مزایای سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای
مقالات تخصصی IT و هاستینگ

راهنمای جامع سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای

تقریبا تمامی استراتژی‌ های سئو شامل راه‌ اندازی چندین صفحه در یک وب‌ سایت می باشند و بیشتر مواقع این روش بهترین گزینه است. در این مقاله به تعریف مفهوم سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای و مفید بودن آن پرداخته می شود.

وب سایت تک صفحه ای چیست؟

وب سایت تک‌ صفحه‌ ای تمام محتوا را در یک صفحه واحد نمایش می‌ دهد. برخلاف وب سایت‌ های چند صفحه‌ ای کاربر می‌ تواند با اسکرول نمودن در صفحه به تمامی بخش‌ ها دست یابد.

راهنمای جامع سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای

تصویر(1)

وب سایت تک صفحه ای را نباید با برنامه تک صفحه ای (SPA) اشتباه گرفت. SPA نوعی وب سایت است که با اولین بازدید کاربر تمامی فایل‌ های موردنیاز را از طریق یک سند وب (web document) بارگذاری می نماید. سایر محتوا به صورت پویا همزمان با تعامل کاربر با سایت بارگذاری می گردد. در SPA از نظر فنی کاربر همچنان می‌ تواند به صفحات مختلف دسترسی داشته باشد. این محتوا معمولا سمت کاربر (client-side) با استفاده از جاوا اسکریپت بارگذاری و نمایش داده می‌ شود.

آیا سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای مفید است؟

وب سایت‌ های تک صفحه‌ ای محدودیت‌ هایی برای جذب ترافیک طبیعی ایجاد می نمایند. در ادامه برخی از دلایل اصلی مناسب نبودن سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای ذکر شده اند.

هدف گذاری ضعیف کلمات کلیدی به دلیل کمبود محتوا

تمرکز بر تعداد محدودی کلمه کلیدی، یکی از موانع اصلی برای بهبود سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای است. اگرچه در این نوع وب سایت ها نیز می توان با به کارگیری روش های مختلف، کلمات کلیدی متفاوتی را هدف گذاری نمود اما معمولا استفاده از صفحات مجزا برای هر کلمه کلیدی منجر به نتایج بهتر سئو می گردد.

در فرایند نقشه کلمات کلیدی (keyword mapping)، کاربران بر اساس درک گوگل از جستجوی انجام شده به صفحات فرود مخصوصی هدایت می شوند که برای آن موضوع طراحی شده‌ است.

بهترین روش برای درک منظور کاربر از بررسی یک کلمه کلیدی خاص، جستجوی دستی آن عبارت در موتور جستجوی گوگل و تحلیل دقیق نتایج است. اگر گوگل برای عبارت مورد نظر وب‌ سایت‌ های تک‌ صفحه‌ ای را در رتبه‌ های برتر قرار داده باشد این احتمال وجود دارد که شما نیز بتوانید با یک وب سایت تک صفحه ای به رتبه برتر دست یابید.

فواید سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای

تصویر(2)

گوگل ترجیح می‌ دهد محتوایی را در رتبه‌ های برتر به نمایش بگذارد که کاملا با جستجوی کاربر مرتبط باشد. حتی اگر در یک صفحه واحد، از کلمات کلیدی مختلف استفاده نمایید میزان ارتباط با عبارت جستجو شده را کاهش خواهید داد. تقسیم این محتوا به صفحات جداگانه که هر کدام دارای یک موضوع خاص هستند استراتژی بسیار موثرتری برای بهبود رتبه در نتایج جستجو است.

ایجاد محتوای گسترده و مرتبط با حوزه تخصصی شما باعث می شود از دید گوگل به عنوان یک منبع معتبر شناخته شوید.
برای درک بهتر، تصور نمایید به دنبال خرید لنز تماسی چشم می باشید. فروشگاه A اقدام به ارائه یک صفحه فرود اختصاصی برای خرید لنزها می نماید. از سوی دیگر، فروشگاه B صفحه ای شامل محصول، راه های تماس، پست، وبلاگ مرتبط و آموزنده در زمینه سوالات رایج، با موضوع مراقبت از چشم توسط لنزهای تماسی، ارائه می کند.

عوامل مختلفی در این زمینه نقش دارد اما به طور کلی اگر شما یک مشتری بالقوه باشید احتمالا به فروشگاه B اعتماد بیشتری خواهید نمود. از نظر گوگل نیز محتوای معتبر و متنوع، نشان دهنده تخصص و ارتباط موضوعی با حوزه فعالیت شما است.

تجربه کاربری ضعیف به دلیل فقدان ساختار و سازماندهی

وب سایت های تک صفحه ای اغلب فاقد ساختار و سازماندهی منظم هستند. قرارگیری تمامی محتوا در یک صفحه ممکن است منجر به سردرگمی و تجربه ناامید کننده برای کاربران گردد.

در وب سایت های تک صفحه ای جهت دسترسی به محتوای مدنظر تنها راه اسکرول نمودن صفحه یا کلیک روی لینک های لنگر (anchor links) است. وجود محتوای زیاد در صفحه می تواند تجربه نا امید کننده ای برای کاربران داشته باشد زیرا جستجوی محتوای مدنظر نیاز به تلاش بیشتری خواهد داشت.
وب سایت های چند صفحه ای معمولا دارای یک ساختار واضح از محتوا هستند که توسط منوی ناوبری سربرگ و لینک‌ های مسیریابی (breadcrumbs) تعریف می گردند. به دلیل آشنایی کاربران با این روش، در صورت تنظیم صحیح، آنها می‌ توانند راحت بین صفحات مختلف جا به‌ جا شوند.

محتوای تولید شده در این وب سایت ها اغلب کوتاه است تا جستجو برای کاربران راحت تر باشد. کوتاه سازی محتوا می تواند منجر به حذف مطالبی گردد که کاربران دنبال آن هستند یا ممکن است مطالبی که ارزش سئو شدن را دارند از دست بدهید.

معایب سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای

تصویر(3)

محدودیت جذب بک لینک‌ ها برای سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای

وب سایت‌ های تک صفحه‌ ای اغلب عمل‌ گرا و تعامل محور هستند. همچنین معمولا شامل محتوای اطلاعاتی کم مانند پست‌ های وبلاگ، مطالعات یا صفحات کمپین می باشند. مدیران وب‌ سایت‌ ها معمولا به محتوای اطلاعاتی بک لینک می دهند. بنابراین در وب سایت تک صفحه ای امکان ایجاد بک لینک های با کیفیت کاهش خواهد یافت.

لینک سازی یکی از سه رکن اصلی سئو می باشد. با ساختاری که برای جذب بک‌ لینک‌ ها طراحی نشده است امکان بهبود رتبه وب سایت به شدت محدود خواهد شد. یک وب سایت چند صفحه‌ ای، انعطاف بیشتری جهت تولید محتوای مرتبط و جذب لینک‌ ها ایجاد می نماید اما برای سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای چنین ویژگی در دسترس نخواهد بود.

مزایای سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای چیست؟

ممکن است با توجه به معایب ذکر شده این سوال ایجاد شود که چرا باید از یک وب سایت تک صفحه ای استفاده نمایید؟ 

بسیاری از مدیران با هدف گسترش و توسعه در بلند مدت، ممکن است به صورت موقت وب سایت تک صفحه‌ ای را مورد استفاده قرار دهند. در چنین وضعیتی این وب سایت ها می‌ توانند به عنوان یک جایگزین موقت عمل نمایند. راه اندازی این وب سایت ها نسبتا ارزان و آسان است. در این زمینه تنها نیاز به منابع لازم جهت طراحی، ایجاد، میزبانی و سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای می باشد.

نقطه آغاز مناسب برای معرفی برند

ایجاد برند جدید عموما با تلاش زیاد در راستای راه‌ اندازی یک وب‌ سایت کامل و حرفه‌ ای، همراه است. وب سایت تک صفحه‌ ای می‌ تواند به عنوان جایگزین موقت، مناسب باشد. این کار حداقل تضمین می نماید که گوگل سایت شما را قبل از راه‌ اندازی برند خزیده (crawl) و ایندکس نموده است.

عدم ایندکس در روزهای ابتدایی راه‌ اندازی سایت، می‌ تواند به معنای از دست دادن ترافیک ارزشمند اولیه باشد و بیشتر افراد نتوانند شما را پیدا نمایند. سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای به عنوان پیش‌ نیازی جهت حضور در موتورهای جستجو و کسب رتبه‌ های برتر برای عبارات کلیدی مرتبط با برند، امری ضروری است.

تمرکز پیج رنک (PageRank) روی یک صفحه

همانطور که پیشتر اعلام شد ایجاد بک لینک برای سایت های تک صفحه ای دشوارتر است. با این وجود، یکی از مزایای قابل توجه آن، کاهش چشمگیر افت PageRank (رتبه صفحه) می باشد.

در سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای، بک لینک های ایجاد شده به یک آدرس واحد اشاره دارند. یعنی بر خلاف وب سایت‌های چند صفحه ای که پیج رنک از طریق لینک‌ های داخلی بین صفحات مختلف تقسیم می‌ شود، PageRank کسب شده توسط سایت شما، به یک صفحه اختصاص می‌ یابد.

طی فرآیند انتقال PageRank از طریق لینک های داخلی در وب‌ سایت‌ های چند صفحه‌ ای، به تدریج مقدار کمتری از ارزش لینک منتقل می گردد. این پدیده به عنوان "PageRank Damping Factor" (عامل کاهش پیج رنک) شناخته می‌ شود که در آن ارزش منتقل شده با هر "انتقال" (hop) از صفحه‌ ای به صفحه دیگر، تضعیف می‌ گردد.

به عنوان مثال دو فروشگاه را تصور نمایید که محصول یکسانی عرضه می‌ نمایند. فروشگاه A دارای یک وب سایت تک صفحه‌ ای و B چند صفحه‌ ای است. هر دو یک بک لینک با ارزش پیج رنک برابر، دریافت می نمایند که به دامنه اصلی هر یک از وب سایت‌ ها اشاره دارد.

با توجه به اینکه محصول فروشگاه A در صفحه اصلی قرار دارد، بیشترین ارزش را از بک لینک دریافت می نماید. فروشگاه B توسط یک لینک داخلی، PageRank را به صفحه اختصاصی منتقل می نماید. به دلیل تضعیف تدریجی ارزش منتقل شده با هر "انتقال" (hop) توسط لینک‌ های داخلی، محصول فروشگاه B به اندازه A از افزایش PageRank بهره‌ مند نخواهد شد.

تاثیر پیج رنک در سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای

تصویر(4)

ارائه تجربه‌ لذت‌ بخش برای کاربران موبایل

یکی دیگر از مزایای وب سایت های تک صفحه ای بهینگی مناسب برای کاربران موبایل است و با در نظر گرفتن نیازهای آنها طراحی می گردند. لینک‌ های لنگر (anchor links) در وب سایت‌ های تک صفحه‌ ای، تجربه کاربری مناسبی را برای کاربران موبایل ایجاد می نمایند. همچنین استفاده از محتوای مختصر و جذاب در این نوع وب سایت ها، با شیوه‌ های بهینه‌ سازی برای تلفن های همراه همخوانی کامل دارند.

اطمینان از اینکه کاربران شما تجربه کاربری خوبی در موبایل داشته باشند بسیار حائز اهمیت است. طبق آمار Statista، اکثر بازدیدهای وب سایت‌ ها در سراسر جهان، از طریق دستگاه‌ های موبایل انجام می گردند.

گوگل عمدتا اقدام به بررسی نسخه موبایل سایت می‌ نماید و سازگاری برای موبایل را یکی از مهم‌ ترین عوامل تعیین‌ رتبه در نظر می‌ گیرد. به همین دلیل، بهینه‌ سازی سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای برای نمایش مناسب در تلفن های همراه بیش از هر زمان دیگری ضروری است.

نکات بهینه‌ سازی سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای

به منظور راه اندازی یک وب سایت تک صفحه ای رعایت نکات زیر  کمک می نماید تا در موتورهای جستجو بهتر دیده شوید:

استفاده از یک ساختار سلسله‌ مراتبی واضح

همانطور که قبلاً اشاره شد وب‌ سایت‌ های تک‌ صفحه‌ ای اغلب فاقد ساختار مشخصی که توسط منوها و مسیرهای ناوبری (breadcrumbs) ایجاد می گردند، هستند.

لازم است تا یک سلسله مراتب واضح برای محتوای خود تنظیم نمایید. استفاده از ساختار سلسله‌ مراتبی، شامل H1 و سرفصل های فرعی H2 و H3، یک نقطه شروع ایده‌آل برای هر متن ساختاریافته است. استفاده منطقی از این تگ‌ ها جهت تقسیم محتوا، بررسی و پیمایش صفحه را برای کاربران آسان‌ تر می‌ نماید.

داشتن یک ساختار نامنظم در سرفصل ها، باعث می شود تا کاربران هنگام پیمایش صفحه، مجبور باشند شخصا ساختار آن را درک نمایند. این موضوع برای کاربرانی که اختلال بینایی دارند و احتمالا از صفحه خوان (screen reader) استفاده می نمایند، حائز اهمیت است. به همین دلیل، سلسله مراتب عنوان‌ ها نباید نادیده گرفته شود (برای مثال، یک تگ H4 را مستقیما بعد از H2 قرار ندهید).

بهینه‌ سازی تصاویر را برای سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای نادیده نگیرید

بهینه‌ سازی تصویر در سئو، اغلب نادیده گرفته می‌ شود. با توجه به اینکه وب‌ سایت‌ های تک‌ صفحه‌ ای اغلب حاوی تصاویر زیادی می باشند، سئوی تصویر نباید نادیده گرفته شود. علی‌ رغم نبود قوانین خاص برای این نوع وب‌ سایت‌ ها، توصیه می گردد که از بهترین روش‌ ها و استانداردهای موجود مانند موارد زیر پیروی نمایید:

  • استفاده از متن جایگزین (alt text) و نام‌ فایل توصیفی.

  • فشرده‌ سازی فایل‌ های تصویر و استفاده از فرمت های جدید.

  • لود تصاویر از طریق CDN (شبکه توزیع محتوا).

پیروی از این روش‌ ها نه تنها به بهبود رتبه‌ در جستجوی تصویر کمک می نماید بلکه سرعت صفحه را نیز بهبود می‌ بخشد.

تاثیر سرعت صفحه روی سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای

تصویر(5)

هنگام سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای سرعت صفحه را در نظر داشته باشید

با توجه به ماهیت تک‌ صفحه‌ ای وب‌ سایت، سرعت بارگذاری بالا و پاسخگویی سریع، عاملی کلیدی در جلب رضایت کاربران محسوب می‌ شود.

اگرچه سرعت صفحه در بالای لیست اولویت‌ های سئو قرار ندارد اما نمی‌ توان این مورد را نادیده گرفت که داشتن یک وب‌ سایت سریع نه تنها باعث کسب رتبه‌ طبیعی می گردد بلکه تجربه کاربری بهتری نیز ایجاد می نماید. در گفتگوهای Reddit درباره Core Web Vitals، جان مولر این مورد را یک معیار تعیین کننده مهم توصیف نمود.

بر اساس تحقیقات Think with Google، اگر بارگذاری یک سایت در موبایل بیش از سه ثانیه زمان بر شود، 53 درصد بازدیدکنندگان آن را ترک می کنند. برای بهبود عملکرد وب‌ سایت‌ های تک صفحه‌ ای استفاده از Lazy-loading بسیار مهم است زیرا حجم بالای محتوای این نوع وب‌ سایت‌ ها می‌ تواند بر سرعت بارگذاری تاثیر منفی بگذارد. با استفاده از این روش برای سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای، منابع موجود در بخش های پایین‌ تر صفحه زمانی لود می‌ شوند که کاربر به آن بخش اسکرول کند.

توجه بیشتر به لینک سازی در سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای

همانطور که ابتدای مقاله اشاره شد وب‌ سایت‌ های تک‌ صفحه‌ ای در جذب طبیعی بک لینک‌ ها دچار مشکل خواهند شد. با توجه به این نکته، باید زمان بیشتری جهت لینک سازی اختصاص داد. باید بر استراتژی‌ هایی تمرکز گردد که نیازی به ایجاد صفحات جدید ندارند. این مورد به دلیل ماهیت وب‌ سایت‌ های تک‌ صفحه‌ ای است که در آن امکان ایجاد صفحات اختصاصی برای جذب لینک وجود ندارد. ارائه نظرات و دیدگاه‌ های تخصصی در وب‌ سایت‌ های دیگر، راهکاری موثر برای جذب بک‌ لینک بدون نیاز به ایجاد صفحات جدید می باشد.

این فرآیند نسبتا ساده است:

  1. یک خبرنگار درخواست ارائه نظر تخصصی را منتشر می نماید.

  2. شما برای ارائه نظر پیشنهاد می‌ دهید.

  3. در صورت موفقیت، خبرنگار اقدام به درج نظر شما می نماید.

اگرچه امکان ارائه تضمین جهت قرار دادن بک‌ لینک نیست اما با این حال احتمال زیادی وجود دارد که خبرنگار یک لینک برای اعتبار دادن به مرجع، قرار دهد. با افزایش تعداد نظرات تخصصی ارائه شده، احتمال جذب بک‌ لینک‌ های مرتبط نیز افزایش خواهد یافت.

توییتر یکی از بهترین پلتفرم‌ ها جهت یافتن درخواست‌ های خبرنگاران برای دریافت نظرات تخصصی است. استفاده از هشتگ journorequest# جستجوی این درخواست‌ ها را تسهیل می نماید.

همچنین پلتفرم‌ های زیادی مانند HARO وجود دارند که خبرنگاران برای ارسال چنین درخواست‌ هایی از آنها استفاده می نمایند.

سئو سایت‌ های چند صفحه‌ ای

تصویر(6)

روش موثر دیگر جهت کسب بک‌ لینک‌ های طبیعی، شناسایی مواردی می باشد که نام برند شما بدون لینک، در منابع مختلف ذکر شده است. به این معنا که نام برند یا افراد کلیدی شرکت شما در یک منبع آنلاین ذکر شده اما شامل بک لینک نیست.

به طور کلی، این فرآیند چندان پیچیده نیست و باید چند مرحله ساده‌ طی شود:

  1. با استفاده از ابزار Content Explorer، می‌ توانید تمام صفحاتی که نام برند شما در آنها ذکر شده است را پیدا نمایید.

  2. تمام صفحاتی که نام برند شما بدون لینک در آنها ذکر شده است را شناسایی نمایید.

  3. با ناشرانی که در محتوای خود بک لینک به کار نبرده اند تماس گرفته و از آنها درخواست نمایید لینکی به وب‌ سایت‌ شما اضافه نمایند.

رعایت بهترین روش‌ های سئو داخلی

رعایت بهترین روش‌ های سئو داخلی (On-Page SEO) امری ضروری می باشد.

با توجه به تک صفحه‌ ای بودن سایت، امکاناتی مانند لینک‌ دهی داخلی از شما سلب می گردد. در عین حال، بهینه‌ سازی عناصر کلیدی داخلی، مانند عناوین، توضیحات متا و انتخاب کلمات کلیدی هدف، ضروری است.

جمع‌ بندی

وب‌ سایت‌ های تک‌ صفحه‌ ای برای همه افراد مناسب نیستند اما در برخی موارد به‌ ویژه جهت پروژه‌ های کوتاه‌ مدت یا نسخه‌ های اولیه می‌توانند گزینه خوبی باشند.

موارد قابل توجه در خصوص سئو سایت‌ های تک صفحه‌ ای به شرح زیر می‌ باشد:

  • عدم وجود محتوای کافی، هدف‌ گذاری کلمات کلیدی را با چالش مواجه می نماید.

  • نمایش کامل دانش و تخصص در وب‌ سایت‌ های تک صفحه‌ای دشوار است.

  • کسب بک‌ لینک برای وب‌ سایت‌ های تک صفحه‌ ای دشوارتر است. از این رو باید استراتژی‌ های لینک‌ سازی قوی‌ تری را اجرا نمایید.

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *