اگر یک توسعه دهنده وب سایت یا مدیر سرور هستید، بهتر است که مشتریان خود را در مورد اصول اولیه افزایش امنیت سایت و نیاز ذاتی به اقدامات محتاطانه امنیتی، آگاه کنید.
حملات و روشهای دسترسی به وبسرور همیشه در حال تغییر هستند. بنابراین به نفع مدیران است که از خطرات بالقوهای که سایت را تهدید می کنند، آگاه باشند. البته این موارد می بایست توسط تمامی کاربران وب سایت در نظر گرفته شوند و فقط به مدیران یا توسعه دهندگان سایت محدود نشوند. در این مقاله، رایجترین حملاتی که صاحبان وب سایت ها ممکن است با آنها مواجه شوند و روشهایی که هکرها میتوانند برای دسترسی به یک وبسایت از آنها استفاده کنند، بررسی شده است.
1- توافق PCI
تصویر(1)
در صورتی که یک وبسایت فروشگاهی راهاندازی میکنید، انطباق با PCI اولویت اصلی کسبوکارتان خواهد بود. توافق PCI به معنی حفظ امنیت تمام اطلاعات حساس، مانند اطلاعات کارت اعتباری می باشد. علاوه بر آن، تمام داده های ذخیره شده در سرور نیز می بایست رمزگذاری شوند. وقتی صحبت از الزامات تجارت الکترونیک به میان می آید، معمولاً با نصب گواهی SSL و رمزگذاری داده هایی که تبادل می شوند، شروع می گردد.
تطابق با PCI-DSS یا Payment Card Industry Data Security Standards، نه تنها مستلزم داشتن گواهینامه SSL جهت حفاظت از اطلاعات کارت بانکی مشتری است، بلکه می بایست مطمئن شوید که اقدامات امنیتی پیشگیرانه را در وب سایت خود انجام داده اید.
2- حملات Brute force و DDoS
حملات Brute force و DDoS، رایج ترین نوع حملات هستند که اقدامات و خدمات پیشگیرانه زیادی نیز برای آن ها وجود دارد که می توان برای کاهش خطرات، علیه آنها انجام داد. به منظور افزایش امنیت سایت جهت جلوگیری از حملات brute force، می توانید اقدامات پیشگیرانه ای مانند تنظیم یک URL خاص، عدم استفاده از نام های کاربری پیش فرض و رمزهای عبور قابل پیش بینی را انجام دهید. فعال کردن احراز هویت دو مرحله ای نیز برای تمامی پنل های مدیریت، پیشنهاد می شود.
از سوی دیگر، حملات DDoS به جای ابزارهایی مانند بازیابی رمز عبور، به باتنتها متکی هستند. باتنتها در واقع مجموعهای از دستگاههای متصل به اینترنت می باشند که درخواستهای زیادی را به سرور ارسال میکنند. هدف نهایی این درخواست ها، از کار انداختن وب سایت، مشکلات شخصی، سودجویی یا دلایل سیاسی است.
حملات DDoS میتواند در سطح کوچک و یک دوره زمانی کوتاه یا در مقیاس بسیار بزرگتر که تمام بخش های یک سازمان را برای مدتی طولانی تحت تأثیر قرار میدهد و هزینههای زیادی را برای تعمیر به شرکتها تحمیل میکند، صورت گیرد.
3- آلودگی Cross-site
این نوع آلودگی در وب سایت های موجود در یک سرور رخ می دهد. به این صورت که هر چه تعداد سایتهایی که فضای موجود در سرور را به صورت اشتراکی استفاده کنند، بیشتر باشد، میزان آلودگی نیز افزایش خواهد یافت. به عنوان مثال، اگر سازمان شما دارای چندین وب سایت وردپرسی باشد، همه آنها می توانند آلوده شوند.
راه حل جلوگیری از این آلودگی و افزایش امنیت سایت، می تواند قرار دادن هر وب سایت در یک پنل Cpanel جداگانه باشد اما مقرون به صرفه ترین راه حل برای جلوگیری از آن نیست. بسیار مهم است که ابتدا قالب ها و افزونه های غیر ضروری و همچنین وب سایت های قدیمی یا ناخواسته را به طور کامل از سرور میزبان حذف نمایید. شرکت میزبانی وبی را انتخاب کنید که امکان پیکربندی آسان سایت ها را به صورت ایمن فراهم کند و نیازی به ارائه دسترسی به شخص دیگری وجود نداشته باشد.
میهن وب هاست با بهره گیری از سیستم های امنیتی پیشرفته که به صورت اختصاصی طراحی شده است، سایت کاربران را در مقابل تهدیدات امنیتی همچون هکرها، Malware یا حملات DDoS محافظت می کند.
مشاهده امکانات امنیتی میهن وب هاست
4- اقدامات پیشگیرانه
همانطور که قبلاً ذکر شد، همه مشاغل آنلاین باید مطابق با PCI باشند. صرف نظر از اینکه وب سایت فروشگاهی است یا خیر، موارد زیر برخی از مهمترین اقدامات پیشگیرانه جهت افزایش امنیت سایت هستند که باید در نظر گرفته شوند.
-
کنترل دسترسی: دسترسی هر کاربر را محدود کنید. فقط آنچه را که برای نقش آنها در یک وب سایت لازم است، طی مدت زمانی که نیاز دارند، به آنها اختصاص دهید.
-
نرمافزارها، افزونهها و قالب های قدیمی: مطمئن شوید که افزونه ها و قالب های سایت همیشه بروز هستند و قبل از هر گونه بروزرسانی دستی، یک نسخه پشتیبان از سایت خود تهیه کنید.
- رمزهای عبور ضعیف: مطمئن شوید که همه رمزهای عبور قدرتمند هستند و به طور مرتب بروز می شوند.
- فایروال نرم افزار وب سایت (WAF): یک فایروال را در وب سایت خود پیاده سازی کنید تا تمام درخواست های مخرب را فیلتر کند.
- برنامه های تعمیر و نگهداری: داشتن یک برنامه تعمیر و نگهداری به کاهش احتمال آلوده شدن سایت توسط نقص های امنیتی zero-day و سایر آسیب پذیری های شناخته شده، کمک می کند.
5- کشف و واکنش
یک اسکنر فعال، یکی از اولین مواردی است که باید هنگام ایجاد وب سایت، در نظر بگیرید. اسکنر باید مورد اعتماد باشد و به طور منظم بروز شود. در صورت تشخیص آلودگی یا فعالیت های مشکوک توسط اسکنر، مطمئن شوید که اقدامات مربوط به رفع مشکل توسط یک شخص برنامه نویس یا شرکتی که با آن همکاری دارید، انجام گردد.
تصویر(2)
در ادامه به انواع بدافزارهایی که امکان دارد در وب سایت تان شناسایی شوند، اشاره شده است:
اسپم: تزریق اسپم به یک سایت، تلاش مخرب یک هکر برای آلوده کردن صفحات یک وب سایت با رتبه بالا می باشد. هکرها سعی می کنند کاربران را به وب سایت های اسپم خود ریدایرکت نمایند.
فیشینگ: نوعی از تاکتیکهای مهندسی اجتماعی می باشد که مهاجمان برای قرار دادن پیامهای جعلی روی وب سایت ها، از آن استفاده میکنند. این بدافزار برای فریب کاربران و به دست آوردن اطلاعات حساس طراحی شده است.
ریدایرکت: این آلودگی ها کاربران را به طور خودکار از وب سایت اصلی به آدرسی دیگر ریدایرکت می کنند و بر ترافیک و درآمد کلی وب سایت، تأثیر می گذارند.
سرقت اطلاعات کارت اعتباری: میتواند مضرترین بدافزار برای فروشگاه ها باشد. زیرا هکر با تزریق کد مخرب در بک اند سایت، اطلاعات کارت اعتباری مشتری را به سرقت میبرد که میتواند منجر به مشکلات حقوقی شود.
Drive-by download: هنگامی که کاربران، تبلیغات مخربی که در وب سایت های آلوده نمایش داده می شوند را مشاهده می کنند، از طریق آسیبپذیریهای مرورگر، سیستمعاملها، جاوا یا ویرایشگرهای فایل و نرم افزار هایی مانند Microsoft Office و Adobe Flash، مورد سو استفاده قرار می گیرند.
Cryptominer: این آلودگی برای استفاده از منابع سرور در جهت استخراج ارز دیجیتال، طراحی شده است.
Deacement یا صفحه مرگ: این آلودگیها در صفحه اصلی سایت نمایش داده می شوند تا به همه بازدیدکنندگان سایت اطلاع دهند که سایت هک شده است و معمولاً شامل واترمارک یا امضای هکر می باشد. این اقدام بر وجهه کلی سایت تأثیر می گذارد.
باج افزار: این نوع آلودگی، به یک نگرانی فزاینده در امنیت سایبری تبدیل شده است. زیرا برای انواع وب سایت ها، سازمان ها و دولت ها در سراسر جهان مضر می باشد. باج افزار برای قفل کردن سیستم کاربران و رمزگذاری تمامی فایلها طراحی شده تا کاربر قربانی را مجبور به پرداخت مقادیر زیادی پول یا ارز دیجیتال به هکر کند.
Backdoor :Backdoor یک برنامه کامپیوتری مخرب است که با سوء استفاده از آسیبپذیریهای شناخته شده، دسترسی از راه دور به یک سیستم آلوده را به صورت غیرمجاز در اختیار مهاجم قرار می دهد.
SQL Injections :SQLi حملاتی هستند که اجرای دستورات مخرب SQL را در دیتابیس وب سایت، امکان پذیر می کنند.
در نظر داشته باشید که اگر این آلودگی ها را به طور کامل حذف نکنید، احتمالاً در سرور میزبان باقی مانده و موجب بروز مجدد آلودگی میشوند.
نتیجه گیری
اگر کاربری در مورد خدمات شما پرس و جو می کند، توضیح در مورد این موضوعات جهت افزایش امنیت سایت، باید اولویت بالایی داشته باشد. اگرچه ساختن یک وب سایت و اعمال تمامی تنظیمات، عیب یابی و راه اندازی تمامی نرم افزارهای موردنیاز آن می تواند بسیار طاقت فرسا باشد اما یکی از موارد کلیدی که هکر از آن بهره می برد، سهل انگاری قربانی خود است. هنگامی که مهاجم بخشی را برای نفوذ به یک برنامه یا وب سایت می یابد، هر زمان که فرصت پیدا کند از آن سو استفاده خواهد کرد.