بنچ مارکینگ چیست و انواع آن
مقالات تخصصی IT و هاستینگ

بنچ مارکینگ چیست و چه کاربردی دارد

تجارت موفق بدون داشتن تجربه امکان پذیر نیست. شرکت‌ ها علاوه بر بررسی تجربه‌ های گذشته خود، نتایج رقبا و سایر سازمان‌ ها را نیز تحلیل می‌ کنند. تحلیل رقبا به آنها کمک می‌ کند تا از اشتباهات دیگران درس گرفته، روش‌ های موفق بازار را استفاده نموده و در نهایت پیشرفت کنند. همچنین این امر اهمیت آشنایی با پاسخ سوال (بنچ مارکینگ چیست) را مشخص می نماید.

البته، مقایسه باید با شرکت‌ هایی باشد که در حوزه فعالیت خودتان به موفقیت رسیده‌ اند. این موضوع "بنچ مارکینگ" نامیده می شود که شامل قوانین و معیارهای مشخصی برای تحلیل کسب‌وکار رقبا می باشد. در این مقاله به مفهوم، دلایل اهمیت، انواع و اصول بنچ مارکینگ پرداخته می‌ شود.

بنچ مارکینگ چیست

تصویر(1)

بنچ مارکینگ چیست؟

بنچ مارکینگ به معنای تحلیل رقبا و بررسی کسب و کار موفق در حوزه‌های مشابه فعالیت شما می باشد تا بتوانید از روش های آنها استفاده کرده و اشتباهات خود را اصلاح نمایید. این فرایند شامل بررسی اطلاعات قابل دسترس از فعالیت‌های رقبا مانند فرآیندها، محصولات و رویکردهای آنها است. هدف اصلی بنچ مارکینگ پیشی گرفتن از رقبا می باشد تا محصولات و خدمات خود را بهبود داده و درآمد بیشتری کسب کنید. این کار به شرکت‌ ها کمک می‌ کند تا نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و با تحلیل رقبا، فعالیتشان را بهبود ببخشند.

برای مثال، ممکن است فروشگاه آنلاین شما محصولات را ظرف دو روز به مشتری تحویل دهد که به نظر خوب می باشد اما اگر رقبا همین کار را در یک روز انجام دهند، کاربران احتمالا ترجیح خواهند داد از آنها خرید کنند. در این موارد، شرکت شما باید بتواند با تحلیل رقبا و فرآیندهای مورد استفاده ی آن ها، ضمن حفظ تعداد سفارشات فعلی درخواست ها را به طور قابل توجهی افزایش دهد.

بنچ مارکینگ هم برای شرکت‌ های باسابقه و هم کسب‌وکارهای نوپا که تازه وارد عرصه می‌ شوند، مفید است. این روش به آنها کمک می‌ کند تا از تجربه‌ های موفق دیگران استفاده کرده و اشتباهاتی که مرتکب شده‌ اند را انجام ندهند. 

حال که پاسخ سوال (بنچ مارکینگ چیست) را می دانید، می بایست با فواید بنچ مارکینگ و معایب آن نیز آشنا شوید.

فواید بنچ مارکینگ:

  • بهبود موقعیت شرکت در بازار.
  • بهبود فرآیندهای کسب و کار جهت افزایش کارایی آنها.
  • به دست آوردن ایده های جدید برای توسعه شرکت.
  • تصحیح اشتباهات مدیریتی
  • درک نحوه عملکرد رقبا برای بروز ماندن
  • اجرای شیوه‌ های اثبات‌ شده از سمت دیگران برای صرفه‌ جویی در زمان
  • کاهش هزینه‌ ها با بهینه‌ سازی فرآیندها بر اساس نمونه‌ مشابه در دیگر شرکت‌ ها
  • توسعه معیارهای خود جهت ارزیابی کارایی شرکت
  • بررسی و پیش بینی ترندها در حرفه شما
  • بهبود خدمات مشتری و تجربه کاربری

معایب بنچ مارکینگ:

  • اطلاعات ناقص درباره شرکت‌ های رقیب: توجه داشته باشید که تشریح دقیق فرآیندها و شیوه‌ ها نمی‌ تواند تصویر کاملی از دلیل موفقیت یک شرکت ارائه دهد. گاهی دلیل عملکرد خوب یک سازمان، مدیر یا فردی با استعداد است که بدون او شرکت هرگز به این سطح نمی‌ رسید. 
  • دشوار بودن ترکیب تجربیات دیگران در فرآیندهای خود: ویژگی‌ های برخی از کسب‌وکارها ممکن است به قدری متفاوت باشد که این تجربیات کارایی مناسبی در تجارت شما نداشته باشند.

بنچ مارکینگ چیست و فواید و معایب آن

تصویر(2)

تفاوت بنچمارک با KPI ها

اکنون که پاسخ سوال (بنچ مارکینگ چیست) را می دانید، نیاز است تا با تفاوت بنچمارک با KPI ها آشنا شوید. نتایج بنچمارک گاهی با شاخص‌ های کلیدی عملکرد (KPI) اشتباه گرفته می‌ شوند. با وجود اینکه هر دو قابل استناد هستند اما تفاوت‌ هایی دارند. بنچ مارکینگ عموما به جهت‌ گیری هایی برای توسعه و پیشرفت می‌ پردازد و یک الگو در تغییرات می باشد. در حالی که KPI‌ ها میزان کارایی شما را بر اساس اهداف از پیش تعیین شده ارزیابی کرده و معیارهای دقیق‌ تری ارائه می‌ دهند. به عبارت دیگر، KPI ها روی اندازه‌گیری نتایج تمرکز دارند، در حالی که بنچ مارکینگ به دنبال یافتن راه‌ های بهبود عملکرد و تطبیق آنها با بهترین‌ شرکت های فعال در حوزه شما است.

انواع بنچ مارکینگ

پس از پاسخ به (بنچ مارکینگ چیست) همچنین آشنایی با معایب و فواید بنچ مارکینگ، می بایست انواع مختلف آن نیز مورد بررسی قرار گیرد. انواع بنچ مارکینگ نه تنها به بررسی عملکرد سایر کسب‌وکارها می پردازد بلکه برای تحلیل عملکرد داخلی شرکت خودتان نیز کاربرد دارد. این تحلیل شامل بررسی فرآیندها و محصول نهایی است. بنابراین، انواع مختلفی از بنچ مارکینگ وجود دارد. 

انواع بنچ مارکینگ در جدول زیر توضیح داده شده است:

نوع 

توضیحات 

بنچ مارکینگ خارجی 

مقایسه عملکرد و فرآیندهای خود با رقبا و شرکت‌ هایی که تخصص آنها مربوط به حوزه‌ فعالیت شما است.

بنچ مارکینگ داخلی 

تحلیل عملکرد شرکت در دوره‌ های گذشته و شناسایی بهترین عملکردها

مقایسه عملکرد هر بخش‌ و به اشتراک گذاشتن موفق ترین تجربه جهت الگوبرداری.

بنچ مارکینگ فنی 

ویژگی‌ های محصول از جمله میزان مفید بودن آن برای مشتری، کاربرد و ظاهر محصول بررسی می‌ شود. 

بنچ مارکینگ عملی 

اتخاذ قوانین برای فرآیندها، فناوری‌ ها و روش‌ های سازماندهی وظایف کارکنان

بنچ مارکینگ استراتژیک

تحلیل فعالیت‌ های مرتبط با برنامه‌ ریزی استراتژیک شرکت، مانند استراتژی بازاریابی، رویکردهای نوآورانه، توسعه تولید، فناوری و روش‌ های مدیریت

جدول(1)

اصول بنچ مارکینگ

هم اکنون که با انواع بنچ مارکینگ آشنا شدید، نیاز است اصول بنچ مارکینگ نیز مورد بررسی قرار گیرد. بنچ مارکینگ اصول مشخصی دارد. در گام نخست از اصول بنچ مارکینگ تایید اطلاعات الزامی است و باید از داده‌ های قابل اعتماد و منابع معتبر استفاده شود. توافق روی تعامل نیز ضروری است، به این معنی که تبادل تجربیات باید قانونی و بدون سرقت داده‌ ها انجام شود. همچنین امکان مقایسه فرآیندها برای دریافت نتایج دقیق اهمیت زیادی دارد. در نهایت ارزیابی از نظر کمی، الزامی است. به این معنی که شاخص‌ ها باید شفاف و دقیق اندازه‌گیری شوند تا نتایج درست حاصل گردد.

بنچ مارکینگ چیست و اصول آن

تصویر(3)

مراحل بنچ مارکینگ

بنچ مارکینگ با مشخص کردن اهداف آغاز می‌ شود. پیش از همه، مشخص کنید که می خواهید کدام ویژگی رقبا را بررسی نمایید و این موضوع چه مزایایی برایتان به همراه دارد. اهداف شما ممکن است شامل بهبود فرآیند، افزایش کارایی، رشد فروش و غیره باشد. پس از انتخاب هدف بنچ مارکینگ، لازم است تا مراحل زیر طی شود:

  1. شناسایی فرآیندهای خاص برای مقایسه و تحلیل: باید متوجه شوید که کدام حوزه‌ها اعم از مدیریت، بازاریابی، تولید، مالی و غیره در شرکت شما ضعیف‌ هستند یا چه مواردی را قصد دارید بهبود دهید.
  2. توسعه معیارهای ارزیابی: برای حذف مقایسه‌ های مبهم و ناکارآمد، ارزیابی‌ های کمّی یا مقیاس‌ محور انجام دهید.
  3. جمع‌ آوری داده‌ های کسب‌وکارتان: برای تحلیل رقبا و شیوه‌ های شرکت‌ های دیگر، باید اطلاعات کاملی از کسب‌وکار خود داشته باشید. این مورد جهت افزایش دقت مقایسه‌ ها مهم می باشد. 
  4. انتخاب شرکت‌ ها برای تحلیل: این مورد به اهداف و منابع شما بستگی دارد. بنچ مارکینگ می‌ تواند شامل شرکت های مطرح بازار، رقبای مستقیم و غیرمستقیم باشد. برای تحلیل داخلی، بخش‌ های موفق درون شرکت را انتخاب کنید.
  5. تعریف نوع و روش‌ های جمع‌ آوری داده: بسته به میزان آزاد بودن شرکت‌ ها برای تحلیل، داده‌ ها می‌ توانند از منابع عمومی (رسانه‌ ها، وب‌سایت‌ ها و شبکه‌ های اجتماعی)، مصاحبه‌ ها یا نظرسنجی‌ هایی که با شرکت‌ ها توافق شده، به‌دست آیند. 
  6. تجزیه و تحلیل داده‌ های جمع‌ آوری‌ شده: محصول، قیمت‌ گذاری، فرایندها، مدیریت پرسنل، خدمات مشتری و دیگر جنبه‌ ها را با توجه به اهداف تان ارزیابی کنید. این تجزیه و تحلیل از طریق مقایسه داده‌ های جمع‌ آوری‌ شده با اطلاعات خودتان، انجام می‌ شود.
  7. تطبیق تجارب دیگران با کسب‌وکارتان: تغییرات و اصلاحات را در بخش هایی از شرکت خود انجام دهید که در آنها ضعف‌ هایی شناسایی کرده اید. از کپی‌ کردن روش‌های دیگران پرهیز کنید. 
  8. تحلیل روش های جدید پس از اجرای آنها: پس از اجرای روش‌ های جدید، نتیجه‌ را بررسی کنید. به‌ طور مداوم فرایندهای تغییر یافته را تحت نظر داشته باشید تا موقعیت خود را حفظ و ارتقا دهید. به عبارت دیگر، ارزیابی و مقایسه باید بخش منظمی از کار شما باشند.

بنچ مارکینگ چیست و مراحل انجام آن

تصویر(4)

جمع بندی

در این مقاله تلاش شد تا به سوال (بنچ مارکینگ چیست) پاسخ داده شود همچنین اصول بنچ مارکینگ و نحوه انجام آن نیز ارائه گردید. به‌طور کلی، ارزیابی مقایسه‌ ای یا Benchmarking فرآیند مقایسه کارایی یک شرکت با رقبا یا کسب‌وکارهایی است که در زمینه فعالیت شما به رهبران بازار تبدیل شده‌اند. این فرآیند شامل تجزیه و تحلیل و مقایسه نتایج درون شرکت مانند دپارتمان‌ ها، واحدها و شعب نیز می‌ شود. 

هدف از ارزیابی بنچ مارکینگ شناسایی و پیاده‌ سازی بهترین شیوه‌ هایی که موفقیت آنها ثابت شده، اصلاح اشتباهات، بهبود خدمات، ایجاد ایده‌های جدید برای رشد و افزایش درآمد می باشد. با وجود مزایای این روش، بنچ مارکینگ همیشه امکان استفاده از تجربیات دیگران را فراهم نمی‌کند. برخی از شرکت‌ ها تمایلی به اشتراک‌گذاری رازهای تجاری خود ندارند. برای انجام این تحلیل، نیاز است که تعیین اهداف، شناسایی منابع اطلاعاتی و توسعه معیارهای ارزیابی داده صورت گیرد و سپس نتیجه‌گیری و شیوه‌ ها پیاده‌ سازی گردند. همچنین باید به‌طور منظم عملکرد شرکت بررسی و بنچ مارکینگ تکرار شود. 

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *