کالی لینوکس یک توزیع لینوکسی مبتنی بر دبیان است که به صورت ویژه برای تست نفوذ و بررسی امنیت طراحی شده و بیش از صد ابزار مرتبط با این موضوع، به همراه دارد. این توزیع متن باز، توسط انجمن پروژه دبیان که توسط ایان مورداک در سال ۱۹۹۳ راهاندازی شد، پشتیبانی میشود. اگرچه توزیع کالی لینوکس اولین بار در سال ۲۰۱۳ معرفی شد اما هنوز در حال استفاده است. پیش از تغییر نام به کالی، این توزیع با نام Backtrack در جامعه لینوکس شناخته میشد.
تصویر(1)
در این مقاله به بررسی کاربردهای کالی لینوکس و همچنین ابزارهایی که در این حوزه ارائه می کند، پرداخته خواهد شد.
تاریخچه و کاربردهای کالی لینوکس
قبل از ورود به مبحث کاربردهای کالی لینوکس و حوزه استفاده از توزیع کالی لینوکس در دنیای امروزی، بهتر است ابتدا به تاریخچه آن پرداخته شود. پیش از توسعه کالی لینوکس، اولین پروژه ای که آغاز شد Whoppix نام داشت که مخفف WhiteHat Knoppix بود. همانطور که از نام آن مشخص است، knoppix به عنوان سیستم عامل پایه و اصلی در این توزیع مورد استفاده قرار میگرفت. اصطلاح Whitehat نیز به افرادی اطلاق می شود که با اهداف مبتنی بر اخلاق در حوزه هک کامپیوترها فعالیت می کنند.
تصویر(2)
به کارگیری این توزیع در امور مرتبط با هک اخلاقی، از همین مرحله آغاز شد. در حال حاضر، هک اخلاقی (ethical hacking) از لایههای دیگری مانند تست نفوذ، تحقیق درباره امنیت سیستم اطلاعاتی یک سازمان و... تشکیل میشود. پس از Whoppix، شرایط جهت تبدیل شدن به WHAX فراهم شد، جایی که در آن سیستم عامل پایه از Knoppix به Slax تغییر پیدا کرد. همزمان سیستم عامل Auditor Security Collection در حال توسعه بود که با ادغام امکانات آن با WHAX، منجر به ایجاد توزیع BackTrack شد.
با دانشی که از نسخههای مختلف BackTrack به دست آمده بود، تصمیم گرفته شد که یک رویکرد جدید برای این توزیع براساس شرایط و ضوابط لایسنس دبیان، در نظر گرفته شود. از آن زمان به بعد، کالی تحت پوشش دبیان قرار گرفت و در نهایت به یک سیستم عامل "rolling" تبدیل شد. منظور از Rolling، سیستم انتشار بروزرسانی آن است. برای سیستم عامل هایی که از این مدل استفاده می کنند، به صورت پیوسته آپدیت های نرم افزاری کلی یا جزئی منتشر می شود.
کالی لینوکس صدها ابزار در خصوص امنیت اطلاعات ارائه میدهد که شامل ابزارهای تست نفوذ، تحقیق در زمینه امنیت، جرم شناسی کامپیوتر و مهندسی معکوس می شود. در ادامه به کاربردهای کالی لینوکس در چندین حوزه پرداخته خواهد شد.
1. پژوهش امنیتی
با سرمایهگذاری در خصوص تحقیقات امنیت فناوری اطلاعات و تداوم تکامل ابزارها، میتوان از طریق ابزارهای تست نفوذ موجود، امنیت را یک گام بالاتر برد. این جنبه از کالی لینوکس بسیار با تست نفوذ مرتبط است.
تصویر(3)
2. کاربردها در حوزه تست نفوذ
زمانی که درباره تست نفوذ صحبت می شود، کالی لینوکس انتخاب بینقصی برای تمامی تسترها است. کالی لینوکس دارای ابزارهای متعددی در دستههای مختلف همچون امنیت و جرم شناسی می باشد. ابزارهای موجود در این توزیع به چند دسته تقسیم میشوند که کامل نیستند اما ابزارهای رایج را پوشش داده و شامل موارد زیر هستند:
- Maltego
- Hydra
- Nmap
- Metasploit Framework
- WireShark
- Skipfish
- Aircrack-ng
- Lynis
- WPScan
کالی لینوکس نه تنها ابزارهای مورد نیاز برای کاربران بلکه meta-packages (مجموعه ای از پکیج های مرتبط) را نیز ارائه نموده است و متناسب با نیاز کاربران، امکان نصب زیرمجموعهای از ابزارها را فراهم می کند. کالی لینوکس یک سیستم عامل rolling است. بنابراین یک روال استاندارد جهت کنترل نسخه دارد و کاربر می تواند از طریق وبسایت های ردیابی نسخه (version tracking)، نسخه جدید را با نسخه فعلی کالی لینوکس خود مقایسه و تفاوت های آن را مشاهده نماید.
3. کاربردهای کالی لینوکس در زمینه مهندسی معکوس
هنگامی که کودکان با پازل بازی می کنند، تکه ها را از هم جدا نموده و مطابق با تصویری که در جعبه قرار دارد، تلاش خواهند کرد تا مجددا آنها را در کنار هم قرار دهند که این فرایند موجب یادگیری و رشد هوش انسانی می شود. مهندسی معکوس برای افراد حرفهای که در زمینه امنیت از کالی لینوکس استفاده میکنند نیز به همین شکل است.
تصویر(4)
توسط جرم شناسی (forensics) و مهندسی معکوس، امکان تشخیص منشا حمله وجود دارد. سپس میتوان نقاط ضعف سیستم را با شناسایی تکنولوژی حمله کننده پیدا نمود. با انجام این مراحل، امکان ایجاد سیستمی ایمن تر فراهم خواهد شد تا از بروز چنین حملاتی در آینده نزدیک جلوگیری شود.
در توزیع کالی لینوکس، میتوان از ابزارهای زیر برای انجام مهندسی معکوس استفاده نمود:
- Valgrind
- Dex2jar
- Jad debugger
- Dex2jar
- OlyDbg
- diStrorm3
- Apktool
- Javasnoop
استفاده از این ابزارها موجب شده است تا متخصصین امنیت، مهندسی معکوس را به عنوان یک ابزار حیاتی جهت حفظ رقابت و توسعه سیستمهای حفاظتی در برابر تهدیدات آینده در نظر بگیرند.
4. کاربردهای کالی لینوکس در حوزه جرم شناسی کامپیوتر
در جامعه امروزی، هر سازمان یا حتی فرد، در معرض حملات خارجی و نقض امنیت قرار دارد و مهاجمان سایبری دائما این کار را انجام می دهند. پس از انجام یک حمله، جرم شناسی کامپیوتر برای تشخیص علت اصلی آن و اخذ تصمیم مناسب برای پاسخ به آن، استفاده میشود.
توزیع کالی لینوکس در این بخش کاربرد خواهد داشت. ابزارهای تست نفوذ و همچنین 14 ابزار منحصر به فرد در حوزه جرم شناسی کامپیوتر، نقش مهمی در تبدیل شدن این توزیع به یکی از پرکاربردترین سیستم عاملهای این حوزه داشته است. برخی از ابزارهای مهم در این زمینه عبارتند از:
- Bulk extractor tool
- Scalpel tool
- Binwalk tool
- Srch_strings tool
- Guymager tool
- Pdfid tool
- Magic rescue tool
- HashDeep tool
- Guymager tool
- ICAT tool
- Pdfid tool
- Autopsy tool
- Img_cat tool
- Scrounge-NTFS tool
یک ویژگی دیگر توزیع کالی لینوکس این است که با فعالسازی حالت جرم شناسی در منوی بوت، ابزارها از هر فعالیتی که تغییری در تجزیه و تحلیل دادهها ایجاد کند، منع می شوند.
چه کسانی از کالی لینوکس استفاده میکنند و دلیل آن چیست؟
کالی لینوکس یک سیستم عامل منحصر به فرد است که می تواند به طور آزادانه توسط افراد خوب یا بد مورد استفاده قرار گیرد. این سیستم عامل به طور گسترده توسط مدیران امنیت و هکرهای کلاه سیاه به کار گرفته میشود. مدیران امنیت مسئول تشخیص و پیشگیری از نقض های امنیتی و هکران کلاه سیاه به دنبال شناسایی و احتمالا سواستفاده از نقضهای امنیتی هستند.
متخصصینی که از کالی لینوکس استفاده میکنند
تصویر(5)
1. مدیران شبکه
مدیران شبکه مسئول حفظ عملکرد صحیح و امن شبکه هستند. آنها با استفاده از کالی لینوکس شبکه خود را مورد بازرسی قرار میدهند. به عنوان مثال، کالی لینوکس امکان تشخیص دسترسی های غیرمجاز را فراهم میکند.
2. تسترهای نفوذ
تسترهای نفوذ، از کالی لینوکس برای بازرسی محیطها و جمعآوری اطلاعات سازمانی که برای بررسی آن استخدام شدهاند، استفاده میکنند.
3. مهندسان جرم شناسی
در برخی موارد، یک مهندس جرم شناسی میتواند از "Forensic Mode" کالی لینوکس برای کشف و بازیابی دادهها استفاده کند.
4. هکرهای کلاه سفید
هکرهای کلاه سفید مانند تسترهای نفوذ، از کالی لینوکس برای بررسی و شناسایی ضعفهای احتمالی در یک سیستم استفاده میکنند.
5. هکرهای کلاه سیاه
هکرهای کلاه سیاه از کالی لینوکس برای شناسایی و سواستفاده از ضعفها استفاده میکنند. همچنین کالی لینوکس دارای اپلیکیشن های مهندسی اجتماعی متعددی است که هکرهای کلاه سیاه میتوانند از آنها برای همکاری با یک سازمان یا فرد، استفاده نمایند.
6. هکرهای کلاه خاکستری
هکرهای کلاه خاکستری بین هکرهای کلاه سفید و هکرهای کلاه سیاه قرار دارند. آنها از کالی لینوکس با ترکیبی از ویژگی های هکرهای کلاه سفید و کلاه سیاه، استفاده میکنند.
تصویر(6)
7. معماران شبکه
معماران شبکه مسئول طراحی محیطهای امن شبکه هستند. یکی از کاربردهای کالی لینوکس، بازرسی طراحی ابتدایی خود و اطمینان از عدم وجود مشکل یا اشتباه در پیکربندی است.
8. CISO (مدیر ارشد امنیت اطلاعات)
مدیران ارشد امنیت اطلاعات (CISO) از کالی لینوکس جهت بازرسی محیط داخلی و بررسی اپلیکیشن جدید یا تنظیمات خطرناک استفاده میکنند.
9. علاقمندان به کامپیوتر
اگرچه "علاقمندان به کامپیوتر" یک مفهوم بسیار گسترده است اما به صورت کلی هر شخصی که علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر درباره شبکه و کامپیوترها باشد، میتواند از کالی لینوکس برای درک بهتر IT (فناوری اطلاعات)، شبکه و ضعفهای رایج، استفاده کند.
10. مدیران امنیت
مدیران امنیت مسئول حفاظت از اطلاعات و دادههای سازمان خود هستند. آنها از کالی لینوکس برای بررسی محیط و اطمینان از عدم وجود نقصی که موجب نفوذ گردد، استفاده می کنند.