیز برای کسبوکارها و مشتریان بهره میبرد. این امر به دلیل ظهور ترندهای جدید در تجارت الکترونیک است که بهترین راه برای پاسخگویی به نیازهای مشتریان و تامین خرده فروشی توسط اطلاعات بروز می باشد.
تصویر(1)
چالشهای پیش روی فروشگاههای اینترنتی در سال ۲۰۲۴
با وجود چشماندازهای روشن برای تجارت الکترونیک، خردهفروشان باید از موانعی که در سال ۲۰۲۴ برایشان انتظار میرود، آگاه باشند.
چالش اول: فشارهای تورم جهانی
فشارهای تورمی جهانی اجتنابناپذیر است. طبق آمار مؤسسه Statista، حدود ۴۰% از افراد شرکت کننده در نظرسنجی، تورم را مهمترین نگرانی خود میدانند. ۳۱% بر این باور هستند که تورم مشکلات فقر و نابرابری اجتماعی را تشدید میکند و در نهایت منجر به بیکاری برای ۲۶% از افراد شرکت کننده در نظرسنجی خواهد شد.
مشکلات زیر برای خردهفروشان اهمیت دارند:
- از دست دادن مشتریان دائمی: حفظ مشتریان دائمی برای پایداری و رشد کسبوکار بسیار اساسی است. از دست دادن آنها میتواند به کاهش درآمد و سودآوری منجر شود.
- افزایش قیمتها: افزایش هزینهها وضعیتی را ایجاد میکند که خردهفروشان ممکن است مجبور به افزایش قیمتها برای مشتریان خود شوند. این موضوع باعث کاهش تقاضا خواهد شد.
- فعالیت در شرایط سخت: مواجهه با شرایط سخت اقتصادی و بازار نامطلوب، نیازمند استراتژیهای مناسب برای حفظ پایداری و بهبود عملکرد است.
خردهفروشان باید با دقت به این مشکلات پاسخ دهند تا توانایی برقراری رابطه مستحکم با مشتریان را داشته باشند و به موفقیت در بازار دست یابند.
چالش دوم: رقابت با چین
شرکتهای تجارت الکترونیکی مستقر در آمریکای شمالی و اروپا ممکن است از رقبای چینی عقب بمانند. انجمن تجارت بینالمللی گزارش میدهد که چین با بیش از ۵۰% کل خردهفروشی جهانی، پیشرو تجارت الکترونیک در جهان می باشد.
به این معنا است که خردهفروشان یا باید تمرکز جغرافیایی خود را تغییر دهند یا دنبال راههای جدیدی برای پیشرفت فناوری باشند تا آیندهای درخشان را در تجارت الکترونیک تضمین کنند.
خوشبختانه فروشگاههای آنلاین میتوانند با روشهای زیر این چالشها را مدیریت کنند:
- توسعه کانالها: گسترش دسترسی مشتریان و راههای کسب درآمد، از طریق حضور در کانالهای مختلف.
- تحلیل دادههای مشتری: استفاده از دادهها و تحلیل مشتریان برای بهبود استراتژیهای بازاریابی و افزایش بازگشت سرمایه (ROI).
- انعطافپذیری و سازگاری: حفظ انعطافپذیری و واکنش سریع به تغییرات ترند در خرید تجارت الکترونیک.
کدام ترندهای تجارت الکترونیک در سال ۲۰۲۴ دنبال میشود؟
Statista پیشبینی میکند تا سال ۲۰۲۹، درآمد بازار تجارت الکترونیک با نرخ رشد سالانه ۹/۴۸ درصد، ۷ تریلیون دلار شود. انتظار میرود تعداد کاربران به ۳/۵ میلیارد نفر برسد و نرخ نفوذ کاربر (درصد کاربران فعال در جمعیت هدف) به ۴۸/۳ درصد افزایش یابد. همانطور که مشاهده مینمایید، بازار تجارت الکترونیک به طور قابل توجهی رشد خواهد کرد و فرصتهای بیشتری را برای فروشگاههای آنلاین فراهم میکند.
برای پیشتازی و حفظ رقابت، شرکت تجارت الکترونیک شما باید پویایی و آمادگی را در تغییر رویکرد کسبوکار نشان دهد. در سال ۲۰۲۴، ترندهای نوظهور خرید آنلاین ماهیت تجارت الکترونیک را بازتعریف کرده و منافع بیشتری برای مشتریان به ارمغان میآورند.
در این مقاله، به چند مورد از مهمترین ترندهای تجارت الکترونیک که باید در سال ۲۰۲۴ مورد توجه قرار گیرند، اشاره میشود:
- تجارت الکترونیک فراگیر (Omnichannel E-commerce): این رویکرد بر یکپارچهسازی تجربه خرید در تمامی کانالها، از جمله وبسایت، اپلیکیشن موبایل، فروشگاههای فیزیکی و شبکههای اجتماعی تأکید میکند.
- تجارت اجتماعی (Social Commerce): نفوذ فزاینده شبکههای اجتماعی باعث شده است تا خریداران تحت تاثیر آن قرار گیرند. ادغام تجارت الکترونیک با شبکههای اجتماعی، فرصتهای جدیدی را برای تعامل با مشتریان و افزایش فروش ایجاد میکند.
- شخصیسازی (Personalization): استفاده از دادههای مشتری برای ارائه تجربه خرید شخصیسازیشده، رضایت مشتری را افزایش میدهد و احتمال خرید مجدد محصول بالا میرود.
- واقعیت افزوده (Augmented Reality - AR) و واقعیت مجازی (Virtual Reality - VR): این فناوریها به مشتریان امکان میدهند تا قبل از خرید، محصولات را به صورت مجازی امتحان کنند و تجربه خریدی واقعیتر و جذابتر داشته باشند.
- هوش مصنوعی (Artificial Intelligence - AI): هوش مصنوعی در بخشهای مختلف تجارت الکترونیک از جمله بازاریابی، خدمات مشتری و مدیریت موجودی به کار گرفته میشود تا با بهینهسازی فرآیندها، رضایت مشتری را افزایش دهد.
تصویر(2)
هوش مصنوعی: ابزاری برای ایجاد تجربهای شخصیسازیشده در تجارت الکترونیک
شکی نیست که امروزه هوش مصنوعی فراتر از یک ترند در تجارت الکترونیک می باشد. این فناوری ابزاری است که توسط فروشگاههای آنلاین برای ارائه تجربهای کاملاً شخصیسازیشده به کار می رود. هوش مصنوعی در تجارت الکترونیک، از پیشنهاد محصولات و جستجوی صوتی گرفته تا چتباتهای پشتیبانی ۲۴/۷، در راستای ارتقای کیفیت خدمات و ایجاد تجربهای استثنایی برای مشتریان فعالیت میکند.
در سال ۲۰۲۳، ۵۶% از متخصصان تجارت الکترونیک در اروپا گزارش دادند که هوش مصنوعی میتواند فعالیتهای مختلف تجارت الکترونیک مانند جمعآوری و تحلیل دادهها، بررسی رفتار مشتری، پشتیبانی مبتنی بر هوش مصنوعی و قیمتگذاری پویا را پوشش دهد. بنابراین، الگوریتمهای هوش مصنوعی فراتر از پیشنهاد محصول عمل میکنند. آنها حجم عظیمی از داده مشتریان را برای کشف ترجیحات و ایجاد تجربه خرید شخصیسازیشده، تجزیه و تحلیل مینمایند.
استفاده از تجارت مکالمهای برای ارتباط بهتر با مشتریان
طبق گزارش فوربس، ۸۶% از مشتریان حاضر هستند برای دریافت تجربهای بهتر در کیفیت خدمات، هزینه بیشتری پرداخت کنند. این امر نشان میدهد که تمامی فروشگاههای آنلاین خدمات باکیفیتی ارائه نمیدهند اما چگونه میتوان ارتباط بهتری با مشتریان برقرار کرد و با آنها همسو شد؟
تجارت مکالمهای که با نامهای دیگری همچون "بازاریابی مکالمهای" یا "تجارت چت" نیز شناخته میشود، ترندی نوظهور در تجارت الکترونیک است و به برقراری ارتباط بهتر با مشتریان کمک میکند.
در این رویکرد تجارت الکترونیک، خردهفروشان آنلاین از طریق برقراری مکالمه، به فروش محصولات و خدمات خود میپردازند.
ابزارهایی مانند برنامه چت، چتبات، دستیار صوتی و پلتفرمهای پیامرسان، امکان برقراری تجربهای مکالمهمحور را فراهم میکنند. تا زمانی که گفتگوی شما با مشتری شخصیسازیشده باشد، تجارت مکالمهای به هدف خود دست یافته است.
طبق گزارش مؤسسه InsightAce Analytics، حجم بازار جهانی تجارت مکالمهای در سال ۲۰۲۳ معادل ۶.۸۵ میلیارد دلار برآورد شده است. انتظار میرود این رقم تا سال ۲۰۳۱ با رشد سالانه ۱۵.۱% به ۲۰.۷۸ میلیارد دلار برسد. بازاریابی مکالمهای در حال رونق گرفتن است و به فروشگاههای آنلاین امکان میدهد تا نبود ارتباط فیزیکی و شخصی با مشتریان خود را جبران کنند.
هماهنگسازی دادههای تجارت الکترونیک برای کسب اطلاعات بیشتر
هماهنگسازی دادهها به معنای جمعآوری و سازماندهی اطلاعات مختلف از بخشهای گوناگون تجارت الکترونیک در یک مجموعه واحد است. این کار باعث دسترسی آسان کاربران به دادههای باکیفیت و یکپارچه میشود. هماهنگسازی دادهها ارزش و کاربرد آنها را افزایش میدهد و به سازمانها کمک میکند تا حجم عظیمی از دادهها، اطلاعات و آمارهای قابلاستفاده را استخراج کنند. در نتیجه، صرف زمان و هزینه برای یافتن اطلاعات کاهش مییابد.
محتوای تولیدشده توسط کاربر (UGC) برای ایجاد تجربهای جذاب
محتوای تولیدشده توسط کاربر (UGC) روشی برای ایجاد ارتباط عاطفی با مشتریان می باشد و شامل هر نوع محتوایی است که توسط مشتریان یک شرکت ایجاد میشود (از جمله نظرات، نقدها، تصاویر، ویدئوها و پستهای شبکههای اجتماعی). UGC میتواند اعتماد و تعامل بیشتری را بین برند و مشتریان ایجاد کند و به تقویت روابط بلندمدت کمک نماید.
گزینههای پرداخت انعطافپذیر برای رضایت بیشتر مشتری
ارائه گزینههای متنوع و آسان برای پرداخت، همواره یکی از ترندهای مهم تجارت الکترونیک بوده است. مشتریان تمایل دارند بتوانند با استفاده از روشهای مختلفی مانند کارت اعتباری، کیف پول دیجیتال یا سایر روشهای جایگزین، خرید خود را انجام دهند. در نتیجه، با برآورده شدن نیازهای مشتریان و سهولت فرآیند خرید، رضایت آنها افزایش یافته و به مشتریان دائمی تبدیل میشوند.
تصویر(3)
تجارت الکترونیک ترکیبی: راهکاری نوین برای پاسخگویی به نیازهای مشتری
تجارت الکترونیک یک حوزه در حال تحول است و مشتریان انتظار تحولات و راهحلهای جدیدتری از فروشگاههای آنلاین دارند. تجارت الکترونیک ترکیبی (Composable Commerce) رویکردی است که در آن کسبوکارها با استفاده از مؤلفههای ماژولار، زیرساخت تجارت الکترونیک خود را بنا میکنند. در نتیجه، بنگاهها با بهکارگیری این ماژولهای قابل تعویض میتوانند زیرساخت تجارت الکترونیک خود را توسعه دهند و به انعطافپذیری و مقیاسپذیری بالاتری دست یابند.
تجارت الکترونیک ترکیبی، مزایای متعددی را برای بهبود تجارت الکترونیک کسبوکارها ارائه میدهد. در ادامه چند روش ذکر شده که این ترند تجارت الکترونیک میتواند انعطافپذیری بیشتری را تضمین کند:
۱. انعطافپذیری بیشتر: تجارت الکترونیک ترکیبی با تقسیم سیستمها به اجزای کوچکتر، انعطافپذیری کسبوکارها را افزایش میدهد. این اجزا به راحتی قابل اصلاح، بهبود و مقیاسپذیر هستند و شرکتها این امکان را خواهند داشت تا سریعتر به تغییرات بازار و نیازهای مشتریان پاسخ دهند.
۲. رشد تدریجی: این رویکرد ماژولار به کسبوکارها امکان میدهد تا رشد کنند. آنها میتوانند هر زمان که نیاز باشد، افت عملکرد را مدیریت کرده و ویژگیهای جدیدی را اضافه نمایند. بنابراین، تجارت الکترونیک ترکیبی یک راهحل تحولآفرین است که باعث میشود سیستمها مقیاسپذیرتر، انعطافپذیرتر و کارآمدتر شوند.
واقعیت افزوده (AR): تحول در تجسم محصولات
توسط واقعیت افزوده که خطوط بین خرید آنلاین و تجربه عملی را محو میکند، با تصاویر خستهکننده و بیروح محصولات خداحافظی کنید. واقعیت افزوده، یکی از ترندهای تجارت الکترونیک است که به مشتریان امکان میدهد در محصولاتی مانند خودرو، درب را باز کنند، زیر کاپوت را بررسی نمایند و حتی یک رانندگی آزمایشی انجام دهند. علاوه بر این، میتوانید نوع و رنگها را به راحتی و در لحظه سفارشیسازی کنید. در نتیجه، چنین تجربهای باعث افزایش اعتماد و اطمینان مشتریان به خرید آنلاین میشود.
تجارت اجتماعی: تعامل با مخاطبان
رسانههای اجتماعی در خرده فروشی، فراتر از صرفاً یک ترند تجارت الکترونیک هستند. پلتفرمهای رسانههای اجتماعی مانند اینستاگرام و تیکتاک پر از فروشگاههای آنلاین هستند که محتوای جذابی برای تحت تأثیر قرار دادن تصمیمات خرید مخاطبان ایجاد میکنند.
جلسات خرید آنلاین از طریق ویدیوهای زنده، به روشی تعاملی برای برندها تبدیل شدهاند تا محصولات را در لحظه به نمایش بگذارند، مخاطبان را درگیر کنند و به سؤالات آنها پاسخ دهند. مرزهای بین تجارت الکترونیک و سرگرمی در حال محو شدن است و منجر به تجربهای تعاملی میشود که همزمان موجب افزایش مشارکت و فروش میگردد.
تجارت الکترونیک فراتر از خردهفروشی
امروزه تجارت الکترونیک تمایل به نفوذ در سایر صنایع دارد تا کسبوکارها بتوانند با گسترش خدمات خود، بازگشت سرمایه (ROI) را افزایش دهند. شرکتها علاوه بر خدمات اصلی خود، محصولاتی را نیز برای فروش ارائه میکنند. برای مثال، شاید اتفاق افتاده باشد که به صورت آنلاین وقت اصلاح مو رزرو میکنید و سالن زیبایی این امکان را فراهم میکند تا مستقیماً از وبسایت آنها، لوازم ضروری مو را خریداری نمایید.
تصور نمایید در یک دوره آموزشی آنلاین ثبتنام میکنید و بتوانید بدون اینکه سایت شرکت فناوری آموزشی را ترک نمایید، با چند کلیک کتاب و ابزارهای آموزشی را خریداری کنید. این موارد نمونههایی از چگونگی ادغام تجارت الکترونیک توسط شرکتهای ارائه دهنده خدمات حرفهای در بستر دیجیتال آنها است که فرصتهای درآمدی جدیدی را ایجاد میکند و تجربیات جامعتری را برای مشتریانشان به ارمغان میآورد.
جمع بندی: چگونه تجارت الکترونیک خود را برای آینده آماده کنید
با کمک ترندهای تجارت الکترونیک که در بالا ذکر شد، میتوانید فروشگاه خود را برای آینده آماده کنید. با استفاده از این استراتژیها و ترندهای تجارت الکترونیک، میتوانید اطمینان حاصل نمایید که فروشگاه آنلاین شما در دنیای دیجیتال که دائماً تغییر می کند، کارآمد باقی میماند.