وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل، مقایسه و بررسی ویژگی های آنها
مقاله

وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل: کدام یک برای شما بهتر است؟

اگر قصد دارید برای کسب و کار یا سازمان خود از طریق تلفن همراه فعالیتی را انجام دهید، احتمالاً اولین مواردی که به ذهن شما خطور می‌کنند ساخت وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل، برای کاربران می‌باشد. وب‌سایت‌ها و برنامه‌های موبایل در نگاه اول ممکن است مشابه به نظر برسند. تعیین اینکه کدام یک برای نیازهای شما مناسب‌تر است به عوامل مختلفی از جمله مخاطبان هدف، بودجه موجود، هدف مورد نظر و ویژگی‌های مورد نیازتان بستگی دارد.

تفاوت بین وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل چیست؟

پیش از اینکه مزایای وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل بررسی شود، بهتر است تفاوت های کلیدی بین این دو بررسی گردد. نرم افزارها و وب‌سایت‌های موبایل از طریق ابزارهایی مانند تلفن‌های هوشمند و تبلت‌ها قابل دسترسی هستند. وب‌سایت موبایل شبیه یک وب‌سایت عادی است که شامل صفحات HTML مبتنی بر مرورگر می‌باشد. این صفحات به یکدیگر لینک داده شده‌اند و از طریق اینترنت در دسترس هستند. مشخصه‌ای که یک وب سایت تلفن همراه را از یک وب سایت استاندارد متمایز می‌کند، طراحی آن برای صفحه نمایش کوچکتر و لمسی است. طراحی وب واکنش‌گرا به طرز چشمگیری در حال تبدیل شدن به استانداردی جدید برای وب‌سایت‌هایی است که نه تنها برای موبایل‌ مناسب هستند، بلکه می‌توانند در هر دستگاه دیگری نیز استفاده شوند.

مانند هر وب‌سایتی، وب‌سایت‌های موبایل یا سایت‌های واکنش‌گرا نیز می‌توانند محتوای متنی، اطلاعات، تصاویر و ویدیو را نمایش دهند. همچنین می‌توانند ویژگی های خاص موبایل مانند تماس با کلیک یا نمایش محتوا بر اساس مکان را نیز شامل شوند. اپلیکیشن ها به جای نمایش در مرورگر، دانلود و روی دستگاه موبایل نصب خواهند شد. کاربران برای یافتن و دانلود برنامه‌ها برای هر نوع سیستم عاملی، می‌توانند به پورتال‌های خاص دستگاه مانند App Store، Android Market، یا Blackberry App World مراجعه نمایند. اپلیکیشن ها ممکن است محتوا و داده ها را مشابه یک وب سایت دانلود کنند تا بدون اینترنت، به آن دسترسی داشته باشید.

مزایای وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل

تصویر(1)

کدام بهتر است، اپلیکیشن یا وب سایت موبایل واکنش گرا؟

هنگامی که تصمیم می‌گیرید یک وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل ایجاد کنید، مناسب‌ترین انتخاب به هدف شما بستگی دارد. اگر در حال توسعه یک بازی هستید، احتمالاً ایجاد یک اپلیکیشن بهترین گزینه برای شما خواهد بود. اگر هدفتان ارائه محتوای سازگار با موبایل به مخاطبان بیشتر است، احتمالاً وب سایت موبایل انتخاب مناسب تری خواهد بود. در برخی موارد ممکن است تصمیم بگیرید که هم یک وب سایت موبایل و هم یک اپلیکیشن داشته باشید. به طور کلی، وب سایت موبایل می‌بایست نخستین گام در جهت گسترش تعامل تان در نظر گرفته شود.

مقایسه مزایای وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل

اگر اهداف شما در درجه اول مربوط به بازاریابی یا ارتباط عمومی می‌باشد، وب سایت موبایل ریسپانسیو به عنوان نخستین گام، منطقی به نظر خواهد رسید. علت آن است که وب سایت موبایل مزیت های بیشتری نسبت به اپلیکیشن‌ها دارد. از جمله مزایای آن می‌توان به دسترسی وسیع تر، سازگاری و مقرون به صرفه بودن اشاره نمود.

  • بی واسطه بودن: وب‌سایت‌های موبایل همیشه در دسترس هستند
    وب‌سایت تلفن همراه از طریق مرورگر در طیف وسیعی از دستگاه‌ها (iPhone، Android، BlackBerry و غیره) قابل دسترسی هستند. از سوی دیگر، اپلیکیشن ها کاربر را مجبور می‌کنند تا ابتدا آن را از یک پلتفرم دانلود و نصب نمایند. این مورد می‌تواند نوعی مانع میان تعامل اولیه و اقدام کاربر تلقی گردد. 
  • سازگاری: سایت های موبایل با تمامی دستگاه‌ها سازگار هستند
    وب‌سایت موبایل می‌تواند در انواع مختلف دستگاه‌ها در دسترس کاربران باشد، در حالی که اپلیکیشن ها نیاز به یک نسخه جداگانه برای هر نوع دستگاه دارند. علاوه بر این، URL های وب سایت موبایل به راحتی در سایر ابزارها مانند SMS، کدهای QR و NFC ذخیره می‌شوند.

ویژگی های وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل

تصویر(2)

  • قابلیت ارتقا: وب سایت های موبایل را می‌توان در مدت زمان کوتاهی آپدیت نمود
    یک سایت موبایل از نظر انعطاف پذیری در بروز رسانی محتوا بسیار پویاتر از یک اپلیکیشن می‌باشد. اگر می‌خواهید طراحی یا محتوای یک وب‌سایت موبایل را تغییر دهید، کافی است فایل موردنظر را تنها یکبار ویرایش و منتشر نمایید و تغییرات بلافاصله قابل مشاهده هستند. از سوی دیگر، بروز رسانی یک نرم افزار مستلزم اطلاع رسانی گسترده به تمامی کاربران می‌باشد. آنها می‌بایست آپدیت جدید برنامه را دانلود کرده و سپس نصب نمایند. 
  • قابلیت یافتن: وب‌سایت‌های موبایل را می‌توان به راحتی پیدا کرد
    یافتن وب سایت های موبایل برای کاربران بسیار آسان تر است. زیرا صفحات آنها در نتایج جستجو نمایش داده می‌شوند و در
    وب دایرکتوری های مخصوص فهرست می‌گردند. در نتیجه یافتن آنها را برای بازدیدکنندگان راحت تر می‌نماید.
  • قابلیت اشتراک‌پذیری: وب‌سایت‌های موبایل را می‌توان به راحتی به اشتراک گذاشت

URL های وب‌سایت موبایل به راحتی از طریق یک لینک ساده، در ایمیل یا پیام کوتاه، پست فیس‌بوک، توییتر و غیره، بین کاربران به اشتراک گذاشته می‌شوند. ناشران لینک‌ها به راحتی می‌توانند کاربران را از یک وبلاگ یا وب سایت دیگر، به وب سایت موبایل هدایت کنند. اپلیکیشن را نمی توان از این طریق به اشتراک گذاشت.

  • قابلیت دسترسی: وب‌سایت‌های موبایل دسترسی وسیع‌تری دارند
    از آنجایی که وب‌سایت تلفن همراه در همه پلتفرم‌ها قابل دسترسی است و می‌توان آن را به راحتی در بین کاربران و همچنین موتورهای جستجو به اشتراک گذاشت، قابلیت دسترسی بسیار بیشتری نسبت به یک اپلیکیشن دارد. 
  •  چرخه عمر یا LifeCycle: وب‌سایت‌های موبایل را نمی‌توان حذف کرد
    میانگین عمر مفید یک اپلیکیشن بسیار کوتاه است. بر اساس برخی تحقیقات، عمر آنها کمتر از 30 روز می‌باشد. مگر اینکه اپلیکیشن منحصربه‌فرد یا کاربردی باشد. از طرف دیگر، وب سایت های موبایل همیشه در دسترس کاربران هستند. 
  • وب سایت موبایل می‌تواند یک اپلیکیشن باشد
    درست مانند یک وب سایت استاندارد، وب سایت های تلفن همراه را می‌توان به عنوان اپلیکیشن تحت وب مبتنی بر پایگاه داده، توسعه داد. در این صورت بسیار شبیه اپلیکیشن ها خواهند شد. اپلیکیشن تحت وب موبایل می‌تواند جایگزین مناسبی برای اپلیکیشن باشد.
  • زمان و هزینه: راه اندازی وب‌سایت‌ موبایل، آسان‌تر و کم‌هزینه‌تر است
    توسعه وب‌سایت تلفن همراه، به طور قابل‌توجهی زمان کمتری نیاز داشته و مقرون به صرفه‌تر از توسعه یک اپلیکیشن می‌باشد. خصوصا اگر نیاز به حضور در پلتفرم‌های مختلف دارید.
  • پشتیبانی و نگهداری
    سرمایه گذاری جهت طراحی اپلیکیشن، پس از راه اندازی به پایان نمی رسد. پشتیبانی و نگهداری صحیح از یک اپلیکیشن، بروزرسانی، آزمایش، مشکلات سازگاری و توسعه مداوم، بسیار گرانتر و وقت گیرتر از پشتیبانی وب سایت می‌باشد.

وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل و پشتیبانی هر کدام

تصویر(3)

چه زمانی یک اپلیکیشن معنا پیدا می‌کند؟

علیرغم مزایای زیاد وب سایت تلفن همراه، اپلیکیشن‌ها بسیار محبوب هستند. به طور کلی، اگر به یکی از موارد زیر نیاز دارید، استفاده از اپلیکیشن منطقی تر می‌باشد:

  • تعامل یا بازی: برای بازی های تعاملی، یک اپلیکیشن بهترین انتخاب شما خواهد بود. در بازی‌های ساده‌تر، ممکن است تفاوت کمتری از نظر تجربه کاربری بین نسخه مبتنی بر مرورگر و یک اپلیکیشن وجود داشته باشد.
  • استفاده منظم یا شخصی سازی: اگر قرار است کاربران هدف به طور منظم از اپلیکیشن شما به صورت شخصی سازی شده، استفاده کنند، اپلیکیشن راهی عالی برای انجام این کار ارائه می‌دهد.
  • محاسبات پیچیده یا گزارش‌دهی: اگر نیاز دارید که داده‌ها را دریافت نموده و با محاسبات، نمودارها یا گزارش‌های پیچیده آنها را پردازش و تغییر دهید، اپلیکیشن کمک می‌کند تا این کار به طور موثر صورت گیرد.
  • نیاز به عملکرد خاص یا قدرت پردازش: مرورگرهای تلفن همراه در دسترسی به برخی عملکردهای خاص مانند تماس با کلیک، پیامک و GPS، بسیار خوب عمل می‌کنند. با این حال، اگر نیاز به دسترسی دوربین یا قدرت پردازش دستگاه کاربر داشته باشید، اپلیکیشن این کار را بسیار خوب انجام می‌دهد.

کدام بهتر است وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل

تصویر(4)

  • Push Notifications: یکی از قابلیت‌های اپلیکیشن ها، امکان ارسال اعلان‌ به کاربرانی است که آن را روی دستگاه خود نصب کرده‌اند. اپلیکیشن به ناشران این امکان را می‌دهد که مستقیماً به کاربران پیام ارسال نمایند. البته فرض بر این است که کاربر به اپلیکیشن اجازه ارسال اعلان‌ را داده باشد. البته در حال حاضر بسیاری از مرورگرها نیز به اعلان‌ مبتنی بر وب مجهز شده‌اند و به مدیران وب‌سایت‌ها اجازه می‌دهند تا به طور مشابه برای بازدیدکنندگان اعلان ارسال کنند.
  • نیازی به اتصال نیست: اگر دسترسی آفلاین به یک محتوا را نیاز دارید یا عملکردهایی را بدون اتصال به شبکه ارائه می‌دهید، اپلیکیشن مناسب تر خواهد بود. می‌توانید داده‌ها را به صورت محلی ذخیره کنید و پس از برقراری اتصال به اینترنت، آنها را آپلود نمایید. 

نتیجه گیری

همانطور که استفاده از تلفن همراه در سراسر جهان به رشد خود ادامه می‌دهد، پاسخ پرسش "اپلیکیشن یا وب سایت" برای سازمان هایی که به دنبال حضوری پر رنگ در تلفن همراه هستند، یک موضوع بسیار مهم می‌باشد. اگر اهداف شما عمدتاً مبتنی بر بازاریابی هستند یا اگر قصد ارائه محتوا و حضور گسترده در تلفن همراه را دارید و می‌خواهید نگهداری، اشتراک گذاری و نمایش در موتورهای جستجو به آسانی انجام شود، یک وب سایت واکنش گرا و سازگار با موبایل، بهترین انتخاب خواهد بود.

از سوی دیگر، اگر هدف شما ارائه یک تجربه کاربری مشابه بازی یا برنامه کامپیوتری باشد، یا اگر نیاز به دسترسی فضای ذخیره سازی گوشی کاربر و عملکردهای مربوط به آن را دارید، اپلیکیشن مفیدتر است. به یاد داشته باشید که وب سایت موبایل یا اپلیکیشن موبایل، لزوماً در مقابل یکدیگر قرار ندارند. بسیاری از سازمان‌ها، علاوه بر یک وب‌سایت عمومی سازگار با موبایل، یک اپلیکیشن قابل دانلود برای پاسخگویی به نیازهای خاص‌تر نیز ارائه می‌دهند.

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *