مقایسه Node.js و PHP و کاربرد آنها
مقاله

مقایسه Node.js و PHP به همراه مزایا و معایب هر کدام

Node.js و PHP دو فناوری پایه در وب هستند که به طور خاص معمولاً در برنامه نویسی مورد استفاده قرار می‌گیرند. هر دو مورد به توسعه سمت سرور کمک کرده اند اما در این بین Node.js توسعه هر دو بخش، یعنی سمت کاربر و سمت سرور را تحت تاثیر قرار داده است. PHP تقریباً سه دهه است که به توسعه دهندگان خدمات می دهد و در حال حاضر 78 درصد از وب را در اختیار دارد. Node.js در مقایسه با PHP نسبتاً جدیدتر بوده اما با سرعت قابل توجهی در حال گسترش است و به دلیل قابلیت های برنامه نویسی full-stack، یک انتخاب محبوب می باشد.

مقایسه Node.js و PHP کدام نسبت به دیگری برتری دارد؟

تصویر(1)

با این توضیحات اما یک سوال بزرگ وجود دارد: کدام یک را باید برای پروژه بعدی خود انتخاب نمود؟ Node.js جدید، قوی و سریع است؟ یا PHP قدیمی و در عین حال قابل اعتماد و با کارایی بهتر است؟ هر دو، گزینه هایی عالی در سطوح مختلف هستند. با این حال، باید آنها را بشناسید تا متوجه شوید کدام یک برای پروژه بعدی شما یا یادگیری، انتخاب بهتری می باشند. در این مقاله به مقایسه Node.js و PHP و بررسی مزایا و معایب هر کدام پرداخته شده است.

Node.js چیست؟

در مقایسه Node.js و PHP مزایای و معایب  هر کدام را باید بررسی نمایید Node.js در مقایسه با PHP بسیار جوانتر است.

تصویر(2)

در کمال تعجب، چندین منبع وب، Node.js را به عنوان یک فریم ورک از زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت ذکر می کنند که مطمئناً سردرگمی زیادی را در بین کاربران ایجاد می کنند. Node.js یک زبان برنامه نویسی یا یک فریم ورک جاوا اسکریپت نیست. Node.js بیشتر شبیه به محیطی است که می توانید جاوا اسکریپت را به عنوان یک ابزار برنامه نویسی سمت سرور، در آن اجرا کنید. به نوعی، اگر Node.js شخصیت سینمایی Ironman باشد، Node پوشش آن و جاوا اسکریپت شخص درون آن است.

Node.js یک محیط اجرایی تک رشته ای، متن باز و cross-platform (سازگار با چند پلتفرم) برای توسعه نرم افزارهای شبکه و سمت سرور است که پرسرعت و مقیاس پذیر می باشد و شامل یک معماری I/O بدون انسداد (یا Non-blocking I/O که به یک فرآیند واحد اجازه می دهد تا چندین درخواست را به طور همزمان انجام دهد) و رویداد محور می شود. این مورد روی موتور اجرایی جاوا اسکریپت Google V8 کار می کند. در نتیجه، یک ابزار کارآمد و ایده آل برای توسعه همزمان نرم افزار است.

علاوه بر این، Node.js به زبان های برنامه نویسی C و ++C در کنار جاوا اسکریپت، نوشته شده است. به این دلیل که C یکی از کارآمدترین زبان های برنامه نویسی برای ساخت سیستم عامل ها، موتورهای پایگاه داده و سایر کدهای مرتبط به برنامه نویسی سیستم است.

از سوی دیگر، ++C دارای چندین ویژگی است که به Node.js اجازه می دهد با سیستم عامل ارتباط برقرار کند تا ارتباط داخلی با سرور مستقیماً برقرار شود. این ویژگی برای یک زبان برنامه نویسی سمت کاربر مانند جاوا اسکریپت، باورنکردنی است.

دلایل استفاده از Node.js

در مقایسه Node.js و PHP بین برنامه نویسان Node.js طرفداران زیادی دارد

تصویر(3)

طبق نظرسنجی انجام شده از توسعه‌دهندگان StackOverflow در سال 2021، 36.19 درصد از توسعه‌دهندگان حرفه‌ای در سال 2020 برای برنامه نویسی در سطح گسترده، از Node.js استفاده کرده‌اند و این اطمینان وجود دارد که این تعداد در سال جاری (2022) افزایش می یابد. به این دلیل که Node.js طیف گسترده ای از امکانات را ارائه می دهد:

  • Node.js :Full stack JS به شما امکان می دهد هم در سمت کاربر و هم در سمت سرور تحت جاوا اسکریپت، کد نویسی کنید که منجر به یک ترکیب برنامه نویسی قدرتمند frontend و backend می شود. مسلماً این مهمترین مزیت در مقایسه Node.js و PHP  است. بنابراین، محدودیت های بکارگیری همزمان دو تیم را از بین می برد و می توانید مقدار قابل توجهی از منابع را برای توسعه کلی پروژه، ذخیره کنید.
  • سادگی: یادگیری Node.js بسیار ساده می باشد. اگر در برنامه نویسی وب تازه کار هستید، این فناوری برای شروع فوق العاده است. با کمک آموزش های فراوان و جامعه کاربری گسترده، می توانید به سرعت شروع به یادگیری کنید.
  • Non-blocking code یا کد بدون انسداد: این مورد یکی از متقاعد کننده ترین دلایل برای انتخاب node.js می باشد. Node.js اساساً رویداد محور است و بسیاری از کدها به پاسخ های برگشتی متکی هستند. در نتیجه، این امکان را به برنامه‌ها می‌دهد تا هنگامی که درخواست‌های دیگر در حال پردازش هستند، موقتاً متوقف شوند یا به حالت sleep (خواب) بروند.

علاوه بر این، کتابخانه‌های node.js و API مرکزی، ارتباطات بدون انسداد (non-blocking calls) را برای توسعه نرم افزارها ارائه می‌دهند. همچنین این برنامه ها از زمان انتظار I/O برای پاسخ به سایر درخواست ها استفاده می کنند.

  • سریع و مقیاس پذیر: از آنجایی که Node.js تک رشته ای است، می تواند چندین اتصال همزمان با کارایی بالا را مدیریت کند. به همین ترتیب، رشته های بدون انسداد (non-blocking thread) نیز Node.js را سریعتر و کارآمدتر می سازند.
  • اتصال backend قدرتمند: Node.js با استفاده از C و ++C توسعه یافته است و در نتیجه ارتباط مستقیم و قدرتمندی با سرور برقرار می کند.
  • اکوسیستم وسیع: پکیج های متن باز متعددی از Node.js برای کمک به پروژه های شما وجود دارند.
  • پروتکل IoT یا اینترنت اشیا: Node.js به حافظه و منابع زیادی در سمت سرور نیاز ندارد. در نتیجه، توسعه‌دهندگان نرم‌افزار می‌توانند از برنامه نویسی اینترنت اشیا برای فعال کردن ارتباط همزمان از طریق چند دستگاه استفاده کنند. علاوه بر این، Node.js از پروتکل Message Queuing Telemetry Transport (به صورت مخفف MQTT، یک پروتکل پیام‌رسانی بسیار ساده و سبک است) پشتیبانی می کند که بیشتر برنامه های IoT از آن استفاده می کنند. بنابراین، ادغام دستگاه های مستقل و متفرقه در سطح backend، آسان تر می شود.
  • انجمن پشتیبانی: Node.js از پشتیبانی و مشارکت جهانی مردم، برای آسان سازی و گسترش این پلتفرم به عنوان یک پروژه متن باز استفاده می کند. بنابراین انجمن ها دائماً بزرگتر شده و کمک ها و منابع بیشتری را برای مبتدیان و حرفه ای ها فراهم می کنند.

دلایل استفاده از Node.js را باید بدانید تا در مقایسه Node.js و PHP تصمیم گیری راحت تر باشد.

تصویر(4)

چه کسی از Node.js استفاده می کند؟

Node.js از زمان معرفی خود در سال 2009، نقشی حیاتی برای چندین مدیر صنعتی ایفا کرده است. امروزه، انواع کسب‌وکارها، از استارت‌آپ‌ها گرفته تا شرکت‌های برتر، به Node.js متکی هستند.

برخی از نام‌های بزرگ که از Node.js استفاده می‌کنند به قرار زیر است:

  • توییتر
  • لینکدین
  • نتفلیکس
  • Spotify
  • eBay
  • پی پال
  • اوبر
  • والمارت
  • ترلو

مزایا و معایب Node.js

در حال حاضر، Node.js یکی از پرکاربردترین فناوری‌های توسعه نرم‌افزار به دلیل قابلیت‌های توسعه frontend ،backend و cross-platform (سازگار با چند پلتفرم) است. در ادامه برای درک بهتر در مقایسه Node.js و PHP مزایا و معایب هر کدام بررسی خواهد شد.

مزایای Node.js

در ادامه مزایای استفاده از Node.js آورده شده است:

  • مقیاس پذیری: ماژول های کلاستر Node.js، امکان توزیع لود روی چندین هسته CPU را فراهم می کنند و دستیابی به نتایج دلخواه را از طریق ماژول های کوچکتر و بدون فشار بیش از حد به RAM، میسر می سازند. همچنین، Node.js یک معماری non-blocking event-loop (حلقه اجرایی بدون توقف) را پیاده سازی می کند که مقیاس پذیری عالی را فراهم کرده و به سرور اجازه می دهد تا درخواست ها را در لحظه به اجرا در آورد. علاوه بر این، Node.js برنامه ها را به چندین تیم اختصاص داده و به شما امکان می دهد وظایف را به طور همزمان تعریف نموده و تخصیص دهید. به عنوان یک نتیجه کلی می توان گفت که با مصرف منابع کمتر، یک فریم ورک با عملکرد بالا دریافت خواهید کرد.
  • عملکرد سازگار با چند پلتفرم (Cross-platform): توسعه دهندگان می توانند NW.js (به شما امکان می دهد تمام ماژول های Node.js را مستقیماً از DOM فراخوانی کنید) و Electron (یک فریم ورک نرم افزاری رایگان و متن باز است که توسط GitHub توسعه یافته و نگهداری می شود) را برای ایجاد برنامه های بروز و سازگار با چند پلتفرم، ترکیب کنند و نیازی به نوشتن کدهای مختلف برای چندین پلتفرم ندارند. بر این اساس، اگر تیم توسعه‌دهنده شما درک عمیقی از Objective-C و #C نداشته باشد، لازم نیست نگران باشید. Node.js می تواند برنامه های مربوطه را بدون استفاده از این کدها بسازد. همچنین ابزارهای گوگل می توانند کمک بسیار خوبی برای کدنویسی و اشکال زدایی باشند.
  • پشتیبانی از JSON: فناوری‌های Backend مانند PHP و Ruby on Rails، از فرمت JSON برای ارتباط استفاده می‌کنند. Node.js همین کار را بدون ترجمه مدل های باینری و با استفاده از جاوا اسکریپت انجام می دهد. در نتیجه، ایجاد API های RESTful (این API ها از روش های HTTP برای پیاده سازی مفهوم معماری REST استفاده می کنند) برای پشتیبانی از پایگاه داده NoSQL، مانند MongoDB، ساده می شود. علاوه بر این، محیط جاوا اسکریپت امکان انتقال آسان داده با استانداردهای مربوطه را فراهم می کند و کارایی را افزایش می دهد.
  • عرضه سریع به بازار: از آنجایی که Node.js کامل، سبک و سریع است، می‌توانید زمان توسعه را افزایش دهید. علاوه بر این، تیم شما به تعداد زیادی از کتابخانه های Node.js، برنامه های آماده و منابع GitHub دسترسی دارد. این موارد زمان توسعه را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد. در نتیجه، احتمال اینکه زمان کمتری به بازاریابی اختصاص دهید، بیشتر می شود.
  • پشتیبانی گوگل: Node.js بر اساس موتور جاوا اسکریپت V8 گوگل ساخته شده است و به عنوان ابزار توسعه frontend و backend عمل می کند. علاوه بر این، موتور Google V8 به Node.js اجازه می‌دهد تا چندین اسکریپت JavaScript را به طور همزمان در frontend اجرا کند. بنابراین، تشخیص خطاها در قسمت frontend و backend با Node.js ساده است.

در مقایسه Node.js و PHP با توجه به جوانتر بودن Node.js با V8 Google سازگار است.

تصویر(5)

گوگل Node.js را به عنوان یکی از سریع ترین موتورهای اجرایی سیستم معرفی می کند. علاوه بر این، Google Cloud ابزارهای برنامه نویسی جاوا اسکریپت را برای ساخت برنامه های کاربردی ابری ارائه می دهد. می‌توانید از SDK، ابزار داخلی IDE و پشتیبانی حین اجرا در Cloud Run، Cloud Functions و GKE برای افزایش سرعت فرآیند برنامه استفاده کنید. همچنین، Google Cloud می تواند برنامه شما را از ابتدا تا انتها اجرا کند.

معایب Node.js

در ادامه معایب احتمالی استفاده از Node.js بررسی می شوند:

  • قادر به پردازش محاسبات سنگین نیست: تا به امروز، Node.js از برنامه نویسی چند رشته ای پشتیبانی نمی کند. با این وجود، می‌تواند برنامه‌های پیچیده‌تری را نسبت به روبی اجرا نماید، اگرچه برای انجام محاسبات طولانی‌مدت بهینه سازی نشده است. این دلایل موجب می شوند تا محاسبات فشرده چند رشته ای، کارایی برنامه را کاهش دهند. از این رو، Node.js برای سیستم های پیچیده تک رشته ای مناسب است. در غیر این صورت، قدرت پردازش و زمان را هدر می دهد.
  • API ناپایدار: رابط برنامه نویسی Node.js به طور منظم تغییر می کند و پایداری ندارد. علاوه بر این، با انتشار هر API جدید، چندین تغییر ناسازگار با ویژگی های قبلی، توسعه دهندگان را مجبور می کنند تا کد خود را به طور منظم تغییر دهند که با آخرین نسخه API منتشر شده Node.js سازگار شود.
  • جهنم Callback: جاوا اسکریپت به دلیل ماهیت نامتقارن، به Callback (پاسخ های برگشتی) متکی است. بنابراین، تابعی اختصاص داده شده که وظایف را یکی پس از دیگری از یک صف طولانی انجام می دهد. Callback های موجود در صف به همراه سایر Callback ها، یک Callback حجیم ایجاد می‌کنند که به عنوان «جهنم Callback» یا «Callback hell» شناخته می‌شوند. این مورد به طور مستقیم کیفیت کد را کاهش می دهد و از آنجایی که برخی از Callback ها به صورت تو در تو هستند، موقعیتی را ایجاد می کنند که کدنویسی دشوار خواهد شد.

در مقایسه Node.js و PHP باید نسبت به مزایا و معایب تسلط کامل داشت.

تصویر(6)

PHP چیست؟

PHP مخفف Hypertext Preprocessor است که در ابتدا مخفف Personal Home Pages بود. PHP یک زبان برنامه نویسی شی گرا، متن باز و سمت سرور می باشد که در درجه اول به عنوان یک ابزار توسعه وب عمل می کند.

PHP عمدتا برای ایجاد وب سرور استفاده می شود. با این وجود، می توان آن را در مرورگر و همچنین از طریق command line (کدهای دستوری) اجرا کرد. اگر نمی خواهید کد خروجی شما در مرورگر نمایش داده شود، می توانید این کار را در ترمینال (یک رابط مبتنی بر متن است که برای کنترل یک کامپیوتر لینوکس استفاده می شود) انجام دهید. PHP از موتور Zend استفاده می کند که پرکاربردترین پیاده سازی، برای استفاده منظم است. با این حال، فیسبوک پیاده سازی های مختلفی از PHP، مانند parrot، ماشین مجازی HipHop و JPHP را ارائه می دهد.

در مقایسه Node.js و PHP نحوه کارکرد هر کدام و چگونگی انتقال اطلاعات مهم است.

تصویر(7)

اگر می خواهید عملکرد، سرعت و امنیت به طور قابل توجهی بهبود یابد، باید از PHP 7.4 یا 8.0 استفاده کنید.

دلایل استفاده از PHP چیست؟

طبق نظرسنجی StackOverflow در سال 2021، بیش از 22 درصد از توسعه دهندگان حرفه ای در سال 2020 از PHP برای برنامه نویسی سنگین استفاده کرده اند. بسیاری از کارشناسان وب پیش‌بینی می‌کردند که PHP یک زبان برنامه‌نویسی منسوخ است و به زودی از بین می‌رود اما در طول زمان، مقاومت کرده است. تعداد قابل توجهی از کاربران هنوز به PHP و برخی از ویژگی های عالی آن متکی هستند که عبارتند از:

  • Cross-platform یا سازگار با چند پلتفرم: PHP برای اکثر سیستم عامل های پرکاربرد از جمله لینوکس، ویندوز و macOS مناسب است. به همین ترتیب با تمام وب سرورهای اصلی مانند Nginx، OpenBSD و Apache سازگاری دارد. علاوه بر این، چندین پلتفرم ابری، مانند Microsoft Azure و Amazon AWS، PHP را فعال می‌کنند.
  • سازگار با HTML: هر کسی که به HTML مسلط است سریعا  می تواند PHP را بیاموزد. در یک صفحه، PHP و HTML امکان جابجایی دارند. PHP ممکن است خارج از HTML یا در داخل آن قرار گیرد. در حین اینکه PHP عملکردهای اضافی را به سایت شما اضافه می کند، طراحی اصلی HTML باقی می ماند.
  • زبان برنامه نویسی سمت سرور: تا به امروز، PHP پر استفاده ترین زبان برنامه نویسی سمت سرور است و اسکریپت ها را در سمت سرور به جای سمت کاربر (مانند جاوا اسکریپت)، تفسیر می کند. علاوه بر این، یک رابط کاربری مجزا برای هر کاربر ایجاد می نماید و قابلیت ها را فراتر از HTML، گسترش می دهد. علاوه بر پردازش HTML، به ایجاد فایل‌های PDF، GIF، JPEG و PNG کمک می‌کند.
  • به تمامی پایگاه های داده متصل می شود: PHP یک زبان تطبیقی ​​است. PHP تقریباً از همه پایگاه‌ داده هایی از جمله MySQL، PostgreSQL، MS SQL، db2، Oracle Database و MongoDB پشتیبانی می‌کند. در نتیجه، به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا آزادی بیشتری برای تعیین پایگاه داده مناسب برای برنامه های در حال توسعه داشته باشند.
  • سازگاری با وب: PHP با اکثر فناوری های وب، از خدمات ابری گرفته تا ادغام با HTML سازگار است. علاوه بر این، تقریبا همه سرویس‌های میزبانی به صورت پیش‌فرض با PHP هماهنگ هستند. تطبیق پذیری و انعطاف پذیری PHP با سایر زبان های برنامه نویسی سازگاری دارد و در بسیاری از منابع برنامه نویسی یافت می شود.

در مقایسه Node.js و PHP جنگ کاربرد را PHP برده است

تصویر(8)

چه کسی از PHP استفاده می کند؟

PHP به طور مجازی مالک کل اینترنت است. بیش از 78 درصد از وب سایت ها از آن استفاده می کنند و هیچ جای شکی باقی نمی گذارد که رواج PHP در دنیای توسعه، بسیار بالا می باشد. علاوه بر این، هنوز هم یک تکنولوژی کلیدی برای برخی از بزرگترین شرکت های جهانی عرصه فناوری است. پر واضح است که در مقایسه Node.js و PHP در بستر اینترنت کفه ترازو به سمت PHP سنگینی می نماید.

در ادامه برخی از شرکت های برتر که به PHP متکی هستند آمده است:

  1. فیس بوک
  2. وردپرس
  3. ویکیپدیا
  4. وبلاگ Tumblr
  5. Slack
  6. Etsy
  7. Mailchimp
  8. DailyMotion
  9. فلیکر
  10. Spotify

مزایا و معایب PHP

درست مانند هر زبان اسکریپت نویسی، PHP با وجود تسلط بر بازار، مزایا و معایب فراوانی دارد. در ادامه برای مقایسه Node.js و PHP تمامی جوانب PHP همانند Node.js به تفصیل بررسی خواهد شد.

نکات مثبت PHP

مزایای استفاده از PHP شامل موارد زیر می شود:

  • ارزان: PHP یک ابزار توسعه متن باز و رایگان است که ابزارهای آن نیز رایگان هستند. علاوه بر این، فریمورک‌های متعدد، از جمله لاراول و CodeIgniter و سیستم‌های مدیریت محتوا مانند وردپرس و دروپال، امکانات PHP را بهبود می‌بخشند و محیط توسعه مناسبی را ایجاد می‌کنند.
  • مستندات و منابع گسترده: می‌توانید به آموزش‌ها، راهنماها، منابع و پروژه‌های آزمایشی در مورد PHP دسترسی داشته باشید. چه یک برنامه نویس مبتدی یا یک حرفه ای باشید، این موارد در مواقعی که مشکل دارید به شما کمک می کنند.
  • تعمیر و نگهداری کمتر: فریم ورک های PHP از معماری MVC پشتیبانی نموده و ایجاد و نگهداری برنامه های کاربردی وب را ساده می کنند. به عنوان مثال، می توانید از معماری MVC برای تقسیم یک برنامه وب به سه بخش مدل ها، نماها و کنترلرها استفاده کنید. همچنین می توانید از یک فریم ورک MVC برای جداسازی رابط کاربری برنامه و فاز تجاری آن استفاده نمایید.
  • اتوماسیون: می توانید از رابط های PHP برای تست کدنویسی اتوماسیون مبتنی بر مرورگر، استفاده کنید. فریم ورک های آن تطبیق پذیر است و Selenium web driver (یک فریم ورک تحت وب است که به شما امکان می دهد تا تست بر اساس مرورگر را انجام دهید) برای مرورگرهای اصلی به طور موثر کار می کند. علاوه بر این، توابع و ابزارهای فریم‌ورک‌های PHP به شما کمک می‌کنند تا وظایف روزانه توسعه وب، مانند ذخیره‌سازی، احراز هویت، مدیریت سشن و انتخاب URL مناسب را بدون اینکه تاثیری در کارایی داشته باشند، خودکارسازی کنید.
  • کاربر پسند: PHP منحنی یادگیری کوتاه تری دارد و می توانید به سرعت آن را یاد بگیرید. اگر یکی از زبان های برنامه نویسی اصلی مانند C را فرا گرفته اید، می توانید بر PHP نیز چیره شوید. حتی اگر PHP زبان برنامه نویسی اول شما باشد، به راحتی می توانید آن را روی هر سیستم عامل یا هر سروری نصب کنید.

در مقایسه Node.js و PHP اکثر کاربران PHP را انتخاب می کنند زیرا یادگیری آن ساده است. بسیاری از زبان های برنامه نویسی برای مبتدیان پیچیده و دلهره آور هستند اما PHP به خوبی سازماندهی شده، واضح و روان می باشد.

معایب PHP

معایب احتمالی استفاده از PHP در ادامه آمده است:

  • اصول و قواعد منسوخ شده: محبوبیت Machine learning در حال افزایش بوده و آینده فناوری است. بنابراین، زبان هایی مانند پایتون در حال جذب کاربران هستند. با اینکه PHP دارای کتابخانه‌های مختص خود است اما نمی‌تواند با کتابخانه‌های TensorFlow، Scikit-learn، Theano و Keras پایتون برای ساخت برنامه‌های وب با استفاده از Machine learning یا اصلاح روش های قدیمی، رقابت کند. در نتیجه، اگر برنامه شما به Machine learning نیاز دارد، PHP گزینه ایده آلی نیست.
  • ایرادات امنیتی: PHP به دلیل محدودیت کم برای ورود برنامه نویسان جدید، در مبحث امنیت شهرت منفی دارد و توسعه دهندگان بی تجربه وب سایت ها و برنامه هایی با نقص های امنیتی محتمل ایجاد می کنند. در نتیجه، این موارد اغلب به وجهه PHP به عنوان یک زبان برنامه نویسی، آسیب می زنند. با این حال، اگر شما PHP را به صورت دقیق درک کنید و یک توسعه‌دهنده با تجربه باشید، امنیت وب قدرتمندی خواهید داشت.
  • کیفیت فریم ورک: اکثر فریم ورک های محبوب PHP متن باز و رایگان هستند. بنابراین، توسعه دهندگان وب می توانند از این فریم ورک ها بدون افزایش هزینه های پروژه استفاده کنند. با این حال، همه فریم ورک ها نقاط قوت یا ویژگی های مشابهی را در انجمن ها ارائه نمی دهند. در نتیجه، برخی از فریم ورک های PHP از نبود پشتیبانی و منابع مناسب رنج می برند.

مقایسه Node.js و PHP

مقایسه Node.js و PHP کارایی، مزایا، معایب و شباهت ها باید بررسی شود

تصویر(9)

اکنون که اطلاعاتی در مورد هر دو فناوری، ویژگی‌ها و کاربردهای آنها به دست آورده‌اید، زمان آن رسیده است که Node.js را با PHP، بر اساس برخی از پارامترهای خاص مقایسه کنید. مقایسه Node.js و PHP به شما کمک می‌کند تا با بررسی میزان کارآمدی و سادگی کار با زبان برنامه نویسی، بهترین انتخاب را برای توسعه برنامه‌های کاربردی خاص انجام دهید که می تواند بازدهی بیشتر و کاهش زمان توسعه را به همراه داشته باشد.

در ادامه Node.js و PHP به طور کامل بررسی شده اند.

شباهت ها

شباهت های Node.js و PHP عبارتند از:

  • انواع برنامه ها: Node.js و PHP روی سرورها اجرا می شوند و درخواست های دریافت شده را مدیریت می کنند. می‌توانید از آنها در محتوای ثابت، صفحات وب پویا و درخواست‌ دریافت داده، استفاده کنید. اگرچه PHP سرورهای web socket (در واقع یک نرم افزار است و به پورت های سرور TCP که از یک پروتکل خاص پیروی می کنند، گوش می دهد) را معرفی کرد اما وب سوکت های Node.js امروزه محبوب تر هستند. Node.js از socket.io و PHP از Ratchet استفاده می کند. علاوه بر این، هر دوی آنها stream را ارائه می‌کنند (Node.js این کار را با Stream API انجام می‌دهد اما برای PHP باید کدنویسی انجام دهید).
  • توسعه پذیری: شما می توانید Node.js و PHP را توسعه دهید، زیرا متن باز هستند و یک اکوسیستم پر رونق از افزونه ها برای هر کدام وجود دارد. علاوه بر این، می توانید کدهای اصلی را ویرایش کنید و آنها را به نحوی که برای پروژه شما مناسب تر باشند، تغییر دهید.
  • تفسیر شده: Node.js و PHP تفسیر شده اند و هر دو به شما اجازه می‌دهند تا کارهای توسعه‌ را در صفحه ای که پیاده سازی شده است بدون ایجاد وقفه در فرآیند، انجام دهید. اشکال زدایی آسان، کاهش حجم برنامه و تایپ پویا مزایایی هستند که یک زبان تفسیر شده ارائه می دهد.
  • Cross-platform یا سازگار با چند پلتفرم: Node.js و PHP به پلتفرم وابسته نیستند. هر دو می توانند روی Linux، macOS یا Windows و Node.js حتی روی SunOS کار کنند.
  • خدمات: Node.js و PHP در ارائه web socket ها بسیار کارآمد هستند. هر دو زبان، محتوای وب پویا را بسیار خوب مدیریت می کنند و یک رابط کاربری تعاملی و کاربرپسند ارائه می دهند.

مخاطب هدف

هر فناوری پایگاه داده مشخصی از کاربران و مخاطبان دارد. Node.js و PHP نیز از این قاعده مستثنا نیستند و مخاطبان خاص خود را دارند. Node.js با تلاش کمتر و حقوق بالاتر، زبان آموزان حرفه ای را که علاقه مند به برنامه نویسی full-stack هستند جذب می کند. در مقابل، PHP طیف گسترده ای از مخاطبان را از سراسر وب هدف قرار می دهد.

PHP به تنهایی 78.9٪ از وب سایت های آنلاین را پشتیبانی می کند و این تقریباً شامل کل اینترنت می شود! از سوی دیگر، Node.js یک محیط جاوا اسکریپت فول استک با قابلیت رشد سریع دارد که در بین توسعه دهندگان و کاربران محبوب شده است. با این حال، PHP تاکنون بیش از حد گسترده شده است و نمی توان بر آن غلبه کرد. بنابراین، پیش بینی می شود که برنده نهایی این چالش است.

فریم ورک ها

هرچه فریم ورک زبان برنامه نویسی بهتر باشد، کمتر به کدنویسی نیاز دارید. بسته های کد، APIهای از پیش ساخته شده برای ایجاد مدل و سایر عناصر، فرآیند برنامه نویسی را برای شما آسان تر و کوتاه تر می کنند. هر دو زبان PHP و Node.js انواع مختلفی از فریم ورک ها را برای اهداف مختلف ارائه می دهند.

Node.js

Node.js در مدت کوتاهی کتابخانه های خود از جمله Meteor، Derby، Express، Koa، Nest، Sails و بسیاری دیگر را به طور قابل توجه ای افزایش داده است. این فریم ورک ها با کاهش زمان توسعه و استفاده از منابع، بهره وری را افزایش می دهند. نکته قابل توجه این است که در مقایسه Node.js و PHP تعداد فریم ورک های Node.js نسبت به PHP بیشتر می باشد.

 

 

فریم ورک های گوناگون در مقایسه Node.js و PHP  مهم است که کدام را برگزینید

تصویر(10)

PHP

در طول 27 سال عمر خود، PHP کتابخانه گسترده ای از فریم ورک ها را برای بازارهای مختلف ایجاد نموده است. فریم ورک های PHP مانند Laravel، CodeIgniter، Symfony، CakePHP و Phalcon برای مدت طولانی به توسعه دهندگان حرفه ای و آژانس های توسعه کمک کرده اند. همچنین، غول های این صنعت مانند فیس بوک، نسخه فریم ورک مختص به خود مانند HipHop را پیاده سازی کردند.

در مقایسه Node.js و PHP فریم ورک های PHP معروف ترند

تصویر(11)

اگرچه PHP طی چند دهه با فریمورک‌های غنی خود به توسعه‌دهندگان در سطح جهان خدمات می‌دهد اما Node.js به دلیل استفاده از اصول و قواعد مدرن و تعداد فریم‌ورک‌ها، به سرعت در حال افزایش محبوبیت خود در میان متخصصان است.

منحنی یادگیری

اگر از قبل جاوا اسکریپت را فرا گرفته اید، به سرعت ارزش Node.js را درک خواهید کرد اما اگر هیچ زبانی را نیاموخته اید، بهتر است ابتدا جاوا اسکریپت را یاد گرفته و سپس وارد محیط Node.js شوید. دانستن زبانی دیگر می‌تواند به یادگیری اصول جاوا اسکریپت و ساخت سرورهای موازی با Node.js، کمک کند.

یادگیری PHP آسان است اما تسلط بر آن می تواند چالش برانگیز باشد. همچنین، یادگیری و تسلط بر خصوصیت های PHP، مانند توابع متناقض یا مقادیر بازگشتی، نسبت به JavaScript و Node.js آسان تر است.

سرعت و عملکرد

در هنگام توسعه یک پروژه سرعت پردازش یا اجرا عمدتاً پایین است. اکثر فناوری ها در هنگام اجرا، به اندازه کافی سریع هستند. با این حال، اگر توابع پرهزینه (از لحاظ پردازش) را اجرا کنید که به الگوریتم‌ها، کامپایلرها یا زبان‌های بهتری نیاز دارند، عملکرد آن به یک نگرانی تبدیل خواهد شد. اگر سیستم‌های آنلاینی را می‌سازید که روی ماشین‌های کم‌مصرف کار می‌کنند، سرعت و عملکرد بسیار مهم می‌شود. در ادامه نحوه کنترل و مدیریت اجرای برنامه ها توسط Node.js و PHP، بررسی شده است.

Node.js

Node.js به دلیل مدل I/O سبک، کارآمد و رویداد-محور بوده، همچنین سرعت اجرای بالایی دارد. با این حال، برای اجرا به سه "wizard" یا "ترفند" برنامه نویسی متکی است: برنامه نویسی Async، Concurrency و Parallelism.

چرخه رویداد و کنترل در مقایسه Node.js و PHP 

تصویر(12)

سبک طراحی رویداد-محور نامتقارن، انجام چندین اقدام به طور همزمان و در هنگام اجرای یک برنامه را تضمین می کند. سیستم رویدادهای Node، آن را عملی تر و سریع تر کرده و به سرور اجازه خواهد داد تا به درخواست API قبلی، پاسخ دهد. به طور خلاصه، این الگو برنامه نویسی نامتقارن است. ویژگی همزمانی، امکان اجرای چندین اقدام را به طور همزمان فراهم می کند و توابع مختلف با اهداف متفاوت، همزمان اجرا خواهند شد. علاوه بر این، Parallelism از Web Workers API برای انجام فرآیندهای مختلف به طور همزمان، بهره می برد.

PHP

از سوی دیگر، PHP از یک رویکرد پیاده‌سازی همزمان کندتر استفاده می‌کند که هر تابع، ماژول را به ترتیب مشخص شده در کد، به اجرا در می آورد. اگر یک کوئری انجام نشود، دیگری تا زمانی که قبلی تکمیل نگردد، اجرا نخواهد شد. بنابراین در زبان php، اجرا تداوم پیدا کرده و برنامه ها را بدون توجه به سرعت، با دقت اجرا می کند. در مقایسه Node.js و PHP ادغام با ماشین مجازی HHVM، عملکرد PHP را بهبود می بخشد اما Node.js همچنان برتری خواهد داشت. با ترکیبی از توابع برنامه نویسی مدرن، Node.js می تواند برنامه ها را سریعتر از PHP و بسیاری از زبان های برنامه نویسی دیگر مانند Python، Java، Go و غیره اجرا کند.

امنیت

مطمئناً هیچ زبان برنامه نویسی غیرقابل هک و بدون نقص امنیتی وجود ندارد اما می توانید سیستمی بسازید که ذاتا در برابر تهاجمی ترین حملات امنیتی، مصون باشد. هر دو زبان Node.js و PHP دارای نواقص امنیتی مختص به خود هستند. با این اوصاف، امنیت یک وب سایت یا نرم افزار، به روش کدنویسی توسعه دهنده آن بستگی دارد.

Node.js

به عنوان یک کاربر Node.js، ممکن است با نواقص امنیتی مانند حمله machine-in-the-middle (MITM)، تزریق کد و تهدیدات دائمی پیشرفته مواجه شوید. به عنوان مثال، Node.js با مشکلات امنیتی مانند حملات XSS، نشت داده ها، جعل درخواست بین سایت ها (CSRF) و مشکلات HTTP response header مواجه است.

در مقایسه Node.js و PHP هر کدام دارای نقص امنیتی هستند

تصویر(13)

با این حال، سیستم مذکور، روش‌های امنیتی، ابزارهای احراز هویت (Okta، Firebase، OAuth)، بررسی وابستگی OWASP و Acutinex را ارائه می‌کند تا مشکلات را به راحتی مدیریت نموده، آسیب‌پذیری را کاهش دهد و یک سیستم امن برای شما ایجاد نماید.

PHP

هنگام استفاده از PHP، ممکن است با مشکلات امنیتی مانند حمله تزریق SQL، حملات XSS، ربودن سشن، نفوذ به لیست فایل ها و پوشه ها و چند مورد دیگر مواجه شوید. پی اچ پی موانع و روش هایی را برای ایستادن در برابر همه این مسائل ارائه می دهد اما در ادامه، حقیقت این موضوع مطرح می شود.

امنیت کد PHP، به روش برنامه نویسی شما بستگی دارد.

اگر آن را به درستی کدنویسی کنید، برنامه شما به اندازه زبان های برنامه نویسی دیگر، امن خواهد بود اما اگر یک کدنویس بی تجربه هستید، احتمال بیشتری وجود دارد که وب سایت یا برنامه شما، دارای نقص امنیتی باشد. اگر به فکر ایجادیک سیستم ایمن هستید، باید یک طراحی امن انجام دهید. می توانید با استفاده از یک ماژول تابع OpenSSL با نام Cryptography، یک string یا رشته را در PHP رمزگذاری و رمزگشایی کنید. همچنین می توانید امنیت مبتنی بر زبان (Language-Based Security یا LBS) را نیز پیاده سازی نمایید.

مدیریت ارجاعات

مدیریت ارجاعات به ارتباط برنامه های وب با کاربران یا مشتریان اشاره دارد. انجام یک کار با دریافت درخواست از UI شروع می شود، سپس به سمت سرور ارسال شده و آن را اجرا می کند. به همین ترتیب، یک فرآیند ماهرانه برای مدیریت ارجاعات، می تواند عملکرد، دقت و خروجی سیستم را تحت تاثیر قرار دهد. Node.js و PHP، ارجاعات مشتریان را به صورت کاملا متفاوت مدیریت می کنند.

Node.js

Node.js ارجاعات زیادی را از سمت کاربر می پذیرد و آنها را در EventQueue صف بندی می کند. زیرا معماری آن رویداد-محور است. Node.js دارای EventLoop (یک حلقه بی نهایت) مختص به خود می باشد که به طور همزمان درخواست‌ها را دریافت و به آنها رسیدگی می‌ نماید. این موضوع، توان محاسباتی را بالا می برد.

اگر Node.js بتواند درخواست را بدون انسداد I/O پردازش کند، EventLoop یا حلقه بی نهایت ارجاعات را پردازش کرده و پاسخ را به خودی خود به مشتری تحویل می دهد. با استفاده از ماژول خوشه Node.js یا worker_threads، می توانید کاری کنید که سیستم شما چندین درخواست را به صورت موازی انجام دهد.

مقایسه Node.js و PHP و مدیریت ارجاعات هرکدام

تصویر(14)

PHP

PHP در آن واحد، صرفا می تواند یک درخواست را اجرا نماید. بنابراین، به عنوان مثال اگر 10 درخواست ارسال کنید، آنها را یک به یک و با استفاده از ظرفیت محاسباتی یکسان، اجرا می کند. در مقایسه Node.js و PHP اگرچه می‌توانید با استفاده از یک کتابخانه PHP یا وب سرور، چندین درخواست را در PHP پردازش کنید اما Node.js به دلیل ویژگی‌های مدیریت ارجاعات داخلی خود، همچنان برتری دارد.

مقایسه Node.js و PHP و برتری Node.js در زمینه مدیریت ارجاعات کاربران

تصویر(15)

سازگاری با پایگاه داده

Node.js و PHP از انواع پایگاه داده پشتیبانی می کنند. با این حال، چند پایگاه داده خاص وجود دارد که از هر لحاظ برای آنها مناسب است و خطر حملات احتمالی را هنگام کار در یک نرم افزار، کاهش می دهد.

مقایسه Node.js و PHP و دیتابیس های سازگار با هرکدام

تصویر(16)

Node.js

Node.js برای انواع پایگاه داده مناسب است و می توانید پایگاه داده موردنظرتان را با توجه به پیچیدگی و اهداف برنامه خود انتخاب کنید. معمولاً Node.js با پایگاه داده های Not Only SQL (NoSQL) مانند MongoDB و CouchDB یا سیستم های پایگاه داده گراف مانند Neo4j، به صورت موثرتر کار می کند. با این حال، حملات تزریق NoSQL یک نقص شناخته شده است. علاوه بر این، تعداد آنها نیز در مقایسه با تزریق SQL بسیار بیشتر می باشد. زیرا معماری کد SQL، آن را به طور طبیعی در برابر چنین حملاتی ایمن می کند.

PHP

PHP با پایگاه‌ داده های سنتی و رابطه‌ای از جمله MySQL، MariaDB، Db2، MongoDB، Oracle، PostgreSQL و SQLite سازگارتر است. با این حال، به نظر می رسد MySQL پر استفاده ترین پایگاه داده PHP باشد.MySQL با SQL سازگار است و مزایای مختلفی را ارائه می دهد. این دیتابیس ساده، فوق العاده قدرتمند، سریع، ایمن و مقیاس پذیر است. علاوه بر این، MySQL روی پلتفرم های متنوعی از جمله یونیکس یا لینوکس، مایکروسافت ویندوز، Apple Mac OS X و غیره کار می کند.

ماژول ها و توسعه پذیری

ماژول ها اجزایی از برنامه ها هستند که یک یا چند تابع و کلاس مرتبط را به عنوان یک برنامه فرعی ارائه می کنند. چند ماژول مستقل می توانند یک برنامه بسازند. اگر می خواهید فناوری های جدیدی را گسترش دهید، می توانید از این ماژول ها کمک بگیرید.

Node.js

ماژول‌ها در Node.js، واحدهای جداگانه ای از کدها هستند که بر اساس قابلیت‌های مربوطه، با یک نرم افزار خارجی ارتباط برقرار می‌کنند. ماژول ها می توانند یک فایل واحد یا گروهی از چندین فایل یا پوشه باشند. شما می توانید ماژول ها را به دلیل قابلیت استفاده مجدد و توانایی آنها در تجزیه کدهای مشکل ساز به بخش های قابل پردازش، بکار ببرید.

مقایسه Node.js و PHP و ماژولهای سازگار با هر کدام

تصویر(17)

PHP

سه نوع ماژول PHP وجود دارد:

  • ماژول های اصلی.
  • ماژول های همراه که به صورت پیشفرض در PHP موجود هستند.
  • ماژول های کاملاً خارجی.

 ماژول های کاملاً خارجی، به همراه PHP اصلی یا پکیج های دیگر، ارائه نمی‌شوند. ماژول های افزونه های PHP، بیشتر به زبان برنامه نویسی C نوشته می شوند. با این حال، می توانید آنها را توسط PHP نیز کامپایل کنید تا امکان بارگذاری استاتیک (به عنوان بخشی از فایل باینری) یا بارگذاری پویا (از طریق دستورالعمل modulename.so در php.ini) را داشته باشند.

اکوسیستم (جامعه و پشتیبانی)

جامعه یک پلتفرم متن باز، اکوسیستم آن را غنی می کند. کاربران و علاقه مندان، مسئولیت کتابخانه های موجود، فریم ورک ها، پروژه های از پیش ساخته شده و منابع را بر عهده دارند و از تازه واردان پشتیبانی می کنند. بنابراین، گسترش جامعه، بر اکوسیستم تأثیر مثبتی می گذارد.

Node.js

Node.js، مانند سایر پروژه‌های متن باز موفق، دارای یک جامعه آنلاین فعال است. به این معنی که شما انبوهی از مطالب آنلاین و همچنین پاسخ‌های سریع به مشکلات خود را از طریق مراجع آنلاین، گروه‌های Google، IRC یا صف‌ های پاسخ GitHub، خواهید یافت.

PHP

وردپرس، دروپال، جوملا، فیس بوک و پلتفرم های دیگر، سهم قابل توجهی در اکوسیستم PHP داشته اند. این شرکت ها مستقیماً مسئول اجرای میلیون ها وب سایت در اینترنت هستند و به همراه یکدیگر، کارایی فوق العاده PHP را به نمایش می گذارند. علاوه بر این، جامعه PHP بسیاری از موارد آموزشی و فناوری پشتیبانی را در طول سال‌ها توسعه داده است تا توسعه‌دهندگان جدید را وارد میدان کند. 

پشتیبانی هاستینگ

در مقایسه Node.js و PHP هر دو با برجسته ترین سرویس دهندگان میزبانی وب در سطح جهان مشارکت دارند. بنابراین در یافتن هاستی که از آنها پشتیبانی کند مشکلی نخواهید داشت.

جدول مقایسه Node.js و PHP

در جدول زیر یک مقایسه Node.js و PHP به صورت کامل ارائه شده است و برخی از پارامترهای اصلی مربوط به برنامه نویسی آنها، مورد بررسی قرار گرفته است.

 

Node.js

PHP

زمان انتشار

2009

1994

نوع

محیط اجرایی جاوا اسکریپت

زبان برنامه نویسی

کدنویسی

طولانی

مختصر

میزان استفاده

1.8%

78.1% از کل وب سایت ها

Engine

Google’s V8 JavaScript

Zend engine

مدیریت پکیج

Composer Package Manager

Node Package Manager (NPM)

نحوه اجرا

نامتقارن

همزمان

سرعت اجرا

سریع تر و سبک تر

کندتر از Node.js

Concurrency

بدون انسداد I/O و رویداد-محور

مسدودکننده I/O و چند-رشته ای

عملکرد

سریع تر

کندتر

وب سرور

نیاز ندارد

آپاچی و IIS

پایگاه داده

هر پایگاه داده ای

رابطه ای و قراردادی

JSON

JSON.stringify() و JSON.parse()

json_encode() و json_decode()

جامعه

کوچک اما فعال

جامعه آنلاین گسترده

جدول(1)

مقایسه Node.js و PHP: کدام را باید انتخاب کنید؟

این دو فناوری، هر کدام صدها ویژگی را ارائه می دهند که برنامه نویسی شما را بدون دردسر، جذاب تر و پایدار می کنند. با این حال، انتخاب شما بیشتر به نیازها و نوع توسعه ای که قصد انجام آن را دارید بستگی دارد. به جای انتخاب فناوری موردنظر بر اساس پارامترهای تصادفی یا نظرات دیگران، باید اهداف و نیازهای خود را تجزیه و تحلیل نمایید و سپس فناوری مناسب را مشخص کنید.

شرایط استفاده از Node.js

الزاماتی که باعث می شود در مقایسه Node.js و PHP شما Node.js را انتخاب نمایید ، به صورت زیر هستند:

  1. FullStack: اگر قصد دارید برنامه نویسی سمت سرور و سمت کاربر را به صورت همزمان انجام دهید، Node.js را انتخاب کنید. یکی دیگر از دلایل مهم برای انتخاب Node.js این است که دردسر همکاری بین تیم‌های فرانت اند و بک اند مختلف، از بین خواهد رفت.
  2. سرعت و عملکرد: Node.js برنامه ها را سریع تر از اکثر زبان های برنامه نویسی دیگر، اجرا می کند. همچنین، برنامه‌های Node.js، عملکرد و ثبات فوق العاده ای را نشان داده‌اند. اگر می خواهید نرم افزار شما چندین دستورالعمل و درخواست را به صورت همزمان انجام دهد، Node.js را انتخاب کنید.
  3. روش توسعه مدرن: Node.js یک محیط جدید و بروز شده با چندین پکیج، فریم ورک های عالی و مجموعه ای فوق العاده از کتابخانه های بسیار مدرن است. به طور کلی، به شما امکان می دهد تا برنامه نویسی خلاقانه ای انجام دهید.
  4. داده های بروز: Node.js در همگام سازی همزمان داده ها به دلیل معماری بدون انسداد و اتصال اختصاصی بین سرور و کاربر، مهارت دارد. بنابراین، اگر به همگام‌سازی همزمان داده در خدمات نرم افزار خود نیاز دارید، Node.js را انتخاب کنید.

شرایط استفاده از PHP

شرایطی که ممکن است موجب شود تا در مقایسه Node.js و PHP شما PHP را انتخاب کنید، به شرح زیر است:

  1. انعطاف‌پذیر و پویا: برنامه‌ها و وب‌سایت‌های آنلاینی که تحت PHP برنامه نویسی شده اند، بسیار امن هستند، زیرا رمزگذاری شده‌اند و به سرعت مقیاس‌بندی می‌شوند. این موضوع به پویایی و سازگاری آنها کمک می‌کند. علاوه بر این، برنامه های آنلاین و صفحات وب، به طور خودکار و بدون هیچ عمل دستی، خود را بروز می کنند. بنابراین، اگر به دنبال یک زبان پویا هستید، می توانید PHP را انتخاب کنید.
  2. قابل حمل بودن: PHP در زمان اتصال به سرورها و پایگاه های داده، قابلیت حمل و عملکرد عالی دارد. می توانید به جای ایجاد مجدد نرم افزار تحت وب خود، آن را در هر زمان و به هر سروری که از آپاچی پشتیبانی می کند، انتقال دهید. علاوه بر این، اکثر سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) مانند وردپرس، جوملا و دروپال از PHP استفاده نموده و دسترسی به آن را آسان تر می‌کنند.

خلاصه

این دو فناوری‌ وب، از نظر ویژگی‌ها و اهدافشان منحصر به فرد هستند و برای سال ها در کمک به میلیون ها متخصص، عالی بوده اند. اما در مقایسه Node.js و PHP برای قضاوت نهایی، بیشتر از ویژگی‌هایی که Node.js یا PHP ارائه می‌دهند، به نیازهای کاربر بستگی دارد.  چه برای برنامه نویسی و چه به عنوان یک هدف شغلی، هر دو ارزش انتخاب شدن را دارند. امکان پیشرفت Node.js و سابقه طولانی PHP، بیشترین توجه جامعه برنامه نویسی را به خود جلب می کند. بنابراین، مهم نیست که کدام یک را برای اهداف خود انتخاب می کنید، می توانید به Node.js و PHP که در آینده گزینه های محبوبی برای توسعه دهندگان خواهند بود، اعتماد نمایید.

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *