رفع محدودیت دسترسی به سایت ها
مقالات تخصصی IT و هاستینگ

رفع محدودیت دسترسی به سایت ها

محدودیت دسترسی به سایت ها یک واقعیت در دنیای آنلاین می باشد به طوری که تقریباً همه افراد حداقل یکبار با آن مواجه شده اند. خوشبختانه، ابزارها و روش‌های مفیدی برای رفع محدودیت ها و دسترسی به محتوای مسدود شده وجود دارد. این محدودیت ها می تواند در محل کار، مدرسه و مکان های دیگر با اهداف متفاوت از جمله افزایش کارایی افراد، اعمال گردد.

چرا از دسترسی به یک وب سایت منع می شوید؟

انسداد وب سایت ها ممکن است به دلایل مختلفی انجام شود اما عموما هدف آن جلوگیری از دسترسی به یک وب سایت یا برنامه خاصی می باشد که خلاف پروتکل تعریف شده فعالیت می نماید.

علت عدم دسترسی به سایت های داخلی

تصویر(1)

بیشتر محدودیت ها در یکی از سه دسته اصلی زیر قرار می گیرند:

  • مسدود شدن توسط شبکه ای که از آن استفاده می کنید مانند وای فای محل کار یا مدرسه
  • انسداد توسط خود وب سایت
  • اعمال محدودیت از سمت ارائه دهنده خدمات اینترنتی یا دولت

دلیل بلاک شدن مهم نیست زیرا معمولا یک راه حل برای رفع آن وجود دارد. با این حال، راهکاری که استفاده می کنید به نوع بلاک و محتوای موردنظر وابسته می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع مختلف بلاک ها و اینکه از چه ابزارهایی می توانید برای رفع آنها استفاده کنید، ادامه مطلب را مطالعه نمایید.

بلاک شدن توسط محل کار یا مدرسه

تقریباً برای همه اتفاق افتاده است که نیاز به محتوایی داشته باشند اما این مورد توسط اینترنت محیط کار یا مدرسه و ... مسدود شده باشد. دلیل اعمال محدودیت برای دسترسی به برخی سایت ها روشن است، مدارس و مشاغل، علاقه خاصی به کارآمد نگه داشتن دانش آموزان و کارمندان دارند. در نتیجه، محدودیت هایی را روی انواع خاصی از وب سایت ها مانند شبکه های اجتماعی و بازی های آنلاین قرار می دهند.

معمولاً، شبکه مدرسه یا محل کار، وب سایت ها را از طریق URL مسدود می کنند. این بدان معنا است که هر زمان آدرسی را در مرورگر خود وارد می کنید، شبکه آن را با لیست انسداد خود مقایسه می کند و اگر در لیست موردنظر باشد، دسترسی را محدود می نماید. برای رفع این محدودیت ها و حفظ حریم خصوصی، تغییر مسیر از طریق پروکسی یا شبکه خصوصی مجازی (VPN) می تواند مفید باشد.

انسداد توسط کشورها

یکی از معروف‌ترین نمونه‌های اعمال محدودیت توسط کشورها، Great Firewall چین است که پس از ورود اینترنت به این کشور در اوایل دهه 1990، به سرعت پیاده‌سازی شد. هدف آن، انسداد وب‌سایت‌های خارجی و ترافیک های فرامرزی بود که برخلاف قانون اساسی چین عمل می نمودند. به دلیل وجود Great Firewall، جمعیت 1.5 میلیارد نفری چین نمی توانند به وب سایت های خاصی دسترسی داشته باشند. با این حال 29٪ از کاربران اینترنت در چین، محدودیت ها را از طریق VPN رفع می کنند.

انسداد توسط ارائه دهنده خدمات اینترنتی

این روش انسداد چندان رایج نیست اما بسیاری از کاربران با محدودیت هایی از سوی ارائه‌دهنده خدمات اینترنتی یا ISP خود روبرو هستند. دلایل بلاک توسط ISP می تواند متفاوت باشد اما معمولاً برای محدود کردن ترافیکی است که باعث نقض قوانین یا شرایط ارائه خدمات می شود. برخلاف hard blocks در سطح دولتی، soft blocks ارائه دهنده خدمات اینترنتی، معمولاً با VPN، پروکسی‌ها و سایر روش‌ها، به راحتی قابل رفع می باشد. حتی در مواقعی تغییر "DNS سرورها" نیز می تواند برخی از محدودیت های ISP را از بین ببرد.

