10 معیار مهم سنجش شاخص کلیدی عملکرد یا KPI
مقاله

10 معیار ضروری سنجش شاخص کلیدی عملکرد یا KPI در سایت

سوال این است که چگونه می توان متوجه شد که وب سایت به اهداف مناسبی دست یافته و شما را در دستیابی به اهداف تجاری کمک می کند؟ شاخص کلیدی عملکرد یا KPI برای بررسی این موارد در وب سایت، کاربرد دارد. KPI مخفف Key Performance Indicator و به معنی "شاخص کلیدی عملکرد" است. در این مقاله 10 مورد ضروری جهت بررسی KPI شرح داده می شود.

در گذشته اجرای تبلیغات تلویزیونی با آهنگ های جذاب یا محتوای تبلیغاتی پر زرق و برق در روزنامه ها، محبوب ترین استراتژیهای بازاریابی بودند. در حالی که این سبک از تبلیغات امروزه هنوز هم رایج هستند اما کسب و کارها دیگر عملکرد خود را تنها بر اساس تبلیغات تلویزیونی نمی سنجند. در حال حاضر مخاطبان بیشتر وقت خود را به صورت آنلاین می گذرانند و تمایل آنها برای دریافت پیشنهادات یا خدمات از پلتفرم های آنلاین، بیشتر شده است. بنابراین باید کسب و کار خود را آنلاین کنید لذا نیاز به یک وب سایت دارید.

این روزها، انتظار عموم مردم این است که کسب و کار شما در اینترنت حضور داشته باشد. از آنجایی که بیشتر ترافیک سایت از موتورهای جستجو می آیند، باید برای افرادی که به دنبال خدمات تان هستند وب سایت داشته باشید تا به راحتی بتوانند شما را پیدا کنند. امروزه اگر وب‌ سایت نداشته باشید، این طور به نظر می‌رسد که کسب و کارتان وجود ندارد. بیش از 90 درصد از بازدیدکنندگان وب سایت ها از موتورهای جستجو می آیند.

معیارهای شناسایی Key Performance Index شاخص کلیدی عملکرد یا KPI سایت وردپرس

تصویر(1)

شاخص کلیدی عملکرد یا KPI سایت چیست؟

شاخص کلیدی عملکرد یا KPI وب سایت، معیاری است که ابتکارات بازاریابی دیجیتال شما را با اهداف شرکت مرتبط می کند. از طریق KPI ها، می توانید با نگاهی اجمالی به داده ها، تأثیر فعالیت های بازاریابی بر تجارت خود را مشخص کنید.

KPI ها شاخص های کمّی هستند که به شما کمک می کنند یک فعالیت خاص را (به عنوان مثال: وب سایت، تبلیغات شبکه های اجتماعی و ...) جهت دستیابی به اهداف تجاری موردنظر ارزیابی کنید. در این صورت می توانید فعالیت هایی که نیاز به تغییر دارند را بهینه سازی نموده و اقداماتی که به خوبی عمل می کنند را به همان صورت ادامه دهید. از طرف دیگر، کسب و کار شما تحت اطلاعات نادرست و نامرتبط، گزارش مناسبی ارائه نخواهد داد. در نتیجه نمی توانید از آنها برای دستیابی به پیشرفت و همچنین تغییر در استراتژی یا هزینه وب سایت استفاده نمایید.

ابزار آنلاین سنجش شاخص کلیدی عملکرد یا KPI سایت

تصویر(2)

چرا KPI ها برای وب سایت مهم هستند؟

KPI ها مهم هستند زیرا ترجمه داده های وب سایت به معیارها و اهداف معنی دار را امکان پذیر می کنند. بدون KPI، داده های تولید شده توسط سیستم های تجزیه و تحلیل وب سایت، ناکارآمد خواهند بود. با تنظیم و ردیابی KPI ها، می توانید یک گزارش لحظه به لحظه ایجاد کنید که به شما امکان می دهد تا اثربخشی بازاریابی خود را در طول زمان مورد بررسی قرار دهید.

به عنوان مثال، اگر متوجه شوید که یکی از KPI ها افزایش یافته اما دیگری کاهش پیدا کرده است، نشان دهنده فرصتی برای تغییر رویکرد یا اجرای یک استراتژی جدید می باشد. KPIها وضعیت بازاریابی شما را به صورت کلی ترسیم کرده و کمک می کنند تا مشکلات احتمالی را شناسایی و آنها را قبل از تبدیل شدن به مشکلات مهم تر، برطرف کنید.

3 نکته مهم در انتخاب شاخص کلیدی عملکرد یا KPI  مناسب برای وب سایت

تشخیص اینکه کسب و کار شما به چه تجزیه و تحلیلی نیاز دارد دشوار است. شاید اطلاعات زیادی را از سیستم های تحلیل متفاوت جمع آوری نمایید اما باید بتوانید بین آنها تمایز قائل شوید و آنهایی را انتخاب کنید که بیشترین تأثیر را روی شرکت شما دارند. این موضوع به طیف وسیعی از عوامل متکی می باشد. از آنجایی که یک راهنمای جامع برای تعیین KPI های مناسب وجود ندارد اما می توانید چند نکته ای را که در ادامه ذکر شده، مدنظر قرار دهید. واقعیت این است که استفاده از معیارهای نامناسب به رشد کسب و کار کمکی نمی کند. در ادامه چند استراتژی بیان شده که می توان برای اطمینان از انتخاب معیارهای مناسب و استفاده صحیح، از آنها بهره برد.

1. KPI هایی را انتخاب کنید که با اهداف تجاری شما مرتبط هستند

KPI ها شاخص ها یا داده های قابل اندازه گیری هستند که برای ارزیابی عملکرد کسب و کار در رابطه با یک هدف خاص، استفاده می شوند. به عنوان مثال، یک KPI ممکن است با هدف افزایش فروش، افزایش بازده خلاقیت در بازاریابی یا بهبود خدمات مشتری، مرتبط باشد. اگر یک وب سایت دارید، ممکن است KPI های زیادی جهت ردیابی وجود داشته باشد. برای شروع، مهمترین موضوعات سنجش چشم اندازها و اهداف اصلی تیم مدیریت خواهد بود. این نگرانی ها کمک می کند تا چشم انداز کسب و کار را کشف نمایید. همچنین یک قدم به انتخاب KPI در جهت ایجاد یک وب سایت ایده آل برای شرکت، نزدیک تر خواهید شد.

2. به جای تمرکز بر داده های گسترده، روی چند معیار مهم متمرکز شوید

هنگامی که KPI های زیادی را زیر نظر بگیرید، باعث سردرگمی و عدم تمرکز کافی می شود. به جای ردیابی صدها معیار، صرفا تعداد کمی از آنها را بررسی نمایید. یکی از چالش برانگیزترین کارهایی که باید انجام داد، تعیین تعداد صحیح شاخص کلیدی عملکرد یا KPI است. صرفا تعدادی از KPI ها را انتخاب نمایید که درک معقولی از وضعیت فعلی، به شما ارائه کنند. KPIهای مناسب، اطلاعاتی کافی از موقعیت فعلی ارائه می دهند. بین 2 تا 4 KPI، یک محدوده مناسب برای هر هدف است. همچنین فراموش نکنید که اقدامات لازم را جهت حفظ امنیت وب سایت انجام دهید. بسیاری از هکرها و کلاهبرداران در تلاش برای به دست آوردن دسترسی مدیریت وب سایت های ناامن هستند و مطمئنا نمی خواهید که کنترل وب سایت خود را از دست بدهید.

3. رشد شرکت را در نظر بگیرید

با توجه به مرحله ای که شرکت در آن قرار دارد، برخی از شاخص ها نسبت به سایرین مهم تر خواهند بود. در حالی که شرکت‌های معتبر تاکید بیشتری بر معیارهایی مانند هزینه به ازای مشتری (CPA) و چرخه عمر مشتری دارند، کسب‌وکارهای تازه کار اغلب بر داده‌های مرتبط با اعتبارسنجی مدل‌های کسب‌وکار خود تمرکز می‌کنند.

قبل از اینکه بتوانید شاخص کلیدی عملکرد یا KPI سایت خود را اندازه گیری کنید، باید معیارهایی را برای نظارت انتخاب نمایید. تیم و اهداف تاثیر زیادی در این امر خواهند داشت. اهداف را بدون وابستگی به موضوع خاصی تعیین کنید. آنها اغلب به تعدادی از متغیرها مانند عملکرد گذشته و شاخص های صنعت، وابسته هستند. علاوه بر این باید افراد مسئول، زمان بررسی و دلایلی را نیز مشخص نمایید. تعیین کنید که چه کسی در تیم مسئول این KPI است تا در هنگام برخورد با هر گونه مانع مؤثر بر عملکرد، با آن شخص مشورت شود. علاوه بر این، مسئول ارائه گزارش پیشرفت نیز باشد.

شما باید چارچوب زمانی که برای رسیدن به اهداف در نظر دارید را درک کنید. بسیاری از شرکت ها، آنها را به صورت ماهانه یا فصلی برنامه ریزی می کنند اما با توجه به نوع تیم، زمان مورد نیاز ممکن است کوتاه تر یا طولانی تر باشد. مهم ترین مسئله در هنگام سنجش شاخص کلیدی عملکرد یا KPI، این سوال است که چرا از آن استفاده می کنید؟ اهداف واضح، باعث ایجاد انگیزه و اطمینان در تیم می شود و همه در یک مسیر یکسان قرار می گیرند.

شاخص کلیدی عملکرد یا KPI چیست و چگونه آن را در سایت اعمال کنیم

تصویر(3)

ده KPI ضروری برای شروع ارزیابی وب سایت

در حالی که بررسی یکباره همه KPIهای وب سایت، ممکن است ترسناک به نظر برسد اما در این مقاله KPI های کلیدی که برای هر سازمانی مهم هستند، پوشش داده می شوند.

  1. جذب (Acquisition)

شاخص جذب یا Acquisition، مجموعه ای از معیارهایی است که آمار بازدیدکنندگان وب سایت ارائه می دهد. این مورد کمک می کند تا به سوالاتی مانند اینکه "آیا بازدیدکنندگان چیزی را که به دنبال آن هستند پیدا کرده اند"، "خریدی انجام داده اند" یا اینکه "چگونه می توان تجربه کار با وب سایت را بهبود بخشید"، پاسخ دهید. در ادامه چند سوال کلیدی دیگر آمده است:

  • تعامل در وب سایت برقرار است؟
  • چه تعداد از آنها در نهایت مشتری می شوند؟
  • بازدیدکنندگان وب سایت من از کجا می آیند؟
  • کدام کانال ها بیشترین ترافیک را دارند؟
  1. منابع ترافیک

منابع ترافیک یکی از معیار های جذب است. این شاخص، منابع ترافیکی که بازدیدکنندگان را به وب سایت شما هدایت می کنند، ردیابی می نماید، از جمله:

  • شبکه های اجتماعی: ترافیک از شبکه هایی مانند لینکدین، توییتر و...
  • مستقیم: بازدیدکنندگانی که URL را وارد کرده و مستقیماً به سایت رسیده اند.
  • ارجاع: ترافیک سایر وب سایت هایی که با آنها همکاری داشته اید، مانند guest blogging یا پست مهمان
  • جستجوی ارگانیک: ترافیک موتورهای جستجو به دلیل فعالیت های سئو سایت
  • ایمیل: بازدیدکنندگانی که از کمپین های ایمیل یا سایر اقدامات بازاریابی ایمیلی، وارد سایت شده اند.

شاخص کلیدی عملکرد یا KPI برای ترافیک وب سایت، نشان می دهد که کدام یک از کانال ها خوب عمل می کنند و می توانند جهت تصمیم گیری در مورد استراتژی محتوای سایت، به شما کمک نمایند. همچنین می‌توانید گرایش‌ کاربران را بررسی و با توجه به علایق آنها، محتوای مناسب تولید نمایید تا کسب و کارتان را ارتقا دهید.

  1. سشن ها

سشن مجموعه ای از فعالیت هایی است که در دوره ای خاص توسط یک بازدید کننده در وب سایت انجام می شود. هر چه سشن های بیشتری جمع آوری کنید می توانید درک بیشتری از نحوه فعالیت کاربران به دست آورید. سشن ها می توانند تا زمانی که کاربران در سایت فعالیت می کنند، ادامه داشته باشند. به عنوان مثال، کاربر می تواند صرفا در طول یک سشن، وارد سایت شده، محتوای موردنظر خود را بخواند و یک کتاب الکترونیکی را خریداری نماید. سشن زمانی شروع می شود که یک بازدید کننده به وب سایت مراجعه کرده و در صورت عدم فعالیت، پس از 30 دقیقه به پایان می رسد. یک بازدید کننده می تواند سشن های متعددی را ایجاد کند. بنابراین همان بازدیدکننده می تواند مجددا به سایت شما بازگشته و سشن جدیدی را شروع نماید.

نظارت بر ترافیک وب سایت، به تشخیص این که آیا برنامه بازاریابی شما در آینده منجر به موفقیت می شود یا خیر، کمک خواهد کرد. در طول روز، شاید پنج سشن از یک کاربر دریافت نمایید. این بدان معنا است که شما در حفظ و نگهداری بازدیدکننده، بسیار عالی عمل می کنید. این کاربران می توانند در آینده به مشتری تبدیل شوند.

  1. صفحات در هر سشن

به طور کلی، میانگین تعداد صفحاتی که کاربر در طول یک سشن بازدید می کند دو صفحه است. به این معنی که اگر مشتری احتمالی، وبلاگ را از طریق جستجوی ارگانیک پیدا کرده و سپس روی مورد مرتبطی که پست کرده‌اید کلیک نماید، در این سشن، دو صفحه به عنوان بازدید کاربر ثبت می گردد. این گزارش به شما نحوه نظارت بر تعامل کل وب سایت را نشان می دهد. همچنین این موضوع بیان می کند که آیا مشتریان اطلاعات مفید را دریافت و صفحات بیشتری را مشاهده نموده اند یا خیر.

می توانید تعداد صفحات هر سشن را با اعمال موارد زیر، افزایش دهید:

استراتژی استفاده از CTA ها (Call To Action): داشتن یک وب سایت عالی به تنهایی کافی نیست. سوالی که مطرح می شود این است که بازدیدکنندگان را به کدام بخش هدایت می کنید؟ مطمئنا تمایل دارید که صفحات را بهینه و تعامل با آنها را آسان نمایید. استفاده مناسب از دکمه CTA (فراخوان برای اقدام) می تواند نرخ پرش را کاهش و موجب افزایش تعامل شود.

لینک ها داخلی با افکت نمایشی: برای اتصال صفحات، از متن لنگر و دارای افکت های متحرک استفاده نمایید. به عنوان مثال می توانید از طریق نرم افزار "Adobe Illustrator" دکمه های گرافیکی برای افزایش تعامل بصری ایجاد کنید.

درک مسیر کاربر: با ایجاد یک مسیر در وب سایت و هدایت کاربران به بهترین صفحه، تجربه بازدید از وب سایت را برای کاربران خوشایند کنید. به عنوان مثال، اگر کاربر وارد پستی با عنوان «5 گرایش طراحی برای سال 2022» می شود، از CTA های جذاب جهت هدایت او به مقاله مرتبطی با عنوان «10 طراحی وب سایت برای آینده» استفاده نمایید.

  1. نرخ پرش (Bounce rate)

به درصدی از بازدیدکنندگان که بلافاصله بعد از ورود به وب سایت، آن را ترک می کنند، نرخ پرش گفته می شود. اگر مشتری، صفحه فرود را مشاهده نموده اما کتاب الکترونیکی را دانلود نکند یا به صفحه دیگری در همان وب سایت هدایت نشود، نرخ پرش افزایش می یابد.

نرخ پرش بالا می تواند به این معنی باشد که بازدیدکنندگان سایت اطلاعات مفیدی را پیدا نکرده و به وب سایت دیگری مراجعه نموده اند یا پاسخ سوال خود را دریافت کرده اند اما مایل به تعامل بیشتر با سایت نبوده اند. در ادامه برای کاهش نرخ پرش، چند راهکار ارائه شده است:

  • مطالب را جالب و خواندنی کنید.
  • ویدیوهایی که به محتوای صفحه مربوط می شوند را در مطالب درج نمایید.
  • از تصاویر یا اینفوگرافیک ها، برای ساده کردن متن استفاده کنید.
  • مطمئن شوید که وب سایت شما برای موبایل مناسب است.
  • سرعت بارگذاری وب سایت را افزایش دهید.
  1. میانگین مدت سشن

بازدیدکنندگانی که معمولاً بر اساس طول سشن ها، مدتی طولانی در وب سایت باقی می مانند و زمان زیادی را در آن سپری می کنند احتمالا افرادی عالی برای تجارت تان هستند. علایق آنها توسط مطالب شما تحریک می شود، زیرا آنها محتواهای تولید شده را جذاب و مرتبط می دانند.

برای بهبود مدت زمان سشن ها، می توانید از راهکارهای زیر استفاده نمایید:

  • به مخاطبان هدف، محتوایی را ارائه دهید که برای آنها مفید است.
  • اطمینان حاصل کنید که سطرهای مطالب به اندازه کافی از یکدیگر فاصله دارند تا خواندن آنها راحت تر باشد.
  • متن را با عناوین فرعی مرتبط، تصاویر یا اینفوگرافیک ها، بخش بندی کنید.
  • حداقل یک لینک به صفحات دیگر وب سایت خود، اضافه نمایید.
  • CTA های استراتژیک ایجاد کنید.
  • ویدیوهای مرتبط را نیز در نظر داشته باشید.
  1. سرعت صفحه یا زمان لود

مدت زمانی که به طول می انجامد تا صفحه مورد نظر برای یک سشن بارگذاری شود را می بایست بررسی نمایید. گوگل آنالیتیکس به شما کمک می کند تا سرعت لود وب سایت را پیگیری کنید. با بررسی داده های مربوط به نحوه عملکرد یک صفحه خاص، می توانید سرعت بارگذاری آن را مورد بررسی قرار دهید. این مورد کمک می کند تا صفحات خاصی را که به کندی بارگذاری می شوند شناسایی و برای بهبود سرعت بارگذاری، آنها را بهینه سازی نمایید. اگر سایت شما سریعتر از سایت سایرین بارگذاری می شود، تنها چیزی که باید روی آن تمرکز کنید تولید محتوای با کیفیت بالا است. با این حال اگر صفحات به کندی لود می شوند، باید بهبود سرعت لود را در اولویت قرار داده و در تنظیمات وب سایت، حجم تصاویر و صفحات را کاهش دهید. از پخش خودکار فیلم ها خودداری کنید و از ابزارهای کش برای سرعت بخشیدن به زمان لود صفحه، استفاده نمایید.

  1. Dwell Time

مدت زمانی که بازدیدکننده بعد از کلیک روی نتیجه جستجو، در سایت حضور پیدا می کند و سپس به صفحه نتایج در موتور جستجو باز می گردد را Dwell time می گویند. وقتی کاربران آنچه را که به دنبال آن هستند پیدا کنند، زمان بیشتری را برای مطالعه در سایت صرف خواهند نمود. در غیر این صورت، سریعا به نتایج جستجو باز می گردند تا صفحه دیگری را مشاهده نمایند.

 می توانید Dwell Time را با راهکارهای زیر افزایش دهید:

  • تولید محتوای جذاب که با مخاطبان شما ارتباط برقرار می کند.
  • افزایش خوانایی، با هدف اطلاع رسانی به جای فروش
  • استفاده از تصاویر جالب
  • افزایش سرعت لود صفحات
  1. بازدید از صفحه

باید به بازدید از صفحات سایت توجه نمایید. این معیار بر اساس تعداد بازدیدها از صفحات خاص، درک بهتری از وب سایت به شما ارائه می دهد. باید بدانید که چه تعدادی از افراد، صفحات خاصی را مشاهده کرده اند. لذا پست‌های خاص وبلاگ، صفحات فرود یا سایر مطالب مستعد و محبوب را بررسی نمایید. وقتی صحبت از تعداد بازدید صفحات می شود، باید به موارد زیر توجه کنید:

بازدیدهای منحصر به فرد از صفحه: این معیار تعداد سشن هایی را ارائه می دهد که در طی آن یک صفحه مشخص، حداقل یک بار مشاهده شده است.

نرخ پرش: هنگامی که عملکرد محتوای خود را بررسی می کنید، نرخ پرش نیز مطرح می شود. آیا واقعاً افراد برای مطالعه محتوا در سایت و صفحات آن باقی می مانند؟

اعتبار صفحه: اگر تنظیمات فروشگاه در Google Analytics درست باشد، این شاخص، میزان درصد فروش از منابع خاص را نمایش می دهد و به شما درک بهتری از اینکه چند کاربر از یک صفحه خاص خرید کرده‌اند را ارائه می کند.

  1. نرخ تبدیل

در نهایت، برای اینکه مشخص شود آیا زمان و تلاش های شما جهت جذب کاربران، نتیجه می دهد یا خیر، باید نرخ تبدیل را به دو بخش تقسیم کنید:

نسبت ترافیک به مشتریان بالقوه (Traffic-to-lead ratio): 

جهت تعیین اینکه آیا محتوای مناسبی را برای مشتریان خود تولید می کنید یا خیر، روی پلتفرم هایی که مخاطبان شما اغلب از آن استفاده می کنند، تمرکز نموده و برای ردیابی اینکه چگونه ترافیک به ورودی تبدیل می شود، نرخ تبدیل آن را پیگیری نمایید.

نرخ تبدیل MQL به SQL:

MQL (Marketing Qualified Lead) به معنی جمع آوری اطلاعات از مخاطبان، از طریق ثبت نام در سایت و درج شماره موبایل یا ایمیل بوده و SQL (Sales Qualified Lead)، مخاطبانی که به یک محصول یا محصولات علاقمند می باشند. با بررسی نرخ تبدیل MQL به SQL، مشخص می شود که آیا تیم های بازاریابی شرکت، مطالب و محتوای مناسب را تولید کرده اند یا خیر. نرخ تبدیل MQL به SQL، بازار هدف محصولات شما را نیز شناسایی و دسته بندی می کند.

معیار های مهم در شاخص کلیدی عملکرد یا KPI وب سایت

تصویر(4)

سخن پایانی

از شاخص کلیدی عملکرد یا KPI به عنوان عاملی موثر برای موفقیت، استفاده کنید

شاخص کلیدی عملکرد یا KPI وب سایت، به شما این امکان را می دهند که نحوه تعامل بازدیدکنندگان با وب سایت خود را درک کنید. درک صحیح شاخص کلیدی عملکرد یا KPI هر وب سایت، می تواند در نتیجه گیری و توسعه روش های بهینه سازی وب سایت و فروش بیشتر، موثر باشد. به عبارت دیگر، KPIها به ROI یا "بازگشت سرمایه" وب سایت، کمک می کنند. همچنین همیشه از همه داده ها، فعالیت‌ها، فایل‌ها و روال ها نسخه پشتیبان تهیه کنید تا در صورت بروز هرگونه مشکل، وب سایتتان در معرض خطر قرار نگیرد. چنانچه سایت شما وردپرسی می باشد می توانید از طریق آموزش موجود در لینک زیر، اقدام نمایید:

معرفی 7 پلاگین کاربردی بکاپ گیری در وردپرس

استفاده صحیح از KPI ها در وب سایت، به جهت ردیابی فعالیت شرکت، آژانس یا مشتری، می تواند به موفقیت کسب و کار شما کمک کند. همچنین اگر به دنبال ایجاد اعتماد در استراتژی توسعه و شاخص های عملکردی هستید، این KPI ها را با شیوه‌های مناسب بازاریابی محتوایی، ترکیب کنید تا موجب موفقیت در کسب کارتان شوند.

اشتراک گذاری:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *