در این مقاله مهمترین اشتباهات سئو موبایل ذکر شده که باید از آنها اجتناب کنید تا مطمئن شوید در لیست نتایج جستجو باقی میمانید، ترافیک بیشتری را به سایت خود هدایت میکنید و بازدیدکنندگان را راضی نگه میدارید. گوگل از زمان اجرای الگوریتم "mobilegeddon" در سال 2015، اعلام کرده است که mobile-first indexing را در اولویت قرار داده و شما نیز باید آن را مهم بدانید.
Mobile-first به این معنی است که Google ابتدا سایت شما را در موبایل میخزد و صرفا به نسخه موبایل توجه میکند. اگر نسخه دسکتاپ سایت شما بهتر باشد اما تجربه کاربری موبایل مناسبی را ارائه ندهد، گوگل رتبه خوبی برای شما در نظر نمیگیرد. گوگل در سال 2021 کاملا روال خود را به mobile-first indexing تغییر داد. لذا سئوی موبایل بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. از همین رو به Core Web Vitals توجه کنید، محتوای موبایل خود را برای استفاده از فرصتها، بررسی و مشکلات UX را برطرف نمایید. در این مقاله تلاش شده است تا اشتباهات سئو موبایل و راه های مقابله با آنها شرح داده شود. این موضوع موجب میگردد تا در SERP ها باقی بمانید، ترافیک بیشتری را به سایت خود هدایت کنید و بازدیدکنندگان را صرف نظر از دستگاهی که استفاده میکنند، راضی نگه دارید.
بررسی اشتباهات سئو موبایل و راهکار مقابله با آنها
1. Core Web Vitals: سرعت پایین سایت
بسیار مهم است که سایت شما نه تنها هنگام لود، بلکه برای تعامل با کاربر نیز سریع باشد. سرعت لود صفحه یک عامل رتبهبندی مهم است. دو سوم از بروزرسانیهای Core Web Vitals گوگل مستقیماً با سرعت سایت سروکار دارند.
تصویر(1)
حتی بدون در نظر گرفتن فاکتورهای رتبهبندی موتورهای جستجو، 53 درصد افراد اگر لود صفحه بیشتر از 3 ثانیه طول بکشد، آن را رها میکنند. سایت شما باید هر صفحه را در کمتر از یک ثانیه رندر کند. بنابراین اصلاحات زیر میتوانند در سرعت بخشیدن به نسخه موبایل سایت شما و جلوگیری از بروز اشتباهات سئو موبایل، کمک نمایند:
- به حداقل رساندن درخواستها و ریدایرکتها: صفحات را ساده نگه دارید. تا جایی که ممکن است ریدایرکت 301 و عناصر غیر ضروری را از صفحه خود حذف کنید. کد HTML و هر چیزی که ممکن است موجب کاهش سرعت سایت شود، مانند CSS و جاوا اسکریپت را به حداقل برسانید.
- تغییر سایز و فشرده سازی تصاویر: در این بخش از روش های جلوگیری از اشتباهات سئو موبایل میتوانید از ابزارهای موجود در وردپرس برای تغییر خودکار سایز تصاویر و ابزارهایی مانند compressor.io برای فشرده سازی حجم فایلهای خود استفاده کنید.
- هاست خود را بررسی کنید: سرویسهای ارزان قیمت شرکتهای هاستینگ نامعتبر، سرعت مورد نیاز را برای میزبانی حجم زیادی از ترافیک در اختیارتان قرار نمی دهند. این امر به ویژه در مورد فروشگاههای اینترنتی صادق است.
- پیشرفت خود را بررسی نمایید: از PageSpeed Insights یا Lighthouse Google به عنوان ابزارهایی برای بررسی فوری و آسان عملکرد وب سایت خود استفاده کنید.
- از فناوریهای جدید وب مانند lazy-loading برای به تاخیر انداختن لود فایلهای غیر ضروری یا حجیم استفاده کنید.
2. Core Web Vitals: مزاحم ها
گوگل در سال 2017 اعلام کرد صفحاتی که در هنگام انتقال از نتایج جستجوی موبایل به راحتی برای کاربران در دسترس قرار نمیگیرند، رتبه بالایی کسب نخواهند کرد. در گذشته این تغییر تأثیر قابل توجهی بر رتبه بندی نداشت اما هم اکنون وضعیت تغییر کرده است. برای مقابله با اشتباهات سئو موبایل توصیه می شود مزاحمین ناخواندهای مانند تبلیغات پاپآپ، ثبتنام خبرنامه و سایر بنرها، در دسترسی کاربران به محتوای سایت شما اختلال ایجاد میکنند. در سال 2021، این سیگنال به Cumulative Layout Shift یا CLS گسترش یافت.
تصویر(2)
CLS بخشی از Core Web Vitals با هدف اندازهگیری تغییرات کلی چیدمان در هنگام لود یک صفحه است. این ویژگی مواردی مانند پاپآپها که روی محتوای اصلی قرار میگیرند و سایر عناصر و UX های مزاحم که موجب جابجایی محتوا میشوند را پوشش میدهد. هر صفحهای که تجربه کاربری ضعیفی را ارائه دهد، در جستجوی ارگانیک رتبه پایینتری خواهد داشت که شامل موارد زیر میشوند:
- پنجرههای پاپآپ که باعث عدم نمایش صحیح محتوای اصلی یک صفحه می شوند. صرف نظر از اینکه به محض ورود کاربر از نتایج جستجوی Google یا زمانی که کاربران در صفحه اسکرول میکنند، ظاهر شوند.
- مزاحمینی که رد کردن آنها دشوار است. بهویژه اگر کلیک تصادفی روی آنها، شما را به صفحه جدیدی ریدایرکت کند.
- چیدمان فریبندهای که کاربران را فریب میدهد تا تصور کنند در حال مشاهده یک محتوای مرتبط هستند.
توجه داشته باشید که این قانون شامل استثنائاتی نیز میشود. تبلیغات مزاحم که این معیار رتبه بندی روی آنها تأثیر منفی ندارد، عبارتند از:
- مطالب واسط ضروری و قانونی، از جمله تایید سن و استفاده از کوکی.
- صفحات ورود به سیستم برای محتوای غیرقابل ایندکس (به عنوان مثال، محتویات خصوصی مانند ایمیلها و درگاه پرداخت).
- بنرهایی با سایز معقول مانند بنرهای نصب نرمافزارهای Safari و Chrome. به طور کلی، این بنرها حدود 20 درصد از صفحه نمایش را اشغال می کنند.
3. از دست رفتن محتوا: فایلهای بلاک شده
اگر نسخه موبایل سایت شما کاملا با دسکتاپ متفاوت باشد، ممکن است محتوایی را در این بین از دست بدهید. این مورد یکی از اشتباهات سئو موبایل می باشد که بسیار رایج است. Googlebot باید بتواند وب سایت شما را مانند یک کاربر معمولی خزش کند. به این معنی که محدود کردن دسترسی به جاوا اسکریپت، CSS و فایلهای تصویری در وب سایت، میتواند به رتبه شما آسیب برساند. فایل robots.txt وب سایت خود را بررسی کنید تا عناصر ضروری که مسدود شدهاند را بیابید. به کنسول جستجوی گوگل مراجعه کنید و فایل robots.txt خود را تست نمایید.
4. از دست رفتن محتوا: محتوای غیرقابل استفاده
قبل از اینکه ویدیو یا فایلهای دیگر را در صفحه خود قرار دهید، تاثیر آن را روی سرعت سایت در نظر بگیرید. همچنین از اینکه ویدیوی شما در تمامی دستگاهها قابل پخش باشد، مطمئن شوید. در صورت امکان، توضیح آن را نیز وارد کنید. این کار به گوگل (برای ایندکس کردن) و کاربرانی که نیاز به توضیح دارند، کمک میکند.
تصویر(3)
اگر میخواهید محتوای متحرک را در وب سایت خود قرار دهید، گوگل استفاده از HTML5 را توصیه میکند. شما به راحتی میتوانید این انیمیشنها را در Google Web Designer ایجاد کنید.
5. از دست رفتن محتوا یکی دیگر از اشتباهات سئو موبایل: ریدایرکتهای نامناسب
ریدایرکتهای معیوب یک مشکل مهم در وب سایت هایی هستند که برای موبایل بهینه نشده اند. این امر به ویژه در وب سایت هایی با URL های جداگانه برای دسکتاپ و موبایل، صادق است. برای مقابله با این دسته از اشتباهات سئو موبایل، لازم است به موارد زیر دقت نمایید:
- اگر یک کاربر موبایل به اشتباه روی نسخه دسکتاپ وب سایت شما قرار گرفت، او را به نسخه موبایل همان صفحه ریدایرکت کنید. آنها نباید به صفحه اصلی نسخه موبایل سایت شما ریدایرکت شوند.
- اگر نسخه موبایلی معادل صفحات دسکتاپ خود ندارید، آن را در اسرع وقت برطرف و اصلاح نمایید. تا زمانی که آن صفحات را ایجاد نکردهاید، باید کاربران را در همان صفحه دسکتاپ نگه دارید، نه اینکه آنها را به صفحه اصلی موبایل خود ریدایرکت کنید.
- باید به کاربران موبایل در تمامی دستگاهها، محتوای یکسانی ارائه شود.
- از لینکدهی اشتباه به نسخههای بهینه شده دسکتاپ صفحات خود از آدرسهای موبایل، اجتناب کنید.
ساده ترین راه برای جلوگیری از این مشکلات، ایجاد یک سایت ریسپانسیو است. با این کار برخی از رایج ترین مسائل مربوط به اشتباهات، برطرف میشود. نسخه موبایل سایت خود را از طریق گوگل بررسی کنید. این کار به شما کمک میکند تا مشکلات چیدمان و خطاهای خزیدن را شناسایی نمایید. سپس میتوانید در کنسول جستجوی Google آنها را تصحیح کنید.
6. از دست رفتن محتوا: خطاهای 404 موبایل
مشابه موارد فوق، کاربران باید بتوانند به محتوای یکسان در نسخههای دسکتاپ و موبایل سایت دسترسی داشته باشند. اگر Google نتواند محتوا را در موبایل بیابد، نمیتواند آن را بررسی کند. شما باید هر صفحهای که در آن کاربران موبایل با خطای 404 مواجه میشوند، برطرف کنید. برای جلوگیری از این دسته از اشتباهات سئو موبایل لازم است تا از لینک دادن به محتوای ناموجود خودداری کنید. سایت خود را از طریق یک کاربر موبایل برای یافتن خطاهای 404 بررسی نمایید.
7. از دست رفتن محتوا: دادههای ساختاریافته
گوگل همیشه به دنبال ارائه پاسخهای غنی، دقیق و فوری به سوالات است. schema.org در ارائه این پاسخها به شما از طریق نتایج جستجوی موبایل، کمک میکند. اگر هنوز از Schema یا Structured Data markup (نشانهگذاری دادههای ساختاریافته) برای دستهبندی محتوای خود استفاده نمیکنید، یک محرک مهم CTR ارگانیک را از دست میدهید. گوگل و کاربرانش تمایل دارند که از rich snippets که اطلاعات مورد نظرشان را به صورت مختصر نمایش میدهد، استفاده کنند.
تصویر(4)
ریچ اسنیپتهای شما ممکن است به دلایل مختلفی در نتایج جستجو نشان داده نشوند. نحوه نمایش سایت در موبایل یکی از این دلایل میباشد. باید از ابزار Rich Snippet و تست دادههای ساختار یافته استفاده کنید تا مطمئن شوید که به خوبی در سراسر سایت استفاده شده اند.
8. UX نامناسب: مشخص نشدن Viewport موبایل
صفحهنمایش موبایلها اشکال و اندازههای مختلفی دارند. بنابراین اگر با استفاده از متا تگ viewport، آنها را به درستی مشخص نکنید، ممکن است کاربران شما صفحاتی را مشاهده کنند که به درستی نمایش داده نمیشوند.
اشتباهات رایج عبارتند از:
- استفاده از viewport با عرض ثابت، که فقط برای دستگاههای خاصی بهینه شدهاند.
- تنظیم viewport ضعیف برای کوچکترین سایز صفحات، که تجربه کاربری دستگاههای کوچک را خشک و بی روح خواهد کرد.
خوشبختانه، رفع این مشکلات نسبتاً آسان است:
- مقیاس پذیری کاربر را فعال کنید.
- با استفاده از متا تگ viewport، ابعاد و مقیاس اصلی صفحه خود را کنترل کنید.
- عرض صفحه را بر اساس پیکسلهای مستقل و متناسب با عرض صفحه دستگاه تنظیم کنید.
- مقدار initial-scale برابر 1 تنظیم شود. این موضوع یک رابطه 1 به 1 بین پیکسلهای CSS و پیکسلهای مستقل از دستگاه ایجاد میکند.
این اصلاحات نه تنها به کاربران موبایل و خزندهها کمک میکنند، بلکه برای بهبود قابلیت دسترسی نیز ضروری هستند.
9. UX نامناسب: طراحی ضعیف موبایل
بسیاری از افراد تفاوت بین "mobile-first" و "mobile-friendly" را نمی دانند. Mobile-first به این معنی است که گوگل قبل از اینکه نسخه دسکتاپ سایت را بخزد، نسخه موبایل آن را بررسی میکند و باید به سایت موبایل اهمیت دهید.
تصویر(5)
Mobile-friendly یا "سازگاری با موبایل" به این معنی خواهد بود که سایت شما به خوبی برای دستگاههای موبایل طراحی شود. برای mobile-first سایت خود، ضروری نیست Mobile-friendly باشید اما برای موفقیت در دنیای mobile-first باید Mobile-friendly باشید. بنابراین اولویت طراحی خود را موبایلها و تبلتها قرار دهید. از فونتهای ناخوانا، فونتهای با سایز کوچک و به هم ریختگی در صفحه پرهیز کنید. عناصر صفحات خود را طوری قرار دهید که کاربران موبایل در معرض کلیک کردن روی لینک یا دکمه اشتباه قرار نگیرند.
10. استراتژیهای واکنش گرا: معیارهایی که باید به آنها تکیه کنید
برای مقابله با اشتباهات سئو موبایل نحوه عملکرد ابزارهایی که استفاده میکنید را بدانید. هنگامی که در حال بهینهسازی هستید (چه برای موبایل و چه برای دسکتاپ) مطمئن شوید که از یک ابزار بررسی سایت عالی برای یافتن مشکلات بهره میبرید. محتوا، لینکها، عنوان، تگهای متا، schema markup و هر چیزی که در موفقیت وبسایت شما نقش دارد را بررسی کنید. همچنین حتی زمانی که ابزارهای مختلف عملکرد مشابهی دارند، اغلب نتایج متفاوتی را ارائه میدهند. نتایج خود را با نتایج ابزار دیگری مقایسه کنید. بررسی نمایید که هر ابزار چگونه به معیارهایی که ایجاد میکند رسیده است. این موضوع به شما کمک میکند تا اطلاعاتی که برای کسب و کارتان مهم هستند را بشناسید و بتوانید بر معیارهای مهم تکیه کنید.
جمع بندی: سئو واکنشگرا
سئوی دسکتاپ و موبایل همه از usability یا قابلیت استفاده سرچشمه می گیرند.
تصویر(6)
راز هر استراتژی موفق سئو در درک دقیق مخاطبان نهفته است. این تحقیق باید پایه و اساس هر کاری باشد که انجام میدهید. سئو، تولید محتوا و طراحی سایت از این دسته کارها هستند. اگر بدانید که مشتریان به صورت آنلاین چگونه رفتار میکنند، بهتر میتوانید مخاطبان خود را جذب کنید. عدم درک مشتریان، منجر به ایجاد بسیاری از اشتباهات رایج سئو میشود. انتخاب کلمات کلیدی نامناسب، استفاده از سرفصل هایی که به نقاط عطف نادرست اشاره میکنند یا تبلیغ در کانالهای نامرتبط، از جمله این اشتباهات هستند.
شما میتوانید با اجتناب از اشتباهات سئو موبایل روی بهینه سازی کار کنید اما اگر محتوای شما برای مخاطبان هدف جذابیت نداشته باشد، تمامی این تلاشها بی نتیجه خواهند بود. ابزارهای مناسب را برای بهرهمندی از تعاملاتی که مشتریان شما با برندتان دارند، به کار بگیرید. موضوع اصلی خود و مخاطبان را از نزدیک بشناسید. سپس میتوانید یک وب سایت موبایل شگفت انگیز و بهینه ایجاد نمایید.