اما چگونه می توان متوجه شد که توسط ISP بلاک شده اید؟ تشخیص این مورد همیشه آسان نیست، اگر در کشوری بدون فیلترینگ زندگی می نمایید و از شبکه محل کار یا مدرسه نیز استفاده نمی‌کنید اما نمی توانید به وب سایتی در یک شبکه بدون محدودیت دسترسی داشته باشید، می توان نتیجه گرفت که توسط ISP بلاک شده اید.

انسداد به دلیل محدودیت جغرافیایی

بسیاری از وب سایت ها ترافیک یک کشور یا مناطق خاصی را مسدود می کنند. این نوع بلاک که به نام "محدودیت جغرافیایی" یا "geo-restriction" نیز شناخته می‌شود، در سرویس‌های پخش آنلاین مانند Netflix, YouTube, Prime Video و غیره رایج است.

نحوه برطرف شدن مشکل دسترسی به سایت

تصویر(2)

چرا ترافیک های خارجی مسدود می شوند؟ سرویس‌های پخش آنلاین، باید از قوانینی که تعیین می‌کنند کدام کشورها و مناطق می‌توانند به محتوای خاصی دسترسی داشته باشند، پیروی نمایند. این قوانین با توجه به موقعیت هر کشور متغیر خواهد بود. 

رفع محدودیت های جغرافیایی مستلزم دسترسی به وب سایت از یک کشور "مجاز" می باشد. این مورد ممکن است بدون سفر به آن کشور، غیرممکن به نظر برسد اما VPN ها و پروکسی ها این قابلیت را با تغییر مسیر ترافیک از طریق سرورهای خارجی، فراهم می کنند. یکی دیگر از دلایل انسداد این است که ترافیک خارجی بیش از حد، می تواند منابع سرور را تحت الشعاع قرار دهد.

صرفا شما مسدود شده اید

گاهی اوقات محدودیت ها توسط وب سایت اعمال می شوند. بسیاری از وب سایت های محبوب مانند Omegle و Twitter می توانند کاربران را به دلیل نقض شرایط خدماتشان یا تبلیغ غیرقانونی، مسدود کنند. در این مورد، تشخیص نوع انسداد بسیار آسان است.

سرویس‌های مبتنی بر حساب کاربری مانند توییتر، به راحتی حساب کاربر را مسدود می‌کنند، به این معنی که شما نمی‌توانید با استفاده از VPN، به سادگی از آن عبور کنید. به جای آن، باید یک حساب کاربری جدید ایجاد نمایید.

از طرفی دیگر، بسیاری از ممنوعیت ها بر اساس آدرس IP کاربر می باشد. به جای مسدود کردن حساب کاربری، ممکن است یک وب سایت تمام ترافیک مربوط به آدرس IP کاربر را مسدود کند. VPN ها و پروکسی ها، روش هایی برای رفع این ممنوعیت ها هستند زیرا می توانند آدرس IP را با تغییر مسیر ترافیک تغییر دهند.

3 روش موثر برای رفع محدودیت دسترسی به سایت ها

VPN ها و پروکسی ها محبوب ترین و موثرترین ابزار برای رفع محدودیت دسترسی به سایت ها هستند. در حالی که روش های زیادی برای رفع انسداد وجود دارد اما این سه روش پرکاربردترین آن ها می باشند.

1. شبکه خصوصی مجازی (VPN)

VPN ها محبوب ترین ابزار برای دسترسی به سایت های محدود شده هستند. از طرفی، رفع محدودیت ها فقط یکی از خدمات جانبی آنها است.

یک شبکه خصوصی مجازی، ترافیک را از طریق مجموعه ای از سرورهای امن، تغییر مسیر می دهد و به طور موثر شبکه خصوصی خانه، مدرسه یا محل کار را به یک شبکه عمومی مجازی تبدیل می کند. به عبارت دیگر، ترافیک شما مستقیماً به یک وب‌سایت ارسال نمی‌شود و VPN به‌عنوان یک "واسطه" وارد عمل شده، داده‌ها را دریافت و مجدداً ارسال می نماید. برخلاف پروکسی، VPN ترافیک خروجی را نیز رمزگذاری می کند. در نتیجه، هم ترافیک و هم هویت شما خصوصی و امن باقی می ماند.

رفع انسداد دسترسی به سایت

تصویر(3)

این فرآیند شاید کمی پیچیده به نظر برسد اما در واقع نسبتاً ساده است:

  1. VPN را در دسکتاپ یا مرورگر خود باز می کنید.
  2. VPN ترافیک خروجی شما را رمزگذاری می کند.
  3. ترافیک رمزگذاری شده به شبکه سرورهای امن VPN ارسال می گردد. ترافیک شما به بسته‌هایی تقسیم می‌شود که هر کدام شامل آدرس IP مبدا و مقصد است. در اینجا، آدرس IP مبدا، آدرس شبکه خصوصی خانه، محل کار یا مدرسه شما می باشد.
  4. VPN آدرس IP مبدا را از هر بسته حذف کرده و آن را با IP خود جایگزین می کند. با انجام این کار، گیرنده تصور خواهد کرد که ترافیک از سمت سرور VPN است نه رایانه شما.
  5. ترافیک شما رمزگشایی شده و توسط گیرنده دریافت می گردد، در حالی که گیرنده از مبدا واقعی آن آگاه نیست.

همه این موارد خوب هستند اما چگونه این فرآیند باعث رفع محدودیت دسترسی به سایت ها می شود؟

پاسخ در IP شما است. از آنجایی که بسیاری از انسدادها و ممنوعیت‌ها مبتنی بر IP هستند و وب‌سایت‌ها از آن برای تشخیص موقعیت مکانی استفاده می‌کنند، معمولاً جایگزین کردن آن در مسیر، برای عبور از محدودیت‌ها کافی است. تعداد و قابلیت های سرور، بین ارائه دهندگان مختلف VPN بسیار متفاوت است. هزینه VPN ها نیز بسته به عملکرد آنها متفاوت خواهد بود. برخی از آنها رایگان هستند اما اغلب قدرت کافی ندارند و بسیاری از افراد نیز ترجیح می دهند از پروکسی های رایگان استفاده کنند.

2. Proxy

همانند VPN، پروکسی نیز مسیر ترافیک را از طریق سرورهای خود تغییر می دهد اما در پروکسی چند تفاوت کلیدی وجود دارد. بزرگترین تفاوت میان وی پی ان و پروکسی این است که پروکسی ها مانند VPN ها، داده ها را رمزگذاری نمی کنند. در نتیجه، ترافیک شما به طور کامل برای سایر اشخاص قابل مشاهده خواهد بود که این مورد می تواند خطرات امنیتی بیشتری را در صورت استفاده از یک سرویس دهنده کم اعتبار، ایجاد کند. 

آیا علت عدم دسترسی به سایت می تواند به خاطر مرورگر باشد

تصویر(4)

اکثر پروکسی ها سرورهای بسیار کمتری نسبت به سرویس دهندگان رایج VPN ارائه می دهند. اگرچه ممکن است بتوانید به وب سایت های محدود شده دسترسی پیدا کنید اما به اندازه VPN قابل اعتماد نخواهند بود. با این حال، این اشکالات به این معنی نیست که پروکسی ها جایگاهی در بین کاربران ندارند. از آنجایی که پروکسی ها رایگان و به راحتی در دسترس هستند، راهی سریع برای دسترسی به وب سایت ها می باشند.

3. افزونه مرورگر

بسیاری از VPN ها و پروکسی ها می توانند به صورت افزونه در مرورگرها به جای ابزارهای نرم افزاری، ارائه شوند. هر دو گزینه برای رفع محدودیت دسترسی به سایت ها مناسب هستند. VPN های مرسوم، به جای ترافیک ارسال شده از هر برنامه، مسیر کل اتصال شما را تغییر می دهند. در حالی که برخی از آنها به کاربران اجازه می‌دهند تا بتوانند صرفا برنامه‌هایی که قصد استفاده از شبکه VPN را دارند، انتخاب کنند.

یکی دیگر از مزایای افزونه های مرورگر این است که سرعت اتصال را برای سایر برنامه ها کاهش نمی دهند. از آنجایی که VPN ها یک مرحله اضافی بین مبدا و مقصد اضافه می کنند، انتظار می رود که اتصال کمی کندتر باشد اما اگر فقط برای مرورگر وب از VPN استفاده کنید، با وجود رفع انسداد وب سایت ها، سرعت اتصال برای سایر برنامه ها نیز حفظ خواهد شد.

روش های دیگر برای رفع محدودیت دسترسی به سایت ها

استفاده از روش های ذکر شده، تنها روش های دسترسی به سایت های مسدود شده نیستند، قبل از صرف هزینه برای خرید نرم افزار های مورد نیاز، برخی از گزینه های ساده تر را نیز در نظر داشته باشید.

تغییر از HTTP به HTTPS

یکی از ساده‌ترین روش ها برای رفع محدودیت دسترسی به سایت‌ های خاص، تغییر به نسخه HTTPS آن است. برای انجام این کار، به سادگی عبارت "//:http" را در URL، با "//:https" جایگزین کنید.

تنظیمات سخت افزاری و علت دسترسی به سایت

تصویر(5)

در حال حاضر، روش ذکر شده کارایی چندانی ندارد زیرا HTTPS به استاندارد اکثر وب سایت ها تبدیل شده است اما می تواند راهی موثر برای رفع محدودیت ها در شبکه محل کار یا مدرسه باشد.

از آدرس IP وب سایت استفاده کنید

مشابه تغییر به HTTPS، می‌توانید از آدرس IP وب‌سایت به جای URL آن استفاده کنید. برای پیدا کردن IP یک وب سایت، می توانید مطابق مراحل زیر اقدام نمایید:

  1. عبارت CMD را در بخش جستجو ویندوز تایپ کنید.
  2. دستور زیر را برای سایت موردنظر خود وارد نموده و به جای example.com از نام دامنه موردنظر خود استفاده کنید:

ping example.com

دلایل تنظیمات شبکه علت عدم دسترسی به سایت

تصویر(6)

به سادگی آدرس IP را در مرورگر خود وارد نمایید تا بتوانید به وب سایت دسترسی پیدا کنید، مگر اینکه سرپرست شبکه دسترسی از طریق IP را نیز مسدود کرده باشد.

کوتاه کننده های URL

کوتاه کننده های URL مانند TinyURL راه دیگری برای رفع محدودیت های خاص ارائه می دهند. این سرویس ها یک URL دریافت کرده و آن را به نسخه کوتاه شده تبدیل می کنند که به طور خودکار شما را به وب سایت اصلی هدایت می کند. با انجام این کار، به جای آدرس اصلی که ممکن است توسط سرپرست شبکه مسدود شده باشد به URL کوتاه شده متصل می شوید. در نتیجه، کوتاه‌کننده‌های URL گاهی اوقات می‌توانند برای محدودیت ها و انسدادهای مبتنی بر URL، بسته به نحوه اجرای آنها، کارساز باشند.

DNS سرور خود را تغییر دهید

تغییر به DNS سرور دیگر، روشی موثر برای رفع محدودیت دسترسی به سایت ها، در صورت انسداد IP است. DNS سرور مسئول ارتباط URL به آدرس (های) IP آن است. از آنجایی که شبکه های خصوصی و ISP ها محدودیت ها را از طریق DNS سرورهای خود مدیریت می کنند، جابجایی به یک DNS سرور دیگر، می تواند روش مناسبی باشد.

عدم دسترسی به سایت در مرورگر کروم

تصویر(7)

می توانید با وارد کردن آدرس IP سرور موردنظر در تنظیمات شبکه رایانه خود، به DNS سرور دیگری متصل شوید. یکی از محبوب ترین ها، DNS سرور عمومی گوگل است که آدرس IP آن 8.8.8.8 می باشد.

کش و آرشیو وب سایت

Google Cache و ماشین archive.org، نسخه‌هایی از هر وب‌سایتی که در دسترس عموم هستند کاوش کرده و ذخیره می کنند. از آنجایی که برای دسترسی به یک وب‌سایت ذخیره‌شده نیازی به URL اصلی ندارید، این مورد یک روش موثر برای مشاهده وب‌سایت‌های مسدود شده (البته نسخه‌های قدیمی‌تر) می باشد. برای این کار، می‌توانید URL آن را در گوگل جستجو کرده و با کلیک روی علامت سه نقطه در کنار آدرس دامنه و سپس انتخاب "Cached"، نسخه کش شده ای از وب سایت موردنظر را مشاهده نمایید یا در وب سایت Wayback Machine آن را جستجو کنید.

پاک کردن کش مرورگر برای رفع مشکل دسترسی به سایت

تصویر(8)

خلاصه

راه های بسیاری برای حفظ حریم خصوصی و رفع محدودیت دسترسی به سایت ها وجود دارد. با وجود سرویس دهندگانی که انواع روش های حفظ حریم خصوصی را فراهم می کنند، دسترسی به محتوای محدود شده و حتی حفظ حریم خصوصی به آسانی امکان پذیر است.

از طرفی دیگر، پروکسی‌ها، ابزارها و روش‌های دیگری که در این مقاله به آن ها اشاره شد نیز می‌توانند در بسیاری از موقعیت‌ها راه حل مناسبی باشند. مهم نیست از کدام یک استفاده می‌کنید، به یاد داشته باشید که استفاده شما از فضای وب می بایست مطابق با قوانین کشور و پروتکل های یک سازمان باشد. در صورتیکه انسداد شما بی دلیل صورت گرفته باشد، می توانید از این روش ها برای بازبینی وب سایت مد نظر خود بهره ببرید.

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *