ساخت یک قالب وردپرس که هم ظاهری زیبا داشته باشد و هم عملکردی بینقص، برای هر توسعهدهندهای حیاتی است. اجرای استراتژی قدرتمند برای تست قالب وردپرس میتواند تفاوت بین یک محصول متوسط و محصولی که بالاترین عملکرد را دارد، نمایان کند.
در ادامه، نحوه تست قالب وردپرس، ابزارها، تکنیکها و بهترین روشهایی که کیفیت قالب را ارتقا میدهند، بررسی می شوند. این مقاله برای اطمینان از آنکه قالب شما بالاترین استانداردها را در زمینه عملکرد، سازگاری و تجربه کاربری (UX) ارائه می دهد، طراحی شده است.
درک تست قالب وردپرس
ساخت هر محصولی به فرآیند آزمایشی نیاز دارد که فراتر از یک بررسی نهایی قبل انتشار می باشد که بخشی جدایی ناپذیر از فرآیند توسعه است که میتواند به شما جهت شناسایی و اصلاح مشکلات در مراحل اولیه کمک کند و طی طولانی مدت در وقت و منابع صرفهجویی نماید.
تست قالب وردپرس به شما امکان میدهد اطمینان حاصل کنید که قالبتان در محیطها، مرورگرها و دستگاههای مختلف به درستی کار میکند. این کار میتواند مشکلاتی را که قبل از انتشار باید برطرف کنید، آشکار نماید:
- مشکلات سازگاری با نسخههای مختلف وردپرس.
- تداخل با افزونههای محبوب.
- گلوگاههایی که روی عملکرد آن تاثیر دارند.
- ناسازگاریهای UX و نگرانیهای مربوط به دسترسی.
- آسیبپذیریهای امنیتی.
اگرچه رفع اشکالات بخشی از فرآیند تست قالب وردپرس می باشد اما هدف اصلی این فرآیند، تولید محصولی متمایز در بازار است.
تصویر(1)
وردپرس مجموعهای از استانداردهای کدنویسی تعریف شده دارد تا یکپارچگی و کیفیت را در بین قالبها تضمین کند. این استانداردها صرفاً قوانین دلخواه نیستند بلکه نتیجه پالایش و بهبودی هستند که طی سالها تجربه و همکاری جامعه وردپرس به دست آمدهاند. تیم Make WordPress Themes این استانداردها را برای پذیرش قالبها در "WordPress Theme Directory" اجرا میکند.
تصویر(2)
قالبهای ارسالشده به دایرکتوری، تحت بررسی دقیق قرار میگیرند تا اطمینان حاصل شود که با الزامات مربوط به کیفیت و امنیت پلتفرم مطابقت دارند.
با توجه به اینکه WordPress Theme Directory مخزن رسمی و اولین مکانی است که بسیاری از افراد برای یافتن یک قالب جدید به آن مراجعه میکنند، بسیار مهم است که قالب انتخابی شما بدون هیچ گونه مشکل امنیتی یا اشکال عمده، مطابق انتظارتان عمل کند. این سطح بالای کیفیت تنها یکی از جنبه هایی است که وردپرس را به پلتفرمی برتر و محبوب تبدیل میکند.
چرا باید قالب خود را بر اساس استانداردهای کدنویسی وردپرس آزمایش کنید
رعایت استانداردهای کدنویسی وردپرس تنها به تأیید و قرارگیری در دایرکتوری قالبها محدود نمیشود. هدف اصلی ایجاد یک محصول قابل اعتماد و ایمن است که برای کاربر مفید باشد. رعایت استانداردهای کدنویسی وردپرس در آزمایش قالب، دلایل متعددی دارد که فراتر از صرفاً رقابت با سایر قالبها است.
- آیندهنگری: وردپرس دائماً در حال تکامل است. بنابراین، اگر به استانداردهای فعلی پایبند باشید، نگهداری و بروزرسانی قالب خود را در آینده آسانتر خواهید کرد.
- سازگاری: اگر قالب شما از استانداردهای کدنویسی وردپرس پیروی کند، احتمالاً با طیف گستردهای از افزونهها و ویژگیهای اصلی وردپرس سازگار خواهد بود.
- عملکرد: بسیاری از استانداردهای کدنویسی وردپرس بر عملکرد تمرکز دارند. رعایت این موارد میتواند به اطمینان از اجرای کارآمدتر قالب شما کمک کند.
- امنیت: استانداردها مجموعهای از بهترین شیوههای امنیتی را ارائه میدهند که به حفاظت از قالب و کاربران آن در برابر آسیبپذیریهای احتمالی یاری میرسانند.
نتیجه نهایی پیروی از این استانداردها، جلب اعتماد کاربر می باشد که بسیار مهم است. اکثر کاربران محصولی با کیفیت، ایمن، پایدار و عاری از اشکال را میخواهند.
قالبی که با این استانداردها مطابقت دارد، باعث تقویت شهرت این پلتفرم می شود. برای کاربرانی که اولین بار از وردپرس استفاده می نمایند، قالبهای باکیفیت حس اطمینان را القا میکنند. بنابراین، میتواند آغاز یک ارتباط مادامالعمر با پلتفرم، به لطف قالب شما باشد.
استانداردهایی که وردپرس برای ارزیابی قالب شما در نظر میگیرد
تیم "Make WordPress Themes" نقش مرکزی و حیاتی جهت حفظ کیفیت قالبها در اکوسیستم پلتفرم ایفا میکند. آنها قالبها را بر اساس مجموعه کاملی از معیارها ارزیابی میکنند:
- کیفیت کد: نباید هیچ خطا، هشدار یا اعلانی در جاوا اسکریپت یا PHP وجود داشته باشد. همچنین قالب شما نمیتواند از ثابتها (deprecated constants) یا توابع منسوخ شده استفاده کند. وردپرس دارای مجموعه جداگانهای از استانداردهای کدنویسی است که آنها نیز باید رعایت شوند.
نکته: Deprecated constants به مقادیری در برنامهنویسی گفته میشود که در نسخههای جدیدتر یک زبان برنامهنویسی، فریمورک یا کتابخانه هنوز وجود دارند اما دیگر توصیه نمیشود از آنها استفاده کنید. این ثابتها ممکن است در نسخههای آینده به طور کامل حذف شوند.
- کارایی: شما مجاز به ویرایش صفحه پیشنمایش نیستید، همچنین نباید عملکردهای استاندارد وردپرس در ازای پرداخت هزینه فعال یا کاربران را به مسیر دیگری هدایت کنید. علاوه بر این، دستورالعملهایی برای نمایش اعلانهای مدیریتی و استفاده از عملکردهای غیرنمایشی وجود دارد که باید رعایت شوند.
- دسترسیپذیری: قالبها باید شامل گزینههایی برای مراجعه به بخشهای مختلف توسط لینکها و همچنین ناوبری با کیبورد باشند.
- مجوز: قالبها باید با مجوز General Public License (GPL) سازگار باشند. با این حال، شما ملزم به استفاده از همان مجوز وردپرس نیستید و هر مجوز GPL معتبر و سازگار قابل قبول است.
همچنین دستورالعملهایی در رابطه با تبلیغ و ارائه وجود دارد. به عنوان مثال، تیم "Make WordPress Themes" میتواند بر اساس نام آن، قالب شما را رد کند. این اتفاق زمانی رخ میدهد که نقض علامت تجاری وجود داشته باشد یا نام نامناسبی را انتخاب کنید.
تصویر(3)
استانداردهای فنی وردپرس
از 14 شرط برای ارسال یک قالب به دایرکتوری وردپرس، بخش قابل توجهی مرتبط با تنظیمات قالب، فایلها و استفاده از بلوکها در قالب شما میشود.
- قالبهای کلاسیک: برای قالبهای کلاسیک، الزامات فنی دقیقتری وجود دارد. شما باید توابع خاصی را در مکانهای مشخصی از کد خود قرار دهید و هنگام فراخوانی الگوها نیز همین امر صدق میکند.
- قالبهای بلوکی: استانداردهای فنی وردپرس برای قالبهای بلوکی سادهتر هستند. شما فقط نیاز به چهار فایل مشخص دارید. اگر الگوهای بلوک شما کامل باشند، بسیاری از الزامات فنی به طور خودکار برآورده میشوند.
در مورد تنظیمات قالب، الزامات دقیقی وجود دارد. به عنوان مثال، باید از قلابهای خاصی برای نمایش اعلانها استفاده کنید و ماندگاری این اعلانها را مطابق با دستورالعملها تنظیم نمایید.
تصویر(4)
برای ذخیره تنظیمات در پایگاه داده، محدودیتهای دقیقی وجود دارد. شما باید از یک آرایه واحد برای نگهداری تمام تنظیمات استفاده کنید و نامگذاری این آرایه باید طبق استانداردهای مشخصی باشد.
در بخش مدیریت وردپرس نیز محدودیتهایی اعمال میشود. شما تنها مجاز به استفاده از عناصر رابط کاربری پیشفرض وردپرس هستید و هرگونه تغییر ظاهر و استایل این بخش باید در محدوده قالبتان انجام شود. این محدودیتها برای حفظ یکپارچگی و ظاهر کلی داشبورد وردپرس اعمال شدهاند.
