کاربرد پارامترهای UTM
مقاله

پارامترهای UTM چیست و چه کاربردی دارد؟

UTM مخفف عبارت Urchin Tracking Module است. شرکت نرم افزاری Urchin، یکی از توسعه دهندگان اصلی نرم افزار تجزیه و تحلیل وب بوده که گوگل در سال 2005 این شرکت را برای ایجاد Google Analytics خریداری کرد. پارامترهای UTM کدهای متنی کوتاهی هستند که به URL اضافه می شوند تا به بررسی نحوه عملکرد صفحات وب سایت یا کمپین های شما کمک کنند. این پارامترها یک راه ساده و قابل اعتماد برای ردیابی ترافیک آنلاین سایت هستند. قابل ذکر است که کوکی های مرورگر تاثیری روی پارامترهای UTM ندارند و این پارامترها با گوگل آنالیتیکس کار می کنند.

اگر از طریق شبکه های اجتماعی بازدیدکننده ها را به وب سایت خود هدایت می کنید، کدهای UTM باید بخش اصلی ابزار بازاریابی شما باشند.

سه مزیت کلیدی پارامترهای UTM:

  • این پارامترها به شما کمک می کنند تا سود دریافتی از کمپین های بازاریابی در شبکه های اجتماعی را ردیابی نموده و همچنین نرخ بازگشت سرمایه یا ROI را اندازه گیری کنید.
  • آنها اطلاعات دقیقی از منابع ترافیک سایت و نحوه تبدیل بازدیدکنندگان به مشتری را ارائه می دهند.
  • پارامترهای UTM به شما این امکان را می دهند که جزئیات بازدید از صفحات وب سایت در تست A/B صفحه فرود را بررسی نمایید.

پارامترهای UTM و کاربرد آن

تصویر(1)

پارامترهای UTM چیست؟

به عنوان مثال، زمانی که می خواهید لینک مقاله ای از سایت خود را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید، می توانید در انتهای لینک، پارامترهای UTM که قطعه کدهای کوتاهی هستند را اضافه نمایید. این پارامترها شامل اطلاعاتی در مورد مکان و هدف لینک می باشند که ردیابی کلیک ها و ترافیک یک مقاله یا کمپین شبکه های اجتماعی را آسان تر می کنند. شاید در نگاه اول این پارامترها دشوار و تخصصی به نظر آیند اما در واقع پارامترهای UTM بسیار ساده و آسان هستند. 

در مثال زیر نمونه ای از یک لینک با درج پارامترهای UTM را مشاهده می کنید:

https://blog.example.com/?utm_source=twitter&utm_medium=organic_social&utm_campaign=analytics_series&utm_term=roi&utm_content=long_post

در مثال مذکور هر موردی که بعد از علامت سوال قید شده است، پارامترهای UTM می باشند. در ادامه مقاله این پارامترها شرح داده خواهند شد. همچنین برای زیباسازی لینک نیز می توانید از ابزارهای کوتاه کننده لینک استفاده نمایید. 

پارامترهای UTM با برنامه های تحلیلی سایت، همانند گوگل آنالیتیکس کار می کنند تا نتایج دقیقی از اجرای کمپین های تبلیغاتی در شبکه های اجتماعی، به شما ارائه دهند.

پنج پارامتر مختلف UTM وجود دارد. شما باید از سه مورد اول در تمامی لینک های ردیابی UTM استفاده کنید. این موارد برای تحلیل توسط گوگل آنالیتیکس ضروری هستند. دو پارامتر آخر اختیاری بوده و به صورت خاص برای ردیابی کمپین های پولی استفاده می شوند.

کاربرد پارامترهای UTM 

تصویر(2)

1. منبع کمپین

این مورد نشان می دهد که از شبکه های اجتماعی، موتورهای جستجو، خبرنامه یا سایر منابع خاص، ترافیک به سمت سایت شما هدایت می شود.

مثال: newsletter ،blog ،twitter ،facebook و …

کد UTM: کد آن به صورت utm_source است.

نمونه کد: utm_source=facebook

2. نوع کمپین

در این مورد نوع کانالی که ترافیک را به سمت سایت هدایت می کند همانند موارد استراتژی دیجیتال مارکتینگ ارگانیک یا پولی، ایمیل مارکتینگ و … ردیابی می شود.

مثال‌: cpc ،organic_social

کد UTM: کد آن به صورت utm_medium است.

نمونه کد: utm_medium=paid_social

3. نام کمپین

برای هر کمپین یک نام در نظر بگیرید. در این صورت با توجه به اینکه برای هر کمپین یک لینک مجزا تولید نموده اید می توانید میزان بازدیدها را برای هر کمپین به صورت تفکیک شده بررسی کنید. این نام می تواند هر چیزی مانند نام محصول، نام مسابقه، کدی برای شناسایی فروش یا تبلیغ خاص، شعار و… باشد.

مثال: فروش_تابستان، دوره رایگان

کد UTM: کد آن به صورت utm_campaign است.

نمونه کد: utm_campaign=summer_sale

4. شرایط کمپین

از این تگ UTM برای ردیابی کلمات یا عبارات کلیدی در فرآیند تبلیغات پولی استفاده می شود.

مثال‌: شبکه های اجتماعی، رپورتاژ آگهی

کد UTM: کد آن به صورت utm_term است.

نمونه کد: utm_term=social_media

5. محتوای کمپین

این پارامتر به شما امکان می دهد تا تبلیغات مختلف را در یک کمپین ردیابی کنید.

مثال‌: آگهی_ویدیویی، آگهی_تست، بنر_آبی، بنر_سبز

کد UTM: کد آن به صورت utm_content است.

نمونه کد: utm_content=video_ad

شما می توانید تمامی پارامترهای UTM را به صورت یکجا در یک لینک استفاده کنید. همه پارامترهای بعد از نماد علامت سوال درج می گردند و با علامت "&" از هم جدا می شوند.

بنابراین، با استفاده از تمام نمونه کدهای ذکر شده، لینکی با پارامترهای UTM به صورت زیر ایجاد خواهد شد:

http://www.example.com/?utm_source=facebook&utm_medium=paid_social&utm_campaign=summer_sale&utm_term=social_media&utm_content=video_ad

قابل ذکر است که نیازی نیست تا پارامترهای UTM را به صورت دستی اضافه نمایید. در ادامه این مقاله نحوه ایجاد پارامترهای UTM توسط ابزارهای ایجادکننده کد، معرفی می گردد. 

مثال هایی برای پارامترهای UTM

در ادامه این مقاله روند استفاده از پارامترهای UTM در یک پست شبکه اجتماعی بررسی می شود. وقتی یک پست شبکه اجتماعی را مشاهده می کنید، مطمئنا در نگاه اول لینک آن توجه شما را جلب نمی کند و بعضا متوجه لینک آن در نوار آدرس مرورگر اینترنت خود نمی شوید. اکثر افراد هرگز متوجه کدهای UTM نخواهند شد.

مثال استفاده از پارامترهای UTM

تصویر(3)

اما این کدها وجود دارند و اطلاعاتی را جمع آوری می کنند که تیم ارزیابی می تواند بعدها از آنها برای مقایسه پست های مشابه در شبکه های اجتماعی، استفاده نمایند. وقتی شروع به جستجوی کدهای UTM می کنید، آنها را در همه جای اینترنت به وضوح مشاهده خواهید کرد.

نحوه ایجاد پارامترهای UTM از طریق ایجادکننده کد UTM

شما می توانید به صورت دستی پارامترهای UTM را به لینک ها اضافه کنید اما استفاده از ایجادکننده خودکار پارامتر UTM بسیار ساده تر است.

1. ایجاد کدهای UTM توسط ابزار Google Analytics Campaign URL Builder

یکی از ابزارهایی که به شما کمک می کند تا لینک دارای پارامترهای UTM را ایجاد نمایید، ابزار Google UTM است. پس از ایجاد لینک توسط این ابزار می توانید آن را در شبکه های اجتماعی خود استفاده کنید.

  1. ابتدا وارد سایت ایجادکننده URL گوگل شوید. 
  2. سپس URL صفحه موردنظر را برای ایجاد کد UTM، وارد کنید و مقادیر پارامترهایی را که می خواهید ردیابی شوند را نیز درج نمایید.

نحوه ایجاد پارامترهای UTM

تصویر(4)

  1. پس از درج موارد ذکر شده در تصویر(4)، لینک به صورت خودکار در انتهای فرم ساخته می شود. 
  2. همچنین می توانید برای کوتاه کردن لینک موردنظر روی گزینه Shorten link در انتهای صفحه کلیک کنید یا اینکه از یک سایت دیگر برای کوتاه کردن لینک استفاده نمایید.
  3. اکنون می توانید از لینک ایجاد شده، در شبکه های اجتماعی خود استفاده کنید.

2. ایجاد کدهای UTM توسط ابزار Google URL builder for app ads

اگر اقدام به ایجاد یک کمپین تبلیغاتی پولی نموده اید، می توانید برای ایجاد پارامترهای UTM از طریق ابزار هایی که در سایت های iOS Campaign Tracking URL Builder یا Google Play URL Builder وجود دارند، اقدام نمایید. این ابزارهای ایجادکننده UTM، مانند ابزار Google Analytics Campaign URL Builder هستند اما دارای چند پارامتر اضافی برای شناسایی اپلیکیشن و سنجش کمپین تبلیغات پولی می باشند.

نحوه استفاده از پارامترهای UTM

اکنون که نحوه ایجاد پارامترهای UTM و افزودن آنها به پست های شبکه اجتماعی را درک کرده اید، می توانید از ردیابی UTM برای تجزیه و تحلیل اطلاعات ورود کاربران از طریق لینک های دارای UTM، تنها در دو مرحله ساده استفاده کنید.

مرحله 1 : داده ها را در کمپین UTM خود جمع آوری کنید

  1. ابتدا وارد Google Analytics شوید. چنانچه قبلا برای سایت خود گوگل آنالیتیکس را فعال نکرده اید، می توانید از طریق آموزش نصب و راه اندازی Google Analytics در وردپرس اقدام نمایید.
  2. سپس همانند تصویر(5) در تب "Reports"، به "Acquisition" و بعد "Campaigns" مراجعه کنید.

پارامترهای UTM و استفاده از گوگل آنالیتیکس

تصویر(5)

  1. در این صفحه از گوگل آنالیتیکس، فهرستی از تمامی کمپین‌هایی را که URL های قابل ردیابی برای آنها ایجاد کرده‌اید، همراه با آمار ترافیک و نرخ تبدیل، مشاهده خواهید کرد.

مرحله 2: اطلاعاتی را که پارامترهای UTM به شما ارائه می دهند، تجزیه و تحلیل کنید

اکنون که همه داده ها را جمع آوری کرده اید، باید آنها را تجزیه و تحلیل کنید. این یک گام مهم برای بهبود و دستیابی به موفقیت در شبکه های اجتماعی است.

  1. همچنین می توانید طبق تصویر(6)، در منوی بالای گوگل آنالیتیکس، روی گزینه "Export" کلیک نمایید تا داده‌های ردیابی UTM خود را با فرمت های "PDF" ،"Google Sheets" ،"Excel" یا "csv" دانلود کنید.

مزیت های پارامترهای UTM

تصویر (6)

به خاطر داشته باشید که شما باید بیش از یک بررسی ساده از اطلاعات جمع آوری شده را هدف قرار دهید. با تیم خود مشورت کنید و از آنها برای رسیدن به هدف خود کمک بگیرید.

تجزیه و تحلیل پارامترهای UTM

تصویر(7)

9 نکته در ردیابی UTM

1. از پارامترهای UTM برای اندازه گیری ROI شبکه های اجتماعی استفاده کنید

افزودن پارامترهای UTM به لینک هایی که در شبکه های اجتماعی استفاده می کنید، کمک می کند تا ارزش تلاش های خود را بسنجید و رشد کسب و کار آنلاین خود را تضمین نمایید. شما می توانید به مدیر، مشتریان یا سهامداران نشان دهید که چگونه پست های شبکه های اجتماعی باعث افزایش ترافیک وب سایت می شوند. همچنین اطلاعات شفافی از منابع هدایت کاربران به سایت، ترافیک دریافتی از لینک ها و نرخ تبدیل دریافت خواهید کرد. سپس می توانید در مورد چگونگی تأثیر شبکه های اجتماعی بر درآمد شرکت، گزارشی را تهیه کنید.

همچنین می‌توانید از اطلاعات ردیابی UTM برای محاسبه هزینه مورد نیاز جهت دست یابی به منابعی که بیشترین مشتریان را به سایت هدایت می کنند، استفاده کنید.

پارامترهای UTM جزئیات بسیار زیاد و دقیقی را در اختیار شما قرار می دهند. بنابراین می توانید به صورت تفکیک شده، هر پست در شبکه های اجتماعی و دستاوردهای آن را بررسی کنید. شما به وضوح می توانید تفاوت بین پست های شبکه های اجتماعی پولی و ارگانیک را متوجه شوید. این موضوع به شما کمک می کند تا ROI را با دقت بیشتری محاسبه نمایید.

یکی دیگر از موارد به کار گیری پارامترهای UTM این است که به شما کمک می کند تا تمام ترافیک دریافتی از شبکه های اجتماعی را ردیابی کنید. بدون پارامترهای UTM، شمارش تعداد بازدید از شبکه های اجتماعی مختلف را از دست خواهید داد. این مورد زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که چالش‌هایی مانند کوکی‌ها و بلاک کننده تبلیغات، دیگر تاثیری روی پارامترهای UTM و ردیابی آن نداشته باشند.

2. از پارامترهای UTM برای اصلاح استراتژی شبکه های اجتماعی استفاده کنید

پارامترهای UTM به شما این امکان را می دهند که به وضوح نتایج استفاده از استراتژی های مختلف شبکه های اجتماعی را مشاهده نموده و متوجه شوید کدام استراتژی ها موثرتر و مقرون به صرفه هستند.

این اطلاعات می تواند به شما کمک کند تا تصمیمات مهمی برای صرف بودجه و هزینه اتخاذ نمایید. به عنوان مثال، شاید توییتر ترافیک بیشتری را به سایت شما منتقل کند اما فیس بوک نرخ تبدیل بالاتری داشته باشد و مشتریان بیشتری ایجاد نماید. همچنین می توانید از این اطلاعات برای تعیین اهداف مرتبط و واقع بینانه استفاده کنید. سپس با استفاده از پارامترهای UTM میزان پیشرفت سایت را برای رسیدن به اهداف بررسی نمایید.

3. از پارامترهای UTM برای آزمایش تغییر در ساختار صفحات استفاده کنید

در تست A/B که دو نسخه از یک پست در شبکه های اجتماعی را با تفاوت های جزئی، مانند عنوان یا تصویر متفاوت آزمایش می کند، می توانید از پارامترهای UTM استفاده نمایید تا متوجه شوید چه مواردی باعث جلب اعتماد و تبدیل بازدیدکنندگان به مشتری می گردد.

شاید همیشه تصور می‌کردید که پست‌های شبکه های اجتماعی به همراه ویدیو عملکرد بهتری دارند اما آیا این مورد از نظر مخاطبان شما نیز همینطور است؟

با کدهای UTM می توانید این نظریه را آزمایش کنید. دو پست یکسان را یکی با ویدئو و دیگری بدون ویدئو به اشتراک بگذارید. هر کدام را با یک کد مناسب UTM علامت گذاری کنید. سپس بعد از مدتی می توانید نتایج آن دو پست متفاوت را مشاهده نموده و متوجه شوید که کدام یک از آنها ترافیک بیشتری به سایت شما هدایت کرده است.

البته برای اثبات یک نظریه، به بیش از یک آزمایش نیاز دارید. اگر متوجه شدید که ویدیوها عملکرد بهتری دارند، می‌توانید به آزمایش انواع مختلف ویدیوها بپردازید. برای اصلاح بیشتر استراتژی خود، می توانید جزئیات بیشتری از پارامترهای UTM دریافت کنید.

4. از پارامترهای UTM در لینک های داخلی استفاده نکنید

کدهای UTM به طور خاص برای ردیابی اطلاعات بازدید از سایت که از منابع خارجی مانند پروفایل شبکه های اجتماعی یا صفحات فرود ارجاع داده می شوند، استفاده می گردد اما چنانچه از کد های UTM در داخل وب سایت همانند مطالب وبلاگ، استفاده نمایید باعث ایجاد اختلال در ردیابی توسط گوگل آنالیتیکس شده و اطلاعات درستی دریافت نمی کند. بنابراین هرگز از کدهای  UTM در لینک های داخلی استفاده نکنید.

5. از پارامترهای UTM برای ردیابی نتایج تبلیغاتی که از سمت اینفلوئنسرها انجام شده، استفاده کنید

اینفلوئنسر مارکتینگ یک استراتژی بازاریابی در شبکه های اجتماعی برای بسیاری از بازاریابان است اما اندازه گیری بازگشت سرمایه طی این کمپین ها، می تواند یک چالش باشد.

استفاده از یک کد UTM منحصر به فرد برای هر اینفلوئنسری که با آن کار می کنید، راهی آسان برای ردیابی میزان ترافیکی است که آنها به سایت شما ارسال می کنند. می‌توانید از کدهای UTM استفاده کنید تا برسی نمایید که دقیقاً کدام پست تأثیر بیشتری دارد. همچنین این مورد به شما کمک می کند تا متوجه شوید کدام اینفلوئنسر بازخورد و درآمد بیشتری برای سایت شما به همراه دارد تا به صورت بلندمدت با آن کار کنید.

6. از یک فرمت نامگذاری ثابت استفاده کنید

در پنج پارامتر UTM فوق نیاز است تا دسته بندی های مختلفی را توصیف نمایید، برای درج این دسته بندی ها باید سازگاری آنها را در نظر داشته باشید. پارامترهای ناسازگار UTM داده های ناقص و نادرست ایجاد می کنند.

ممکن است چندین نفر روی نتایج ردیابی UTM شبکه های اجتماعی شما کار کنند. برای عدم گمراهی افراد و در جریان قرار گرفتن آنها، بهتر است یک لیست از پارامترهای UTM سطح بالاتر را به عنوان منبع و مرجع اصلی ایجاد نمایید. سپس، یک راهنمای ساده برای ایجاد پارامترهای UTM تعریف کنید که توضیح دهد هنگام ایجاد پارامترهای کمپین موردنظر، از چه قوانینی پیروی کنند.

اطمینان حاصل نمایید همه افرادی که نیاز به استفاده از کدهای UTM دارند به این راهنما دسترسی داشته باشند. همچنین می توانید امکان ایجاد تغییرات را به یک یا دو نفر محدود کنید. مستند کردن نوع دسته بندی و نام گذاری پارامترهای UTM به جای نگهداری آنها در ذهن تان، به حفظ تلاش های شما و عدم گمراهی در آینده کمک می کند. می توانید تصمیم بگیرید که کدام نام برای کسب و کارتان منطقی تر است اما نامگذاری کد UTM باید از چند قانون ساده پیروی کند:

  • سعی کنید از حروف کوچک استفاده کنید

کدهای پارامترهای UTM به حروف بزرگ و کوچک حساس هستند. این بدان معنا است که facebook ،Facebook FaceBook و FACEBOOK همه به طور جداگانه دنبال می شوند. اگر هر بار کد UTM را با کمی تغییر در حروف کوچک یا بزرگ درج نمایید، اطلاعاتی که از ردیابی آنها دریافت می نمایید ناقص خواهد بود. بهتر است برای همه کدها از حروف کوچک استفاده نمایید تا از مشکلات ردیابی در آینده جلوگیری شود.

  • به جای فاصله ها از زیرخط ها (_) استفاده نمایید

فاصله بین کلمات در کدهای UTM متعدد، باعث منحرف شدن پارامترها و عدم جمع آوری داده های صحیح می گردد.

به عنوان مثال organic-social ،organic_social ،organicsocial و organic social به صورت جداگانه دنبال می شوند. حتی در شرایطی که از فاصله بین کلمات استفاده نمایید مانند "organic social" به "organic%20social" تبدیل می گردد. تمامی فضاهای خالی را با زیرخط جایگزین نمایید. این مورد را در راهنمای ایجاد UTM خود مستند نموده و در دسترس همه قرار دهید.

  • کدها را ساده سازی نمایید

اگر کدهای UTM شما ساده باشند، احتمال اینکه هنگام استفاده از آنها اشتباه کنید خیلی کمتر می شود. همچنین کار با کدهای ساده و قابل درک، در ابزار تجزیه و تحلیل آسان تر است. این مورد به شما و افراد تیم کمک می کند که در یک نگاه متوجه شوید هر کد به چه چیزی اشاره می کند. 

  • گزارش ها را به طور منظم برای یافتن کدهای نامناسب بررسی کنید

حتی با یک چک لیست استاندارد و راهنمای ایجاد کدهای UTM، باز هم امکان ایجاد خطای انسانی وجود دارد. مراقب تجزیه و تحلیل ها و گزارش ها باشید و هرگونه اشتباه تایپی در کد UTM را شناسایی نمایید تا بتوانید قبل از اینکه داده های شما را تحت تاثیر قرار دهد، آنها را تصحیح کنید.

7. هنگام کپی و انتقال لینک ها مراقب پارامترهای UTM باشید

زمانی که یک لینک دارای پارامترهای UTM را کپی می کنید، مطمئن شوید که به طور تصادفی کدهای UTM نامربوط وارد آن نگردد یا اینکه بخشی از آن حذف نشود. به عنوان مثال، اگر از ویژگی Copy Link در هر پست اینستاگرام از مرورگر استفاده می کنید، اینستاگرام به صورت خودکار کد UTM خود را به لینک اضافه می کند. برای مثال در تصویر (8) با کلیک روی "Copy Link" لینک آن به صورت زیر ایجاد می شود.

https://www.instagram.com/p/CNXy89PIXj3AG/?utm_source=ig_web_copy_link

قبل از به کار گیری این لینک، باید بخش "ig_web_copy_link" که به صورت خودکار از سمت اینستاگرام افزوده شده است را حذف نمایید.

پارامترهای UTM و انتقال لینک ها

تصویر(8)

به همین ترتیب چنانچه لینکی را از جای دیگری کپی نموده اید به احتمال زیاد پارامترهای UTM را در نوار آدرس مشاهده خواهید نمود. مطمئن شوید هر پارامتر اضافی بعد از علامت سوال را قبل استفاده از لینک موردنظر در یک پست شبکه های اجتماعی، حذف نمایید.

8. لینک های UTM را در یک صفحه گسترده ردیابی کنید

هنگامی که شروع به استفاده از کدهای UTM می کنید، به مرور زمان تعداد لینک های که باید ردیابی شوند، افزایش می یابد. آنها را در یک صفحه گسترده سازماندهی کنید تا مدیریتشان آسان تر شود و بتوانید لینک های تکراری را شناسایی و حذف نمایید. در این صفحه گسترده، لینک های UTM را فهرست نموده و لینک کوتاه مخصوص به آن و تاریخ ایجاد کدهای UTM را نیز درج نمایید.

9. یک کمپین از پیش تعریف شده برای چندین پست ایجاد کنید

با ایجاد یک کمپین از پیش تعریف شده، می توانید برای ادمین ها یک لینک UTM ایجاد نموده و در اختیار آنها قرار دهید. در این حالت هر یک از اعضای تیم می تواند از پارامترهای UTM و لینک هایی که قبلا توسط شما ایجاد شده است با یک کپی ساده، در کمپین موردنظر استفاده کند. 

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *