گوگل کش چیست؟ تمام آنچه که یک وبمستر باید درباره آن بداند
مقالات تخصصی IT و هاستینگ

گوگل کش چیست؟ تمام آنچه که یک وبمستر باید درباره آن بداند

خزنده های گوگل به طور متناوب صفحات و سایت ها را بررسی می نمایند و در جستجوی صفحات تازه ایجاد شده یا بروز شده می باشند. این خزنده ها که وظیفه ایندکس و ارائه آن به موتور جستجوی گوگل را دارند تنها از اطلاعات سایت برای ارائه نتایج استفاده نمی نمایند بلکه آنها صفحات را در یک حافظه نهان یا کش ذخیره می کنند و آنان را در پایگاه داده ای به نام گوگل کش نگهداری می نمایند. از گوگل کش می توان برای بررسی ورژن های قدیمی وب سایت که به درستی لود نمی شدند و حتی رفع مشکل سایت ها در طی مراحل بهینه سازی سئو نیز استفاده نمود.

این مقاله به معرفی کش گوگل و بررسی آن می پردازد. همچنین نکات مثبت و منفی Google Cache نیز توضیح داده خواهد شد.

فهرست مطالب

  1.  Google Cache چیست؟
  2.  چرا Google Cache مهم است؟
  3.  چگونه می توان کش گوگل را مشاهده نمود؟
  4.  دلایل استفاده از کش گوگل کدامند؟
  5.  محدودیت های کش گوگل کدامند؟
  6.  چرا نمی توان صفحه کش شده خود را پیدا کرد؟
  7.  چگونه می توان مشکلات مربوط به صفحات کش شده وب سایت را برطرف نمود؟
  8. چگونه می توان صفحات را از کش گوگل حذف کرد؟

1. Google Cache چیست؟

گوگل کش شامل صفحات html است که خزنده ها در زمان رویت سایت آنها را مشاهده و ذخیره نموده اند. این صفحات مشابه زمانی است که سایت در هنگام خزیدن بات گوگل مشاهده شده است اما همیشه به این صورت نمی باشد و دلایلی برای عدم تطابق نسخه کش شده با زمان خزش سایت وجود دارند که در ذیل ذکر شده اند.

دو دلیل اصلی :

  1. گوگل وظیفه ایندکس و ارائه آن در نتایج جستجو را دارد. سایت و موارد کش را مرورگر به نمایش در می آورد و گوگل دخل و تصرفی در آن ندارد.
  2. کدهای جاوا اسکریپت در Google Cache ذخیره نمی شوند لذا ممکن است قسمت هایی از وب سایت قابل مشاهده نباشند.

در ابتدای صفحه کش شده، بنری قابل مشاهده است که سه مورد را نشان می دهد:

  1. URL صفحه ذخیره شده در کش - معمولاً همان URL اصلی است که می توان از آن بازدید نمود (یعنی URL اصلی سایت می باشد). در برخی موارد نیز، مانند URL های ریدایرکت شده، متفاوت خواهد بود.
  2. تاریخ ذخیره‌سازی این نسخه از صفحه - تاریخ کش شدن صفحه مورد نظر قابل مشاهده است. البته باید دقت نمود که این تاریخ لزوما آخرین باری نیست که صفحه وب خزش شده است.
  3. نسخه ها - برای مشاهده نسخه کش سه حالت را می توان انتخاب نمود که عبارتند از:

نسخه کامل، نسخه متنی یا source code صفحه.

الف) نسخه کامل صفحه را همانطور که توسط مرورگر قابل مشاهده است نمایش می دهد.

ب) در نسخه متنی CSS ها خاموش می باشند و هیچ تصویری نمایش داده نمی‌شود ولی لینک‌ها قابل مشاهده خواهند بود.

ج) با کلیک روی source code، کد منبع صفحات قابل مشاهده خواهد بود.

2. چرا Google Cache مهم است؟

گوگل کش را عموما افرادی که در دنیای وب گشت و گذار می نمایند و تمایل دارند از صفحات قدیمی و غیر قابل استفاده یا صفحات مشکل دار بازدید به عمل آوردند، استفاده می کنند. البته از دید یک وب مستر دلایل دیگری نیز وجود دارد تا با گوگل کش آشنا شوید. 

داشتن کش برای محتویات سایت این امکان را فراهم می آورد تا سایتی که دارای مشکل بوده و حتی لود نمی شود نیز قابل مشاهده باشد. همچنین از کش گوگل می توان برای فهمیدن نحوه ایندکس سایت، تشخیص مشکلات و رفع آن نیز استفاده نمود.

3. چگونه می توان کش گوگل را مشاهده نمود؟

روش استفاده از گوگل کش به نوع دستگاه شما بستگی دارد. از مرورگر دسکتاپ دو مورد زیر قابل بررسی هستند:

  1.  لینک کش شده را از نتایج جستجوی Google می توان پیدا کرد.
  2.  می توانید مستقیماً به صفحه کش شده بروید.

لازم به توضیح است در تلفن همراه، فقط می توان از URL مستقیم استفاده نمود.

مشاهده یک صفحه کش شده از نتایج جستجوی Google

در صورتی که با این ابزار مفید و کاربردی آشنایی دارید نیز، پیشنهاد می شود این مقاله را مطالعه نمایید زیرا گوگل در اوایل سال 2021 روش یافتن لینک های کش شده را تغییر داده است.

همانند تصویر زیر، هنگامی که در گوگل سایت مورد نظر را جستجو نمایید، سه نقطه عمودی در کنار نام سایت قابل مشاهده می باشد، در صورتی که روی این گزینه کلیک نمایید پنجره ای به شکل پاپ آپ تحت عنوان "About this result" ظاهر خواهد شد.

گوگل کش

تصویر(1)

این ویژگی در حال حاضر در نسخه بتا فعال است و این امکان را فراهم می آورد تا بتوانید اطلاعاتی از آن سایت کسب نمایید. همچنین در سمت راست پایین پنجره پاپ آپ، دکمه ای با عنوان "Cached" وجود دارد که برای دیدن صفحه ذخیره شده می توان روی آن کلیک نمود.

در برخی موارد ممکن است دکمه "Cached" قابل مشاهده نباشد. این می تواند به این معنی باشد که صفحه ای ذخیره نشده است. اما اگر کاربر از تلفن همراه استفاده نماید، دکمه کش قابل مشاهده نمی باشد و برای این منظور در ادامه مقاله توضیح داده خواهد شد.

تغییر URL برای مشاهده صفحه کش

برای استفاده از روش URL مستقیم می توان از cache:example.com در نوار جستجو استفاده نمود، این لینک مستقیم به صفحه کش وب سایت اشاره خواهد کرد.

راه های دیگر مشاهده کش گوگل

برای مشاهده کش گوگل علاوه بر دو روش فوق الذکر می توان از روش های ذیل نیز استفاده نمود:

  1. افزونه Web Cache Viewer برای Chrome این امکان را می دهد که بتوانید با راست کلیک روی هر لینک، نسخه گوگل کش و  Wayback Machine web archive version را مشاهده کنید.
  2. ابزار Google Cache Checker از سایت Small SEO Tools نیز این امکان را می دهد که URL ها و تاریخ های ذخیره شده را تا پنج صفحه به طور همزمان مشاهده نمود.

گوگل کش

تصویر(2)

روش های مشاهده نسخه های قدیمی تر یک صفحه با استفاده از کش گوگل 

مواقعی وجود دارد که کاربر علاوه بر نسخه موجود تمایل به مشاهده نسخه های قدیمی تر را نیز دارد ولی متاسفانه این مورد امکان پذیر نیست. گوگل تنها می تواند یک نسخه از کش را نگهداری کند برای مشاهده نسخه های قدیمی تر می توان از ابزار Wayback Machine به منظور مشاهده آرشیو نسخه های قبلی صفحات وب استفاده کرد.

4. دلایل استفاده از کش گوگل به عنوان مالک وب سایت (وب مستر) کدامند؟

برای استفاده از گوگل کش روش های معمول که در بالا ذکر شده است، سریع ولی دشوار هستند. برای یک وب مستر راحتی استفاده از این سرویس گوگل بسیار اهمیت دارد لذا جهت استفاده راحت تر می توان از روش های زیر استفاده نمود.

1. بررسی محتوا های تکراری

در زمان استفاده از گوگل کش با کلیک روی یک لینک این احتمال وجود دارد که کاربر به صفحه غیر قابل انتظاری هدایت شود و یکی از دلایل آن می تواند محتوای تکراری باشد. گوگل در صورتی که متوجه محتوای تکراری شود آنها را در فهرست جداگانه نگهداری نمی کند.

این مورد به وب مستر ها هشدار خواهد داد تا از کش صفحات با محتوای تکراری استفاده ننموده و همچنین این مورد را مد نظر قرار دهند که محتوای تکراری برای سئو سایت نیز بسیار بد و مخرب است.

2. آیا گوگل برچسب اصلی (Canonical) را مشاهده می کند؟

ممکن است یک وب مستر به عمد از محتوای تکراری استفاده نموده است اما با برچسب rel=canonical به گوگل می توان فرمان داد تا کدام نسخه را ایندکس کند.

3. آیا انجام قوانین سئو، کارساز بوده است؟

یک وبمستر که دستورات و قوانین سئو را به طور کامل رعایت نموده است نیاز دارد تا بررسی نماید این تغییرات و فرآیند سازگار بوده است و سایت وی توسط ربات های گوگل خزش می شود یا خیر؟

توجه نمایید در صورتی که تغییرات در صفحه کش قابل مشاهده نبود، ممکن است ایندکس انجام شده باشد. اگر بروز رسانی در وب سایت انجام شده است و در کش گوگل نیز قابل مشاهده است، این یعنی صفحه مورد نظر ایندکس شده است و در سئو و رتبه بندی سایت تاثیر می گذارد.

4. مراقب تغییرات سایت های رقیب باشید

زمانی که سایت شما در جستجو گوگل رتبه خوبی دارد و در بعضی کلمات کلیدی جزء نتایج اولیه گوگل است ممکن است لذت بخش باشد اما وقتی رقیبتان جای شما را در این رتبه بندی می گیرد، می توانید با بررسی صفحات کش وب سایت رقیب از گذشته تا حال به فرایندی که طی نموده تا در رتبه بالاتری قرار گیرد، پی ببرید.

5. نسخه اخیر از سایت خود را بازیابی کنید

به عنوان یک وبمستر حرفه ای هرچقدر تمهیدات لازم را فراهم کرده باشید، باز هم زمانی فرا خواهد رسید که به نسخه پشتیبان نیاز خواهید داشت. در این زمان می توان از کش گوگل استفاده نمود. لذا به شما این امکان را می دهد تا سایت خود را قبل از بروز مشکل و پیش از اعمال تغییرات مشاهده نمایید. همچنین می توان از آن برای بازیابی محتواهای قدیمی یا کد های از دست رفته استفاده نمود.

5. محدودیت های کش گوگل چیست؟

گوگل کش می تواند اطلاعات مفیدی را ارائه دهد ولی دارای برخی محدودیت ها نیز می باشد:

1. گوگل کش زمان خزش را اعلام نمی کند.

2. بسیاری از متخصصین می گویند برای اینکه متوجه تعداد خزیدن بات گوگل شوید از کش گوگل استفاده نمایید. این مورد اشتباه بوده و یک باور غلط می باشد.

در این مورد جان مولر (یکی از کارمندان گوگل) طی یک توییت اعلام نموده است:

"به طور کلی، گوگل هر بار که صفحه ای را می خزد، صفحه کش شده را به روز نمی کند. به خصوص زمانی که صفحه به طور قابل توجهی تغییر نمی کند، ممکن است فقط تاریخ قدیمی در آن نگهداری شود"

در اینجا یک نکته مهم وجود دارد اگر به عنوان یک وب مستر به دنبال اطلاعاتی از قبیل تعداد خزش ها، بازه زمانی خزیدن سایت و حتی اینکه کدام بات گوگل وب سایت شما را می خزد، می باشید، این موارد را از کش گوگل نباید پیگیری نمایید. برای این منظور باید از ابزار گوگل سرچ کنسول استفاده کنید ولی، فقط می توان این اطلاعات را در سطح دامنه مشاهده نمود. سرچ کنسول تعداد خزیدن هر صفحه را مشخص نمی نماید.

ممکن است صفحه به درستی رندر نشده باشد

از سال 2019 سرویس Google Web Rendering از آخرین نسخه گوگل کروم استفاده می نماید. حال اگر کاربر از نسخه قدیمی کروم استفاده کند ممکن است صفحه ذخیره‌شده به درستی نمایش داده نشود. یکی دیگر از مشکلات رندر مربوط به منابع از دست رفته است. کدی که گوگل از آن نسخه پشتیبان تهیه می کند ممکن است به منبعی مانند CSS یا جاوا اسکریپت اشاره داشته باشد. اگر آن منابع، دیگر وجود نداشته یا تغییر کرده باشند، صفحه به درستی ارائه نمی شود.

صفحه اشتباه نمایش داده می شود

پیش تر نیز اشاره شد که برچسب های نادرست می تواند منجر به نمایش صفحه اشتباه در گوگل کش شود. این کار مزایای استفاده از کش را برای صفحات وب کاهش می دهد.

برخی از صفحات کش نمی شوند

بسیاری از صفحات اصلاً کش نمی شوند. اینکه یک صفحه کش نشود به معنی بی فایده بودن و عدم نیاز به ایندکس شدن سایت نیست. در ادامه به برخی از دلایلی که ممکن است یک صفحه کش نشود، پرداخته خواهد شد.

6. چرا نمی توان صفحه وب کش شده خود را پیدا کرد؟

تمامی صفحاتی که خزش می شوند، کش نخواهند شد ولی اگر صفحه مورد نظر کش نشده است به معنی ایندکس نشدن نمی باشد.

گوگل کش

تصویر(3)

برای بررسی ایندکس شدن یک صفحه باید از ابزار گوگل سرچ کنسول استفاده نمود ولی باید به این نکته توجه کرد که کش نشدن دلیلی بر ایندکس نشدن نمی باشد برای اثبات آن مجدد به توییت دیگری از جان مولر اشاره می شود:

"گوگل همه صفحاتی را که ایندکس می نماید کش نمی کند، ممکن است این مورد با تاخیر انجام شود یا ممکن است اصلا هیچگاه انجام نشود."

همچنین در جواب سوال: آیا سایت‌های کش نشده همیشه کیفیت پایینی دارند، می گوید:

"کش کاملاً مجزا است، بنابراین نشان‌دهنده آن چیزی نیست که گوگل، ایندکس و رتبه‌بندی می کند."

به عبارت دیگر، صفحات کش یک فاکتور رتبه بندی نیستند. حتی اگر صفحات وب شما نسخه‌های کش ندارند، می‌توانند به بالای نتایج جستجو بروند اما یک صفحه ذخیره نشده هنوز هم ممکن است ارزش بررسی را داشته باشد.

 چند احتمال مختلف وجود دارد که می توان بررسی نمود:

- صفحه مورد نظر مبتنی بر جاوا اسکریپت است

گوگل بعضی صفحات حاوی جاوا اسکریپت را راحت تر ایندکس می نماید اما بسیاری از این صفحات نیز کش نمی شوند یا حتی ایندکس نخواهند شد. به این دلیل که بیشتر کد های HTML تا زمانی که جاوا اسکریپت اجرا نشده است بارگیری نمی شوند.

- کش شدن توسط متا تگ جلوگیری می شود

دو متا تگ وجود دارد تا فرمان های لازم جهت ایندکس یا کش نشدن را صادر می نمایند. متا تگ noindex در کد HTML به این معنی است که این صفحه نمی تواند توسط Google ایندکس شود، در حالی که noarchive از ذخیره آن در کش جلوگیری می کند.

- صفحه تکراری است (یا گوگل فکر می کند که تکراری است)

اگر گوگل متوجه تکراری بودن دو صفحه شود، راه هایی برای منحصر به فرد کردن آنها می توان پیدا نمود. به طور مثال می توانید اهداف مورد توجه گوگل را برای شناسایی محتوای تکراری شناسایی نموده و تغییرات لازم را ایجاد کنید تا گوگل قادر به تشخیص نباشد.

7. چگونه می توان مشکلات مربوط به صفحات کش شده وب سایت را برطرف نمود؟

در زیر راه کارهایی برای کش شدن صفحات وب ارائه می شود تا در صورت تمایل بتوان از آن استفاده نمود و صفحات خود را کش نمایید.

صفحه خود را به گوگل ارسال کنید

اگر کلا صفحات سایت ایندکس نمی شوند تنظیمات سرچ کنسول را بررسی نمایید، زیرا این مورد مشکل ریشه ای داشته و نیاز به بررسی عمیق تری دارد. URL صفحه را در نوار جستجو در بالای سرچ کنسول وارد نمایید، در صورتی که نتیجه «URL is on Google» را مشاهده کردید، صفحه مورد نظر ایندکس شده است. 

اگر صفحه اخیراً تغییر کرده است می‌توان روی درخواست ایندکس کردن کلیک نمود تا از Google درخواست شود تا دوباره آن را ایندکس نماید. همچنین ممکن است نتیجه «Page is not on Google» مشاهده شود. برای رفع این مشکل باید چندین مورد را بررسی نمود. به عنوان مثال: 

 1. می‌توان مجاز بودن خزش صفحه مورد نظر را بررسی کرد.

 2. می توان با توجه به استاندارد های گوگل کلمه کلیدی اصلی (Canonical) که کاربر انتخاب کرده است را بررسی نمود.

 3. برای درخواست مجدد "Request Indexing" را کلیک نمایید.

گوگل کش

تصویر(4)

مشکلات رایج سایت را بررسی کنید

دلایل کش نشدن صفحه در همین مقاله پیشتر توضیح داده شد. برای اینکه سایت ایندکس و کش شود می توانید از روش های زیر استفاده نمایید:

1.سایت با کیفیت بهتری طراحی نمایید.

2.وب سایت طراحی شده حتما برای موبایل نیز بهینه باشد.

3.سرعت سایت بالا باشد.

توجه نمایید اگر بارگذاری صفحه خیلی کند باشد می تواند ربات های گوگل را کند نموده و ایندکس شدن با تاخیر انجام شود.

 8.چگونه می توان صفحات را از کش گوگل حذف کرد؟

گوگل کش بسیار مفید است. در زمان هایی که وبمستر می خواهد نسخه قدیمی تر وب سایت در سرور گوگل ذخیره نشود، یکی از راه های جلوگیری از کش شدن صفحات، استفاده از تگ های noindex و noarchive می باشد. همچنین می‌توان مستقیماً از Google درخواست کرد URL‌ها را از Google Cache حذف کند. برای انجام این کار می توان به گوگل سرچ کنسول مراجعه کرده و روی Removals در نوار کناری کلیک نمود. سپس روی New Request کلیک کرد. در این مرحله، با دو گزینه به نام های حذف موقت URL و پاک کردن URL کش مواجه خواهید شد.

1.حذف موقت به این معنی است که URL تا حدود شش ماه در نتایج جستجوی Google ظاهر نمی شود. کش نیز ناپدید خواهد شد. هنگامی که صفحه دوباره فعال شد، مجدد ایندکس می‌شود و در کش ذخیره می گردد. 

2.پاک کردن URL کش دقیقاً همان موردی است که از اسم آن بر می آید. کش حذف خواهد شد، اما با خزیدن سایت، صفحه دوباره ذخیره می شود. این بهترین روش برای حذف نسخه قدیمی وب سایت می باشد. همچنین می‌توان به گوگل اطلاع داد تا پس از هر بروز رسانی مجدد صفحه مورد نظر را کش کند.

نتیجه گیری :

گوگل کش یکی از خدمات بسیار مفید گوگل است ولی برداشت اشتباه وبمسترها استفاده از آن را دشوار نموده است. زمان خزیدن ربات های گوگل از گوگل کش قابل شناسایی نمی باشد. همچنین داشتن کش تاثیر آنچنانی در رتبه سئو سایت ندارد و گاهی اوقات، نسخه ذخیره شده آن از سایت عجیب، ناقص یا اشتباه است. با این حال Google Cache مزایای خوبی را برای صاحبان وب سایت ها دارد که در مقاله به آنها اشاره شد.

اشتراک گذاری:

نظرات

سلام وقت بخیر صفحات سایت من داخل گوگل ایندکس شدند، اما وقتی داخل نتایج گوگل روی سه نقطه‌ای که کنار لینک صفحه سایت خودم هست کلیک می‌کنم و گزینه Cached رو کلیک می‌کنم، صفحه سایتم رو بهم ریخته نشون میده. داخل سرچ کنسول هم ارور موبایل فرندلی دارم. علت اینکه بهم ریخته نشون میده چیه؟
با سلام کاربر گرامی نسخه کشی که گوگل از سایت شما ذخیره می کند، مربوط به بازدیدی است که خزنده های گوگل در آن زمان از سایت شما داشته اند، الزاما این صفحه کش شده نمی تواند دقیقا مانند ظاهر سایت شما باشد و در برخی موارد ممکن است برخی از فایل های قالب یا استایل کلی سایت بدرستی کش نشده باشد. این به معنای اشکال در سایت شما از دید گوگل نیست. در خصوص موبایل فرندلی نیز بحث های زیادی وجود دارد و می بایست برای بهینه سازی سایت خود برای دستگاه های موبایل حتما از یک طراح سایت کمک بگیرید.
سلام من سایتم رو به وبمستر معرفی کردم ولی مطالب جدید هیچ کدام ایندکس نمیشه و باید به صورت دستی درخواست ایندکس کنم البته تو گزارش وبمستر 895 پیج 404 هست به لینک ها مراجعه کردم بد از همه لینک ها دوباره آدرس سایت اضافه شده بود
با سلام پیشنهاد می شود مشکل خود را با متخصص سئو مطرح نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *