مقایسه روتر و فایروال و بررسی امنیت آنها
مقاله

مقایسه روتر و فایروال، دو جزء اساسی برای امنیت شبکه

در دنیای به هم پیوسته امروزی، امنیت شبکه از اهمیت بالایی برخوردار است. از آنجایی که مشاغل و افراد برای محافظت از داده های خود در برابر دسترسی غیرمجاز و تهدیدات احتمالی تلاش می کنند، دو جزء اساسی برای رفع مشکل وارد عمل می شوند که روتر و فایروال هستند. در حالی که هر دو عملکردی حیاتی را در امنیت شبکه دارند اما نقش ها و قابلیت های آنها متفاوت است. در این مقاله، مقایسه روتر و فایروال، پیچیدگی‌ها، تفاوت‌های آنها و همچنین اهمیت نظارت فایروال، مورد بررسی قرار می گیرد.

فهرست مطالب:

  • روتر
  • عملکرد روترها
  • فایروال
  • ویژگی های کلیدی فایروال ها
  • اهمیت نظارت فایروال
  • مقایسه روتر و فایروال
  • مقایسه فایروال سخت افزاری و نرم افزاری
  • چگونه DHCP، روترها و فایروال ها با یکدیگر کار می کنند؟
  • نتیجه گیری

روتر

روتر یکی از دستگاه های موجود در شبکه است که ترافیک آن را مدیریت می کند و این کار با هدایت بسته های داده بین شبکه های مختلف کامپیوتری انجام می شود. روتر پس از دریافت و بررسی بسته های داده، آنها را با جدول مسیریابی خود مقایسه می کند. سپس تصمیم می گیرد که آنها را به شبکه بعدی در مسیر مقصد بسته ها ارسال نماید یا خیر.

مقایسه روتر و فایروال از لحاظ کارایی

تصویر(1)

عملکرد روترها

  • مدیریت آدرس IP: روترها آدرس های IP را به دستگاه های داخل شبکه اختصاص می دهند و قابلیت ترجمه آدرس شبکه (NAT) را برای هدایت چندین آدرس IP خصوصی به یک آدرس IP عمومی، فراهم می کنند.
  • مدیریت ترافیک: روترها مکانیزم های کیفیت خدمات (QoS) را برای اولویت بندی و مدیریت ترافیک شبکه بر اساس قوانین از پیش تعریف شده، پیاده سازی می نمایند.
  • بخش بندی شبکه: روترها امکان ایجاد بخش‌های مجزا در شبکه، موسوم به زیرشبکه‌ها (subnets) را برای افزایش امنیت و بهینه‌سازی عملکرد، فراهم می‌کنند.

فایروال

فایروال یا "دیوار آتش"، همانطور که از نام آن مشخص است به عنوان یک مانع عمل می کند. هدف فایروال محافظت از دستگاه های پشت آن با فیلتر کردن داده‌های ورودی و خروجی و محافظت آنها از برقراری ارتباطات مضر مانند دریافت اسپم یا ویروس است. این قابلیت می تواند سخت افزاری به همراه روتر یا صرفا نرم افزاری باشد، مانند آنچه که در ویندوز وجود دارد.

ویژگی های کلیدی فایروال ها

  • فیلتر کردن بسته ها: فایروال ها بسته ها را بر اساس قوانین از پیش تعریف شده، مانند آدرس های IP مبدا و مقصد، پورت ها و پروتکل ها بررسی می نمایند تا مشخص کنند که آیا باید به آنها اجازه داده شود یا مسدود گردند.
  • نظارت بر وضعیت: فایروال‌ها وضعیت اتصالات برقرار شده را ذخیره می‌کنند که به آنها اجازه می‌دهد تصمیمات هوشمندانه‌ای در مورد فیلتر کردن بسته‌ها بگیرند و از دسترسی غیرمجاز جلوگیری نمایند.
  • فیلتر در سطح اپلیکیشن: برخی از فایروال ها می توانند برای تجزیه و تحلیل محتوای بسته ها در لایه اپلیکیشن (لایه 7)، نظارت ویژه ای روی بسته ها اعمال کنند تا تهدیدات مختص این لایه را شناسایی و مسدود نمایند.

اهمیت نظارت فایروال

اهمیت مقایسه روتر و فایروال

تصویر(2)

نظارت فایروال یک جنبه حیاتی در مدیریت امنیت شبکه می باشد که شامل نظارت مستمر، تجزیه و تحلیل و حفظ قوانین و گزارشات فایروال برای اطمینان از عملکرد بهینه آن و شناسایی حوادث امنیتی احتمالی است. یک DHCP موثر، مزایای زیر را ارائه می دهد:

  1. تشخیص و پیشگیری از تهدید: با نظارت بر گزارش‌های فایروال و تجزیه و تحلیل الگوهای ترافیک شبکه، مدیران می‌توانند فعالیت‌های مشکوک مانند تعداد تلاش‌ برای دسترسی غیرمجاز، آلودگی بدافزار یا استخراج داده‌ها را شناسایی کرده و اقدامات پیشگیرانه را برای کاهش آنها انجام دهند.
  2. انطباق با سیاست: نظارت فایروال کمک می کند تا اطمینان حاصل شود سیاست ها و قوانین امنیتی به طور مداوم اجرا می شوند و خطر نقض سیاست ها و عدم انطباق با مقررات کسب و کار را کاهش می دهد.
  3. بهینه‌سازی عملکرد: نظارت منظم، مدیران را قادر می‌سازد تا تنگناهای عملکردی را شناسایی و برطرف کرده، تنظیمات فایروال را به صورت دقیق انجام دهند و ترافیک شبکه را بهینه کنند تا کارایی کلی آن افزایش یابد.
  4. واکنش به حوادث: در صورت بروز یک حادثه امنیتی، گزارشات فایروال اطلاعات مهمی را برای تجزیه و تحلیل و پاسخ به حادثه، ارائه می دهند. نظارت فایروال، امکان شناسایی و پاسخ به نقض های امنیتی در زمان مناسب را فراهم می کند و آسیب های احتمالی را به حداقل می رساند.

مقایسه روتر و فایروال

برای درک آسان تفاوت روتر و فایروال، جدول زیر را به منظور مقایسه روتر و فایروال مشاهده نمایید:

 

روتر

فایروال

هدف

ترافیک را به مقصد مورد نظر خود هدایت می کند.

داده ها را کنترل و محدود می نماید.

لایه عملیاتی

در لایه 3 (شبکه) و لایه 4 (انتقال) مدل OSI کار می کند.

در لایه 3 (شبکه) مدل OSI کار می کند.

رمزگذاری

رمزگذاری نمی کند. فقط داده ها را هدایت می نماید.

داده ها را قبل از انتقال رمزگذاری خواهد کرد.

اشتراک شبکه

می تواند اینترنت را بین شبکه های مختلف (LAN یا WAN) به اشتراک بگذارد.

نمی تواند شبکه ها را به اشتراک بگذارد، فقط از آنها محافظت می کند.

ثبت گزارش و نظارت

در درجه اول روی مسیریابی و مدیریت اتصال تمرکز دارد.

گزارش هایی را برای تجزیه و تحلیل ترافیک شبکه و بررسی حوادث امنیتی ذخیره می کند.

مدیریت ترافیک

بسته ها را بر اساس آدرس های IP و پروتکل ها مسیریابی می نماید.

بسته ها را بررسی کرده و سیاست های امنیتی را اعمال می کند.

پشتیبانی از VPN

معمولاً به صورت پیش فرض  از VPN پشتیبانی نمی کند.

اغلب قابلیت VPN را برای دسترسی ایمن از راه دور، فراهم می نماید.

 

مقایسه فایروال سخت افزاری و نرم افزاری

مقایسه روتر و فایروال از لحاظ امنیت 

تصویر(3)

در ادامه به موضوع مقایسه فایروال سخت افزاری و نرم افزاری پرداخته می شود. باید در نظر داشته باشید که هر دو از شما در برابر ترافیک مخرب محافظت می کنند اما تفاوت هایی با هم دارند.

فایروال سخت افزاری می تواند یک دستگاه مستقل یا بخشی از یک روتر باشد. روتری که چنین قابلیتی را ارائه می دهد، یک روش حفاظتی ساده و موثر برای شبکه شما خواهد بود. این نوع سخت افزار، هدر بسته های داده را بررسی می کند و تصمیم می گیرد که آیا می توان به آن اعتماد کرد یا خیر. اگر به این نتیجه برسد که بسته ایمن است، آن را به مرحله بعدی می فرستد و در غیر این صورت، بسته رد می شود.

فایروال نرم افزاری، برنامه ای است که می توانید روی کامپیوتر خود نصب کنید. این نرم افزار می تواند بخشی از یک مجموعه آنتی ویروس یا جداگانه باشد که از دسترسی کنترل نشده به رایانه محافظت می کند. با توجه به نوع نرم افزار، می تواند شما را از تروجان ها و کرم ها نیز در امان نگه دارد. تفاوت آن با سخت افزار این است که فقط از دستگاه مربوطه محافظت می کند. اگر در تمام دستگاه های خود به فایروال نیاز دارید، باید آن را روی همه دستگاه ها نصب کنید. یکی دیگر از معایب آن، اجرا در پس زمینه است که بخشی از منابع سیستم را درگیر کرده و می تواند منجر به کاهش سرعت شود.

چگونه DHCP، روترها و فایروال ها با یکدیگر کار می کنند؟

DHCP که مخفف عبارت Dynamic Host Configuration Protocol است، وظیفه تخصیص آدرس IP ها به دستگاه های داخل شبکه را بر عهده دارد. این پروتکل به عنوان یک واسط بین روترها و فایروال ها عمل می کند و اطمینان می دهد که دستگاه ها می توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و ایمن بمانند.

در مقایسه روتر و فایروال، روترها مانند مدیران ترافیک هستند. آنها به هدایت بسته های داده بین شبکه های مختلف کمک نموده و اطمینان حاصل می کنند که به مقصد مورد نظر خود می رسند. برخی از روترها، سرور DHCP را به صورت پیشفرض ارائه می کنند که به آنها اجازه می دهد آدرس های IP را به دستگاه های موجود در شبکه اختصاص دهند.

مقایسه روتر و فایروال در شبکه 

تصویر(4)

از طرف دیگر، فایروال ها مانند نگهبانان امنیتی هستند. آنها بر جریان ترافیک شبکه نظارت کرده و آن را کنترل می کنند تا در برابر دسترسی غیرمجاز و تهدیدات احتمالی، محافظت شوند. در حالی که فایروال ها در درجه اول بر امنیت تمرکز دارند، می توانند از چند طریق با DHCP تعامل داشته باشند.

اولا، فایروال ها می توانند به عنوان تقویت کننده DHCP عمل نمایند. اگر دستگاه‌ها و سرورهای DHCP در بخش‌های مختلف شبکه وجود دارند، فایروال به انتقال پیام‌های DHCP بین آنها کمک می‌کند و اطمینان حاصل خواهد کرد که دستگاه‌ها همچنان می‌توانند آدرس‌ IP های اختصاص داده شده خود را دریافت کنند.

ثانیا، فایروال ها این قابلیت را دارند که ترافیک DHCP را بررسی کرده و قوانینی را برای دسترسی یا انسداد آن اعمال کنند. این قابلیت، از به خطر انداختن امنیت شبکه توسط سرورهای DHCP یا حملات DHCP غیرمجاز، جلوگیری می کند.

در نهایت، فایروال ها می توانند از اطلاعات DHCP برای اعمال سیاست های امنیتی استفاده کنند. با بررسی جدول DHCP، فایروال ها می توانند دستگاه ها را بر اساس آدرس های IP اختصاص داده شده، شناسایی کرده و قوانین امنیتی خاصی را اعمال نمایند یا دستگاه های غیرمجاز احتمالی را در شبکه شناسایی کنند.

به عبارت ساده تر، DHCP تضمین می کند که دستگاه ها برای برقراری ارتباط، دارای آدرس IP هستند، روترها ترافیک را هدایت می کنند و فایروال ها با کار در کنار DHCP برای مدیریت آدرس های IP و فیلتر ترافیک، از شبکه محافظت خواهند کرد.

نتیجه گیری

در مقایسه روتر و فایروال، هردو نقشی حیاتی در ایمن سازی شبکه ها و حفاظت از اطلاعات حساس دارند. در حالی که روترها بر انتقال موثر بسته‌های داده بین شبکه‌ها تمرکز می‌کنند، فایروال‌ها با نظارت و کنترل ترافیک شبکه بر اساس قوانین از پیش تعریف‌شده، یک لایه امنیتی اضافی را فراهم می نمایند. هر دوی آنها، بخشی ضروری از یک معماری امنیت شبکه قدرتمند هستند.

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *