آیا میدانستید موقعیت مکانی کاربران، نوع سیستم عامل و حتی اندازه صفحه نمایش گوشی آنها بر سئوی موبایل تاثیر میگذارد؟ برای کسب رتبه مناسب در گوگل لازم است به موارد متفاوتی دقت نمایید.
در این مقاله یاد خواهید گرفت که:
چرا سئوی موبایل مهم است؟
سئوی موبایل چه تفاوتی با سئوی دسکتاپ دارد؟
چه زمانی گوگل به Mobile-First تبدیل شد؟
نحوه بررسی سازگاری وب سایت با موبایل چگونه است؟
سئوی موبایل چه تفاوتی با سئوی دسکتاپ دارد؟
متداول ترین اندازههای صفحه نمایش موبایل و تبلت کدام هستند؟
واقعیت افزوده گوگل چیست و چگونه کار میکند؟
چه تفاوتی بین نتایج جستجوی موبایل و دسکتاپ وجود دارد؟
چه تفاوتی بین رتبه دسکتاپ و موبایل وجود دارد؟
اما ابتدا لازم است با اصول اولیه آشنا شوید و بدانید که چرا سئو موبایل در مقایسه با سئو دسکتاپ متفاوت میباشد.
چرا سئوی موبایل مهم است؟
تجربه کاربری ضعیف در تلفن همراه، میتواند موجب از دست رفتن بیش از 55 درصد از بازدیدکنندگان شما شود. واقعیت عجیب این است که در سال 2021، 55.56 درصد از کل ترافیک جهانی سایت ها، مربوط به تلفنهای همراه بوده و این تعداد هر ساله رو به افزایش میباشد.
تصویر(1)
سال 2020 تغییر بزرگی در دنیای دیجیتال ایجاد نمود و نشان داد که انجام فعالیت ها به صورت آنلاین چقدر آسان است. به همین دلیل، افراد بیشتری کسبوکار آفلاین خود را به آنلاین تبدیل میکنند. افرادی نیز که از قبل این کار را انجام دادهاند، قطعاً افزایش رقابت را احساس خواهند کرد.
در گذشته نه چندان دور، طراحی وب سایت با RWD (طراحی واکنشگرا) بسیار مورد استفاده قرار میگرفت. یک سایت زمانی mobile-friendly در نظر گرفته میشود که طراحی رابط کاربری گرافیکی (GUI) آن بتواند تمام محتوا را با اندازههای مختلف صفحه نمایش، تطبیق دهد.
به عبارت دیگر، با اجرای طراحی ریسپانسیو، تمام صفحات شما میتوانند به طور خودکار با فضای موجود در صفحه، سازگار شوند تا از یکنواختی محتوا در تمامی دستگاهها اطمینان حاصل گردد. سازگاری با موبایل بر سئو تأثیر میگذارد، بنابراین اگر قصد دارید رتبه بالایی در لیست نتایج جستجو کسب کنید، باید روی ارائه یک تجربه کاربری مناسب در موبایل، تمرکز نمایید.
چه زمانی گوگل به Mobile-First تبدیل شد؟
پس از mobile-first indexing گوگل، بهینه سازی موبایل یک بار برای همیشه تغییر نمود. از اول جولای 2019، گوگل نسخه موبایل محتوای شما را برای ایندکس و رتبهبندی، در اولویت قرار میدهد. این موضوع میتواند برای آن دسته از وبسایتهایی که محتوای کمتری در صفحات موبایل دارند، مشکلاتی ایجاد کند.
تصویر(2)
mobile-first indexing گوگل، در حال حاضر یکی از دلایل اصلی متفاوت بودن سئو موبایل در مقایسه با سئو دسکتاپ است. در نظر داشتن این موضوع، قطعاً مفید خواهد بود و ترافیک ارگانیک رایگان وب سایت شما را افزایش میدهد. این ترافیک در آینده میتواند به فروش تبدیل گردد.
نحوه بررسی سازگاری وب سایت با موبایل چگونه است؟
قبل از اعمال هرگونه تغییر در استراتژی سئوی موبایل خود، توصیه میشود وب سایت را از نظر mobile-friendliness یا "سازگاری با موبایل"، بررسی کنید. تست سازگاری با موبایل، در کمتر از یک دقیقه قابل انجام است که وضعیت فعلی سایت را به شما نمایش میدهد. جهت بررسی سازگاری وبسایت با موبایل، لازم است وارد Google’s mobile page testing tool شوید و پس از درج URL، آن را تست کنید.
تصویر(3)
اگر وبسایت شما برای موبایل بهینه شده باشد، پیام زیر را دریافت خواهید کرد که نشان میدهد استفاده از صفحه موردنظر در موبایل، آسان است. میتوانید به کار خود ادامه دهید و سازگاری با موبایل را در سراسر سایت خود بررسی نمایید.
تصویر(4)
سئوی موبایل چه تفاوتی با سئوی دسکتاپ دارد؟
آمارها نشان میدهند که نرخ کاربرانی که قصد خرید اینترنتی دارند، در موبایل بیشتر از دسکتاپ است. در ادامه مقاله تفاوتهای اصلی سئو موبایل در مقایسه با سئو دسکتاپ توضیحاتی ارائه شده است.
1. مکان
مکان، تفاوت اصلی سئو موبایل در مقایسه با سئو دسکتاپ است. زیرا وقتی مردم در جستجوی نتایج محلی هستند، عمدتاً از دستگاههای همراه خود (نه صرفا گوشی موبایل) برای یافتن مکانها و خدمات اطراف خود استفاده میکنند. گوگل میتواند دستگاه جستجوکننده را از سایرین متمایز کند تا نتایج دقیقتری را به کاربران ارائه دهد.
اکثر دستگاههای تلفن همراه از GPS (سیستم موقعیت یابی جهانی) جهت ردیابی مداوم موقعیت مکانی کاربر استفاده میکنند. موتورهای جستجو نیز به راحتی میتوانند به اطلاعات آنها دسترسی پیدا نمایند. اغلب رایانههای دسکتاپ نیز سیستم موقعیتیابی دارند اما اطلاعات آنها نسبت به دستگاههای تلفن همراه، چندان معتبر نیست. به همین دلیل، موتورهای جستجو چندان به آنها اتکا نمیکنند.
مکان شما مشخص میکند که تمایل دارید چه نتایجی را در جستجوی خود دریافت نمایید. به عنوان مثال، فرض کنید در حال برنامهریزی برای گذراندن تعطیلات داخل شهر آتن در کشور یونان هستید و تمایل دارید لیستی از رستورانهای آنجا را تهیه نمایید. در این وضعیت، نتایج جستجوی دریافتی با نتایجی که هنگام جستجوی عبارات مشابه در آتن دریافت میکنید، متفاوت خواهد بود.
تصویر(5)
گوگل قبل از تصمیمگیری نهایی در مورد اینکه هم اکنون چه نتایجی بیشتر به جستجو مرتبط هستند، به مکان فعلی شما توجه می کند. هنگامی که صحبت از تبلیغات PPC به میان میآید، نتایج متفاوت خواهد بود. زیرا AdSense، پلتفرم تبلیغاتی گوگل، کاربران خود را قادر میسازد تا تبلیغات را بر اساس zip code یا کد پستی، هدف قرار دهند. بر همین اساس، در نظر گرفتن موقعیت مکانی کاربران، دلیل اصلی تفاوت نتایج جستجو در دستگاههای تلفن همراه نسبت به دسکتاپ است.
2. سیستم عامل دستگاه
اگر میخواهید کلمات کلیدی مرتبط با انواع اپلیکیشنهای موبایل را هدف قرار دهید، باید روی بهینهسازی برای موبایل، تمرکز کنید. Google سیستم عامل دستگاه تلفن همراه را برای نمایش مرتبط ترین نتایج در نظر میگیرد. به همین دلیل است که وقتی عباراتی مرتبط با اپلیکیشنها جستجو میگردد، موتورهای جستجو پکیجهای سازگار با دستگاه جستجو کننده را نمایش میدهند. به طور کلی، انتخاب از بین Android و IOS انجام میشود.
سیستم عامل دستگاهها صرفا بر نتایج جستجوی تلفن همراه تأثیر میگذارند و اگر از طریق دسکتاپ در اینترنت به جستجو بپردازید، نمیتوانید این پکیجها را مشاهده کنید. به این دلیل که اکثر اپلیکیشنها روی دسکتاپ کار نمیکنند و با کوئریهای جستجو شده، مرتبط نیستند.
3. اندازه صفحه نمایش
سومین عامل تعیین کننده رتبه سئو موبایل در مقایسه با سئو دسکتاپ، اندازه صفحه نمایش دستگاهها است. اگرچه Google عبارتهای جستجو شده را با هر دستگاهی که استفاده میکنید تطابق میدهد اما به این معنی نیست که تعداد نتایج همواره یکسان خواهد بود. موتورهای جستجو اشکال مختلفی از طراحی SERP را ارائه میدهند و مدل دستگاه موبایل، شکل نهایی صفحه را مشخص میکند.
5 مورد از متداول ترین اندازههای صفحه نمایش موبایل
بر اساس تحقیقات انجام شده، متداول ترین اندازههای صفحه نمایش موبایل از مارس 2020 تا مارس 2021 عبارتند از:
- 360*640 حدود 14.12 درصد از سهم بازار
- 414*896 حدود 7.22 درصد از سهم بازار
- 375*667 حدود 6.65 درصد از سهم بازار
- 360*760 حدود 5.87 درصد از سهم بازار
- 375*812 حدود 5.16 درصد از سهم بازار
تصویر(6)
5 مورد از متداول ترین اندازههای صفحه نمایش تبلت
متداول ترین اندازههای صفحه نمایش تبلتها بین ماه مه 2020 تا مه 2021 عبارتند از:
- 768*1024 حدود 47.39 درصد از سهم بازار
- 1280*800 حدود 7.28 درصد از سهم بازار
- 800*1280 حدود 5.61 درصد از سهم بازار
- 601*962 حدود 4.92 درصد از سهم بازار
- 962*601 حدود 3.51 درصد از سهم بازار
تصویر(7)
4. واقعیت افزوده گوگل چیست و چگونه کار میکند؟
دنیا به صورت مداوم تغییر میکند. در حال حاضر، بیش از نیمی از جستجوها از طریق دستگاههای تلفن همراه انجام میشود و این تعداد همچنان رو به افزایش است. به همین دلیل است که فناوری و قابلیتهای جستجو باید با شرایط مدرن سازگار شوند تا تجربه کاربری بهتری نسبت به قبل ارائه کنند. گوگل روش جدیدی را برای کمک بیشتر به کاربران دستگاههای تلفن همراه، ابداع کرده است. این روش جدید، واقعیت افزوده (AR) میباشد که به کاربران امکان میدهد نتایج جستجو را بر اساس اشیاء موجود در مقابل دوربین موبایل، دریافت کنند.
فرض کنید در منزل یکی از دوستان خود صندلی زیبای زرد رنگی با پایههای چوبی را مشاهده کردهاید که با ظاهری مدرن طراحی شده بود. تخیل شما مدام این صندلی زیبا را به یاد می آورد اما دوستتان نمیداند که کدام فروشگاه آن را میفروشد زیرا یک هدیه بوده است.
تصویر(8)
گوگل میتواند برای یافتن فروشگاه به شما کمک کند. میتوانید با استفاده از دوربین دستگاه تلفنهمراه خود، یک تصویر از صندلی تهیه نمایید تا واقعیت افزوده، نوع مبلمان را شناسایی و اطلاعات جستجوی مرتبط را در اختیارتان قرار دهد.
تفاوت بین نتایج جستجوی موبایل و دسکتاپ چیست؟
اگر نمی دانید که جستجوی موبایل چه تفاوتی با دسکتاپ دارد، تصویر زیر به شما کمک خواهد کرد.
تصویر(9)
در این مقاله، نحوه تأثیر مکان کاربران و سیستمعامل دستگاه آنها بر SERP موبایل پوشش داده شد اما چیدمان نتایج جستجو بر چه اساسی انجام میشود؟
اندازه صفحه نمایش در اینجا اهمیت پیدا می کند. از آنجایی که دستگاههای کوچکتر فضای کمتری دارند، نتایج جستجوی موبایل مانند دسکتاپ، 2 ستون نخواهند داشت. نقشهها و نمودارهای دانش، نتایج ارگانیک را به سمت پایین هدایت میکنند. این ویژگی میتواند برای مشاغل محلی بسیار سودمند باشد زیرا بدون توجه به رتبه گوگل، کاربران با کسب و کار آنها روی نقشه، روبرو میشوند.
تفاوت رتبه سئو موبایل در مقایسه با سئو دسکتاپ چیست؟
اگرچه مراقبت از سئو خود به تنهایی مبحث گستردهای است اما امروزه پیادهسازی یک رویکرد جداگانه جهت بهینه سازی موبایل، ضرورت دارد. تصور کنید شما دو پلتفرم بازاریابی دارید که میتوانید خدمات یا محصولات خود را تبلیغ نمایید. بیش از 50% مشتریانتان پلتفرم دوم را ترجیح میدهند اما شما سرسختانه روی پلتفرم اول سرمایهگذاری میکنید، زیرا برای سالها موثر بوده است.
با وجود اینکه سئوی وب و موبایل هنوز از اصول اولیه یکسانی پیروی میکنند اما تفاوتهایی وجود دارد که نباید نادیده گرفته شوند. دلایل زیادی وجود دارد که نشان میدهد رتبه بندی و سئو موبایل در مقایسه با سئو دسکتاپ می تواند متفاوت باشد:
- سرعت سایت
- صفحات موبایل تجربه بهتری نسبت به نسخههای دسکتاپ رقبا در اختیار کاربران قرار میدهند.
- نسخه موبایل وب سایت، CTR بیشتری نسبت به جستجوی ارگانیک رقبا دارد.
- خوانایی و تجربه کلی کاربر در موبایل، نسبت به دسکتاپ بسیار جذاب تر است.
تصویر(10)
همانطور که قبلاً اشاره شد، سئو دستگاههای تلفن همراه باید جدا از دسکتاپ در استراتژی بازاریابی پیاده سازی شود. به این ترتیب میتوانید رتبه موبایل و عملکرد کلمات کلیدی خود را به درستی رهگیری کنید و در عین حال تمامی رویکردها را به صورت موازی پیش ببرید.
اگر رتبه کلمات کلیدی در موبایل را به طور جداگانه زیر نظر نگیرید، از عملکرد صحیح استراتژیهای خود مطلع نخواهید شد. مطالعات انجام شده نشان میدهد که جستجو از طریق موبایل در گوگل، نسبت به ترافیک سنتی دسکتاپ، در آینده افزایش خواهد یافت. لذا شاخص mobile-first بسیار با اهمیت است. بررسیها نشان میدهند که 79% از همه نتایج جستجو در موبایل و دسکتاپ متفاوت بوده و تنها 65% از نتایج رتبههای برتر، یکسان هستند.
جمع بندی
هدف سئوی موبایل این است که کاربران، بهترین تجربه کاربری را از طریق دستگاههایی که برای بازدید از سایت شما استفاده مینمایند، به دست آورند. کارشناسان سئو ادعا میکنند که در آینده جستجو در موبایل نسبت به قبل فراگیرتر میشود و همین امر اهمیت سئو موبایل در مقایسه با سئو دسکتاپ را بیش از پیش نشان میدهد. به همین دلیل است که باید هر چه سریعتر، خود را با شرایط تطبیق دهید.