تصویر(5)
همچنین باید فایلهایی را که در قالب خود قرار میدهید، بررسی کنید. به عنوان مثال، هر قالب باید شامل یک فایل readme.txt باشد. آمادهسازی فایلها (مانند حذف کدهای premium یا پوشههای اضافی) نیز یکی دیگر از الزامات است، باید تمام اسکریپتها و رسانههای مربوط به قالب خود را درون آن قرار دهید و از منابع خارجی استفاده نکنید. این موضوع شامل اسکریپتهای فشرده (minified) نیز میشود. شما باید نسخه کامل و اصلی فایل را نیز درون قالب خود قرار دهید.
رعایت تمامی الزامات وردپرس برای قالب، ممکن است خستهکننده به نظر برسد، خصوصا اگر قصد ندارید قالب خود را به دایرکتوری رسمی وردپرس ارسال کنید. در عین حال، این استانداردها چارچوبی عالی ارائه میدهند که به شما کمک میکند یک محصول باکیفیت ارائه دهید.
چرا رعایت استانداردهای کدنویسی وردپرس به بهبود کیفیت قالب شما کمک میکند؟
برای قرار دادن قالب خود در دایرکتوری رسمی وردپرس، باید الزامات راهنمای ساخت قالبهای Make WordPress را رعایت کنید. البته، آژانسهایی که قالبهای سفارشی برای مشتریان طراحی میکنند، اغلب نیازی به ارسال قالبهای خود برای دایرکتوری رسمی ندارند زیرا معمولاً این قالبها به صورت گسترده توزیع نمیشوند. رعایت این دستورالعملها و الزامات برای همه قالبهای وردپرس، مزایایی نیز دارد، از جمله:
- یکپارچگی: استانداردها چارچوبی مشترک فراهم میکنند که همکاری تیمی را تسهیل کرده و منجر به تولید محصولی منسجمتر میشوند.
- افزایش سرعت توسعه: رعایت استانداردها باعث افزایش سرعت در فرآیند توسعه و کاهش نیاز به سفارشیسازیهای گسترده در آینده میشود.
- سهولت نگهداری: کدهای استاندارد شده به راحتی قابل نگهداری و بروزرسانی هستند که در طولانی مدت منجر به صرفهجویی زمان و منابع میشوند.
- رضایت مشتری: قالبهایی که با استانداردهای کدنویسی وردپرس مطابقت دارند، معمولاً تجربه کاربری روانتر و عاری از خطا را برای مشتریان فراهم میکنند.
علاوه بر این، رعایت استانداردها به قالب شما انعطافپذیری بیشتری میدهد. به عنوان مثال، اگر مشتری از پذیرش قالب برای پروژه خودداری کند یا قرارداد را فسخ نماید، قالبی که با استانداردهای کدنویسی وردپرس مطابقت دارد، میتواند بدون تغییرات گسترده، به عنوان یک محصول مستقل وارد بازار شود.
به طور خلاصه، حتی اگر قصد ندارید قالب خود را در دایرکتوری رسمی وردپرس منتشر کنید، رعایت الزامات این پلتفرم میتواند کیفیت و قابلیت فروش قالب شما را افزایش دهد. حداقل، این امر نشان دهنده حرفهای بودن و توجه به جزئیات خواهد بود که میتواند یک عامل مهم در جذب مشتریان باشد.
ابزارهای ضروری برای تست قالب وردپرس
مانند هر صنعت دیگری، توسعهدهندگان وردپرس نیز به مجموعهای قدرتمند و قابل انطباق از ابزارها نیاز دارند که جنبه های مختلف ایجاد یک قالب و بهبود عملکرد آن را پوشش دهند.
استانداردهای کدنویسی وردپرس و الزامات تیم Make WordPress Themes را مانند دفترچههای راهنما در نظر بگیرید. نیازی نیست که هر یک از این موارد را به صورت دستی بررسی کنید. در عوض، افزونه های تست قالب وردپرس Theme Check و Theme Sniffer میتوانند این کار را به صورت خودکار انجام دهند.
تصویر(6)
هر دو افزونه های تست قالب وردپرس (Theme Check و Theme Sniffer) آزمونهایی را روی قالب شما اجرا کرده و نواحی که ممکن است با الزامات فعلی مطابقت نداشته باشند را نمایش میدهند. Theme Sniffer تست قالب وردپرس جامعتری دارد و از "sniffs" سفارشی برای اسکریپت PHP_CodeSniffer استفاده میکند تا به تشخیص نقض استانداردها کمک نماید.
همچنین، جهت بررسی و اشکالزدایی HTML، CSS و جاوا اسکریپت، به ابزارهای توسعه (development) مرورگر خود تکیه کنید.
تصویر(7)
چند افزونه دیگر نیز وجود دارند که در فرآیند تست قالب سایت شما میتوانند بسیار مفید باشند:
- Query Monitor: این ابزار، اطلاعات ارزشمندی درباره کوئریهای پایگاه داده، قلابهای (Hooks) وردپرس، شرطها و بسیاری موارد دیگر را در اختیار شما قرار میدهد.
- Log Deprecated Notices: اگر قالب از فایلها، توابع یا آرگومانهای منسوخ شده وردپرس استفاده میکند، این افزونه به شما اطلاع میدهد.
- افزونه Monster Widget: قالبهای کلاسیک از ویجتها استفاده میکنند. این افزونه یک ویجت واحد به سایت شما اضافه میکند که شامل تمام ویجتهای اصلی وردپرس می باشد. هدف این است که بتوانید مناطق ویجت را به طور مؤثر آزمایش کنید.
تست قالب وردپرس: تنظیم محیط تست
اکنون که جعبه ابزار خود را آماده کردهاید، باید محیط کاری مناسب برای تست را تنظیم کنید. هدف اصلی این است که بتوانید هر آزمایشی را به طور دقیق و قابل تکرار انجام دهید.
احتمالاً اکثر این موارد را از قبل آماده دارید. معمولا توسعهدهندگان وردپرس به موارد زیر دسترسی دارند:
- محیط توسعه محلی: یک محیط وردپرس روی دستگاه محلی به شما امکان میدهد تستها را بدون تأثیر بر سایت اصلی خود اجرا کنید. نرم افزار Xampp یکی از بهترین گزینهها برای این منظور است.
- نسخههای مختلف وردپرس: برای دستیابی به حداکثر سازگاری، باید قالب خود را روی نسخههای مختلف وردپرس (از جمله نسخههای قدیمیتر) آزمایش کنید.
- نسخههای مختلف PHP: علاوه بر این، باید تستها را روی نسخههای مختلف PHP و سایر فناوریهای مورد استفاده در قالب خود اجرا کنید.
- افزونههای محبوب: برای شبیهسازی شرایط واقعی، بهتر است برخی از محبوبترین افزونههای وردپرس را نصب و فعال کنید. این کار به شما کمک میکند تا مشکلات سازگاری را شناسایی کرده و عملکرد قالب خود را در شرایط واقعی بررسی کنید.
- دستگاهها و مرورگرهای مختلف: آزمایش قالب روی دستگاهها و مرورگرهای مختلف ضروری است تا اطمینان حاصل کنید که قالب شما در تمام پلتفرمها به درستی نمایش داده میشود و عملکرد مناسبی دارد.
پس از آمادهسازی محیط تست، باید وردپرس را برای اشکالزدایی تنظیم کنید. برای این کار، فایل wp-config.php را با استفاده از روش موردنظر خود (مانند FTP) باز نمایید.
سپس، خطوط زیر را به فایل wp-config.php اضافه کنید:
define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );
این قابلیت، ضمن فعالسازی حالت اشکالزدایی وردپرس، خطاها را در یک فایل ثبت می نماید و از نمایش آنها در بخش فرانت سایت جلوگیری میکند. همچنین میتوانید این قابلیت را مجدد خاموش کنید تا سایت تست را به یک سرور منتقل نمایید.
دادههای آزمایشی برای تست قالب وردپرس: محتوای نمونه که به شما در رعایت استانداردهای قالب کمک میکند
یک عنصر دیگر جهت تست قالب وردپرس وجود دارد که میتواند برای ریشهیابی اشکالات یا مشکلات مختلف بسیار مهم باشد و آن Theme Unit Test Data است. یک فایل XML که شامل طیف گستردهای از انواع محتوا است و میتوانید آن را از طریق داشبورد وردپرس در سایت خود آپلود کنید.
تصویر(8)
این مجموعه شامل انواع مختلفی از محتوا مانند پستها، صفحات، نظرات و رسانه است. محتوای نمونه امکان بررسی سایت با سناریوهای مختلف را می دهد. دادهها شامل عناصری مانند عنوانهای بسیار طولانی، پستهای بدون عنوان و نظرات تو در تو هستند. همه این موارد خاص (edge cases) برای تست مهم می باشند زیرا کاربر باید بتواند هرگونه سفارشیسازی مرتبط با نیاز خود را انجام دهد.
گزینههای متنوع قالب بندی (formatting) تضمین میکنند که قالب محتوا را دقیقاً مطابق با انتظارات شما استایلدهی میکند. فایل XML شامل محتوای متنی و رسانهای می باشد که برای آزمایش این قابلیت طراحی شده است. علاوه بر این، محتوایی به زبانهای مختلف در نظر گرفته شده و شامل کاراکترها و نوشتههایی می باشد که ممکن است منجر به خطاهای قالب بندی شوند.
شما میتوانید فایل XML مربوط به Theme Unit Test Data را در مخزن رسمی وردپرس درون GitHub یا راهنمای Make WordPress Themes پیدا کنید. پس از دانلود این فایل، به بخش "ابزارها > درون ریزی" در وردپرس مراجعه نمایید.
تصویر(9)
این کار فهرستی از گزینههای درون ریزی را در اختیارتان قرار می دهد. در این مرحله، باید گزینه "هم اکنون نصب نمایید" را برای wordpress انتخاب کنید. پس از نصب، روی "اجرای درون ریز" کلیک نمایید.
تصویر(10)
با کلیک رو گزینه ذکر شده، پنجرهای برای آپلود فایل باز می شود. سپس فایل XML خود را انتخاب کرده و روی دکمه "بارگذاری پرونده و درون ریزی آن" کلیک کنید.
تصویر(11)
محتوایی که توسط این ابزار درون ریزی میشود، همراه با پروفایلهای کاربری مرتبط است. در صفحه درون ریزی وردپرس، میتوانید انتخاب کنید که آیا میخواهید این پروفایلها را به همراه محتوا درون ریزی نمایید یا خیر. همچنین، این امکان را دارید که یک کاربر جدید ایجاد کنید یا محتوا را به یکی از کاربران موجود در سایت خود اختصاص دهید.
تصویر(12)
توصیه میشود که گزینه "دانلود و درون ریزی فایل های پیوست" را انتخاب کنید. پس از کلیک روی دکمه "تایید"، چند ثانیه تا چند دقیقه (با توجه به منابع هاست و حجم اطلاعات) زمان میبرد که محتوا، کاربران و رسانهها در سایت شما درون ریزی شوند. از این مرحله به بعد، میتوانید بررسی کنید که تم شما چگونه با انواع مختلف محتوا و سناریوها برخورد میکند تا مطمئن شوید نیازهای نمایش و قالب بندی محتوا را به درستی برآورده مینماید.
اصول اولیه تست قالب وردپرس
داشتن یک گردش کار (workflow) مناسب، کلیدی برای تجربه ای روان و بدون مشکل در توسعه قالب وردپرس است. این امر به ویژه هنگام استفاده از ابزارها و افزونههای متعدد، اهمیت بیشتری پیدا میکند. پس از ایجاد یک محیط تست پایدار، میتوانید مراحل تست را ارزیابی نمایید.
توجه داشته باشید تست قالب وردپرس فرآیندی تکراری و انعطافپذیر است. هیچ جریان کاری خطی و ثابتی وجود ندارد. در عوض، میتوانید وظایف مختلف را به ترتیب دلخواه خود انجام دهید.
به عنوان مثال، گردش کار شما ممکن است شامل حداقل یک یا همه مراحل زیر باشد:
- فعال کردن حالت اشکالزدایی (Debug Mode)
- اجرای افزونههای Theme Check یا Theme Sniffer
- تست با دادههای Theme Unit Test Data
- عیبیابی با استفاده از ابزارهای توسعه مرورگر (Browser DevTools)
تست گزینهها و سفارشیسازیهای قالب را میتوان در مراحل مختلف انجام داد و ممکن است در طول فرآیند به دفعات تکرار شود. بررسی سازگاری با افزونههای دیگر نیز به همین ترتیب است. بسیاری از تستهای دیگر نیز حول محور این دو حوزه خواهند بود.
مرحله اشکالزدایی معمولاً پس از انجام تست قالب وردپرس صورت میگیرد، هرچند ممکن است همپوشانیهایی نیز وجود داشته باشد. در نهایت، تست قالب وردپرس به بررسی جنبه هایی مانند عملکرد، کارایی، امنیت، دسترسیپذیری و صحیح بودن کد میپردازد.
با اطمینان از اینکه قالب شما در تمامی تستها موفق شده است، الزامات رسمی وردپرس را برآورده میکند و عاری از هرگونه خطا می باشد، میتوانید آن را به دایرکتوری وردپرس ارسال کنید.
مناطق اصلی تست فنی قالب وردپرس
با در نظر داشتن اصول اولیه، میتوانید به بررسی جنبه های اصلی تست قالب خود بپردازید. همانند اصول اولیه، این حوزهها نیز انعطافپذیر و تکراری هستند. با این حال، بهتر است ابتدا عملکرد اولیه قالب خود را بررسی کنید.
تست عملکرد قالب
به طور کلی، تست عملکرد اطمینان حاصل میکند که تمامی جنبه های قالب شما به درستی عمل میکنند. قالبی که از عملکردهای پیشفرض وردپرس پشتیبانی نکند، قابل استفاده نخواهد بود. دادههای تست واحد قالب (Theme Unit Test Data) در این مرحله بسیار مهم هستند زیرا به شما امکان میدهند نحوه عملکرد قالب خود را در شرایط و سناریوهای مختلف بررسی کنید.
به عنوان مثال، احتمالاً قبلاً پستها و صفحاتی با محتوای معمولی و غیرمعمولی ایجاد کردهاید، بنابراین نیازی به ایجاد مجدد آنها نیست.
در قالبهای کلاسیک، باید نحوه نمایش ابزارک ها، عملکرد شورتکد، ناوبری و سایر عناصر خاص آنها را آزمایش کنید. با توجه به اینکه ویرایشگر بلوک ویرایشگر اصلی وردپرس است، اکثر قالبها باید به طور استاندارد با آن کار کنند.
تست ویرایشگر بلوک
قالب شما باید به طور کامل با ویرایشگر بلوک و ویرایشگر سایت سازگار باشد. بهترین نقطه شروع برای این تست، بررسی قالبها است. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید، میتوانید این قالبها را از طریق منوی "نمایش > الگوها" بررسی نمایید.
تصویر(13)
در این بخش، میتوانید بررسی کنید که آیا قالبهای شما به درستی نمایش داده میشوند و آنها را ویرایش نمایید. کاربران ممکن است بخواهند الگوهای تم شما را سفارشیسازی کنند و حتی قالبهای خود را ایجاد نمایند.
تصویر(14)
میتوانید تنظیمات را تغییر دهید تا بررسی کنید که آیا امکان انجام سفارشیسازیهای معمولی وجود دارد. در برخی موارد، ممکن است نیاز باشد با تنظیمات کار کنید تا همه عناصر به درستی هماهنگ شوند.
عناصر دیگر تم های بلوکی نیز نیاز به بررسی دارند:
- theme.json: فایل theme.json خود را به دقت بررسی و آزمایش کنید تا اطمینان حاصل نمایید که استایل ها و تنظیمات سراسری به درستی پیکربندی شدهاند.
- انواع بلوکها: اگر تم شما از انواع بلوکهای سفارشی استفاده میکند، آزمایش آنها به روشهای مختلف بسیار مهم است.
- قالبهای بلوک سفارشی: برای این بخش و سایر قسمتهای مرتبط با قالب، آنها را در طول فرآیند توسعه مجدداً بررسی کنید تا از بروز اشکالات یا خطاهای احتمالی جلوگیری شود.
در صورت لزوم، تم خود را با WooCommerce یا سایر افزونههای تجارت الکترونیک آزمایش کنید. بسیاری از مشتریان تمایل دارند سایت آنها با رسانههای اجتماعی ادغام شود. به آزمایش دکمههای اشتراکگذاری یا فیدها بپردازید تا مطمئن شوید که مطابق با نیازهای مشتری شما عمل میکنند.
سازگاری افزونهها
یک سایت وردپرسی احتمالاً در طول عمر خود از افزونههای متعددی استفاده میکند. از آنجایی که افزونهها و ترکیبات آنها بسیار زیاد است، در نظر گرفتن تمام موارد استفاده، دشوار می باشد.
این کار میتواند چالشبرانگیز شود. اگرچه بدیهی است که باید قالب خود را با برخی افزونهها آزمایش کنید اما انتخاب افزونههای مناسب میتواند دشوار باشد. توصیه می شود که تنوع را در نظر بگیرید و ترکیبی از گزینههای مختلف را جهت تست قالب وردپرس امتحان کنید:
- محبوبترین افزونههای ویرایشگر صفحات مانند Elementor، Beaver Builder، Bricks، Brizy و Divi.
- اکثر سایتها دارای افزونه سئو مانند Yoast SEO خواهند بود.
- افزونههای کش نیز رایج می باشند. WP Super Cache، W3 Total Cache و WP Rocket همگی پیشرو در این زمینه هستند.
- میتوانید افزونههای فرم مختلفی پیدا کنید اما Ninja Forms، Contact Form 7، WPForms و Gravity Forms بسیار محبوب می باشند.
- افزونههای Automattic و تیم هسته Make WordPress باید در لیست راه حلهای آزمایشی شما باشند.
ابتدا باید تعارضات اساسی را شناسایی کرده و سپس به مشکلات جزئیتر بپردازید. بسیاری از قالبها در محتوای بازاریابی خود بر سازگاری با افزونهها تأکید دارند، بنابراین صرف زمان برای این بخش میتواند اعتبار شما را تقویت کند.
تست دسترسی پذیری قالب سایت
همه کاربران از نعمت بینایی کامل یا اندامهای حرکتی کامل برخوردار نیستند. این مورد نباید مانعی برای استفاده از تم شما باشد، به این معنی که قبل از راهاندازی باید آزمایشهای دسترسی پذیری قالب سایت را انجام دهید.
وردپرس دستورالعملهای دسترسی خاص خود را به لطف تیم Make WordPress Accessible دارد. رویکرد مناسبی که باید با آزمایشهای خود در پیش بگیرید، مطالعه سودمندترین شیوههای دسترسی است. موارد بسیاری برای اعمال در سایت وجود دارد و در چندین دسته قرار میگیرند:
- توسعه: این موارد جنبه هایی مانند استفاده از صفحه بندی به جای پیمایش بیپایان، برچسبگذاری صحیح فرمهای وب، استفاده از semantic HTML، پیادهسازی سلسله مراتب صحیح عناوین و موارد دیگر را پوشش میدهد.
- محتوا: این روشها ساده هستند، مانند باز کردن لینکها در همان تب و اضافه کردن توضیحات متن جایگزین (ALT).
- طراحی: اندازه فونت و کنتراست رنگ موضوعات بزرگی در زمینه دسترسی هستند، بنابراین باید در طول توسعه روی آنها تمرکز کنید.
میتوانید چک لیستهایی پیدا کنید که به شما در تشخیص و آزمایش عناصر مرتبط با دسترسی وب کمک کنند.
ابزارهای تست دسترسی پذیری قالب سایت
هنگامی که صحبت از ابزارهای مناسب میشود، دو توصیه وجود دارد:
- axe: ابزار Deque’s axe به عنوان بخشی از DevTools مرورگر اجرا میشود و یک سری آزمایش را در عرض چند ثانیه به صورت خودکار انجام می دهد.
- WAVE: ابزار WebAIMs WAVE را میتوانید در مرورگر یا توسط یک افزونه استفاده کنید.
استفاده از هر دو ابزار، روش بسیار خوبی برای آزمایش دسترسی پذیری قالب سایت است. به عنوان مثال، میتوانید با axe یک آزمایش سریع را شروع کنید:
تصویر(15)
این فرآیند با یک کلیک ساده جهت شروع اسکن کامل صفحه انجام میشود. نتایج نشاندهنده نواحی نیازمند توجه و پیشنهادات برای رفع مشکلات هستند.
WAVE میتواند پیچییده به نظر برسد، خصوصا اگر تعداد زیادی مشکل برای رفع داشته باشید. با این حال، خلاصه آن از ترتیب و ساختار محتوا، برای ارزیابی چگونگی عملکرد قالب با صفحهخوانها بسیار ارزشمند است.
تصویر(16)
بهتر است ابتدا مسائل کلی مانند هشدارهای مربوط به کنتراست رنگ را با ابزاری مثل axe رفع کنید و بعد با استفاده از WAVE، دقیقتر به مشکلات دسترسیپذیری بپردازید. به این ترتیب مطمئن میشوید که محتوای شما ساختار و سلسله مراتبِ درستِ عنوانها (Heading Hierarchy) و فرمهای مناسب دارد.
حتی میتوانید با صفحهکلید در سایت گشت و گذار نموده و قالبتان را با یک صفحهخوان تست کنید تا تجربه کاربری را بهتر درک نمایید.
تست کارایی (Performance Testing)
تست کارایی قالب تضمین میکند که وبسایت به طور روان و بدون نقص برای کاربران اجرا شود. این امر میتواند به عنوان یک مزیت رقابتی در بازاریابی شما نیز عمل کند. بسیاری از قالبها بر کارایی برتر خود تاکید دارند که نشاندهنده اهمیت این مسئله است.
روشهای تست کارایی وبسایت برای قالبهای وردپرس نیز کاربرد دارند. این روشها معمولاً بسیار جامع هستند، هرچند ابزارهای مورد استفاده ممکن است متفاوت باشند.
برای نمونه، ابزارهایی مانند PageSpeed Insights و Lighthouse بسیار کارآمد هستند. اگر به دنبال ارزیابی دیگری هستید، ابزارهایی مانند WebPageTest نیز گزینه خوبی به شمار میروند. در نهایت، ابزارهای متعددی برای تست کارایی وجود دارند که میتوانید بسته به نیاز خود از آنها بهرهبرداری کنید.
در زمان ارزیابی عملکرد، چندین عامل کلیدی وجود دارد که باید به آنها توجه ویژهای داشته باشید:
- معیارهای اصلی وب (Core Web Vitals) سایت باید همواره در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشد زیرا این معیارها اساس عملکرد قالب شما را تشکیل میدهند.
- کاهش تعداد درخواستهای HTTP و بهینهسازی بارگذاری فایلها (Asset Loading) به شما کمک میکند تا منابع سایت خود را به طور بهینه مدیریت کنید.
- ابزار Query Monitor میتواند به شما در شناسایی و بهینهسازی هرگونه کوئری پایگاه داده کمک کند.
- اگر قالب شما شامل تصاویر است، مطمئن شوید که اندازه آنها بهینه شده و قبل از بارگذاری، فشردهسازی شده باشند.
انتخاب بین طراحی واکنشگرا (Responsive) یا تطبیقی (Adaptive) باید از ابتدا مشخص گردد. با انتخاب هر یک از این دو گزینه، ضروری است که آن را تست کنید تا از عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل نمایید. نباید مشکلاتی مانند اسکرول افقی، نیاز به زوم کردن، دکمههای کوچک یا چینشهایی که با اندازه صفحه تطابق ندارند، مشاهده شود.
در این مرحله، میتوانید تست سازگاری با مرورگرهای مختلف (Cross-Browser Testing) را انجام دهید. ابزار BrowserStack یکی از بهترین گزینهها برای این منظور است.
تصویر(17)
در نهایت، اگرچه زمان پاسخ سرور مستقیماً به آزمون قالب مرتبط نیست اما برای کاربران نهایی شما حائز اهمیت خواهد بود. بدین منظور پیشنهاد می شود از سرویس های اشتراکی و هاست پربازدید میهن وب هاست استفاده نمایید.
تست امنیت سایت
تست امنیت سایت باید از اولویتهای اصلی شما باشد. تیم وردپرس مستندات جامعی را در خصوص اطمینان از ایمن بودن قالب شما برای استفاده، ارائه کرده است.
اصول زیر را مد نظر داشته باشید:
- تمام دادههایی را که از طریق قالب خود دریافت میکنید، اعتبارسنجی و پالایش نمایید. رویکرد محتاطانه در قبال ورودی کاربر توصیه میشود و اولویت با اعتبارسنجی نسبت به پالایش است.
- برای منابع غیرقابل اعتماد، تا حد امکان، عملیات «Escape» را در آخرین مرحله (معمولاً مرحله خروجی) انجام دهید. (Escape کردن یعنی تبدیل کاراکترهای خاص به معادلهای امن آنها)
- از API های وردپرس استفاده کنید، زیرا روش امنی برای مدیریت دادهها در قالب شما می باشند.
حملات XSS (Cross-Site Scripting)،CSRF (Cross-Site Request Forgeries) و تزریق SQL (SQL Injection) از رایجترین آسیبپذیریهای وبسایتهای وردپرسی هستند. قالب شما باید در برابر این حملات کاملاً مقاوم باشد. رعایت اصول اساسی امنیت، قالب را تا حد امکان به این هدف نزدیک میکند.
رویههای معمول برای تسهیل گردش کار توسعه قالب
توسعه قالب در یک محیط سازمانی، نیازمند رویکردی متفاوت نسبت به پروژههای انفرادی یا کوچک است. شما به ساختار، ثبات و کارایی بیشتری نیاز دارید. این امر با توسعه استانداردهای کدنویسی داخلی خود در راستای استانداردهای وردپرس قابل دستیابی است.
تصویر(18)
نتیجه گیری
تست قالب وردپرس جهت اطمینان از استحکام، قابلیت اطمینان و عملکرد صحیح محصول برای کاربران، ضروری است. رعایت استانداردها و الزامات رسمی وردپرس، به انتشار قالب درون دایرکتوری قالب آن، کمک می کند. این دستورالعملها برای توسعه قالب توسط آژانسها و سایر افرادی که قصد انتشار عمومی ندارند نیز مفید است.
با این وجود، آزمون جامع قالب وردپرس، سرمایهگذاری است که نیازمند صرف زمان و تلاش می باشد. اگر حوزههای اصلیِ مهم یعنی عملکرد، دسترسیپذیری، کارایی، امنیت و کیفیت کد را پوشش دهید، به مشتریان خود بهترین خدمات را ارائه خواهید کرد. رعایت استانداردهای کدنویسی وردپرس میتواند استفاده مجدد یک قالب را در آینده، پس از پایان رابطه کاری با مشتری، تسهیل کند.