بررسی اینکه چرا وردپرس کند شده است، می تواند بسیار دشوار باشد. یک سایت وردپرسی شامل بخش های زیادی مانند وب سرور، تنظیمات مربوط به قالب ها و افزونه های مختلف است. همچنین کندی در وردپرس می تواند به دلیل عدم بهینه بودن تصاویر، ویدئوها و فایل های مورد استفاده در آن باشد. اما چگونه می توان متوجه شد که چه عواملی باعث ایجاد مشکل در عملکرد سایت وردپرسی شده اند؟
بیان سریع اینکه مشکل کندی سایت دقیقا از کدام بخش است، بسیار دشوار می باشد. تمام دلایلی که باعث ایجاد کندی در وردپرس می شوند در این مقاله آورده شده اند. همچنین علاوه بر بررسی عوامل کندی وردپرس، چندین راهکار برای افزایش سرعت سایت وردپرسی و رفع مشکل کندی وردپرس، در این مقاله بیان خواهد شد.
چرا وردپرس کند می شود؟
برخی از توسعه دهندگان وب، استفاده از وردپرس را به طور کامل رد می کنند و دلیل آن را کندی ذکر کرده اند. اما این کندی، مربوط به نسخه های قدیمی وردپرس است. امروزه بسیاری از برندهای بزرگ از وردپرس برای میزبانی سایت خود استفاده می کنند.
با این حال، عوامل زیادی می توانند بر عملکرد سایت وردپرس شما تاثیرگذار باشند. برخی از رایج ترین آنها عبارتند از:
- ارائه دهنده میزبانی وب
- بهینه سازی سمت سرور (نسخه PHP، کش، فشرده سازی و غیره)
- قالب های وردپرس
- افزونه های وردپرس
- محتوای بهینه نشده (عمدتاً تصاویر)
- درخواست های HTTP خارجی بسیار زیاد
- عدم استفاده از یک منبع اختصاصی برای ارائه محتوا (CDN، میزبانی ویدیو و … )
علاوه بر بهینه سازی سروری که توسط ارائه دهنده میزبانی وب شما پیاده سازی شده است، بهینه سازی های زیادی وجود دارند که می توانید برای اطمینان از سرعت سایت خود، از آنها استفاد کنید. تمامی موارد مذکور، در این مقاله شرح داده می شوند اما موضوعی که در ابتدا باید بررسی گردد این است که چه چیزی باعث کاهش سرعت سایت شما خواهد شد؟
4 مرحله برای تعیین اینکه آیا سایت وردپرس شما کند است یا خیر؟
انجام تست از وب سایت، یک راه عالی است تا دلایل کندی سرعت سایت را بررسی نمایید. در ادامه مقاله، چندین مورد از تست هایی که می توانید برای یافتن دلیل کندی انجام دهید، به صورت دقیق بیان شده است تا بتوان پس از مشخص شدن علت، برای رفع مشکل کندی وردپرس اقدام کرد.
مرحله 1 : تست سرعت لود صفحه
ابتدا باید مدت زمان لود صفحات سایت اندازه گیری شود. هر صفحه ای که لود آن بیش از 3 ثانیه طول بکشد، برای تجربه کاربری مناسب نخواهد بود. در حالت ایدهآل، بهترین زمان بارگذاری سایت، کمتر از 3 ثانیه است اما همیشه باید به دنبال بهینهسازی بیشتر آن باشید. بدین منظور، میتوانید از ابزارهای مختلف تست سرعت وبسایت استفاده کنید. سایت های GTmetrix ،Pingdom Tools ،WebPageTest و Google PageSpeed Insights، همگی گزینههای خوبی هستند.
در این بخش از GTmetrix و Pingdom Tools استفاده شده است.
ابتدا، با استفاده از سایت GTmetrix، یکی از صفحات سایت خود را آزمایش نمایید. برای نتایج بهتر، نزدیکترین مکان سرور به خود یا بازدیدکنندگان سایت را انتخاب کنید. برای تنظیم مکان سرور، باید یک حساب رایگان در GTmetrix ایجاد نمایید.
تصویر(1)
سپس صفحه اصلی سایت وردپرس را آزمایش کنید. زیرا اکثر کاربران از این صفحه بازدید می کنند. در اکثر مواقع، صفحه اصلی حاوی محتوای زیادی است، بنابراین برای آزمایش ایده آل خواهد بود. پس از اتمام تست، گزارش عملکرد GTmetrix مانند تصویر زیر نمایش داده خواهد شد.
تصویر(2)
GTmetrix هر صفحه را بر اساس چندین معیار درجه بندی می کند. همچنین یک جدول زمانی بصری از نحوه لود صفحه در طول آزمایش، ارائه می دهد. برای درک جزئیات آن، لازم است به پایین صفحه مراجعه کنید تا بتوانید نسبت به رفع مشکل کندی وردپرس خود اقدام نمایید.
تصویر(3)
تب "Summary" تمام مسائل مهمی را که بر عملکرد سایت شما تأثیر میگذارند، نشان میدهد. در این مورد، بزرگترین مشکل زمان پاسخگویی سرور است. تقریباً همیشه باید به دنبال ارتقای پلن سرور میزبانی خود یا مهاجرت به یک میزبان بهتر باشید. با این حال، قبل از اینکه به این نتیجه برسید، بهتر است تمام مشکلات دیگر را برطرف نموده و مجددا آن را بررسی کنید.
همچنین باید از لود فایل های سنگین مانند تصاویر، اسکریپت ها و فایل های CSS اجتناب نمود. بخش "Page Details" خلاصه ای از آن را ارائه می دهد. در این بخش می توانید حجم کل صفحه و تعداد درخواست ها را مشاهده نمایید. با کلیک روی تب "Performance"، معیارهای بیشتری که توسط مرورگر و عملکرد Lighthouse گزارش شده است، به شما ارائه می شود.
تصویر(4)
همانطور که در تصویر(4) مشاهده می کنید، گزارش دریافتی برای صفحه آزمایش شده، مناسب نمی باشد. شما می توانید از تب های "Structure" و "Waterfall" جزئیات بیشتری از این گزارش دریافت نمایید.
تصویر(5)
ابزار بعدی Pingdom Tools، یکی دیگر از ابزارهای محبوب تست سرعت سایت می باشد که همان صفحه قبلی (صفحه اول سایت)، از طریق این ابزار تست شده است. Pingdom Tools از الگوریتم منحصر به فرد خود برای آزمایش صفحات استفاده می کند. نتایج مربوط به سایت تست را در تصویر(6) مشاهده می کنید.
تصویر(6)
اطلاعاتی که این ابزار به شما ارائه می کند، جهت بهبود عملکرد وب سایت و رفع مشکل کندی وردپرس بسیار مناسب است. چنانچه هر کدام از بخش های گزارش را انتخاب نمایید، اطلاعات تکمیلی جهت افزایش کارایی سایت، به شما ارائه می گردد.
تصویر(7)
با توجه به اینکه هر ابزار بررسی سرعت سایت، معیارهای خاص خود را دارد، نمیتوانید مستقیماً نتایج یک ابزار تست سرعت را با دیگری مقایسه کنید. بنابراین، مهم نیست که کدام ابزار را انتخاب خواهید نمود، بهترین راهکار این است که برای عیبیابی اولیه سایت، یکی از ابزارهای معرفی شده را استفاده نمایید. می توانید ابزارهای دیگر تست سرعت را نیز در آینده مورد بررسی قرار دهید.
در نهایت، شما باید تفاوت بین عملکرد بررسی شده از سمت ابزارها و عملکرد واقعی را نیز در نظر بگیرید. برای اطلاعات بیشتر می توانید مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:
مقایسه ابزارهای تست سرعت سایت | Pingdom، GTmetrix و WebPagetest
نحوه استفاده از GTmetrix برای تست سرعت وب سایت
نحوه استفاده از Google Lighthouse Audits برای بهبود سرعت سایت
مرحله 2: بررسی سرعت لود وب سایت
تصویر(8)
با انجام تست بارگذاری وب سایت طبق آموزش زیر، می توانید اطلاعات جدیدی را در مورد سرعت سایت در دنیای واقعی، به دست آورید. برای اینکار می توانید از ابزار k6 استفاده کنید که یک ابزار تست سرعت رایگان است و می تواند آن را به صورت محلی روی سیستم خود اجرا نمایید.
استفاده از نسخه رایگان k6 به کمی تخصص نیاز دارد اما پس از اجرا، بسیار قدرتمند خواهد بود. با انجام تست سایت توسط ابزار مورد نظر، پاسخی مانند تصویر (9) دریافت می کنید و می توانید عملیات رفع مشکل کندی وردپرس خود را آغاز نمایید.
تصویر(9)
نتایجی که در تصویر (9) مشاهده می کنید، مربوط به همان سایت تستی می باشد که به مدت 10 دقیقه با حداکثر 50 کاربر مجازی، تحت آزمایش قرار گرفته است. مانند تصویر (10)، این نتایج شامل آمارهای مفید دیگری نیز در پیشخوان خود می شوند.
تصویر(10)
توجه داشته باشید که اگر اکثر درخواست ها با خطا مواجه شدند، احتمالا سرور نمی تواند آنها را مدیریت کند. همچنین میتوانید آستانه درخواست و بررسی ها را در ابزار k6 تنظیم کنید. بهعنوان مثال، اگر زمان لود صفحه کمتر از 1.5 ثانیه باشد، آیا کاربران میتوانند وارد شوند؟ این معیارها در پیشخوان نشان داده می شوند. تصویر(11)، نتایج تست وب سایت دیگری را با استفاده از آستانه های تنظیم شده نشان می دهد.
تصویر(11)
داشتن 28 درخواست ناموفق ممکن است بد به نظر برسد اما زمانی که تعداد کل درخواست ها را در نظر بگیرید اینطور نیست. این تعداد فقط 0.25 درصد از تمام درخواست های ارسال شده توسط دستگاه محلی می باشد. این نتایج نشان می دهد که ارائه دهنده میزبانی وب این سایت، می تواند به تعداد بسیار مناسبی از کاربران، به صورت همزمان خدمات ارائه کند.
مرحله 3: به قالب ها و افزونه های وردپرس خود دقت کنید
آزمایش قالب و افزونه های سایت وردپرس شما، باید گام بعدی در رفع مشکل کندی وردپرس باشد. تنوع زیادی در قالب و افزونه ها وجود دارد و برخی از آنها بیشتر از سایرین بهینه شده اند.
در مقاله های آموزش تست سرعت افزونه های وردپرس + معرفی افزونه و وردپرس را در 9 مرحله سریع کنید، روش های تست سرعت افزونه های وردپرس و راه های رفع مشکل کندی وردپرس، بیان شده است اما یک روش مستقیم دیگر نیز برای تست وجود دارد. به این صورت که یکی از قالب ها یا افزونه های سایت را به صورت موقت غیر فعال نموده و بررسی نمایید که سایت چگونه کار می کند. باید تست سرعت سایت را در هر دو حالت فعال و غیر فعال کردن افزونه انجام داده و نتایج دریافتی را با یکدیگر مقایسه نمایید.
اگر مشکل عملکرد سایت ادامه داشت، می توانید افزونه دیگری را نیز غیرفعال کرده و دوباره تست ها را اجرا کنید. این کار را تا زمانی که مقصر اصلی را پیدا نکرده اید، ادامه دهید. با این حال، این رویکرد برای سایت های فروشگاهی که به طور مداوم بازدید و خرید دارند، امکان پذیر نیست.
مرحله 4: از ابزار نظارت بر عملکرد برنامه (Application Performance Monitoring) استفاده کنید.
استفاده از یک ابزار APM همراه با ابزارهای تست سرعت و لود، می تواند قابلیت های تشخیص کندی وب سایت شما را افزایش دهد.
به جای غیرفعالسازی یک به یک افزونه ها یا قالب ها، یک ابزار APM مناسب میتواند به شما کمک کند بدون اینکه تغییری در سایت خود ایجاد نمایید منشا کندی سایت را شناسایی و اقدام به رفع مشکل کندی وردپرس کنید. این ابزار، ارجاعات داخلی، کوئری های پایگاه داده، ارجاعات خارجی، هوک های وردپرس، افزونه ها و … را ردیابی و تجزیه و تحلیل می کند. برای انجام این کار، می توانید از افزونه Query Monitor استفاده نمایید. در مقاله اشکال زدایی و بهبود عملکرد سایت وردپرسی با افزونه Query Monitor، اطلاعات دقیق و آموزش کاملی از این افزونه موجود است.
همانگونه که مطالعه نمودید، در بخش اول این مقاله 4 مرحله برای بررسی کندی سایت، توضیح داده شد. در قسمت دوم این مقاله 17 روش برای رفع مشکل کندی وردپرس بیان خواهد شد.