POP OS یک سیستم عامل لینوکسی نسبتاً جدید است که از مخازن اوبونتو جهت نصب پکیج استفاده میکند. با توجه به اینکه POP OS مبتنی بر اوبونتو است از چرخه انتشار آن نیز پیروی می نماید. پس از عرضه هر نسخه جدید از اوبونتو، تغییرات و بروزرسانی ها متعاقبا روی POP OS نیز اعمال خواهد شد. از محیط دسکتاپ معروف Gnome استفاده می کند که بیشتر کاربران لینوکس با آن آشنایی دارند. از ویژگیهای قابل توجه POP OS میتوان به پکیج های از پیشنصب شده، رمزنگاری یکپارچه هارد دیسک، درایورهای مناسب برای بازی، گزینههای گرافیکی کاربردی و ابزارهای اختیاری فراوان اشاره کرد.
تصویر(1)
POP OS چیست؟
کاربران لینوکس معمولاً با تنوع زیادی از توزیع های جدید لینوکسی برای لپتاپ و کامپیوتر خود مواجه هستند. با این حال، بیشتر کاربران ترجیح میدهند از توزیعهای شناخته شده مانند دبیان که یکی از توزیعهای محبوب می باشد یا اوبونتو که یک توزیع دسکتاپی معروف است، استفاده کنند. با این حال سیستمهای مبتنی بر لینوکس، مانند Pop!_OS (املا اصلی) که در سال ۲۰۱۷ معرفی شد، با توجه به نیاز کاربران ویژگیهای جذابتری از لینوکس را ارائه میدهند. این سیستم عامل بر پایه اوبونتو و با محیط دسکتاپ استاندارد Gnome ساخته شده است.
عملکرد POP OS چگونه است؟
تصویر(2)
POP OS نسخه بهبود یافته ای از اوبونتو است که به همراه برخی از ویژگی های جدید و کاربردی ارائه میشود. این توزیع شامل ویژگی هایی همچون اینستالر ساده، امکان راهاندازی هارد دیسک به صورت رمزنگاری شده (گزینه اختیاری)، قابلیت چینش خودکار پنجرهها و گزینههای گرافیکی کارآمد جهت استفاده بهینه از منابع می باشد. در ادامه به بررسی برخی از ویژگی های مهم آن پرداخته می شود.
نصب
به طور پیشفرض، POP OS به صورت OEM (توسط شرکت سازنده سیستم روی سخت افزار نصب می شود) و بدون تعریف کاربر نصب می گردد. اینستالر آن نیز بسیار ساده است و امکان رمزنگاری هارد دیسک را نیز فراهم میکند. کاربران، منطقه زمانی و ملیت، پس از راهاندازی مجدد سیستم، از طریق بخش مربوطه در Gnome قابل تنظیم هستند.
توجه: فایل ایمیج Pop!_OS در دو نسخه قابل دانلود است. یک نسخه استاندارد برای سیستمهای Intel یا AMD و دیگری درایورهای مخصوص کارتهای گرافیک Nvidia می باشد. در هر دو نسخه، سیستم به طور پیشفرض از قابلیت پشتیبانی GPU برخوردار است و تمرکز قابل توجهی روی بازیها دارد.
گزینههای گرافیکی
تصویر(3)
از آنجا که POP OS با هدف ارائه تجربه بهتر در بازیها طراحی شده است، گزینههای گرافیکی متمایزی در آن وجود دارد. همچنین این توزیع قابلیت انتخاب کارت گرافیک از طریق Gnome Shell و آیکون پاور را ارائه می دهد. کاربران میتوانند انتخاب کنند که برنامهها با یک کارت گرافیک اختصاصی اجرا شوند یا یکی از آنها غیرفعال گردند. این قابلیت به کاربران اجازه میدهد تا بتوانند آپشن های مربوط به صرفهجویی در مصرف انرژی یا بهبود عملکرد گرافیکی را به سادگی پیکربندی نمایند و به طور هوشمندانه از منابع سیستم استفاده کنند. گزینههای گرافیکی عبارتند از:
- گزینه Integrated graphics: کاملاً کارت گرافیک Nvidia را غیرفعال میکند تا عملکرد باتری را بهبود ببخشد.
- گزینه Nvidia graphics: کارت گرافیک Intel را غیرفعال میکند. عملیات رندرینگ جهت بهبود عملکرد توسط کارت گرافیک Nvidia انجام میشود اما این مورد موجب محدود شدن عمر باتری خواهد شد.
- گزینه Hybrid graphics: هر دو کارت گرافیک فعال میشوند، کارت گرافیک Nvidia در حالت standby (آماده به کار) است و در هنگام نیاز فعال خواهد شد. این ویژگی جهت تغییر سریع بین عملکردهای گرافیکی مختلف بدون نیاز به ریبوت، بسیار مفید است.
- گزینه Compute graphics: عملیات رندرینگ از طریق کارت گرافیک Intel انجام میشود. کارت گرافیک Nvidia غیرفعال نخواهد شد اما در پس زمینه در دسترس است.
Window tiling یا چیدمان پنجره ها
تصویر(4)
تایلینگ یا چیدمان خودکار پنجرهها، مسیریابی و عملکرد سیستم را بسیار بهبود می بخشد. پنجرههای ضروری و باز شده را میتوان به صورت تایل یا کاشی ها در صفحه نمایش تغییر اندازه داد و به صورت مرتب توزیع کرد. این قابلیت برای برنامهنویسی پیچیده و مدیریت سیستم بسیار مفید است. پنجرههای فعال از طریق "Show Active Hint" قابل شناسایی هستند.
پارتیشن بازیابی
به طور پیشفرض، POP OS در طول نصب یک پارتیشن بازیابی (recovery partition) ایجاد میکند. در صورت نیاز، این پارتیشن میتواند توسط boot loader به عنوان یک سیستم live یا فعال بوت شود. در صورت بروز خطا، شما نیازی به ایجاد یک حافظه USB بوتیبل برای راهاندازی مجدد یا تعمیر سیستم نخواهید داشت.
ارتقاء فریمور
به لطف سرویس Linux Vendor Firmware Service (به صورت مخفف LVFS)، ارتقاء فریمور در POP OS میتواند از طریق تنظیمات Gnome به صورت خودکار انجام شود. این بدین معنا است که کاربران میتوانند بروزرسانیهای رفع باگ، بهینهسازیها و بستن شکاف های امنیتی را به راحتی انجام دهند.
ارتقاء سیستم
POP OS دارای ابزار ارتقاء مخصوص است که امکان بروزرسانی توزیع را در صورت وجود، فراهم می کند. دانلود به صورت خودکار در پسزمینه صورت میگیرد اما نصب تنها پس از تایید کاربر انجام میشود.
رابط کاربری سبک Gnome
از نظر ظاهری، POP OS سبک و مرتب است. کاربران Gnome با رابط کاربری آن آشنا هستند. تغییر از تم تاریک به تم روشن از Control Center انجام میشود. برای انجام تنظیمات شخصیسازی بیشتر، میتوانید از ابزار Gnome Tweaks استفاده کنید.
افزونهها و ابزارها
تصویر(5)
سیستم مدیریت افزونه Pop!_OS بسیار کاربردی است و با اضافه کردن افزونههای مختلف، محیط دسکتاپ را توسعه میدهد. همچنین این سیستم ابزارهای بروز بسیار زیادی مانند Snap، Visual Studio Code، Android Studio، Bioconductor، Inkscape، Postman و... را از طریق سیستم مدیریت پکیج و مخازن نرمافزاری ارائه می کند.
مزایا و معایب POP OS
در ادامه به بررسی برخی از مهمترین مزایا و معایب POP OS پرداخته می شود.
مزایا |
معایب |
✔ ظاهر مدرن و شیک با امکان تایلینگ یا چیدمان پنجرهها |
✘ نصب همزمان POP OS و ویندوز به دلیل پیچیدگی مراحل و تنظیمات مورد نیاز، برای کاربران مبتدی کمی دشوار و پیچیده است. |
✔ گزینههای گرافیکی انعطافپذیر برای تغییر بین تراشههای گرافیکی و استفاده بهینه از GPU با مصرف انرژی کم |
✘ جهت نصب سیستم عامل POP OS برای کارتهای گرافیکی AMD/Intel و Nvidia، دو گزینه نصب متفاوت وجود دارد که از نظر برخی کاربران این متد قدیمی است و نیازمند بروزرسانی یا جایگزینی با روش های جدیدتر می باشد. |
✔ امکان رمزگذاری اختیاری هارد دیسک در زمان نصب |
✘ بیشتر برای کاربران با تجربه لینوکس که با خط فرمان آشنایی دارند، مناسب است. |
✔ ابزار ارتقاء و نصب مجدد خودکار پکیج ها و نرمافزارها |
✘ به دلیل کرشهای غیرمنتظره پایداری سیستم همیشه تضمین نمیشود. |
✔ نصب سریع و آسان |
✘ تجهیزات نرمافزاری پیشفرض در این توزیع جامع نیست و ممکن است نیاز به نصب و استفاده از نرمافزارهای دیگر داشته باشید. |
نیازمندیهای سیستم
از پیش نیازهای سیستم برای نصب POP OS می توان به معماری x86-64 با حداقل 2 گیگابایت حافظه RAM اشاره کرد. با این حال، به منظور تضمین عملکرد نرم و روان، حداقل 4 گیگابایت حافظه RAM و 20 گیگابایت فضای ذخیرهسازی توسط سازنده سیستم عامل POP!_OS پیشنهاد شده است. به طور کلی، این سیستم عامل روی هر سختافزاری که قابلیت اجرای Ubuntu را داشته باشد، قابل اجرا می باشد.
تاریخچه توسعه و چشمانداز POP OS
POP OS توسط شرکت System 76 (شرکت آمریکایی تولیدکننده سختافزار برای سرورها، سیستم های دسکتاپ و نوتبوکها) به عنوان یک سیستم عامل انحصاری برای کامپیوترهای این شرکت توسعه یافت و در تاریخ 27 اکتبر 2017 منتشر شد. با اینکه کد منبع آن به صورت آزاد در دسترس است اما برخلاف سایر توزیع های لینوکسی توسط یک جامعه کاربری فعال توسعه نیافته و صرفا توسط سازنده آن بهبود و ارتقا پیدا می کند.
در آینده برای POP OS تحولات بسیاری پیش بینی می شود. این سیستم به مدت چند سال یکی از محبوبترین توزیعهای لینوکس مبتنی بر اوبونتو بوده و به طور منظم در بین ده توزیع برتر جای گرفته است. علاوه بر این، شرکت System 76 به طور پیوسته در حال رشد می باشد به همین خاطر ارتقاها و بهینهسازیهای مفید و منظمی از این سیستم عامل انتظار می رود.
جنبههای امنیتی
POP OS برای پکیج های انحصاری System 76 بروزرسانیهای منظم امنیتی ارائه میدهد. اگر نرمافزار بروز نباشد، مشابه اوبونتو کامپوننت های Universe و Multiverse در معرض آسیبپذیریهای امنیتی قرار خواهند گرفت. حتی وقتی اجزای سیستم عامل اوبونتو توسط سازندگان تغییر یافته باشد، اگر این تغییرات باعث ایجاد ضعفها و نقاط آسیبپذیری در هسته و امنیت سیستم شوند، ممکن است راههای حمله برای بدافزارها را باز کنند. با توجه به امکان اعمال بروزرسانی، پچ و ارتقا، این جنبه امنیتی به طور کلی نگرانکننده نمی باشد.
POP OS برای چه کسانی مناسب است؟
POP OS با پشتیبانی خودکار از کارتهای گرافیک AMD/Nvidia، نصب و مدیریت آسان و بهینهسازی مصرف انرژی، اثبات کرده است که می تواند به عنوان یک گزینه مناسب برای گیمرها با نیازهای گرافیکی خاص، توسعهدهندگان و مدیران سیستم باشد. همچنین این سیستم به دلیل قابلیت توسعه پذیری و تعداد بیشمار افزونه ها، برای کاربران فعال در زمینه رسانه و طراحی گرافیک نیز جذاب است.
توزیع های جایگزین
تعداد توزیعهای لینوکس و اوبونتو به طور پیوسته در حال افزایش است. علاوه بر POP OS، تعداد زیادی جایگزین با ویژگیها و مزایای مختلف وجود دارند. برخی از آنها عبارتند از:
- اوبونتو
- لینوکس مینت
- مانجارو لینوکس
- آرچ لینوکس
- فدورا
- دبیان