در تاریخ 10 مه 2023، شرکت گوگل اعلام نمود که معیار Interaction to Next Paint اختصارا INP به عنوان جایگزینی برای معیار "تاخیر اولین ورودی" (FID) در Core Web Vital قرار داده خواهد شد. از آنجایی که Core Web Vital نقشی اساسی در الگوریتم جستجوی گوگل ایفا می کند صاحبان وب سایت هایی که به سئو اهمیت می دهند، باید خود را برای این تغییر آماده نمایند. عدم توجه به این تغییر ممکن است موجب کاهش رتبه وب سایت در نتایج جستجو گردد.
در این مقاله ابتدا به تشریح مفاهیم FID، معیار INP و Core Web Vital پرداخته می شود. سپس، ارتباط بین FID و INP در طیف وسیعی از وب سایت ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
نکته قابل توجه: داشتن نمره "خوب" در FID لزوما به معنای کسب نمره "خوب" برای معیار INP نیست.
برای درک بهتر تغییرات پیش رو، لازم است ابتدا به چند تعریف بنیادین پرداخته شود.
معیارهای Core Web Vital
سنجش کارایی وب سایت از منظر تجربه کاربری امری چالش برانگیز می باشد. گوگل برای رفع این چالش، مجموعه ای از معیارها تحت عنوان (Web Vital) را توسعه داده است. این معیارها، شاخص هایی هستند که ابعاد مختلف عملکرد وب سایت را از دید کاربر نهایی ارزیابی می نمایند. یک معیار در این زمینه "TTFB" نام دارد که مدت زمان بین ارسال درخواست توسط مرورگر و دریافت اولین بایت از سرور را اندازه گیری می نماید.
Core Web Vital ها، زیرمجموعه ای از Web Vital هستند که دارای اهمیت بالاتری می باشند. این معیارها به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر تجربه کاربری وب سایت ها شناخته شده و مستقیما بر رتبه سایت ها در نتایج جستجوی گوگل تاثیر می گذارند. بهبود این معیارها می تواند به افزایش دیده شدن و موفقیت یک وب سایت در موتور جستجوی گوگل کمک شایانی نماید.
معیارهای Core Web Vital در حال حاضر شامل سه مولفه اصلی "بزرگترین عنصر محتوا" (LCP)، "تاخیر اولین ورودی" (FID) و "جابجایی تجمعی چیدمان" (CLS) می باشد. لازم به ذکر است که از ماه مارس 2024، معیار INP یا "Interaction to Next Paint" جایگزین FID به عنوان گزینه اصلی سنجش تعامل پذیری در Core Web Vital تعیین گردید.
تعامل
هر تعامل در صفحه وب، با یک ورودی از سمت کاربر آغاز می شود. مرورگر پس از دریافت این ورودی، اقدام به پردازش آن می نماید. این فرایند شامل سه مرحله اصلی "تاخیر ورودی" (input delay)، "زمان پردازش" (processing time) و "تاخیر نمایش" (presentation delay) قبل از نمایش بخش بعدی و ارائه محتوای جدید (frame presented) می باشد.
تصویر(1)
در نظر داشتن اینکه تعامل از سه مرحله زمانی متوالی شامل تاخیر ورودی، زمان پردازش و تاخیر نمایش تشکیل شده است، به درک تفاوت بین شاخص های عملکردی FID و معیار INP در آینده کمک خواهد کرد.
اولین تاخیر ورودی (FID)
FID یکی از معیارهای اصلی Core Web Vitals وب سایت ها است و میزان پاسخگویی یک صفحه وب به اولین تعامل کاربر را بررسی می نماید. این شاخص، مدت زمانی را که از لحظه نخستین تعامل کاربر با یک عنصر در صفحه (مانند کلیک روی لینک یا دکمه) تا آغاز پردازش آن توسط مرورگر می گذرد، اندازه گیری می نماید.
قابل ذکر است که (FID (First Input Delay تنها به اولین تعامل کاربر توجه داشته و تعاملات بعدی را در نظر نمی گیرد. این شاخص صرفا اقدام به بررسی بخش تاخیر ورودی نموده و شامل زمان پردازش و تاخیر نمایش نمی شود. به طور کلی، FID پایین نشان دهنده تجربه کاربری روان تر و رضایت بیشتر کاربران است.
شاخص FID یا تاخیر اولین ورودی، زمانی در وضعیت مطلوب (GOOD) ارزیابی می گردد که تاخیر ورودی کمتر از 100 میلی ثانیه باشد. چنانچه این تاخیر بین 100 تا 300 میلی ثانیه قرار گیرد نشان دهنده نیاز به بهبود عملکرد (NEEDS IMPROVEMENT) وب سایت است و اگر از 300 میلی ثانیه فراتر رود، عملکرد وب سایت در وضعیت نامطلوب (POOR) قرار دارد.
تصویر(2)
زمان تعامل تا فریم بعدی یا معیار INP
معیار INP مانند FID، یکی از شاخص های "Web Vital" است که تعامل پذیری را اندازه گیری می نماید. INP اقدام به بررسی تمام تعاملات کاربر در یک صفحه نموده و طولانی ترین آنها را گزارش می دهد. این شاخص نه تنها مدت زمان تاخیر ورودی هر تعامل را اندازه گیری می کند بلکه اقدام به محاسبه زمان پردازش و تاخیر نمایش تا رندر بعدی نیز می نماید. پس از درک سازوکار آن، نام "زمان تعامل تا فریم بعدی" توصیف مناسبی برای مدت زمانی است که اندازه گیری می نماید.
معیار INP زمانی مطلوب (GOOD) محسوب می گردد که مقدار نهایی آن کمتر از 200 میلی ثانیه شود. اگر INP بین 200 و 500 میلی ثانیه باشد، در دسته "نیاز به بهبود" (NEEDS IMPROVEMENT) قرار خواهد گرفت. هر مقدار بالاتر از 500 میلی ثانیه به عنوان ضعیف (POOR) طبقه بندی می شود.
تصویر(3)
معیاری جامع تر برای تعامل پذیری
شاخص های FID و INP هر دو برای سنجش تعامل پذیری یک صفحه وب به کار می روند اما معیار INP به دلیل جامعیت بیشتر، تصویر دقیق تری از عملکرد تعاملی صفحه ارائه می کند. FID صرفا بررسی تاخیر اولین ورودی کاربر را انجام می دهد در حالی که INP زمان پردازش و نمایش نتیجه نهایی را نیز هنگام محاسبات خود لحاظ می نماید.
برای مثال فرض کنید کاربری تنها یک بار توسط کلیک روی دکمه، با محتوای صفحه تعامل دارد. در این حالت معیار INP کل مدت زمانی که از شروع تعامل تا نمایش نتیجه نهایی روی صفحه سپری می شود را اندازه گیری می نماید. این معیار به توسعه دهندگان وب کمک می کند تا دقیق تر اقدام به شناسایی نقاط ضعف در عملکرد صفحه نموده و تجربه کاربری را بهینه سازی نمایند.
برای کسب امتیاز مطلوب INP، تمامی تعاملات کاربر باید در مدت زمان کمتر از 200 میلی ثانیه انجام شوند. در FID، وب سایت ها تنها نیازمند بهینه سازی پاسخ دهی به اولین تعامل کاربر زیر 100 میلی ثانیه می باشند. با اضافه شدن معیار INP به Core Web Vitals، وب سایت ها باید تمام تعاملات را بهینه نمایند.
مقایسه معیار INP و FID
طی بازه زمانی یک هفته ای، در تمامی وب سایت هایی که از قابلیت اندازه گیری کاربر واقعی (RUM) در پلتفرم Cloudflare بهرهمند بودند، بیش از چهار میلیارد داده مرتبط با شاخص های FID و INP جمع آوری و ثبت گردید. بر اساس تحلیل این داده ها، 93 درصد مقادیر شاخص FID در محدوده مطلوب (کمتر از 100 میلی ثانیه) قرار می گیرند. 75 درصد مقادیر معیار INP نیز در بازه مطلوب (کمتر از 200 میلی ثانیه) هستند. با توجه به یکسان بودن مبنای داده ای برای محاسبه INP و FID، می توان دریافت که مقدار INP در بازه "Good" نسبت به FID کمتر است.
نکته قابل توجه این است که مقدار P75 برای شاخص FID تنها 16 میلی ثانیه می باشد. بدین معنا که 75 درصد از تمامی بازدیدهای ثبت شده، دارای مقدار FID زیر 16 میلی ثانیه هستند. با این حال، برای شاخص INP مقدار P75 برابر 200 میلی ثانیه است که دقیقا با بازه خوب (Good) یکسان می باشد.
تصویر(4)
معیار INP در دستگاه های مختلف
با تمرکز روی معیار INP و تحلیل داده ها بر اساس نوع دستگاه، مشاهده می شود که 88 درصد از مقادیر INP روی دستگاه های دسکتاپ بین محدوده "Good" قرار می گیرند اما این مورد برای موبایل تنها 67 درصد می باشد. این تفاوت نشان می دهد که عملکرد تعاملی صفحات وب در موبایل، نسبت به دسکتاپ ضعیف تر است.
تصویر(5)
در نتیجه کسب شاخص INP مطلوب (سبز) نسبت به FID چالش برانگیزتر است. از آنجایی که INP معیاری جامع تر برای سنجش تعامل پذیری صفحات وب محسوب می شود، وب سایت ها مورد ارزیابی دقیق تری قرار می گیرند و احتمال دستیابی به نمره مطلوب برای معیار INP کمتر است.
آمادگی در برابر تغییرات
معیار INP به زودی یکی از عوامل اصلی تعیین کننده رتبه وب سایت ها در نتایج جستجوی گوگل خواهد بود. جهت کسب رتبه بهتر در نتایج جستجو، وب سایت ها ملزم به بهبود قابل توجه تعامل پذیری خود، فراتر از مرحله لود اولیه هستند.
برای بهبود هر شاخص، ابتدا باید با جمع آوری داده های مرتبط، یک مبنای اولیه مشخص شود. این مورد با INP می تواند چالش برانگیز باشد زیرا در آن تکیه بر داده های میدانی ضروری است. این داده ها که مستقیما از تعامل کاربران واقعی با صفحات وب طی شرایط متنوع جمع آوری می شوند، تصویری دقیق و جامع راجع به عملکرد وب سایت در دنیای واقعی ارائه می دهند. برخلاف داده های مصنوعی که توسط ابزارهایی مانند Google Lighthouse تولید می شوند، داده های میدانی قادر هستند تاثیر عوامل مختلفی مانند دستگاه ها، مرورگرها، شبکه های ارتباطی و رفتارهای کاربری را روی معیار INP، به طور دقیق اندازه گیری نمایند.
جهت گردآوری داده های واقعی کاربران از مرورگرها، وب سایت ها ملزم به فعالسازی یک "RUM" می باشند. ارائه دهندگان RUM، داده های عملکردی را از مرورگرهای کاربران جمع آوری و پردازش نموده تا امکان تحلیل آنها فراهم گردد. شایان ذکر است که داده های عملکردی به صورت ناشناس گردآوری شده و شامل هیچگونه اطلاعات شناسایی شخصی (PII) نمی باشند.
بنابراین، اولین گام برای درک معیار INP در وب سایت، فعالسازی یک ارائه دهنده RUM است. پس از آن، امکان تحلیل دادههای INP جهت شناسایی صفحات وب فاقد بهینه سازی تعامل، فراهم می گردد. عوامل متعددی می توانند منجر به این وضعیت شوند. با توجه به اینکه INP از مجموع تاخیر ورودی، زمان پردازش و تاخیر نمایش تشکیل می شود، بهینه سازی آن مستلزم بهبود مجزای این مولفه ها است.
بهینه سازی معیار INP فرآیند پیچیده ای می باشد. این مورد مستلزم اقداماتی نظیر بخش بندی اجرای جاوا اسکریپت، اجتناب از به کارگیری تایمرها و محدود نمودن کدهای متفرقه است. لذا پیش از اعمال هرگونه تغییری، باید مطالعات لازم صورت پذیرد تا نتایج مطلوب حاصل گردد.
نتیجه گیری
INP یک معیار جدید در Core Web Vitals است که بر اندازه گیری زمان پاسخ دهی تعاملات کاربر تمرکز دارد. این معیار جایگزین FID شده و عملکرد وب سایت ها را در زمینه تعاملات کاربری پیچیده تر، ارزیابی می نماید. جهت آمادگی برای این تغییر، توسعه دهندگان وب باید به بهبود زمان واکنش عناصر تعاملی، بهینه سازی جاوا اسکریپت و کاهش تاخیرهای سرور، توجه ویژه ای داشته باشند تا تجربه کاربری روان تری فراهم نمایند. آمادگی برای معیار INP به معنای بهبود کلی سرعت و کارایی سایت در نتیجه افزایش رضایت کاربران است.